J. van Eert: Open brief aan dhr Keurentjes, RFC

Geachte heer Keurentjes,
In uw poging om ons als melkveehouders bij te praten over de ontstane situatie bij de regeling Fosfaatreductieplan had ik een wat andere uitleg meer op z’n plaats gevonden.

U schrijft dat er voor circa 50 melkveehouders met specifieke omstandigheden een knelgevallenregeling moet komen. Deze 50 melkveehouders zijn echter door de advocaten zorgvuldig uitgekozen uit een grote groep van een paar honderd veehouders die aangeven hadden een juridische procedure te willen voeren tegen het Fosfaatreductieplan. Bedoeling van de advocaten was een zo breed mogelijk spectrum van melkveehouders voor te leggen aan de rechter.
De uitspraak is bekend: zo zijn er door de rechter melkveehouders in het gelijk gesteld die een biologische bedrijfsvoering hebben, of die volledig grondgebonden zijn, of die in mestverwerking hebben geïnvesteerd, of die in vergroting van de melkveestal hebben geïnvesteerd, of die in extra melkvee hebben geïnvesteerd.

De rechter concludeert dat de Staat aansprakelijk is voor de onevenredige schade die deze melkveehouders lijden. Met andere woorden als de Staat vindt dat er minder koeien moeten komen in Nederland, zal zij de melkveehouders daarvoor moeten compenseren. Nota bene op grond van een zwaarwegend artikel 1 over ‘eigendomsrecht’.

Het zou u meer gesierd hebben als u gezamenlijk met LTO, ZuivelNL uw oprechte excuses had aangeboden aan de sector. U hebt er gezamenlijk voor gezorgd dat de fouten van de Staat weer op het bordje van de sector zijn terecht gekomen en leiden tot zeer grote verdeeldheid onder de melkveehouders.

Maar wat doet u? U doet een morele oproep om de groep ‘dissidenten’ die de Staat en LTO, ZuivelNL op hun foutieve keuzes wezen niet groter te laten worden. In uw laatste alinea lees ik zelfs bijna een vooraankondiging van een nieuwe RFC standstill, mocht de Staat haar handen van het Fosfaatreductieplan afhalen.

U heeft hierover vooraf een verkeerde inschatting gemaakt, ondanks vele waarschuwingen. Maar het is wellicht nog niet te laat om tot inkeer te komen!

Wat dan?
- De aansprakelijkheid ligt nu bij de Staat. Wil zij minder koeien, dan zal ze moeten betalen.
- Neem de verantwoording nu niet terug van de Staat, daarmee neemt u ook de aansprakelijkheid richting de individuele melkveehouders over.
- Van Dam heeft meermaals laten zien dat hij er niet voor de sector is. Zorg dat u als RFC dat wel bent.
- Kom eens op voor de belangen van alle melkveehouders, of ze nu grondgebonden zijn of mest afzetten of verwerken, of ze gegroeid zijn of niet, of ze biologisch of gangbaar zijn en of ze wel of geen derogatie hebben.
- Ga met een goed plan met onderbouwing naar Brussel, laat dat niet aan de Staat alleen over. Ook al komen we dit jaar niet onder het fosfaatplafond, ga onderhandelen. Neem de goede cijfers en de goede mensen mee. Stel de bodem en het water centraal, organische stof in de grond!
- Zet in op 300 kg N uit dierlijke mest op grasland (zand) en 350 kg N op grasland (klei). Alle bouwland op 170 kg N uit dierlijke mest. Geen 80-20 verhouding meer, alle grasland telt mee, alle bouwland gaat voor de 170 kg N norm. Dit is een enorme stimulans voor meer grasland, meer weidegang, meer CO2 binding.
- Verwerkte mest (o.a. uit monovergister, kraker) inzetten als kunstmestvervanger.
- Milieudoelen worden niet overschreden, zolang aan de gebruiksnormen op de grond wordt voldaan. Die zijn voor iedereen hetzelfde. Totale gebruiksnorm (drijfmest en kunstmest) gebaseerd op de onttrekking van het gewas.
- Geen fosfaatrechten meer nodig. Geld blijft in de sector en kan geïnvesteerd worden in grond, mestverwerking of andere initiatieven die bijdragen aan oplossing voor het mestprobleem.
- Met bovenstaande kan de bodemvruchtbaarheid verder verbeteren evenals de waterkwaliteit.
- Conclusie: Toon initiatief, durf echte stappen te zetten en kom op voor alle boeren. Als de overheid en/of Brussel niet mee kan of wil gaan in deze echte duurzaamheid, en toch alleen maar minder koeien wil, dan zal ze daar zelf voor moeten betalen.

Ik wens u veel wijsheid toe bij de keuzes die u moet gaan maken.

Deel dit topic

Reacties

+1
koetjeboe
Goed verwoord!!
Zet deze op melkweb als u lid bent van RFC,
weideboer
Vrees dat hij maar een woordvoerder is, een CC naar alle anderen zou ook wenselijk is
+1
Rob07
Ontzettende goede brief. Alle fatsoensnormen zijn overschreden.
Voorzitter van RFC zou zich diep moeten schamen voor zijn oproep.
+1
weideboer
@Rob07 ik denk dat de meesten van die heren de impact hebben gemist hierin. Aan de andere kant, daar moet je misschien wel eerlijk in zijn, staan hun ook met de rug tegen de muur, dat maakt je onderhandelingspositie bij voorbaat al zwak. Dus argumenteren met harde feiten rest dan.
hans1980
Geen rechten nodig????
Komt er dus op neer 100% grondgebondenheid
Leuk voor bedrijven met veel pachtgrond en/of mais/mest contracten
Wat gaat pacht dan doen ??
Het is hier al sinds amvb gestegen van 600>1100 euro/ha.
Sommigen hebben het over>2000

Er is dan maar 1 winnaar en dat is de verpachter # slapend rijk
weideboer
@hans1980 koop dan zelf
hans1980
@weideboer
Wat moet ik kopen?
Grond doet hier 70.000/ha
+2
Coen
@hans1980 , had dan gekocht toen het (veel) goedkoper was 😄
dan had je de huidige goedkope rente nu als extra voordeel toegekregen 😄

maar ja, dat was niet sexy genoeg want maisaankopen en mestverwerken zou tot in lengte van jaren goedkoper zijn 😞
hans1980
@Coen snap ik niet wat is het verschil tussen pachten en eigendom??? Grondeigenaren willen grond behouden en dan pachten wij en met mij veel collegas de grond.
Kopen is niet aan de orde omdat er niet wat tekoop staat.

In Dld zijn de meeste bedrijven voor een groot gedeelte pacht bedrijven al is de pacht daar 200-500 euro
Coen
@hans1980 , afhankelijkheid van liberale pacht ?
+2
cjw73
@hans1980 geloof wel dat je de komende jaren het allerbeste in grond kan investeren. Want hoe dan ook, we gaan meer richting grondgebonden landbouw de komende decennia. Grond wordt de licence to produce !!
Noorderling
@hans1980
Je mag ook kopen natuurlijk.

Grond kopen in het nu is altijd te duur, achteraf denk je al snel had ik maar meer gekocht ivm waardestijging en ontwikkeling van pachtprijzen. na de pachtduur kun je nog een keer in het diepe kunt springen.
m uut m
@hans1980
Lezen is ook een kunst
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hans1980:
Er is dan maar 1 winnaar

