Illustratie van: ursus

Export vaarzen

Wat doen de export vaarzen met een dracht van 4 maanden nog uit, is er handel in, of krijgen we er een beetje veel in Nederland door dat fosfaatgeneuzel.

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Vraag zat maar matige prijzen tijdje terug 2 mnd drachtig 900 euro op rekening, ik weet niet wat de prijs nu doet maar zal wel ongeveer hetzelfde zijn geen vetpot maar beter dan goede melkkoeien laten slachten!
jongveehouder
Hoorde de handelaar zeggen dat ze tussen de 850 en 1050 opbrengen, afhankelijk van de dracht en waar ze heengaan
HansBa
@jongveehouder Maandag hier nog 2 opgehaald ,2 maand drachtig, voor 900. Eind december nog 2 die 5 maand drachtig waren, ook voor 900. Vraag naar lang drachtig is stuk kleiner en magere prijzen dus.
+1
grondlozeboer
@HansBa ik heb verder geen idee. Dit is wat ik hoorde. Deze maand gaat er 1 weg dus dan weet ik t ook
+1
Groen1
@HansBa Er is vraag naar kort drachtig en nieuw melkte
fokker
Dan laat ik ze wel afkalven en verkoop ik ze nieuwmelkt .
tok achterhoek
@fokker En maar afwachten of er na 5 mnd nog vraag is naar melkkoeien
sil
@tok achterhoek daar durfde ik dus ook niet op te gokken.....
Koeienpraat
Wat zijn de prijzen voor verse op dit moment?
+1
sil
@groeier ik denk het wel, en als er geen fosfaatrechten komen komen er dierrechten of iets dergelijks.
De varkens sector ligt al jaren aan banden, ons laten ze echt niet vrij....
+1
Coen
@sil , de politiek in NL wil niet meer dieren, dus ook geen melkkoeien.
maar met wat sjoemel-wetgeving wat nog er nog wel wat de marchanderen
+1
groeier
@sil
Weet jij wel hoeveel enorme varkens stallen de laatste 10 jaar erbij gekomen zijn, en die extensieve melkveehouder met opvolger, mag nu zeker niet een stukje aan zijn stal bouwen na 30 jaar superheffing 😄 😄
+1
DeBoerin
Quote Reactie van @groeier:
die extensieve melkveehouder met opvolger, mag nu zeker niet een stukje aan zijn stal bouwen na 30 jaar superheffing

30 jaar superheffing betaald ? dan had ik al eerder een stukje aan de stal gezet 😉
DeBoerin
Quote Reactie van @DeBoerin:
dan had ik al eerder een stukje aan de stal geze

grond was aanwezig afgelopen 30 jaar als extensief bedrijf, arbeid ook verwacht ik, aanwas is er jaarlijks dus alleen de stenen zijn niet gelegd. Dit kun je toch niet aan de groeiers toerekenen
+2
groeier
@DeBoerin
Zeg dat toch niet, zeg alleen dat een grote groep extensieve bedrijven nu compleet in de kou staan. Veel melkveehouders hebben de laatste jaren flink grond gekocht, dan ga je niet direct ook een nieuwe grote stal bouwen, of als buurmans grond te koop komt. We zouden naar een grondgebonden melkveehouderij gaan, is ons jaren lang voorgehouden, en roept LTO dat nu nog steeds, maar het tegenovergestelde laten ze gebeuren, extensief mag nu de rekening betalen.
Ja, is allemaal eigenschuld, daar had je heel veel aan kunnen doen........
____________________________________________
pieta
@groeier Dat je onzin verkoopt lijkt me duidelijk. De pijn voor extensief die de laatste paar jaar veel grond gekocht hebben komt pas als de grondprijs onderuit zakt.
+5
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
De pijn voor extensief die de laatste paar jaar veel grond gekocht hebben komt pas als de grondprijs onderuit zakt.

Die rente en aflossing moet wel gewoon betaald worden, en die veranderd amper als de grondprijs daalt of stijgt. Extra kosten zonder extra inkomsten hakken er wel degelijk in. Zelf geen kilo extra stront mogen produceren en wel aan mogen voeren levert natuurlijk wel wat wrevel op.

Kan me dan ook goed voorstellen dat enige collegialiteit je dan wel vergaat, als het niet fatsoenlijk opgelost kan worden moet het maar hard gespeeld worden. Met wie je dan in zee gaat maakt ook weinig meer uit, als (Z)LTO niet voor je belangen op komt maar bepaalde mensen uit de linkse hoek wel, dan is dat maar zo en moet het maar op een minder nette manier gespeeld worden.

