Diepte lostrekken maisland

Voor diegenen die hun maisland opentrekken met een cultivator of woeler, hoe diep gaan jullie. Er zijn wat verschillende meningen hierover m.b.t. diep, verarming grond t/m te ondiep, creëer je een soort waterbak. Grondsoort: klei op veen.

Deel dit topic

Reacties

+2
George
Ik heb geen verstand van klei of veengrond . Maar hier op de zandgrond doe ik erg weinig lostrekken. Meestal wacht ik tot de grond droog genoeg is zodat ik er met mesttank met bouwlandinjecteur over kan zodat ik in één werkgang bemest heb en de grond los heb liggen. Als deze vlak genoeg ligt doe ik er verder niks aan dan ploegen en zaaiklaar leggen.
In de herfst doe ik bij korrelmais de stroresten infrezen en groenbemester zaaien in één werkgang of bij snijmaisland met een Smaragd met zaaibak in één werkgang zaaien en losstrekken. Aardappelen- en bietenland worden in de herfst als er tenminste geen sporen worden gereden helemaal niet losgetrokken na het rooien. Dit om de kleine aardappelen boven te laten liggen en bij minimale vorst kapot vriezen om aardappelopslag te voorkomen. Hier dus eigenlijk maar minimale grondbewerking.
+4
oldhuus
Hier op zandgrond met wat veen er door, maar motto is hier zo weinig mogelijk bewerkingen, en vooral pas bemesten en ploegen als de grond warm genoeg is. Vaak is wel zo hoe meer je aan de grond zit hoe meer je de structuur verknooit. In de herfst groenbemester er overheen gestrooid, waren bijna geen sporen, en in april een keer bemesten en daarna ploegen met vorenpakker, hoeft alleen de zaaimachine er nog overheen.
Na een zware maïsoogst doen we wel eens diepwoelen, over de vorst of als de grond goed droog is.
-Jan-
Quote Reactie van @oldhuus:
Vaak is wel zo hoe meer je aan de grond zit hoe meer je de structuur verknooit

Zoals met veel dingen heeft alles zijn tijd nodig,maar niet iedereen heeft geduld en het moet niet morgen maar het liefst vandaag of gisteren
+1
timvanr
Wij doen bij ons thuis het maisland op 75 cm diep woelen met de 3 poot. Wij hebben vrij lage zandgrond. Afgelopen najaar hebben wij door de mooie omstandigheden. de meeste natte plekken ook gewoeld. en op die plekken staat niks geen water nu. En andere (mindere natte) plekken die niet gewoeld zijn nu staat/stond wel water.
+1
brabo
Quote Reactie van @timvanr:
op 75 cm diep woelen met de 3 poot.

daar geloof ik dus niks van. De tanden kunnen misschien wel 75 cm zijn, maar als je daar de helft mee in de grond komt dan houd het ver op.
timvanr
@brabo De tanden zijn idd 75cm lang. Maar als je tot het frame de grond in gaat woel je zeker 70 cm diep...
+1
brabo
@timvanr
Nee hoor die grond komt zeker 20 - 25 cm omhoog.
Zeker met die trekker die op je fotootje staat zal dat nooit lukken
pietjepuk
@timvanr brabo heeft wel gelijk.

maak de grond na het woelen maar eens mooi vlak door bijvoorbeeld een keer met triltand overeen te rijden. en ga dan maar eens graven dan komt je never nooit niet aan de 75 cm.