Nee hoor, heel veel winnaars. Begint er weer beetje op te lijken dat de vervuiler ipv ontzien weer beetje mee moet betalen. Dat is al een grote winst voor de rechtstaat.
+1
koetjeboe
Intensieve hoeken als bij ons in Brabant ,wordt lastig om in korte tijd wat te regelen ,collega wordt concurrent!!!!
Rob07
Mestverwerking kost circa 24 euro per m3, (incl transport). Alle varkensmest zal tussen nu en 3 jaar verwerkt zijn. Kosten zal gaan dalen naar plm 20 euro per M3.
De kosten van afvoer rundveemest zal daarom dalen naar enkel centen per kg melk. We kunnen beter hierop inzetten dan elk jaar met Brussel onderhandelen. En kijk eens wie er voor ons onderhandeld.
Verwerking van mest zal de pachtprijzen ook in de hand houden
+2
Noorderling
@Rob07
Met de insteek dat grond en stront de sluitpost is in de bedrijfsvoering en ivm de avmb noodzakelijk kwaad is, in plaats van de basis onder het bedrijf wordt de huidige malaise natuurlijk nooit opgelost.
cjw73
@Rob07 verwerkte mest moet ook weer ergens geplaatst worden en het is inmiddels bekend dat de akkerbouwers er niet meer enthousiast over zijn.
robbies
@Rob07 te positief. Mestverwerking in Brabant zit volledig op slot
Coen
@robbies , in Brabant wordt politiek momenteel eerst en volledig afgerekend met het gevoerde beleid van CDA en ZLTO.
robbies
@Coen de grootste mest druk zit wel in Brabant. Zolang er geen mestverwerking loskomt, heeft lullen over verwerking geen zin
+2
buitenok
Top omschreven direct op melkweb zetten. Samen sterk
koetjeboe
Er moet eerst mest verwerkt kunnen worden. Komen nog steeds niet verder als gewoon mest scheiden ,verhitten en al de organische droge stof exporteren , en de rest blijven wij mee zitten ,ook als kunstmest vervanger niet de oplossing !!!!!
Wilbert
Goed geschreven. Het belangrijkste in deze zijn niet de technische details, maar de rol van de staat. Enerzijds zijn zij verantwooordelijk voor alles, anderzijds heb je geen vertrouwen dat de staat toekomstige derogatie gaat regelen (zelf mee naar Brussel).
Als het aan de staat (v dam) had gelegen, waren er al minder koeien. Derogatie laten vallen en mestverwerking op slot. Dankzij nzo lto etc is er nog derogatie dit jaar. Daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij. Voor komende jaren moet het inderdaad beter.
+1
midden
Idd, een perfect verwoorde brief over de huidige situatie. Waarom nu wel veel belovende woorden over een evt. oplossing voor het jongveegetal, die toezegging hadden ze ook op 3 mei kunnen doen de heren van Lto en ZuivelNL was het toen neem ik aan ook wel duidelijk dat dit bij een hele grote groep in het verkeerde keelgat is geschoten.

Het is zoals "Eert" het schrijft, het wordt tijd dat de sector zelf met een plan komt waar we allemaal mee vooruit kunnen. Zodat we allemaal onze gronden weer kunnen bemesten met
de hoeveelheden die de gewassen nodig hebben. Er zijn stapels rapporten en onderzoeken waaruit blijkt dat we wel goed bezig zijn. Maar doe er aub ook iets mee.
+2
sorry
Quote Reactie van @midden:
, het wordt tijd dat de sector zelf met een plan komt