Fluctuaties in grondprijs heb je alleen last van bij aankoop en verkoop. Wanneer je alles kunt betalen maakt het weinig uit dat de grondprijs daalt, het wordt pas problematisch wanneer de grondprijs daalt en deze grond niet meer kunt betalen!
jg
@Noorderling En dan kan intensief de aankoopvoerkosten en mestafzet niet meer betalen ??
+1
Noorderling
@jg
Dat de kosten die je noemt variabele kosten zijn zegt natuurlijk genoeg, die staan niet voor 30jaar vast.
jg
@Noorderling boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/… Asfalt en beton drukken akkerbouwers wereldwijd van hun land.
+1
Noorderling
@jg
Wat wil je daarmee zeggen?
In west europa wordt je er over het algemeen financieel niet minder van wanneer je van je grond "gedrukt" wordt. Kun je mooi 3 hectare weer kopen waarvoor je maar eentje hebt ingeleverd.
jg
@Noorderling Ok, bij een goede relatie met de financier zal de aflossing ook niet per se 30 jaar vast staan.
Noorderling
Quote Reactie van @jg:
niet per se 30 jaar vast staan.

Alles is bespreekbaar, alleen heb ik liever dat mn dossier op het juiste stapeltje ligt waar een keer per jaar het stof afgeveegd wordt.
meelezer10
Quote Reactie van @Noorderling:
Wanneer je alles kunt betalen maakt het weinig uit dat de grondprijs daalt

ben ik opzich wel met je eens. Alleen is het voor de banken dan natuurlijk wel een mooie aanleiding om rente te gaan verhogen. Onderpand is kleiner geworden meer risico bla bla bla
groeier
@Noorderling
Alles kan twee kanten op, hoger of gelijk blijven.
+1
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
Wanneer je alles kunt betalen maakt het weinig uit dat de grondprijs daalt,

je moet eens met de Deense boeren gaan praten, dan kom je er wel op terug.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Noorderling:
Fluctuaties in grondprijs heb je alleen last van bij aankoop en verkoop.

Ik denk ook dat een boer met bijna 2 euro/kg financiering bij 25.000 liter per ha, volgens mij niet echt een gekkigheid hier in de achterhoek, met dezelfde glimlach ontvangen wordt door de bankman bij een grondprijs van 30.000 euro per ha dan bij een grondprijs van 70.000 euro per ha. Dat heeft met die scheepjes van @George te maken.
pieta
@Noorderling Wat ik dus bedoel is dat je grond die je gekocht hebt gewoon weer verkopen kunt zonder verlies zolang de grondprijs niet is gezakt. Dat je dat bij voorkeur niet wil doen doen is heel iets anders.
buorman
@pieta
Dan ben je dus bij gelijke prijzen geen drol opgeschoten, terwijl het de bedoeling was om toekomstgericht te investeren/ groeien/ bijblijven.
Dit itt diegenen die in koeien en steen hebben geïnvesteerd, die krijgen [als alles doorgaat] extra EV/onderpand.
pieta
@buorman Je kunt het natuurlijk ook afzetten tegen mensen die geïnvesteerd hebben in stenen en de koeien (nog) niet hadden.
buorman
@pieta
Klopt, en dus is ieder z'n waarheid waar en geen onzin zoals jij eerder stelde 😃
+1
pieta
@buorman Groeier zegt dat alleen de extensieve boer wordt gepakt. Dat is en blijft gewoon onzin, die wordt zelfs ontzien. Persoonlijk had ik dan zelfs mijn geld liever ion grond zitten dan in een gebouw waar je geen rechten voor hebt. Dat het belachelijk is dat er een aantal zijn die middels import, zware overbezetting, zonder enige uitbreiding van grond een heleboel vee meer zijn gaan houden en daar ook nog rechten voor krijgen zijn we het vlug over eens.
Noorderling
@pieta hoeveel bedrijven weet je die zo gehandeld hebben? Het is absoluut niet wenselijk maar dat zulke verhalen gerealiseerd zijn heb ik ook nog niet gehoord.
pieta
@Noorderling Je begrijpt hem niet zoals ik het bedoelde. Het was bedoeld als drie verschillende dingen. Voldoen aan één was voor mij genoeg. Of import of flinke overbezetting of uitbreiden zonder uitbreiding grondareaal.
groeier
@pieta
Onzin, je hebt wel alle lasten van de grond, zelfs als de grond prijzen omhoog gaan. Is zeker geen fluitje van een cent.
+1
pieta
@groeier Ik zeg niet dat het een fluitje van een cent is. Zolang de grondprijs niet zakt hoef je hem maar gewoon te verkopen. Dan heb je er ook gewoon geen lasten van.
groeier
@pieta
Grondsoort maakt ook al niet uit zeker 😄
DeBoerin
Quote Reactie van @groeier:
je hebt wel alle lasten van de grond, zelfs als de grond prijzen omhoog gaan

Lijkt me dat je als extensieve die niet alle grond zelf nodig heeft, vast wel extra inkomsten kunt genereren uit deze grond die in ieder geval de vaste lasten overstijgen.
+2
zwier
@DeBoerin Prima, ik heb nog wel grond te huur voor de jaarlijkse vaste lasten, mag jij de winst wel pakken.
+1
DeBoerin
Quote Reactie van @zwier:
k heb nog wel grond te huur voor de jaarlijkse vaste lasten, mag jij de winst wel pakken.

