Hoe boeren en bossen kunnen helpen bij de opslag van CO2

Het kabinet verwacht veel van het afvangen en opslaan van broeikasgas. Dat is technisch ingewikkeld. Een van de oplossingen ligt om de hoek: op de boerderij.

Voor Nederland circuleren rekenmodellen waarbij boeren een miljoen ton CO2 per jaar zouden vastleggen en daarvoor 10 euro per ton ontvangen. Dat zou de overheid op jaarbasis tien miljoen euro kosten. Een gemiddeld landbouwperceel zou naar schatting een halve ton CO2 per hectare kunnen vastleggen.

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Een fooi voor een boer en een 1.4 miljard voor Shell !!
vrije boeren
5 Euries per ha .We worden slapend rijk
+2
groeier
@vrije boeren
Dat moet 500,- zijn
jandb
Misschien moet de overheid maar een ploegen-opkoopregeling introduceren om het ploegen te verminderen.
adriaan33
@jandb en dan omsmeden tot brandweerwagens
George
Quote Reactie van @jandb:
Misschien moet de overheid maar een ploegen-opkoopregeling introduceren om het ploegen te verminderen.

Waarom dat?
jandb
@George door grondbewerking en vooral rigoureuze grondbewerking zoals ploegen wordt er veel organische stof uit de grond omgezet in CO2. Dan blaas je alle CO2 die je opgeslagen hebt in de grond weer zo de lucht in.
George
Quote Reactie van @jandb:
Dan blaas je alle CO2 die je opgeslagen hebt in de grond weer zo de lucht in.

CO2 opslaan in de grond? Het zal allemaal wel. Maar ik blijf gewoon ploegen. Dat doet de boer al sinds mensenheugenis. Want je weet toch , de boer die ploegde voort.....
jandb
@George dat is waar ze het in het artikel over hebben. En de hoeveelheid organische stof gaat wel naar beneden door dat ploegen en dat heeft wel nadelen op de lange termijn.
George
Quote Reactie van @jandb:
de hoeveelheid organische stof gaat wel naar beneden door dat ploegen en dat heeft wel nadelen op de lange termijn.

Jij denkt dat dit aan het ploegen ligt. Ik geloof er geen kloten van. Dat ligt eerder aan een te intensief gebruik van de grond , roofbouw zou men vroeger zeggen.
jandb
@George het is niet alleen ploegen, er wordt ook te weinig dood organisch materiaal toegevoegd aan de bodem om te zorgen voor aanvulling van de hoeveelheid organische stof. En door rigoureuze grondbewerking zoals ploegen gaat dat harder achteruit.
oldhuus
@George
Ik geloof ook weinig van dat NKG, buren doen het ook al jaren met een soort cultivator en flinke hoeveelheden round-up, en ze zeggen dan ja maar dat duurt allemaal een paar jaar, en nog steeds slechte maïs, volgens mij zijn het gewoon gewassen als maïs, aardappels en lelies die de bodem leegtrekken, ga het jaar erop maar eens gras inzaaien en dan wat zuinig met kunstmest doen dan worden die percelen direct geel. Misschien dat strokenfrezen iets oplevert omdat je dan een deel van de bodem intact laat, maar het beste is gewoon gras of een keer graan verbouwen.
+1
vette piet
@jandb Je kijkt wel heel theoretisch naar organische stof en grondbewerking. Mineralisatie van o.s. gebeurd ook als je de grond niet bewerkt, gewoon door het bodemleven. Ploegen heeft als praktische voordelen dat je meer lucht in de grond krijgt, meer waterberging en onderploegen van gewasresten, onkruid en groenbemesters geeft een mooie basis voor het nieuwe gewas. Mijn ervaring is dat je hierdoor minder chemie nodig hebt ten opzichte van NKG.
jandb
@vette piet zeker gebeurt er ook mineralisatie door het bodemleven, maar het voornaamste wat door het bodemleven gebeurt is dat ze dood organisch materiaal omzetten in stabiele en minder stabiele vormen van organische stof. Die voordelen hebben een hogere hoeveelheid organische stof ook, door het werk te laten doen door het bodemleven ipv de ploeg.
+1
pieta
Quote Reactie van @jandb:
oor het werk te laten doen door het bodemleven ipv de ploeg

Zou wel mooi zijn als het bodemleven het land zaaiklaar legt. 😁
+1
adriaan33
@pieta kudde wilde zwijnen doet al een poging!
+1
dorpsrandhoeve
@George Sjors, je doet toch krek eender, door je maisplantresten onder te ploegen. zo bouw je toch ook os op?
dorpsrandhoeve
@jandb Wel makkelijk om iedereen en vooral wur na te papegaaien, terwijl het gewoon mogelijk is om met ploegen en een goede raskeuze/groenbemester strategie je grond zelfs te laten stijgen is os.
+2
komelker 2
Flauwekul....
adriaan33
@komelker 2 Klopt, het hele klimaatverhaal is flauwe kul. Het is tijd voor een klimaatneutrale politieke partij.
oldhuus
@komelker 2
Grasland kan ook veel meer Co2 vastleggen als bossen, hier op de hei hebben ze 100 jaar terug ook hele bossen aangeplant maar als ik daar een schep in de grond zet ben ik nog niet onder de indruk, op het grasland wel, die word namelijk ook gestimuleerd doordat het iedere keer afgegraast door de koe en bemest word. Ze willen de heide ook verschralen door schapen te laten grazen, maar dat is onbegonnen werk want de heide groeit gewoon dicht door het afgrazen en de bemesting, vroeger werd het door boeren afgeplagt daardoor bleeft het schraal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's broeikasgas , boerderij en CO2 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN