‘Boeren grijpen in bij #Frieslandcampina’

Column Robert Bodde,

Het is geen goed teken dat vier van de vijf bestuurders van FrieslandCampina dit jaar sneuvelden.

Hoewel coöperatievoorzitter Frans Keurentjes bij het vertrek van Roelof Joosten teksten uit als ‘dak repareren terwijl de zon schijnt’ en ‘een natuurlijk moment voor een andere keuze’, wijst alles op een strijd in de top van ’s lands grootste zuivelaar.

Deel dit topic

Reacties

+2
Porky
Ja de boertjes moeten wel één ding goed begrijpen , ze zitten er alleen voor hun eigen gewin,en niet voor dat van de leden, stelletje haantjes dat t zijn
Jan S
😀
BoerBart
@Jan S Ik denk dat Roelof zich te goed voelde en geen zin had om steeds maar weer naar die onnozele boertjes te luisteren.
Ik denk dat hij gelijk heeft. Al dat gejammer en gezeur over veranderingen vertraagd het oh zo nodige vernieuwingsproces van RFC.
Ik weet zeker dat hij zo weer een nieuwe topbaan krijgt. Jammer dat we hem laten lopen.
+1
m uut m
Noordoost
@BoerBart jij bent zeker de leukste thuis
christo
@Jan S Ruud?
storm
Juiste analyse van RB denk ik. Over het algemeen vinden directeuren en topmannen coöperaties maar lastig en Roelof was hier een heel duidelijk voorbeeld van. Aanvullend zou ik het ook niet erg vinden als Frans Keurnetjes het veld moest ruimen.
Vind hem meer het gevolg van bij gebrek aan beter.
overstekend wild
Die fusie FF en Campina had beter nooit plaats kunnen vinden denk ik. Er is een te groot concern ontstaan waar te veel andere belangen spelen dan het boeren belang. In een boeren coöperatie hoort maximale inspanning geleverd te worden voor een zo hoog mogelijke melkprijs
+4
KOC1981
@overstekend wild ik kan je geen duimpje naar beneden geven, anders kreeg je het van mij. Heb je de melkprijzen van 2005 t/m tov de concurrentie al eens vergeleken met het verschil dat er nu is??? denk dat de fusie een zege is!

zoals ik nu die nieuwe visie begrijp wil men exact doen wat jij wenst, gaan voor een zo hoog mogelijke melkprijs en niet voor alle liters.
hiervoor willen ze klanten beleveren die extra's vragen van ons. voorbeelden hiervan zijn VLOG, Landliebe,...

Wat ze volgens mij duidelijk niet willen is dat ieder lid gewoon zoveel mogelijk melk de fabriek in duwt. wij willen met z'n alle zo veel mogelijk melken, geen extra regels en bemoeienissen, niet reserveren in de dode hand en de hoogste melkprijs. Misschien dat onze wensen niet stroken met de realiteit?
sorry
@KOC1981 wat je allemaal opnoemt ,daar hebben ze bij cono geen last van ?
+2
KOC1981
@sorry volgens mij hebben ze daar bij Cono minstens evenveel last van. Cono loopt zeker zo hard voor de rest uit
+6
robbies
@KOC1981 was tot voor kort niet adagium dat de leden de melk maar moesten leveren, want RFC zou hem wel verwaarden? Dat er in China een gigantisch marktpotentieel zou liggen dat RFC met haar kennis, kunde en kwaliteit niet mocht laten schieten?

Knap knullig voor diegenen die op basis van die voorwendselen hun investeringen zijn aangegaan. Je duwt ze eerst een fosfaatreductieplan door de strot en vervolgens ga je praten over melkaanvoerbeperking. Overigens denk ik nog steeds dat er iets van een fabrieksquotum gaat komen. Na 1 januari gaan de sluizen weer open want ook als er zekerheid is over derogatie gaat er nog een hele juridische polonaise door de sector over de P-rechten, Er zullen weer vrijstellingen komen voor de fosfaatboetes voor de procederende veehouders, juridische procedures over de generieke korting en geen enkel machtsmiddel vanuit de sector om de productie te controleren. De ledenraadsleden van RFC gaan zich never nooit meer lenen om eenzelfde fosfaatreductieplan op te tuigen, dus rest er maar een mogelijkheid; beperking van aanvoer.
BoerBart
@robbies zo zal het gaan. Jammer dat een flinke groep slechts 12% gekort is. Die houden zo (naar mijn mening onterecht) een voorsprong.
christo
@robbies Fout. Er zijn meerdere mogelijkheden. Altijd.
+1
robbies
@christo ik daag je uit. Ik hoop dat ik het mis heb overigens. Laat dat helder zijn
christo
@christo Mij is verteld dat men geleerd heeft van het verleden en geen volumebeperking op gaan leggen omdat er meer verwerkingscapaciteit geregeld is. De invoering van het stelsel op 1 januari gaat zeker geen tsunami van melk geven. Daarvoor zorgt de generieke korting wel.
robbies
@christo hier werd in de regiovergadering de vraag gesteld door Keurentjens of we alle melk wel moeten willen verwerken. Lijkt me toch een duidelijk signaal als ze die vraag aan ons gaan stellen. Wij zitten meestal niet aan het begin van de besluitvormingsprocedure