Dan heb je te duur gekocht, moet ook niet alles willen hebben 😉
Grapje maar als je de grond zelf niet nodig hebt voor voer, de prijs te hoog voor de gewassen die er op te telen zijn, waarom dan toch gekocht. Om enkel je eigen mest op te plaatsen en zo (eigen) grondgebondenheid in de benen te houden. Zet dan liever je kaarten, geld en enrgie in om aan te tonen aan de overheid dat er ook andere manieren zijn om grondgebondenheid in te vullen.
Als je zelf de grond niet nodig hebt voor voer en grond is niet geschikt voor akkerbouw dan los je het probleem van gondgebondenheid op maar creer je het probleem van voer overschot en wie gaat dat voor jou oplossen als iedereen grondgebonden moet worden ?
+1
zwier
@DeBoerin Klein beetje gekocht voorjaar 2015, jv stal klaar en teveel vertrouwen gehad in NZO, LTO en overheid. Ben er wel blij mee maar mag er geen koeien op houden. Intensief praat er erg makkelijk over vindt ik. Zou hen wel eens willen horen als ze land gehuurd of gekocht hebben en de overheid zegt, je eigen mest mag er niet op want vorig jaar kwam jou mest er ook niet op.
+1
DeBoerin
Quote Reactie van @zwier:
Zou hen wel eens willen horen als ze land gehuurd of gekocht hebben en de overheid zegt, je eigen mest mag er niet op want vorig jaar kwam jou mest er ook niet op.

Is inderdaad niet aardig van de overheid. Maar als je 15 jaar met GGV 10 ha land gehuurd hebt en eigenaar besluit te verkopen aan iemand uit een veel beter draaiende sector ........... wordt je vanzelf intensiever. Maar huilen helpt niet.
+1
BoerBart
@DeBoerin nee, je wordt niet intensiever. Je moet koeien dan namelijk koeien ruimen. extensieve uit het verleden worden zo zwaarder benadeelt dan de intensieve groeiers. De AmvB moet echt nog hier en daar aangepast worden. Intussen is het van AmvB bijna een wet geworden en niks wordt er aangepast. Gemiste kans!!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @BoerBart:
Gemiste kans

Nou loop je al een tijdje mee, niets nieuws onder de zon, toch? Elke keer hetzelfde. Politiek en/of de sector zelf dragen een visie uit, dit wordt in een wetsvoorstel gegoten. Dit voorstel is al afgezwakt onder invloed van lobbywerk, dan probeert de oppositie in de Tweede Kamer zieltjes te winnen door allerlei optionele knelgevallen voor het voetlicht te brengen. Uiteindelijk blijft er na oud-hollands polderen een zouteloze wet over die verworven rechten van de gevestigde orde zoveel mogelijk beschermt en is de gewenste ontwikkelrichting volledig uit zicht geraakt. Zo gaat het elke keer, wen er aan en doe er je voordeel mee.
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Politiek en/of de sector zelf dragen een visie uit

Of een deel van de sector? In de brief van Dijksma van december 2013 stond zelfs letterlijk een stuk over de wenselijkheid dat de grondmarkt niet te veel verstoord mag worden door een te grote verplichting richting grondgebonden. Iedereen leest en onthoudt wat hem past.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Iedereen leest en onthoudt wat hem past

Dat is de rode draad van bijna alle discussies hiero.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
de brief van Dijksma

Jij hebt nog vertrouwen in uitspraken van politici? Anticiperen wordt niet beloond, we weten hoe dat afliep. Nu Van Dam met zonder derogatie geen fosfaatrechten, maar niets van die strekking opnemen in de wet. List en bedrog regeert en wordt beloond met een mooie promotie.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Nee, ik heb geen vertrouwen in politici. Ik wil je er alleen even op wijzen dat er ook toen al over meer werd gesproken als alleen grondgebondenheid voor de meststoffenwet. En dat het volgens mij zelfs zo is dat dat helemaal niet de bedoeling is.
En dat ze gewoon de veestapel willen begrenzen lijkt mij duidelijk en waarschijnlijk is het ook nog in mijn belang.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam tut tut ....meneer komt het allemaal slecht uit , en het hele democratische proces wordt neer gesabeld.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @achterhoeker2:
hele democratische proces