wij doen ook op de hoge droge grond woelen. dit is zandgrond met een 30 cm bouwvoor en dan kom je op de gele grond. mijn ervaring is dat wortels nauwlijks in die gele grond gaan. door daan met de woeler een cm 10 tot 15 door de gele grond te gaan maak je het wel mogelijk om de wortels dieper de grond in te laten gaan. hierdoor houdt de mais langer vocht. schiet maar raak als je het er niet mee eens bent.
+1
cs-agrar
Klei op veen geen ervaring mee. Afgelopen najaar niets aan gedaan, staat nergens water en grond lijkt goed. Als woel er door gaat, dan schuin over de rijrichting en een 35-40cm diep. Ding heeft uit mn hoofd 6 poten op 50cm afstand (wifo met alleen voorste tanden) Dit gebeurt wel met de rotgang van hooguit 3,5kmh, wil grond dan alleen breken, niet mengen. Hele pakket moet een iets bewegen en daardoor scheuren creeren, maar meer niet.
uike
Idd na de mais of wat dan ook zeker niet de grond met een cultivator helemaal lostrekken. Natte grond alleen met een cti doorheen trekken dat het oppervlakte water wat weg kan zakken. Met een cultivator krijg je een grote spons die veel te langzaam opdroogt. Voordeel van vast laten liggen dat je na een weekje droogte er meteen weer overheen kan met de mesttank.Onderin heb je niets te zoeken.
walker1
Nog afgezien van de diepte, is het verstandig mais te verbouwen op klei op veen?
+1
weideboer
@walker1 grondgebondenheid lijdt tot voeroverschot waar de huidige melkkoe niet alleen meer van in conditie van blijft. Energie bijkopen terwijl je erf vol ligt met kuil is niet de juiste manier van werken, lijkt mij De opbrengsten zullen misschien niet boven de 45 ton per hectare uitkomen maar ruim 14500 kg D.S per hectare is ook acceptabel
walker1
Verder is het belang hoe dik de kleilaag is, hoe diep je het land tijdens de oogst naar de klote hebt gereden, etc. Op deze vraag is geen standaard antwoord te geven als bv 35 cm diep.
ares697
Weinig boeren doen het, maar zeker voor een diep grondbewerking moet je eigenlijk eest graven. Kijken of je storende lagen kunt zien en hoe diep de wortels zijn/kunnen gaan.

Zijn er geen storende lagen een gaan de wortels voldoende diep (80-100cm? of tot een onvruchtbare laag), dan is woelen niet nodig en maak je alleen de bestaande structuur van wormengangen en gangen van oude wortels kapot. En is de grond alleen maar makkelijker te verdichten.
+1
sil
Trek hier op zandgrond alles 30-40 cm diep los, met een tandafstand van 45 cm. Zodat de grond eigenlijk net een klein beetje scheurt, en niet te los komt te liggen. Sporen ( lichte druksporen) van drijfmestton en maiswagens najaar zijn daardoor weggewerkt. Daarna ploeg ik ondiep ( 17 cm) met vorenpakker, zodat die drijfmest mooi bovenin blijft. mijn motto, niet teveel roeren in de grond. Kost alleen maar diesel en structuur.
jansen2
Hier zandgrond en we doen met 3 poot (1m) dus komt ong 80cm diep
bijna geen last van droogte of natheid

ik heb een keer een dikke pcv buis gevuld met zand en daarin mais gezaaid
2 weken later waren de wortels al onderin de buis
dat was voor mij de reden om vanaf toen ieder jaar de grond zo diep mogelijk los te trekken na het bemesten, dan spitten en direct daarna inzaaien
Ritchie
@jansen2

Die PVC buis had je eerst uit de grond gewoeld??

Vind et een beetje overdreven eik om 80 cm diep te gaan woelen.

Genoeg organische stof in de bodem, niet te veel bodemverdichting en fatsoenlijk ploegen/spitten lijken me maatregelen die beter voor je grond zijn denk ik. Als de zandgrond mooi luchtig valt met ploegen is er niks aan het handje lijkt me. Sporen en kopeinden woelen op een cm of 45 is nooit weg.
Frans1
Ik hou ook van diep bewerken,goed lostrekken voor het rogge zaaien en ik ploeg ook altijd aardig diep,en dat bevalt me goed
PIONIER
@Frans1 Daar hou ik ook van. Diep bewerken maar 80 cm gelukkig niet. 25 is zat.
ares697
Als het onderin niet vast zit hoef je ook niet los te maken!

Afgelopen maand in de bladrammenas groenbemester profielkuilen geggraven. Het perceel is na de tarwe bemest met een driewieler waarna de groenbemester gezaaid is met een smaragd (ondiep). En de planten wortelden gewoon tot het gele zand 70cm diep
Frans1
Quote Reactie van @ares697:
Als het onderin niet vast zit hoef je ook niet los te maken!

Dus een silagewagen van een tonnetje of 20 maakt bij jou alleen een oppervlakkige afdruk?
JD 6430 The Best
@Frans1 je moet je afvragen of de grond ook echt tot zo diep de grond aangedrukt is ook weer los moet trekken. Zolang de wortels nog goed kunnen doordringen hoef je niet persee zo diep los te trekken. Dan stoor je alleen het bodemleven maar mee.
ares697
@Frans1 Ik ga er van uit dat de natuurlijke structuur diep in onze grond sterk genoeg is. Na mais zou een bewerking van 30-40cm wel passen, maar ik ben bang dat dit alleen maar weer vastgereden wordt in het voorjaar.
Pluto
In de herfst los trekken tot net onder de bouwvoor zelfde werkgang de groen bemester er in en dan zo ruw mogelijk laten liggen. Afgelopen herfst waren er enkele veehouders die er met een drie poot op de droge percelen aan het beulen waren , ik had ze weg getrapt . De bodem was door de droogte prachtig gescheurd tot een diepte waar je met de trekker nooit komt , waarom dit weer vernielen??.
Het goud zit niet onderin !!.
JD 6430 The Best
@Pluto wanneer moet je dan wel woelen volgens jou? Als het nat is is het ook niet goed, want dan versmeer je de ondergrond alleen maar.
Pluto
@JD 6430 The Best Woelen hoeft op zich niet verkeerd te zijn echter afgelopen herfst had de natuur laten zien dat het zich goed kon herstellen waarom dit vernielen ???. Diegene die met de drie poot bezig waren komen een jaar later bedrogen uit want de grond zit weer dicht maar nu nog dieper. Door vergroenings eisen is vruchtwisseling de nek om gedraaid met als gevolg monocultuur waarbij een ander kunstmest al wordt gezien innovatief en vernieuwend!.
PK 's hebben we zat alleen het gewicht is funest en het wordt elk jaar meer.
pieter p
Zoals ik het al jaren doe bevalt me prima, woelen rotoren, zaaien en spuiten in 1 werkgang.

+1
valmet 605
Zoals @pieter p laat zien in het filmpje zou ik het ook doen.
mogelijk in plaats van rotoren schijveneg erdoor.
Voor de vastgereden plekken een graslandbeluchter erdoor.
Minder in de grond roeren!
valmet 605
Zoals @pieter p laat zien in het filmpje zou ik het ook doen.
mogelijk in plaats van rotoren schijveneg erdoor.
Voor de vastgereden plekken een graslandbeluchter erdoor.
Minder in de grond roeren!
joozt
Ik hoor nog niemand over ondergronders aan de ploeg. Een grondbewerking die hier (zandgrond en lichte klei) heel goed bevalt. De grond wordt net iets onder de ploegzool (30-35 cm.) losgemaakt maar niet gemengd. Doordat er niet over de volledige breedte losgewoeld wordt blijft de onderlaag heel maar creëer je breuken waardoor een eventueel wateroverschot weg kan. Doordat de grond in het voorjaar (en klei in de herfst/winter) diep losgemaakt wordt hoef je, mits er geen sporen zijn gereden, in de herfst na de mais geen diepe grondbewerking uit te voeren. In ons geval gaat er alleen een combine over het land en blijven de kiepers aan de kant. De verdichting valt dan relatief mee. Met lostrekken en groenbemester zaaien liggen de percelen dan goed klaar voor de winter. Sporadisch bewerken we over de vorst wat natte plekken met de driepoot maar sinds we de ondergronders hebben is dit bijna niet meer nodig.
pieter p
@joozt
Dat is wat ik er achter heb, deze woelt niet maar "tilt" de grond wat op
joozt
@pieter p Klopt! De grond op die diepte moet je ook lekker daar laten. Alleen eventuele storende lagen moeten doorbroken worden.
Frans1
Quote Reactie van @joozt:
Alleen eventuele storende lagen moeten doorbroken worden.

Dan moeten die ondergronders hier wel lang worden en de trekker voor de ploeg wel HEEL groot,we kunnen hier nl ook bouwen zonder heien op de keileem 😁
Maar die ondergronders zijn toch ook om juist de ploegzool te breken?
oldhuus
@joozt
Trekt de ploeg dan niet heel zwaar, met ondergronders er aan?
joozt
@oldhuus Nee het valt ons reuze mee. Natuurlijk kun je het merken en als de omstandigheden slecht zijn gooien we er wel eens 2 van de 4 af zodat je toch kunt blijven rijden maar over het algemeen kan de trekker het prima trekken.
deJong
Als het klei grond is heb je het dan niet geploegd voor de winter?
Hier op zand werken we de maisstoppel onder met de smaragt, en werken de daarvoor gestrooide rogge (met de kunstmest strooier) onder. Zo'n 10-12 centimeter diep.
Voorjaars rond begin april de rogge weer slopen, omdat het anders teveel word, ongeveer zelfde diepte.
Ploegen rond de 22-25 cm diep.
Afgelopen najaar de natte plekken even los getrokken met de 3 poot, en een kopakker waar wat structuur schade was, ben benieuwd of we komend jaar verschil zullen zien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cultivator , veen , maisland , grond en lostrekken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0