Denk jij dat de boeren die procederen tegen de staat en momenteel vrijgesteld zijn zich in gaan houden? In de wetenschap dat elke nieuwe dag een potententieel nieuwe referentiedatum Is?

Er gaat zonder meer een nieuwe beperking komen, maar of die op 1-1-18 er zal zijn is allerminst zeker
christo
@robbies Het kan ook een teken zijn dat er 1-1 nog geen p rechten komen.
robbies
@christo juist!
+1
Coen
@robbies , per 1 januari 2018 vast nog geen derogatie 2018-2021, dus zal men aankoersen op verlenging van de huidige FRP en pas per 1 januari 2019 invoering FR.

dat geeft nog meer gedonder in melkveeland, niet-groeiers zullen de huidige FRP-verlenging nooit accepteren dus het laat zich raden wat er dan gaat gebeuren.
robbies
@Coen ik meen dat @JanCees of @Wiebren hier ooit geeft geprikt dat mandaat voor het uitvoeren van het FRP niet later geldig is dan tot 31-12.
BoerBart
@Coen De helft van de boeren is tegen die tijd vrijgesteld van frp, Dat wordt hem niet.
Noordoost
@BoerBart derogatie komt niet meer terug, let maar op
+4
Druk
@Noordoost
Goede zaak, het is verworden tot een chantagemiddel van de politiek dat zijn weerga niet kent.
matt
@Druk geen derogatie meer,en onafhankelijke monsternemer vaste mest.
Zal de wal het schip doen keren.
+2
christo
@Noordoost Kratje bier opzetten van wel?
de hoef
@christo maar niet meer met 250
dwers
Quote Reactie van @de hoef:
maar niet meer met 250

KRAT ?
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
mogelijkheid; beperking van aanvoer.

dat roep ik heel het jaar al ,plus grondgebonden
overstekend wild
@KOC1981 zowel Campina als Friesland hadden beide sterke merken met goede potentie! Ik zie de toegevoegde waarde voor de leden niet. Het gaf alle veehouders in Nederland meer keuze mogelijkheden voor een degelijke afnemer. En de dicterende rol die RFC de laat zien icm een blamage waarvan veel leden zich af zullen vragen waarom het nodig is zoveel leden geld zo ver over de grens te investeren, lijkt het ledenbelang in ieder gaval niet te dienen.
KOC1981
@overstekend wild misschien hadden ze wel potentie, maar dan kwam het er toch niet uit. want de melkprijs was echt niet bovengemiddeld. keuze in afnemer was voor mij geen verschil, want FF kwam niet in Brabant. Volgens mij heb ik hier al eens gelezen dat ze bij FF erg arrogant waren en de boeren enkel zagen als grondstofleverancier die zo goedkoop mogelijk moest ingekocht worden. Bij Campina was het in ieder geval niet veel beter. Tiny Sanders was ook arrogantie ten top.
Investeringen in verre landen deden ze ook allebei al (met wisselend succes) Bij Campina was Rusland een goede, Polen is na een aantal jaren proberen en geld toesteken terug verkocht (terwijl een Danone het langer heeft vol gehouden en er uiteindelijk wel geld verdiend). Duitsland is misschien niet ver weg, maar moet nog ieder jaar geld achteraan. Nigeria was blijkbaar altijd zeer goed, maar door politieke omstandigheden is de winst daar ook verdampt.

Sinds de fusie is in ieder geval de melkprijs wel bovengemiddeld. Investeringen in het buitenland zullen nodig blijven als wij 80% van onze melk exporteren en zal altijd met wisselend succes zijn, zo is dat ook voor innovaties
+1
jan w
Wat ik nu nog steeds niet kan snappen en of erachter kan komen waarom de melkprijs in Amerika structureel ongeveer 10 cent hoger ligt dan hier. Wij moeten natuurlijk veel meer exporteren, maar Amerika is altijd ook nog een exporterend land.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0