Meulenbroeks 'verbijsterd' over kalverfraude


'Verbijsterend', noemt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij de fraude met I&R-registratie in de melkveehouderij. Hij steunt de harde aanpak die LNV-minister Carola Schouten aankondigde.
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Deel dit topic

Reacties

+5
christo
Wat een slappe hap. verbijsterend,jammer etc. Geen inzet voor boeren die niet frauderen, weg pilot. Voorzitter onwaardig!
+2
Druk
@christo
Hoeveel voelhorens heeft LTO in haar eigen sector? Deze kalver- en vaarzenfraude is nog maar het topje van de ijsberg, onvoorstelbaar dat zij niet weet wat er gaande is in haar eigen sector.
Waar zijn de regionale sectorvertegenwoordigers wel mee bezig?
+1
sorry
@Druk callon is druk met bieten rooien....
christo
@Druk Visie op grondgebondenheid
+2
dorpsrandhoeve
@Druk Leg even uit waarom het het topje van de ijsberg is, want misschien ben ik wat naief geweest, door me aan de regels te houden.
christo
EEn gepaste reactie zou zijn: aanpakken en veroordelen. Daarnaast durf je nek uit te steken voor de overgrote meerderheid die niet fraudeert. Maar daar is ie te lamgeslagen voor. Hoelang al?
boer aad
@christo dan neem jij zijn baantje toch
christo
@boer aad Graag.
Wilbert
@christo neem aan dat je gesolliciteerd had voor zijn functie? Wat was de feedback van na je gesprek?
christo
@Wilbert Via een open sollicitatie ben ik kansloos. Ik pas niet in de cultuur van de lto. Zou er wel graag de bezem doorheenhalen.
+2
putjesschepper
Lto was een slap zooitje en blijft het ook.
+2
puntertje
Klojo, is je nou nog niet duidelijk dat specifieke maatregelen niet werken omdat er altijd een gedeelte is die, geassisteerd door de Lubberts van deze wereld, de grenzen opzoeken en dan wordt vervolgens de verleiding te groot en gaat men er over heen. Helemaal omdat je dan ook nog eens het predicaat: 'super efficiënt' mag voeren. En de sectorvertegenwoordiging kan nog zo hard roepen: 'dat moet je toch niet willen', het getuigt van een extreme naïviteit als je dat niet in wilt zien.
Ik heb Erdohans trouwens ook nog niet gehoord, die zal wel weer boos zijn en oproepen om de trekkers klaar te zetten.
Leo,s vriend
@puntertje wie zegt dat vooral de intensieve bedrijven zich hier schuldig aan maken ?
puntertje
@Leo,s vriend Wie jankt hier steeds om 'specifieke' maatregelen? Dat zijn toch niet de boeren die vinden dat hun latente ruimte op basis van generieke normen is afgepakt? Die zijn overigens ook niet meer lid van het door jou geadoreerde clubje. Ik stel dat specifieke ruimte altijd zal leiden tot gerotzooi. Jammer maar helaas, er is met gesjoemel te veel te verdienen. Maar de sectorvertegenwoordiging blijft als een idioot aan dode paarden trekken.
+1
Leo,s vriend
@puntertje heel verhaal, maar geen antwoord op mijn reactie..
Ook een extensieve kan door dit soort gerotzooi mooi proberen om meer koeien dan rechten te houden.
puntertje
@Leo,s vriend Nee want begrijpend lezen gaat je niet zo goed af. Als je gewoon generiek de plaatsingsruimte zou berekenen, en generiek de productie, en die op elkaar afstemt, dan is er voor mensen zonder overschot toch geen enkele intentie om de zaak te flessen. Die intentie zit bij de groep die dan gaat janken om 'specifieke' normen, want 'wij doen het zo geweldig'. Maar elke keer komt weer in het nieuw op wat voor manier het zo 'geweldig' wordt gedaan. De sector kan die vrijheid niet aan.
Leo,s vriend
@puntertje begrijpend lezen? Volgens mij sla jij de plank totaal mis. Er is geen generieke regelgeving.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @puntertje:
Wie jankt hier steeds om 'specifieke' maatregelen? Dat zijn toch niet de boeren die vinden dat hun latente ruimte op basis van generieke normen is afgepakt?

kan iedereen zijn, intensief, extensief, groeier of niet groeier. uiteindelijk werd iedereen gekort, en niemand is het daar mee eens, denk dat ik dat redelijk veilig zeggen kan, en dat geeft elke melkende veehouder een motief.
+3
robbies
Eerst ff generiek iedereen met fosfaatrechten opzadelen en vervolgens beginnen te lullen dat er specifiek beleid nodig is. Van mijn lidmaatschapsgeld ga ik sinds 2013 elk jaar een paar keer lekker uit eten met de vrouw. Dat is tot op heden nog altijd een betere investering geweest dan lid blijven van LTO
christo
@robbies Ik was nog ff lid gebleven om mee te kunnen doen met de pilot. Jammer dat het pas in januari aan het licht komt.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @robbies:
Eerst ff generiek iedereen met fosfaatrechten opzadelen en vervolgens beginnen te lullen dat er specifiek beleid nodig is