Even terug naar de schoolbanken, hele fosfaatdiscussie heeft meer met demagogie dan met democratie te maken. Nu heb je wel een punt dat de grootste voorstanders van iets vaak de mensen zijn die er het meeste voordeel van hebben, dat ging zeker op in de fosfaatdiscussie.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
meneer komt het allemaal slecht uit

Dat valt wel mee, ik red me wel. Het hele democratische proces, zoals jij dat benoemt, is een gegeven in ons politieke bestel. Bewindslieden die toezeggingen doen, deze vervolgens niet nakomen en dit achteraf weer recht babbelen horen daar niet bij in mijn ogen.
kanniewaarzijn
@Jack Rijlaarsdam Knap verwoord!
Frans1
Quote Reactie van @DeBoerin:
vast wel extra inkomsten kunt genereren uit deze grond die in ieder geval de vaste lasten overstijgen

Dan mag jij mijn laatste aankoop huren,tenminste als je rente+aflossing als vaste lasten bedoelt 😄
Gaat je de prijs niet meevallen
+1
zwier
@Frans1 Heb ik ook al aangeboden maar dan blijft het toch erg stil
DeBoerin
@zwier@Frans1 Heb ik ook al aangeboden maar dan blijft het toch erg stil.
Blijft aan jou kant ook stil
Dan heb je te duur gekocht, moet ook niet alles willen hebben 😉
"Grapje maar als je de grond zelf niet nodig hebt voor voer, de prijs te hoog voor de gewassen die er op te telen zijn, waarom dan toch gekocht ?"
Als ik de grond niet nodig zou hebben voor eigen voer, geen rendement kan maken met een ander gewas wat de rente en vaste lasten als waterschapslasten etc. op zou brengen dan zou ik het niet kopen. Dus ben wel benieuwd waarom dan toch gekocht ?
zwier
@DeBoerin Kon de huiskavel door ruilen 6,7 ha vergroten, klein gedeelte hiervan was extra grond.
De belangrijkste reden was echter dat grond gebondenheid belangrijk is/was.
Is altijd ook zo geweest grond mest productie ruimte genereerd en je minder afhankelijk bent van anderen.
Vond de grond toen niet te duur maar het voelt nu soms of er een kat in de zak is gekocht, vindt het nog steeds wrang dat ik er wel mest van een ander op mag brengen maar niet van mijn eigen koeien. En krijg het dus niet voor elkaar de jaarlijkse kosten terug te krijgen, ondanks dat intensief vaak zegt dat grond makkelijk rond te rekenen is, maar ze willen ze niet kopen.
DeBoerin
Quote Reactie van @zwier:
klein gedeelte hiervan was extra grond.

Oke, huiskavel vergroot geeft besparing op bewerkingskosten t.o.v. grond verder weg ? en als maar een klein deel extra grond is dan kunnen de extra kosten toch geen onoverkomenlijk probleem op leveren.
En is er toch slecht een klein deel wat op dit moment nog geen uitbrieding toe laat. Waar mogelijk in de toekomst wel voordeel mee te halen is ?
pieta
Quote Reactie van @zwier:
En krijg het dus niet voor elkaar de jaarlijkse kosten terug te krijgen

Nou sorry hoor maar als je momenteel de jaarlijkse kosten van grond niet terug weet te verdienen dan heb je iets verkeerd gedaan.
Noorderling
@pieta reken me het even voor, ik kom er niet uit. Variabele kosten a 15cent per kg melk x 18000kg per ha. Hou je afgelopen jaar 2700 over voor de vaste lasten. Dan kom je met 6% rente plus aflossing en vaste lasten toch echt tekort. Helemaal als je door een paar lukrake peildata gekort wordt op je inkomsten. Achteruit boeren is ook boeren...
+1
Nico96
@Noorderling aflossingen zijn wel uitgaven maar geen kosten. Na afloop is de grond helemaal van jou.
+3
pieta
@Noorderling Aankoop 60.000 euro per ha, rente 1.9% geeft 1.140 euro rentelasten. Waterschap 60 euro. Totaal 1.200. Toeslagrecht a 400 euro eraf. Besparing op mestafzet 40 m3 maal 12 euro is 480 euro eraf. Benodigde huuropbrengst voor enig gewas is nog 320 euro per hectare. Als dat je niet lukt dan zie ik het niet voor je zitten.
Aflossingen zijn uitgaven geen kosten. Ik had het over kosten. Leuk dat je met 6% rente rekent maar bij mij is ie veel lager op dit moment. En we hebben het over nu toch. 😁
Noorderling
@pieta
Zonder af te lossen kun je geen grond kopen. Eerst tik je de belasting af en vervolgens mag je pas aflossen. Met die 6% bedoelde ik rente en aflossing plus belasting.

