Zonder 'chemische troep' tóch schone lucht

Het klinkt bijna te simpel voor woorden: een grote bak met houtsnippers om ammoniak, fijnstof en andere stalgeuren uit de lucht te onttrekken. Toch is dat de techniek waarmee het Almelose bedrijf JW ESPO op een biologisch verantwoorde wijze lucht zuivert.

Hoe simpel de techniek ook lijkt, de resultaten zijn onvoorstelbaar goed, zegt Jan Waayer, directeur van JW ESPO. 'Wij zitten met ammoniak op een reductie boven de 90 procent en met de geur boven de 95 procent. Dat zijn echt uitzonderlijke resultaten, met name wat de geur betreft is dat super.' Er zijn ook andere technieken voor waarbij vergelijkbare resultaten behaald kunnen worden, maar dan moet dat wel met chemische middelen als zwavelzuur. 'Dat hebben wij allemaal niet nodig.'

VERSLAG: bnr.nl/player/audio/…

Deel dit topic

Reacties

Tommie1
Ja het staat al in de tekst...
Het klinkt bijna te simpel voor woorden: een grote bak met houtsnippers om ammoniak, fijnstof en andere stalgeuren uit de lucht te onttrekken.
Dus dat gaat ie nooit worden...........................
wotan2
@Tommie1 Werkt hier in de buurt bij een varkenshouder al meer dan 5 jaar. Alleen het water wat er uit komt is een probleem, is meststof, maar de gehaltes te laag voor een rendabele aanwending.
oubi
@wotan2 dat is wat anders. In het systeem eten de bacteriën de ammoniak op en zetten deze om in luchtstikstof. En geen spuiwater. Werkt in dls op veel plaatsen.
Jannus
@Tommie1 Zeg nooit nooit,composteringsbedrijven mengen ook houtsnippers bij om de zuurdampen te neutraliseren
Leo,s vriend
Dat heet toch gewoon een biologische luchtwasser? of denk ik te simpel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lucht , platteland , biologisch , ammoniak en houtsnippers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0