Er is wel degelijk specifiek beleid nodig. Maar dan voor degene die het gewoon beter doen. En dan bedoel ik beter doen wat betreft stikstofvoorraad in de grond in het najaar. Dus meetbaar beter doen. En dan ook specifiek beleid voor mensen met een torenhoge fosfaattoestand in de bodem.

En dat geld wat je anders kwijt was aan lidmaatschap is inderdaad beter besteed aan het gezin.
+1
boer aad
@robbies Als je lid was geweest had lto meer geld te besteden om betere mensen in te huren
+1
Wilbert
Moet wel gezegd worden dat de frauderende boeren tot het minst intelligente deel van onze sector hoort. Verbijsterend dat er dan zo'n 2000 ontzettend domme boeren zijn. Als je dacht dat dit niet zou uitkomen, ben je wel een enorme debiel.
de hoef
Quote Reactie van @Wilbert:
, ben je wel een enorme debiel.

leg jij mij eerst is uit wat ze nu precies gedaan hebben ,ik ben er te dom voor
+1
Wilbert
@de hoef jij en ik zijn veel te slim om te zien dat dit niet gaat werken. 😄
Enkel domme boeren denken dat op deze manier frauderen goed gaat.
de hoef
@Wilbert niet mee eens ik weet zeker dat ze hier fouten ontdekken ,en ik weet ook zeker dat het onbewust is
we hebben hier bij elke controle wel een opmerking zonder opzet ;
en vind het weer koren op de molen voor thieme
+1
de Tank
@de hoef hoe weet je zo zeker dat het onbewust is? Ik weet zeker dat er boeren zijn die het bewust hebben gedaan. Om hoeveel het gaat, geen idee. Dat zal onderzoek uit moeten wijzen.
+1
de hoef
@de Tank omdat ik het over mezelf had ,
ik ga die paar bedrijven die dit deden zeker niet goed praten ,maar mijn boeren verstand zegt dat het niet massaal is gebeurt ,en dat het door schouten nmva en rfc en lto ,weer vreselijk opgehitst wordt
+2
lkool
@de hoef Wat ik er nu van begrijp is dat men het kalf wat van een vaars getrokken wordt als tweeling bij een melkkoe geregistreerd wordt. Vaars is voor I&R systeem nog steeds cat 102, maar wordt inmiddels wel gemolken.
ff lege sigarendoos pakken, men heeft het over 2000? boeren, gem 100 koeien, 25 vaarzen door het jaar gekalfd, gemiddeld gaat het dus om 12,5 vaars per bedrijf van pink naar koe is plus 20 kg fosfaat, 250 kg per bedrijf, 500.000 kg totaal

Ik dacht zelf dat ik iemand was met redelijke creatieve capaciteiten, maar hier was ik nog niet op gekomen. Dat zelfbeeld is vandaag flink naar beneden bijgesteld 😄
Heb hier ook nooit van collega's over gehoord. Kan me ook niet voorstellen dat zoveel boeren zelf op het idee gekomen zijn, misschien geholpen door bepaalde adviseurs?
+3
de Tank
@lkool ik kan een 3tal redenen bedenken waarom menbtot zulke ideeën komt. Ten 1e heeft een categorie zelfverrijking en geld als belangrijkste norm meegekregen in dit leven, ten 2e een categorie die zich door de regelgeving zo benadeeld voelt dat alles geoorloofd is om hieraan te ontkomen. Ten 3e een categorie die zo erg met de rug tegen de muur staat ( kat in het nauw) ,als gemeenschappelijke deler hebben ze allen te weinig bagage meegekregen om te beseffen dat deze oplossing makkelijk op te sporen is . Laat staan dat ze beseffen dat ze hiermee een hele sector benadelen. Wat LTO betreft, je zal zo'n club maar moeten vertegenwoordigen..
cs-agrar
Quote Reactie van @de Tank:
Laat staan dat ze beseffen dat ze hiermee een hele sector benadelen

das met nog wel meer zaken zo. Ik zie het wat simpeler, die vaarzen gaven melk doordat via dit trucje een paar meer konden blijven, dat is 1, vervolgens rol je een jaar in waarin fosfaathandel mogelijk is, koop je dat bij, en heb je de produktiedieren alvast. Anders moesten ze eerst afgevoerd, waarbij de prijs dan niet meeviel, en vervolgens een week(?) later weer aangevoerd waarbij de prijs weer niet meeviel. Winst is melkgeld en het gat tussen ver- en aankoop.
Hoe je dit verderop huidig jaar dan weer rechtzet zullen ook oplossingen voor zijn, of een deel met de oplossing "we zien wel".
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cs-agrar:
Anders moesten ze eerst afgevoerd, waarbij de prijs dan niet meeviel, en vervolgens een week(?) later weer aangevoerd waarbij de prijs weer niet meeviel.
Het is toch niet raar dat niemand zulke regelgeving nog serieus neemt?
+6
hans1980
Tis giga opgeblazen tweelingen geboren laten worden om vaarzen pinken te laten zijn???
Bizar hoe Carola en de lto reageren de overgrote meerderheid doet goed zijn best
nvwa vind dit mooi de Links/groene pers smult hier van ...

Denk dat aantal fraudeurs sterk overtrokken is en ja een onbewust foutje binnen I&R is gauw gemaakt

Shame on you LTO!!!

Je bent er voor de normale boer toch??
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
Je bent er voor de normale boer toch??

extensieve en grupstalboeren zijn dus blijkbaar geen normale boeren
+2
achterhoeker2
@hans1980 ohh nou heeft de lto het gedaan?
ENGBERT
@hans1980 wat is een normale boer in deze tijd ?
@ENGBERT Dat zijn de boeren in tukkerland !!!
+1
@hans1980 Dit is ook weer een stuiptrekking van LTO.
Mc_douwel
@hans1980 als normale boer word je geacht geen fouten te maken en netjes binnen de lijntjes te blijven
+1
andre01
1 collega die denk en doet, de regels opzoeken en er overheen gaat, maak meer kapot dan dat 100 goed willende collega`s en bestuurders van welke club dan ook kunnen willen bereiken, en als je je als bestuurder wilt laten leiden door het uitschot, dan kunnen we elke club van belangen vertegenwoordigers wel opdoeken/
+3
Porky
Vooral zo doorgaan fraudeurs, ook leuk voor je collega,s die alles wel op orde hebben, door jullie gekloot worden we straks allemaal aan de ketting gelegd, en trekken ze nog een paar dozijn controleurs aan, hoop dat ze jullie KEIHARD aanpakken, kan me niet hard genoeg zijn, t liefst in jullie portemonnee, dat voelt het best
boer aad
@Porky ben het helemaal met je eens wat een klootzaken
Fryslân058
@Porky helemaal mee eens!
vrije boeren
@Porky Ze hebben toch maar mooi weer een hoop dieren van de slager gered
+1
Porky
@vrije boeren je moet woordvoerder van PvdD worden
kanniewaarzijn
@Porky Die zien ze liever naar de slager toe gaan.
+1
ENGBERT
Rundveehouderij zit nu dankzij een aantal echt STOMME boeren met een groot imago probleem !! en hoe reageert Europa over enkele weken ?? denk hierbij even aan het kunstje dat ze de ned. vissers hebben geflikt ( ook dom van de vissers overigens ). De hollandse uitzonderingspositie komt onder grote druk te staan met dank aan een groepje STOMME boeren. Aanpakken en het moet niet gekker worden maar straks ga ik nog CU stemmen !!??
+2
@ENGBERT Het is geen toeval dat dit op , ditmoment naar buiten word gebracht, en dat er over zo n minimaal voordeel zoveel ophef word gemaakt , onvoorstelbaar wat word dit opgeblazen , en het gaat nergens over, Het maar de vraag of het waar is !!!
+1
Jaap40
@ENGBERT niet overdrijven collega, in veel andere melk producerende landen mochten ze willen dat men zo'n goed i en r systeem had.
Gewoon hard aanpakken, de boel opruimen en weer verder.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ENGBERT:
De hollandse uitzonderingspositie komt onder grote druk te staan
Welnee, dan zijn ze hun chantagemiddel toch kwijt!
+3
dorpsrandhoeve
Ik vraag me eigenlijk een beetje af, waar zitten toch die boeren? Zitten die verspreid over het land, of zitten die allemaal in een bepaalde hoek? of zitten ze bij eenzelfde adviseur? Hoe bedenk je zoiets?
ENGBERT
@dorpsrandhoeve ben ook benieuwd. ik denk dat de overtreders enorm wanhopig moeten zijn geweest over hun bedrijfssituatie en dan doe ze soms heel domme dingen.( helaas worden er soms door collega's wel heel drastische maatregelen genomen ). ongetwijfeld lopen er ook meerder adviseurs rond, dat weten we toch allemaal . rekenmodellen etc. !!
+4
Pluto
In de kringloop club was wel duidelijk dat er enkele tussen zaten met cijfers waar je als veehouder; het niet pluis gevoel kreeg ; maar hoe het nou wel zat bleef ook onduidelijk.
Het verhaal wat nu in de media verschijnt dat er wordt gesjoemeld met I & R is niet nieuw ,alhoewel ik het niet in deze vorm had verwacht. Als deze bedrijven geblokkeerd zijn vraag ik me wel af waarom de melk nog wordt opgehaald ??, Volgens de richtlijnen van de zuivel verwerkers had dat nu ook moeten gebeuren!!.
+1
Jaap40
@Pluto misschien is melkweigering het middel om derogatie alsnog veilig te stellen.
Wilbert
Calon bij nieuwsuur: fraudeurs royeren van lto.
+1
christo
@Wilbert Die zij zo slim dat ze al lang geen lid meer zijn.
+1
Coen
@christo , de echte free riders, ze saboteren en ondermijnen de nieuwe derogatie en de KLW 😞
hoort dit scenario bij de race-to-the-bottum?
christo
@Coen Dit is de huidige werkelijkheid. Lto leeft nog in een sprookjeswereld.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
en de KLW

Nu baal je er weer van?Je hebt het hier jaren lang over de sjoemelwijzer gehad,en nu degenen die de pilot om zeep geholpen hebben veroordelen?
En freeriders,wat zijn dat? DEgenen die uit onvrede hun lidmaatschap opgezegd hebben?Je bent toch niet verplicht om lid te zijn van een organisatie die niet het beste met je voor heeft

Grote zwatser,dat ben je
+1
Coen
@Frans1 , wat een frustratie, heb je hulp nodig?

om mij had die pilot SjoemelWijzer niet gehoeven, maar de genomen beslissing respecteren wij.

wij zijn sinds gisteren veel meer content met de invulling van de Fosfaatbank, grondgebonden bedrijven en jonge (grondgebonden) ondernemers kunnen tot 1.000 kg gratis fosfaatrechten in bruikleen krijgen 😄 😄
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
@Frans1 , wat een frustratie, heb je hulp nodig?

Nee hoor,ik geef gewoon mijn mening op jouw reactie,niet meer en niet minder
+1
wouter bos
@Coen wat een krom beleid , gratis rechten krijgen in bruikleen tot 1000 kg.
geef mij 4 ha gratis in bruikleen , ben ik ook grondgebonden , dan pas ik ook precies in het plaatje. Als je het hebt over concurrentievervalsing .
robbies
@Coen waar haal je dat vandaan?
lkool
Quote Reactie van @Coen:
wij zijn sinds gisteren veel meer content met de invulling van de Fosfaatbank, grondgebonden bedrijven en jonge (grondgebonden) ondernemers kunnen tot 1.000 kg gratis fosfaatrechten in bruikleen krijgen

bron?
sorry
Je kunt van calon niet zeggen dattie geen gevoel voor humor heeft
+1
dorpsrandhoeve
@Wilbert Wil hij ze ook nog belonen, die Calon. Rare vent.....
verwijderd
de Tank
@oerne Hoe bedenk je zoiets? Slim /sluw genoeg zijn. Om het uit te voeren niet intelligent genoeg om het niet te doen.😋
dijkstra uit w
Ik kan mij niet voorstelleen waarom iedereen en bestuurders nu zo verbaast reageren.
ik heb het hele jaar al verhalen gehoord van collega's die als je net niet uit zou komen met de max aantal GVE die pink even een paar dagen of weken later aanmeld. zeker als er ook nog een koekalf uit kwam die je wou aanhouden... En daar hoef je geen eens een tweeling voor te melden. afstamming klopt ook, allen de afkalfdatum niet.. even om denken dat ie niet in de mpr meedraait of staat geregistreerd in de voer computer/robot en niemand die dit foefje ooit ontdekt.
maar ken ook verhalen van een handelaar die een klant heeft waarvan de kalveren in de praktijk altijd ouderwaren dan op papier.. wederom als de afstamming wel klopt is dit ook voor de nvwa moeilijk hard te maken.
Ik keur het niet goed en was gelukkig ook niet in de verleiding, referentie was hoog genoeg naar veel uitval in 2016 en 2017. Maar dat dit zou gebeuren was wel te verwachten.
+2
de Tank
@dijkstra uit w het gaat dus niet om dit soort gesjoemel..
dijkstra uit w
@de Tank nee maar dat is er ook nog geweest wil ik er maar mee zeggen.
dat je op een groter dan gemiddeld bedrijf besluit al je te melken en meer dan 10% tweelingen te melden ben je niet zon slimme sjoemelaar..
+1
de Tank
@dijkstra uit w over het niveau van deze sjoemelaars worden we het wel eens😉
ENGBERT
@dijkstra uit w het gaat waarschijnlijk niet om slim of dom !! maar wanhopig !!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0