'Planbureau overdrijft impact landbouw'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gebruikt in zijn evaluatie van het mestbeleid bewust cijfers die de impact van de landbouw op de waterkwaliteit overdrijven. Dat stellen secretaris Lubbert van Dellen van het Mesdagfonds en onderzoeksjournalist Geesje Rotgers.

Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde in maart zijn syntheserapport Evaluatie Meststoffenwet 2016. Dit rapport rekent 40 procent van de fosfor in het oppervlaktewater toe aan de landbouw.

Twee datasets
Die 40 procent is afkomstig uit een rapport van Wageningen Ecological Research, het vroegere Alterra. Maar in dat rapport worden twee verschillende datasets gebruikt, stelt het Mesdagfonds. In de ene set worden enkel de bronnen 'bemesting' en 'overige agrarische bronnen' toegeschreven aan de landbouw. In de andere dataset worden ook niet aan bemesting gerelateerde bronnen, zoals kwelwater, oxidatie van veengronden en depositie vanuit de lucht, toegerekend aan de landbouw.

Het PBL gebruikt alleen die tweede set en komt zo aan die 40 procent. "Maar de hoeveelheid fosfaat die werkelijk aan landbouw is toe te schrijven, bedraagt maar een derde", betoogt Rotgers. "Het PBL geeft in het rapport geen onderbouwing voor de keuze van de dataset, en schetst daarmee een beeld dat negatiever is dan de werkelijkheid."

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ja ja, maar wie krijgt de zwarte Piet toegespeeld??:

Quote:
Het doel van het PBL-rapport was nadrukkelijk niet om schuldigen aan te wijzen, maar om te kijken hoe het probleem kan worden opgelost, zei PBL onderzoeker Van Grinsven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , mestbeleid , waterkwaliteit , pbl en mesdagfonds geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0