je bent wel hardleers...
Frans1
midden
Haha, maar je snapt wel wat ik bedoel denk. @sorry
+2
paul1
Ik denk dat er weinig keuze meer is. Het is het reductieplan of geen derogatie.
Dat laatste zal nog het meeste pijn doen, al beseffen de meesten dat nog niet.
m uut m
@paul1
Dan kun je kiezen tussen fosfaatrechten met een korting van minimaal 20% met straks een uitgeklede derogatie .
Of geen fosfaatrechten en geen derogatie.
+1
paul1
@m uut m het plan geldt nog steeds, er moet alleen opnieuw naar de knelgevallen gekeken worden.
m uut m
@paul1
Ik denk dat ik het advies van pvdd maar ga opvolgen.
Dan zie ik dan wel wat er gebeurt.
achterhoeker2
@m uut m kan je geen ongelijk geven.
Ondernemen is kansen pakken , termen als solidariteit en gezamenlijk is meer voor de vakbonden.
robbies
@paul1 er zijn met de uitspraak van deze week ongeveer 10.000 knelgevallen bijgekomen....
paul1
@robbies als hoger beroep wordt aangetekend geldt dit plan zeker nog dit jaar voor iedereen en dan gaat weer een ander plan in werking.
robbies
@paul1 dat zal een afweging zijn die RVO moet maken. De uitspraak van de vier kort gedingen is dermate helder dat het aantal knelgevallen iigg fors is toegenomen. Degenen die het plan negeren en gaan rechten lopen inderdaad het risico dat ze tegen de lamp lopen en alsnog een boete moeten betalen. Maar als dat iedereen gaat doen wordt het plan niet gehaald en lopen we derogatie mis. Diegenen die het plan wel netjes volgt, maar wel gaan rechten, hebben de kans in hoger beroep schadeloos gesteld te worden. Hoe dan ook zal RVO de komende maanden verzuipen in kort gedingen, waarin ze op dit moment een hele slechte positie hebben. Gaan ze hun gelijk halen of regelgeving ontwerpen die derogatie haalbaar maakt?
Rondhus
@robbies heb jij rechten gestudeerd ipv naar de landbouw school gegaan voordat je boer werd. Je bent wel heel zeker van jou zaak
robbies
@Rondhus er staan nogal wat voorbehoudjes in. Als, lopen de kans op.
achterhoeker2
@paul1 dan moet je eens een bril opzetten.
Er staat toch echt buitenwerking gesteld.
Rondhus
@m uut m jammer dat mensen het nog steeds niet inzien dat we zelfs zonder derogatie de milieu doelen niet gaan halen. Zie natuurgebieden. Dan zal er over een paar jaar wel een reductie voor vee komen en dan uit brussel
+1
m uut m
@Rondhus
Een derogatie met fosfaatrechten is slechter dan geen derogatie.
Bizar nog steeds dat LTO hier nooit over wil praten.... mestkraken is de oplossing!
achterhoeker2
@Oudekoeuitdesloot wat zijn de kosten?
@achterhoeker2 100.000 euro incl. alles, evt subsidie.. je kraakt dus je eigen kunstmest, nagenoeg geen mestafzetkosten.
Ohzo
@Oudekoeuitdesloot is waar. En minimaal 10 jaar al mogelijk
+3
Jannus
Met 1 zin durf ik te zeggen dat het een slechte brief is,hoe zeiden we dat ook weer,de jongens worden van de mannen gescheiden??,nou dit is typisch zo'n brief van een klein,jankend jongetje dat niet weet hoe het in de grote mannenwereld werkt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
hoe het in de grote mannenwereld werkt.
Hoe werkt het dan in "de grote mannenwereld"?
+1
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
"de grote mannenwereld"

Zelfstandig nadenken en eigen broek op houden,je verlies nemen maar ook je kansen pakken door je bakens te verzetten en gewoon doorwerken,niet zeuren en pas je je niet aan dan val je af.punt.
kanniewaarzijn
@Jannus Dan beginnen de "grote mannen" wel flink uit te dunnen 😆
+2
pieta
@Jannus Die meneer kan vast en zeker zijn eigen broek wel ophouden. Volgens mij doet ie gewoon een aantal juiste constateringen.
Jannus
@pieta Kan best zijn maar ik zie het als janken bij de baas
delavalboer
@Jannus Ik zie het als iemand die wel voor de sector opkomt, zijn eigen mening heeft en niet alles over zich heen laat komen. We zijn toch niet achterlijk als boeren om dit allemaal te pikken.
Ik snap zowiezo niet dat je als cooperatie niet je leden informeert en dan met zulke belachelijke berichten komt.
Wat denkt die keurentjes wel niet...daar wals ik ook nog even overheen...vele gingen mij al voor...dus ik kom hier ook wel mee weg.
Ik denk wel eens welke grote belangen spelen hier nog meer mee....vast meer als wij ooit gewaar worden!!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @delavalboer:
We zijn toch niet achterlijk als boeren om dit allemaal te pikken.
Ik ben toch bang van wel!
Jannus
Quote Reactie van @delavalboer:
Ik zie het als iemand die wel voor de sector opkomt

Ik zie het als iemand die voor eigen coop belangen predikt,neem van mij aan dat geneuzel wat er gesteld wordt is niet van belang,wat er niet verteld wordt telt vele malen zwaarder
+2
Coen
@Jannus , je eigen strategie vasthouden en de tactische momenten benutten, teveel lieden (collega's en vooral ook erfbetreders) waaien constant met alle winden mee zonder eigen strategie.
+1
delavalboer
Mooi verwoord, en ook mooi dat er actie word ondernomen vanuit de boeren...dit zou veel meer moeten gebeuren!!
robbies
Quote:
Zelfstandig nadenken en eigen broek op houden,je verlies nemen maar ook je kansen pakken door je bakens te verzetten en gewoon doorwerken,niet zeuren en pas je je niet aan dan val je af.punt.
@Jannus

Gelukkig ben je niet vaag 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0