Kunt wel alleen de kosten rekenen, maar als je met je uitgaven spaak loopt houdt het vroeg of laat wel op.

Vooral het aflossen incl belasting is een aanslag op de liquiditeit bij aankoop grond.
christo
@pieta Zo kan ik het ook. Waarom neem je geen aflossing mee? ALs je het hebt over rendement bedoel ik geen fictief rendement. Gaat hier om wat er in de spaarpot zit aan het eind van het jaar. En de bank graait toch een 2% mee voor de aflossing. Dan zit ook jij in de min.
pieta
@christo en @ noordeling Ik heb daar duidelijk gesteld huren voor de kosten die er momenteel voor gemaakt worden. Dat jullie overgaan op uitgaven kan maar is gewoon niet hetzelfde. Koop je nu grond dan kost die grond je ongeveer 1.200 euro. De aanslag op je liquiditeit is (fors groter) en je loopt ook het risico op waardedaling en eventueel rentestijging nog.
Coen
@pieta , voor netto-kosten 800 euro per hectare kun je het met winst verhuren, maar nog beter is het te gebruiken in je eigen bedrijfsvoering 😄
pieta
@Coen Waarom is het beter om het in je eigen bedrijfsvoering te gebruiken?
christo
@pieta Is hip. Boel bunders bewerken met de bijbehorende mineralenverliezen. Maatschappelijk gewenst zelfs.
Coen
@pieta , een huurder haalt altijd meer (o.a. organische stof) dan hij brengt (huursom).
die grond bij jou is vast geschikt om eigen krachtvoer te verbouwen, nog meer circulair ondernemen en die strategie optimaal verwaarden 😄
christo
@pieta Reken me dat maar eens voor. Ik red het niet, of reken niet goed.
+1
Frans1
Quote Reactie van @DeBoerin:
wat de rente en vaste lasten als waterschapslasten etc

De gein was dat ik rente+aflossing als vaste lasten noem,en we lossen fors af,dus vandaar 😄
+1
pieta
@Frans1 Zonder voor jou de aflossing hoeven te betalen kun je de grond zomaar kwijt zijn. Jij wilt hem verhuren en iemand anders ook nog je pensioen laten betalen. 😁
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
en iemand anders ook nog je pensioen laten betalen.

Jij hebt hem tenminste door 👍
zwier
@pieta Na aankoop grond zijn mijn vaste kosten gestegen, ik had het over vaste lasten die ik niet terug betaald krijg, en ja ik moet fors aflossen op deze grond. En het rendement moet komen door er zelf melk op te leveren.
Dus het verhaal van goedkope eigen grond zoals jij altijd beweerd gaat niet altijd op.
+2
pieta
@zwier Wat beweer ik altijd over goedkope eigen grond? Volgens mij niet zoveel. En als je de grond terug moet verdienen met melken dan is dat niets anders als wanneer je hem met akkerbouw terug gaat moeten verdienen. Dat de liquiditeit op je bedrijf krapper wordt als je uitbreidt in grond weet ik ook wel. Maar aflossingen zijn uitgaven en geen kosten. Ik heb duidelijk kosten benoemd en niet lasten en/of uitgaven. Maar als je beperkt grond hebt gekocht en je zit er al direct van in de problemen dan heb je iets niet goed gedaan/geregeld.
Ik heb zelf laatst ook nog zowat 3 ha grond gekocht. Ook ik mag daar geen kg melk meer om leveren en mij hoor je toch niet zeuren daarover.
zwier
@pieta Ik heb het over jaarlijkse vaste lasten, daar zit bij mij aflossing bij in, maar oke dit zal wel een verschil van mening blijven.
Ik zal van deze grond niet omvallen maar het totaal plaatje wordt wel lastig met aankoop van fosfaat rechten.
Op de grond die jij aangekocht hebt kan jij je eigen mest kwijt, op mijn grond mag dat niet en dat krijg ik niet uitgelegd aan een normaal denkende burger/consument.
pieta
Quote Reactie van @zwier:
Op de grond die jij aangekocht hebt kan jij je eigen mest kwijt, op mijn grond mag dat niet en dat krijg ik niet uitgelegd aan een normaal denkende burger/consument.

Dan kun je waarschijnlijk slecht uitleggen. 😁 Weet je wat je dan moet zeggen: er zijn in Nederland al teveel dieren en nu heb ik grond gekocht en wil ik voor nog meer dieren in Nederland zorgen en dat mag niet. Dan snapt ie het wel. 😁
+1
zwier
@pieta Ik leg het altijd anders uit. We produceren meer mest dan dat er land is in Nederland.
Er zijn teveel boeren die uitgebreid hebben zonder dat ze voldoende grond hadden om de mest af te zetten. Door deze handelswijze gaat de overheid fosfaat rechten invoeren. Als iedereen had gezorgd dat ze ook voldoende grond bij het bedrijf hebben was dit niet nodig geweest, dit is ook de wens van veel partijen. Ondanks dat ik niet heb meegewerkt aan dit mest overschot mag ik nu geen mest van mijn eigen koeien op mijn land brengen maar wel van iemand die niet voldoende land heeft en hierdoor mede het probleem heeft veroorzaakt.
En als je het zo uitlegt ben ik nog niemand tegen gekomen zie zegt dat dit heel normaal is
+1
pieta
@zwier Dat jij het anders uit zou leggen had ik al wel gedacht. 😁
zwier
@pieta Jij bent het dus met mij eens 😀
+5
pieta
@zwier Nee. Dat gezeur van die mensen die toevallig wat meer land (op naam) hebben ben ik behoorlijk beu. Ik vind vooral dat vooraf de zaak slecht geregeld is. En dat proberen ze nu op alle mogelijke manieren weer recht te krijgen. Ze hadden gewoon vanuit het ene quotum over moeten gaan op het andere.
+1
zwier
@pieta Dat laatste ben ik wel met je eens, maar wat is geweest draai je niet meer terug.
Het is niet toevallig dat de een wat meer land op zijn naam heeft dan een ander, een datum is toevallig goed of slecht.
En ik hoop met mijn "gezeur" dat men toch nog tot inkeer komt niet meer en niet minder.
christo
@zwier En welke peildatum wil je daar dan bij? Elke akkerbouwer mogelijkheid bieden koetjes te melken?
+1
buorman
@christo
Waarom niet?
Die vrije [wereld] markt bood toch ongekende mogelijkheden?
Welnu, wie meer kwijt is aan onkosten incl mestafzet dan de opbrengsten leert het wel af, dan neemt de rest [de vrije markt] dat wel over.
zwier
@christo Andere peildatum hoeft niet en komt ook niet, al weet je het maar nooit tegenwoordig.
Hoop alleen dat er in 2018 wat gedaan wordt in de mijn ogen ongelijke behandeling dat ik geen mest mag produceren voor mijn eigen grond.
pieta, ik heb nog geen antwoord hoe jij je zou voelen als jij op je gekochte grond niet je eigen mest mag plaatsen, denk dat jij nog wel meer zou zeuren als ik doe.
pieta
@zwier Jij mag daar wel je eigen mest op plaatsen. Je mag alleen niet meer melkvee/jongvee gaan houden als de fosfaatrechten ingevoerd worden. Ik zou zeggen stop met zeuren en begin met geiten of bijv vleeskalveren.
Je klinkt een beetje als een particulier die een stuk landbouwgrond heeft gekocht en er vervolgens geen huis op mag zetten. 😁 Ik kan het ook niet voor je veranderen.
zwier
@pieta We komen er toch niet uit, dit blijkt wel uit het feit dat jij geen antwoord geeft op mijn vraag. En zoals gezegd breng ik dit alleen maar weer onder de aandacht in de (waarschijnlijk) ijdele hoop dat er in het vervolg traject wat mee gedaan wordt.
pieta
@zwier Dat we er niet uitkomen klopt. Dat ik geen antwoord geef klopt niet. Er staat toch dat je gewoon je eigen mest op die grond mag plaatsen. Je mag op het moment dat er fosfaatrechten zijn niet meer mest gaan produceren vanwege het feit dat je grond er bij hebt. En dat is weer net iets anders. Daarin zijn we gewoon gelijk want dat mogen wij ook niet.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Je klinkt een beetje als een particulier die een stuk landbouwgrond heeft gekocht en er vervolgens geen huis op mag zetten.

Beetje vreemde vergelijking, sinds 1948 is hier in de gemeente Opsterland landbouwgrond geen bouwgrond. Daar is een procedure voor nodig . (bestemmingsplanwijziging)
pieta
@cornelissen Er worden hier wel meer vreemde vergelijkingen gemaakt. Bij landbouwgrond zit geen vergunning om een huis te zetten noch een om vee te houden. Voor vergunningen moet je bij je gemeente en je provincie zijn. Hoe denk jij dat boeren denken die stallen en vergunningen op orde hebben en vervolgens fosfaatrechten te weinig hebben om ze vol te kunnen zetten? Juist precies hetzelfde als iemand die grond gekocht heeft.
Todi
@zwier Als je een auto koopt en je hebt nog geen rijbewijs mag je nog niet rijden in die auto.
zwier
@Todi Volgens mij hebben wij allebeide een geldig rijbewijs. Je hebt zelfs ontheffing om de maximale snelheid te overtreden en zolang je geen gevaar bent voor de omgeving gaat dit ook allemaal goed. Nu wilden we allemaal wat harder gaan rijden, ik van 100 naar de maximale snelheid van 120 en jij misschien wel naar 130 of harder? Toen kwam de overheid met het bericht dat de snelheid niet verder boven de wettelijke snelheid mag toenemen. Heb ik ook bericht van gehad, uw snelheid was gemiddeld 100 maar U heeft een rijbewijs waar U maximaal 120 mee mag en dit blijft ook zo( fosfaat referentie 0 ) Jij waarschijnlijk 130 was uw gemiddelde en daar mag je niet boven komen. Prima nu wil ik ook 120 wat nog steeds wettelijk de maximum snelheid , maar dit mag niet omdat de snelweg vol is. Oke kan ik mee leven dat ik op dit moment maar 100 mag , maar zo gauw iemand zijn rijbewijs inlevert wil ik er wel graag als een van de eersten bij zijn dat ik naar 120 mag en dat iemand die al 130 rijd even moet wachten, en hier wil ik graag een regeling voor en ik wil geen 130 gaan rijden, is mij veel te gevaarlijk daar komen ongelukken van dit zie ik nu gebeuren.
+1
pieta
@zwier Jawel, daar komt ook een stuk toeval bij kijken. Komt er net een jou passend stuk te koop, kreeg je net de kans op een stuk huurland enz. Natuurlijk is het een keuzerichting maar de exacte invulling heeft met meer dan alleen de keuzerichting te maken. Ik heb 10-15 jaar geleden ook gekozen voor meer grondgebonden. Alleen realiseer je dat niet zomaar even.
Koeienpraat
@groeier die site doet 't niet? Iemand die in de afgelopen weken verse vaarzen voor de export verkocht heeft?
robotboertje
@Koeienpraat geen verse. Wel 7mnd dracht. Gaan maandag. 1000 Euries.
@robotboertje Aan wie verkocht ???
robotboertje
@de tukker oet twente mister Fleckvieh uit Zelhem. Gaan naar Oost Europa
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Koeienpraat:
Wat zijn de prijzen voor verse op dit moment?

Half december heb ik 1050 in het handje gehad voor gewone vaars, 3 weken gekalfd, 25 liter melk, 1.53 groot, goede benen en uier. Nix speciaals, is naar Engelang gegaan volgens mij, weer een voordeel van Holsteins boven Fleckvieh, die verstaan in ieder geval engels. Niet veel geld, maar ik om van regeltjes af te zijn moesten er nog 2 weg, dit was er 1 van, nummer 2 staat nu op kalven.
+1
Pluto
Waarom laat je het jongvee niet opfokken in Duitsland en laat ze na 1-1-18 of na 1-4-17 terug komen ??.
duitser
@Pluto quarantaine. En zie maar eens plek te vinden
anonymous_290
Hier is wel plek.
26.12.2016 grafschafternachrichten

Biete Jungviehaufzucht als Pensionsviehhaltung ab 60 Tiere an. Bei Interesse bitte E-Mail an: Jungviehaufziehen@gmail.com
duitser
tok achterhoek
Hier is wel plek.
26.12.2016 grafschafternachrichten

Biete Jungviehaufzucht als Pensionsviehhaltung ab 60 Tiere an. Bei Interesse bitte E-Mail an:

waar is dat
buorman
@tok achterhoek
Ik denk ergens in Dld, maar je kunt er natuurlijk ook een mailtje aan wagen [postzegel niet nodig]
duitser
@tok achterhoek Grafschafter Nachrichten is een krant in Grafschaft Bentheim. Van Bad Bentheim tot aan Twist. Zal wel in die hoek zijn
+2
Koeienpraat
Ongelofelijk. Een topic over export vaarzen wordt nog overgenomen door de eeuwige intensief-extensief discussie. Start daar dan een nieuw topic over als jullie hier nog niet moe van zijn, ik wil gewoon weten wat de prijzen voor export vaarzen doen! Is er op dit moment ook nog wat binnenlandse handel?
DeBoerin
Quote Reactie van @Koeienpraat:
Is er op dit moment ook nog wat binnenlandse handel?

Ja
sil
@Koeienpraat heb er een zestal verkocht met matige lijsten, 3-4 maanden dracht, gaan maandag weg. 900 euro netto. Nu worden ze voor de voet goedgekeurd, als ze afgekalfd hebben laten ze mij een mindere houden......vandaar de keuze voor export.
brabo
Quote Reactie van @Koeienpraat:
wat de prijzen voor export vaarzen doen! Is er op dit moment ook nog wat binnenlandse handel?

binnenlandse handel is geen export dus zelf begin je ook over iets anders 😄
+1
Koeienpraat
@brabo ja ik verwachtte de opmerking al:-D Volgens mij zijn er meer topics waar je over grondgebondenheid kunt mauwen. De vraag over binnenlandse handel leek me toch meer in het verlengde van dit onderwerp.

Punt is; logischerwijs is de markt behoorlijk verzadigd. Maar zo praat je ook de prijs van je vaarzen mee naar beneden. Dus ik vroeg me af wat er nu écht wordt betaald.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Koeienpraat:
is de markt behoorlijk verzadig

Idee is dat we (veel) minder koeien gaan houden, dus dat er uberhaupt nog een binnenlandse vraag is is op zich al wel wonderlijk.
DeBoerin
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Idee is dat we (veel) minder koeien gaan houden, dus dat er uberhaupt nog een binnenlandse vraag is is op zich al wel wonderlijk

Als beide aan GVE reductieregeling mee doen mag ook binnenlandse handel. Zijn altijd nog boeren die wel wat mindere koeien willen vervangen door goede vaarzen.
groeier
@Koeienpraat
Komt jou goed uit zeker 😄
Ynze Oenema
900 € naar engeland, 5 a 7 mnd drachtig. Niet veel misschien maar er 'moet' iets weg.
+1
groeier
@Ynze Oenema
Kan je ze beter aan de buurman geven, hoorde laatst 1100,- voor vers gekalfde, dat is al niet veel.
Ynze Oenema
@groeier dan moet ik wachten tot ze kalven en dan gaat dat fosfaatgedoe in. (Als ik/wr pech hebben)
jongveehouder
@groeier kan wel niet veel zijn maar denk je zelf niet dat het aanbod van vers gekalfd niet groot word? Beter 900 op drie maand dracht beuren dan 1100 vers gekalfd. Moet je m nog zes maanden voeren voor 200 euro plus het afkalfrisico. Reken dat maar s recht. Ik kan t er niet voor doen.
+1
brabo
@jongveehouder dan had je ze nog beter als nuka voor niks kunnen weggeven, dan had het je nog minder gekost.
jongveehouder
@Braboer1990 ik kan ze prima opfokken voor dat geld.ik doe t al jaren. Gebouwen staan er toch al. En onbenutte levert helemaal niks op.
groeier
@jongveehouder
900,- kosten ze al aan voer, moet je het kalf nog voor niets hebben 😄
jongveehouder
@groeier wat voer jij ze allemaal wel niet dan 🙈
groeier
@jongveehouder
Ja alleen maar stro zekers 😄
jongveehouder
@groeier daar krijg ik ze nie groot mee jij wel?😂
+1
groeier
@jongveehouder
Een vaars opfokken kost simpel weg dik 2000,- euro met alle onkosten eraf, daar zitten de kosten van fosfaatrechten en de maatregelen van 2017 nog niet eens bij in 😂
jongveehouder
@groeier het ging hier om de prijzen die ze opbrengen. Het kan in jou situatie 2000 kosten. Ik heb er geen fosfaatrecht voor aan hoeven schaffen, jij wel? Trouwens dit jaar mag ik er nog zovwel houden als ik wil.

Als ik de boekhoudrapporten van de afgelopen pak m beet 6 jaar erbij pak kom ik qua opfokkosten uit op 750 euro en dan praat ik over 7 maand dracht.

Het is maar net joe je het allemaal doet. Ik hou t vrij basic. Veel weidegang en weinig kosten maken.

Ik laat het hierbij. Ik verdien er al jaren mn boterham mee dus het zal wel uit kunnen.
+2
groeier
@jongveehouder
Onder de 2000,- euro kan geen een boer in ons land een goede vaars opfokken.
jongveehouder
@groeier dan fokte ik er nooit meer 1 op. Kocht ik ze wel voor exportgeld. Veul goedkoper 😂
weurding
Quote Reactie van @groeier:
moet je het kalf nog voor niets hebben

mag geen probleem zijn in deze tijd
+1
groeier
@weurding
1000,- voor een export vaars schiet dan nog niets op.
+1
weurding
@groeier we houden ze toch voor ons zelf aan
Nico96
@jongveehouder waar gaan ze naartoe als ze 3 maanden dracht hebben? Een bioboer in Duitsland misschien?
jongveehouder
@Nico96 de laatsten van mij gingen richting rusland geloof ik
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jongveehouder:
de laatsten van mij gingen richting rusland

Hier ook, maar eerst een maandje op stal in Brabant.
Bioepz
Heb er net 4 verkocht voor engeland.Biologisch,kruislingvee,geen productie eisen,geen veterinaire eisen,goedeontwikkeling,7mnd dracht.Netto 1150,- per stuk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
134
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN