Wetgeving verhoogt risico fosfaattekort intensief bedrijf

Intensieve melkveebedrijven sturen op verlaging van fosfaatexcretie. Dit verhoogt het risico op een fosfaattekort bij deze bedrijven in Noord-Nederland. Op langere termijn kunnen gewasopbrengsten daardoor dalen.

Deel dit topic

Reacties

+10
dorpsrandhoeve
De wetgeving spoort ook niet, Dat kun je gewoon duidelijk stellen. Overigens is het probleem bij mij in zuid Nederland niet minder groot.

De enige oplossing is voor grasland de stikstofruimte uit drijfmest verhogen tot 300 kg, ( @JanCees )ten koste van stikstof uit kunstmest. Dat verhoogt ook de acceptatie graad bij melkveehouders. Ook tekkel je dan voor een groot deel het kali tekort dat je met de huidige regels hebt op grasland. Het gaat wel ten koste van de kunstmestruimte, daar moet je maar mee leven. Van de andere kant kun je een normaal mens niet uitleggen dat je stikstof en kali afvoert om stikstof en kali als kunstmest te kopen.

De vakgroep melkveehouderij moet dit gewoon meteen keihard oppakken, anders blijft het zoals altijd met circulaire praatjes maar geen circulaire daadjes.

Grond met extreem hoge pal getallen, daar zal fosfaat dan het knelpunt worden, hooguit kun je dan met bex en kringloopwijzer de ruimte winnen op fosfaat door scherp te voeren.

De huidige mestwet is knellend, en idioot.
+1
JanCees
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
kunstmest

ik zou zeggen kom naar het mest/kunstmest symposium in Wageningnen aanstaande dinsdag
+2
Pluto
De mestwetgeving is op de korte termijn, en gaat op de langere termijn een omvangrijk gezondheids probleem veroorzaken in de dier en volksgezondheid.
De eerste tekenen liegen er niet om en het probleem op dit moment is dat het overheids apparaat niet in staat is de signalen te vertalen naar zichzelf !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN