Inkruizen

Poosje terug inleiding van k en l.

Overweeg t om t ook bij een paar koeien in te gaan zetten z rb. Waar moet je op letten en wat zijn de sterke en zwakke punten van zweeds roodbont

Deel dit topic

Reacties

josl
Let op melkbaarheid. Voor de rest nog geen zwakke punten ervaren, en sterke punten moeten zich nog gaan laten zien. Oudste zijn nu 2e kalfs.
+1
oldhuus
Sterke punten zijn wel sterke klauwen en beenwerk, makkelijke geboorten, laag celgetal, goede vruchtbaarheid, zou verder niet teveel naar het ras kijken maar wat oudere bewezen stieren gebruiken SRB: O Brolin, en vooral: R Fastrup (Deens), dat zijn echt de betere koeien in de stal, en ook goede drinkers, super karakter. R David is helaas niet meer beschikbaar. En laat je niet teveel wijs maken door vertegenwoordigers/concurrenten, onafhankelijk cijfermateriaal:
nvo-veeverbetering.nl/data/documents/…
Frits1
@oldhuus Ik vind de Brolins te klein, 2 van lopen lw 103 en 91.
Nick83
@Frits1 Wa maakt dat nou uit dat ze wat kleiner zijn? Als ze het maar goed doen. En 2 stuks is nie erg representatief.
+2
Petro Pelgrum
@Nick83 Nee dat heb ik Pieta ook al vele malen proberen duidelijk proberen te maken😂
Frans1
Quote Reactie van @Nick83:
Wa maakt dat nou uit dat ze wat kleiner zijn?

Idd,het kleinste koetje in de stal hier haalt de hoogste productie 😄
Frans1
Quote Reactie van @Nick83:
En 2 stuks is nie erg representatief.

da klopt,m,aar wel 2 teveel 😂
Frits1
@Nick83 zeker kleiner is prima, maar te... heb er wel meer gehad stuk of 5 of 6 maar deze heb ik voor de melkerij verkocht.

Peterslund melk ik wel een stuk of 10 van doen het qua productie gemiddeld maar verder probleem loze koeien.
+1
Koenis
Let op het frame en voor de rest is het, hoever ga je door met inkruizen of rotatie. Ga door naar 100 % gebruik dan stieren met een goed frame, melk en uiers. Neem dan wel de Noors roodbonte ook mee
mlkvhoudr
@Koenis

Hoe bevalt de led verlichting ?
Koenis
@mlkvhoudr ja best mooi helder licht
jan w
@Koenis
Wat voor een soort, kleur lampen heb je?
Frans1
Quote Reactie van @jan w:
voor een soort, kleur lampen heb je?

lighting.philips.nl/prof/…

Deze heb ik gekocht,zit een beste bak licht in
jan w
@Frans1
Ik heb nu een jaar of 3 aan 1 kant , 1 rij ledlampen van adurolight. Het is een oude stal van 1974. dus laag. Toen kosten die lampen nog iets van 42 euro. Heb ze aan een 1" buis hangen.
Heb toen voor die lampen gekozen omdat het een van de weinig lampen was met een grotere stralingshoek dan 120 gr. dit in verband met schaduw.
Heb er 2 van 120 cm in een spantvak van 330cm. 7 spantvakken
Ben nu met een rij bezig met armaturen van lichtpartner € 40.00 per armatuur incl lamp.
totaal moeten er 4 rijen in komen te hangen . 4 x 300 watt , totaal 1200 watt en een zee van licht.
Frans1
@jan w is het hier aardig zuiniger, ik heb 1 armatuur per spantvak van 440 cm, om en om. Ik heb ze gewoon tegen de middelste gording gezet, heb ik op de voergang ook lucht genoeg, stal is 1+1.
Het licht lijkt rustiger, vind het prettig licht
Valtra-Fordpower
@jan w Gemiddeld rond de 6000k. In de melkput hangen 4lampen (36W) als omgeving met 6000k in de put zelf ook 4 stuks (54W), echter deze zijn 5000k.
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Hoe bevalt de led verlichting ?

Heb in mijn nieuwe aanbouw ook led verlichting,iss idd mooi licht,ook een heel verschil met de 40 watt tl's die in de rest van de stal hangen 😁 , maar die worden ook omgeruild,alleen de prijs valt nog niet heel hard mee,moet er nog even voor sparen,geld is eerst op
+1
spotmelker
Ik doe het nu een jaar of 4,veel Peterslund gebruikt. Mijn ervaring is super afkalfgemak, rustige karakters maar niet betere klauwen dan HF. Daarna met BS en die zijn een stuk harder op de klauwen. Melkbaarheid geen afwijking t.o.v. HF hier. Door het kruisen krijg je wel meer hoogte-variatie in je veestapel. Daardoor insemineer ik sommige pinken wat (te) laat. Op de ZRB/BS gaat weer een HF stier.
+2
Petro Pelgrum
We hebben ook een aantal zweeds roodbont gehad maar vielen tegen in melkproduktie. We hebben hier wel een aantal Fleckvieh kruislingen van en die doen het beter qua melkproduktie en er zit ook nog veel meer restwaarde aan. Ik zou niet gaan kruisen met Zweeds roodbont. Dan zou ik het gewoon bij HF houden.
mlkvhoudr
@Petro Pelgrum

Ja zag vanmorgen nog wat foto s op fb voorbijkomen van de watervoeren expeditie. Zag ook wat zrb bij jou staan maar dat viel dus tegen begrijp ik. Hoeveel minder gaven ze dan ?
Petro Pelgrum
@mlkvhoudr gem. 500 tot 800 kg meetmelk minder op jaarbasis.
mlkvhoudr
@Petro Pelgrum

Ja zag vanmorgen nog wat foto s op fb voorbijkomen van de watervoeren expeditie. Zag ook wat zrb bij jou staan maar dat viel dus tegen begrijp ik. Hoeveel minder gaven ze dan ?
oldhuus
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
Dan zou ik het gewoon bij HF houden

Heb hier ook Peterslund gehad, en die gaven niet bijzonder veel, en ze hadden allemaal wat, karakter, actinomycose of te lage produktie, soms ook wat te smal. Maar een HF moet je vol met ontsloten tarwe stouwen en het liefst een paar kuub water er bij dan willen ze wel geven en houden ze het een jaartje langer vol. Op een simpeler rantsoen met wat minder bijproducten en wel weidegang kun je best wat crossies gaan melken, en ieder ras heeft wel een aantal goede stieren.
Petro Pelgrum
K en L hebben een afspraak met Viking gemaakt dus die zullen alleen maar Viking stieren aanbevelen net zoals Viking Montebeliarde aanbeveelt. Één pot nat dus.
+1
Bioepz
Inkruisen doe volgens mij om heel snel de zwakke punten van je veestapel te verbeteren.Fleckvieh compenseert het best op Holstein.Dit durf ik te zeggen na 12 jaar inkruisen met oa Fleckvieh,sc.rb,Jersey en MB.
demelkboer
Hier toch de beste ervaring met br sw. Lijken ook meeste op hf. Meksnelheid moet je bij de stieren iets op leten. Maar qua kracht en persistentie top. Kgmm doet niet onder voor zuiver hf

Je koeien worden er echter niet kompacter van dus gebruiken nu ook js. Mijn ideale koe is hf 50 bs 25 js 25.
+1
demelkboer
@demelkboer de Walter bosgoed koe zeg maar😊
+1
oldhuus
Hier melkcontrole op LW geselecteerd:
1 RFastrup X kylian lw 129 Een kleine rode koe
2 RDavid x olympic lw 127 Een grote zwarte koe
-3 Big Winner lw 124 een grote HF
4 R David x Kodak lw 121
5 Redon (Montbeliarde) x Harpet lw 119
6 R David x Impuls lw lw 119
7 RDavid x romeo lw 118
-8 Surprise lw115
-9 Impuls lw115
10 R david x kylian lw 113
Melken ong. 40% kruislingen F1 rest HF.
+1
Freriks
Quote:
Poosje terug inleiding van k en l.

Quote Reactie van @oldhuus:
En laat je niet teveel wijs maken door vertegenwoordigers/concurrenten, onafhankelijk cijfermateriaal:
hoe verhoudt deze opmerking zich tot de inleiding van k en l?
arjankok
@Freriks je moet ieder zijn verhaal controleren ,k&l probeert veel aandacht te geven aan het nadeel van inteelt om het heterosis van procross te benadrukken , dat zou wel wat minder nadrukkelijk kunnen , laat maar gewoon zien op de bedrijven wat er voor voordelen te behalen zijn en dat gaat ze ook goed af , de toppers halen even hoge prestaties dan de toppers bij zuivere hf bedrijven, maar met veel minder poespas en kosten , dergelijke prestaties zijn alleen niet representatief voor ieder maar dat gelt voor elk verhaal van vrijwel elke organisatie ,
als ik de crvkrant lees bekruipt mij ook het gevoel dat het 3x mooier wordt voorgespiegeld dan dat het op de doorsnee bedrijven zal uitpakken
+1
oldhuus
@Freriks
Wat ik bedoelde was, K&L Xsires Bayern CRV of wie dan ook willen vaak toch ook wel graag een hippe dure stier verkopen.
En wat hen hebben is altijd het beste, dus WWS, Heemskerk, enz natuurlijk raden die het inkruisen keihard af "iedereen stopt er mee blabla", net als de veearts want ze verdienen er toch niks aan. En CRV wil alleen hen Fleckvieh wel verkopen want dat is helemaal het einde, want dat zijn hun eigen stieren, de BS en SRB staan alleen maar voor de sier op de kaart. En K&L zegt de Noorse en Flecken geven haast geen melk, en Xsire noemt gewoon de Denen weer inteelt stieren enz. enz. Gewoon zelf bekijken welke stieren goed zijn, ik vind de NVO cijfers dan wel handig, die liegen er niet om, een goede koe blijft wel lopen, als ze veel te weinig geeft doen boeren 'm ook niet weg.
+1
demelkboer
@oldhuus in de landen waar de melkvee sector een professionele sector is wordt massaal gekruist.mooie voorbeelden NZ en USA. Totaal verschillende systemen totaal verschillende rassen, maar wel kruisen uit economischeen reden.

De mooisterke uitspraak blijf voor mij: de kleur van de koe maakt niet uit, als de kleur van de bankrekening maar zwart blijft
cs-agrar
Quote Reactie van @demelkboer:
in de landen waar de melkvee sector een professionele sector is wordt massaal gekruist

Ow, maar dan valt dat proffesionele hier in Holland wel wat mee
+2
jan w
De meeste stieren, van alle rassen soorten en kleuren hebben een aAa code.
Door aAa heb je met het kruisen wel een leidraad.
Meestal gegint men met het ondereind van de koeien en daar een willekeurige stier op van een ander ras en dan valt het vaak tegen
oldhuus
@jan w
Ja met aAa kun je heel gericht fokken en maakt het ras minder uit, en heb je later minder foutjes in de stal lopen.
Met een ras als Fleckvieh kun je wel wat aanrommelen, maar wat heb je eraan dan krijg je alsnog een stel die meer vlees als melk geven.
Bioepz
Blijf toch de voorkeur aan Fleckvieh geven voor inkruisen op HF.De zwakte van Hf is vruchtbaarheid.En vruchtbaarheid is de motor van het saldo.Wij melken nu FVxHF van 10 jaar oud.De TKT is in 1 generatie met ruim een maand verkort! Als je dan rekent hoeveel extra kalveren er per jaar verkocht worden(allemaal BBx),door minder uitstoot(laatste 3 jaar 18%)minder jongvee nodig(dus nog meer BBx),oudere veestapel dus hogere lactatie- en levensproductie.Daarnaast het vlotte afkalven.Geeft vlottere opstart,minder dode kalveren(weer meer BBx)minder witvuilers,minder werk.En dan de uitstoot koeien.Ik schat in wel 250,- extra opbrengst,bij 18 koeien per 100 uitstoot toch mooi 4500,- netto saldo!
Ik zit echt niet vast aan kleur ras of type.Fleckvieh kruisingen doen het bij ons gewoon het beste.Op de F1 een derde ras en zo een driewegkruising.
Vevo
@Bioepz Vruchtbaarheid is idd super. Al vanaf 2004 aan het kruizen met fleckvieh en tkt zit als een paar jaar rond de 370. Melk gaat ook best al moet je wel op de Stier letten. Uier vorm is soms wel minder
klompen
@Bioepz wat gebruik jij als derde ras?
Bioepz
@klompen Eerst veel Braut(noors rood)als derde ras gebruikt.Dat kost nogal wat ontwikkeling(O&A) dus toen MB en BS.De Braut dochters die we nu melken vallen echter reuze mee.Nu bekijken we het per koe.Grote koe dan ScRb,kleine dan MB en wat BS voor extra aandacht benen en melkproductie.De basis is en blijft HFxFV.
+2
robotboertje
@Bioepz Wij werken ook selectief met de 3-weg kruising. De meest producerende holsteins (12500 kg en meer) krijgen een FlV partner. Hierna wordt, afhankelijk van het dier, gekozen voor Brownie of Sc Roodbont. Onze ervaring vooralsnog is dat de F1;s net zoveel melk geven als de moeders (ook niet meer) maar met meer gemak en minder poppekast. Daarnaast lopen ze gewoon harder op de robots, ook als ze en keertje iets mankeren. De 3-weg producten (oudsten zijn 2e kalfs) voegen vooralsnog niet iets toe dat ik bij de F1's miste. Deze krijgen weer een HF partner en zo draaien we rondjes.
De paar holsteins die tussen de 11-12,5 duizend per jaar geven, krijgen 'gewoon' een Holstein partner. De rest wordt met BB geïnsemineerd. Simpel systeem waarmee de productie stijgt zonder dat we er veel extra voor hoeven te doen.
Het ziet er voor de echte koeienliefhebber alleen niet uit, al die variatie in je stal. Alleen van enkel mooi vee kunnen we helaas nog steeds geen brood kopen.
+3
newholland6640
En uiteindelijk nog wat gekruist menno?
+1
mlkvhoudr
@newholland6640 nee hier ergens in de buurt lopen flekkies en dat valt nog niet erg mee😆😉
Maar zonder dollen ik heb wel wat kruisingen lopen maar niet zelf gefokt
+1
newholland6640
@mlkvhoudr

Haha kregen laatst al commentaar van iemand dat het behoorlijk zwart werd hier....
richard-de-wolff
@newholland6640 die keek in je kluis?
newholland6640
@richard-de-wolff

Geen idee. Men mag altijd graag zien dat iets anders dan wat jij probeert geen stand houdt. Wat overigens niet waar is.
richard-de-wolff
@newholland6640 waar kruis je mee? Mooie website trouwens 👌
newholland6640
@richard-de-wolff

Ruim 15 jaar geleden begonnen met fleckvieh eerste en 2e generatie zijn super. Daarna wordt de productie hard minder.
Toen tijdje zoekende geweest. Nog tijdje wat gedaan met k en l.
Maar doen nu gewoon alles zelf uitzoeken aan de hand van triple a.
Gebruiken daarbij fleckvieh Holstein en Brown swis.
Brown swis is wel opletten om ze niet te hoog te krijgen.
BoerBart
@newholland6640
Simba Boy als brown schwiss?
Gebruiken we hier ook, goede verwachtingen van.
newholland6640
@BoerBart

hunter en vivid vooral.
Nu meeste jucator.
Bekkink
@newholland6640 zephir, illiar, brown vigor
newholland6640
@Bekkink

vigor ook wel een paar van lopen ind
grös
@newholland6640
Fleckvieh zijn hier de meest en de minst gevende koeien, heeft ook met stierkeuze te maken, Rumgo geeft een flinke plas melk, maar zijn zonen een stuk minder, iig als vaars..
labella
Quote Reactie van @grös:
Rumgo geeft een flinke plas melk, maar zijn zonen een stuk minder,

[*]huhh, je melkt stieren?
newholland6640
@grös

Denk vooral hoeveel breedte je mist in de koe.
richard-de-wolff
@Bekkink Brown vigor doet het hier ook goed 115 lw en boven 3.6 eiwit gem aanhoudings percentage lijkt ook goed
Bekkink
@richard-de-wolff ja, alleen geeft wel zware stierkalveren.
Arrow is denk ik ook wel goed
klompen
@newholland6640 doe ik ook hf x flv x bs
deJong
@newholland6640 van fleck gaat t vet ook teveel achteruit.

Ik je kunt fleck na 2 generaties het beste gewoon weer terug kruisen met holsteins naar mijn mening.

Brown swiss vindt ik soms te omslachtig. Er zitren hele beste tussen. Maar ook minder goeie.

Daarnaast vindt ik fleck kalveren en montbilliarde kalveren ook veel vitaler dan een holstein of een brown swiss.

Z roodbont vindt ik mooie koeien🐄🐄 sterke koeien met veel melk in het begin maar niet persistent waarna ze de energie op hen rug en kont zetten.

We hebben nu een paar flipex vaarzen (montbilliarde) lopen. Doen het ook heel goed gemiddeld de hoogste lijsten van de vaarzen.
newholland6640
@deJong

Ja dat kan heel goed. Maar na eerste generatie fleckvieh brown swis kan ook.
Maar overal heb je wel mindere tussen zitten.
Uiteindelijk gaat het om de combinatie die je maakt. een holstein die al melktype mist gaat het met een fleckie echt niet beter doen.
cs-agrar
Quote Reactie van @newholland6640:
een holstein die al melktype mist gaat het met een fleckie echt niet beter doen.

die zal een meeste gevallen de fleck ook niet als partner krijgen. Dat zal dan eerder gebeuren op die heet gefokte HF die zn eigen produktie niet aan kan. En dan zal de F1 ook best bevallen ja
Terwisscha
@newholland6640 geen Montebiliarde? Zijn wel koppige beesten, karakter is soms wel eens een probleem
newholland6640
@Terwisscha

Gebruiken ook wel wat montbeliarde indd. Maar die zijn qua karakter zeker niet makkelijk. Dan is fleckvieh stuk makkelijker. gebruiken nog wel veel crasat nu.
Terwisscha
@newholland6640 dat kan ook. Maar de klauwen is niet echt super bij dat ras. Maar zo heeft ieder wel wat🤷
newholland6640
@Terwisscha

bij welk ras zijn de klauwen niet super?
+1
Terwisscha
@newholland6640 nou denk dat het meer een bedrijfsspecifiek ding is.
+2
Koeien boertje
@Terwisscha als ik die swiss over die blauwe puntige stenen in de Alpen zie lopen weet ik het wel.
cs-agrar
Quote Reactie van @newholland6640:
karakter zeker niet makkelijk

vond dat me meevallen, rustige dieren maar met een halster aankomen is een soort oorlogsverklaring. Vond ze alleen slechte klauwen hebben, dat is ook meest reden afvoer.
deJong
@cs-agrar dat was bij ons ook zo. Maar de holstein/fleck/montbiliarde kruisingen is niks op aan te merken.
+2
cs-agrar
@deJong denk zelf dat als je beter op de details let, je met HF sneller vooruit kan dan met inkruisen, maar je moet niet teveel met waan van de dag mee gaan. F1 SRB zijn overigens wel machitge dieren om te zien, wat een kracht zit daar in
deJong
@cs-agrar met een fleck heb je een hele koe. daar moeten de gehalten en melkplas/persistentie van een holstein onder💪
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @deJong:
daar moeten de gehalten en melkplas/persistentie van een holstein onder

en er onder blijven. Tis een beetje kip of ei verhaal, wil je veel melk of op eind een dikke koe verkopen, beide is de truc. Nadeel van fokkerij is dat het nogal traag gaat, en als je haast hebt de volgende stap, dus bijv verder gaan met het nieuwe ras of terug naar het oude, gaat baseren op een gok, en eentje die je niet over nacht terug draait. En een ieders mening en ervaring is hierbij intressant, maar je moet vooral bedenken wat er bij jou en jouw bedrijfsysteem past, dat zegt meer over de resultaten dan die hele mooie cijfers op een stierenaanbodlijst
deJong
@cs-agrar het is ook maar net wat je eruit krijgt. Het fokken eindigt zelden op een super combinatie. Meestal neigt een dier net te veel de verkeerde kant op.
newholland6640
@cs-agrar

Ja ik kan je in grote lijnen wel volgen.
Wat je bij een holstein wel moeilijk erin fokt is wat gezondheids kenmerken als vruchtbaarheid en uiergezondheid.
+1
Vdejong
@newholland6640 flauwekul, gemiddelde productie hier 12000 kg met 4,6%v en 3,4% e, tkt 390 dagen en celgetal 120000, 100% Holstein
Noorderling
@Vdejong
Milieu is gigantisch belangrijk om het genetisch potentieel te benutten.
Fokkerij is altijd een makkelijke uitweg om een individueel dier of stier de schuld van iets te geven.
Alleen is het vaak het topje van de ijsberg wat problemen oplevert, maar een zieke koe, geeft misschien wel 10 koeien waarbij uierontsteking of vruchtbaarheid sluimert en waar het invloed heeft op resultaten. Maar zich niet uit in afvoer maar wel in hoger celgetal, 2rietjes extra nodig etc.

Durf zelf ook wel redelijk stevig te voeren, maar dan krijg je bijvoorbeeld het geval dat koeien die geen melk van het voer maken, dik worden, te vet de droogstand in en vervolgens melkziekte, ketose en dan je in het gedoe komt met slechte eikwaliteit, slecht drachtig worden en weer een lactatie uitlopen, terwijl die dieren juist op dag 100 minimaal drachtig moeten zijn.

Het hele systeem is zo sterk als je zwakste schakel, dan moet je gewoon extremen voorkomen zodat je koeien als koppel kunt behandelen. Dat is mij met het kleine probeersel met kruislingen nog niet meegevallen. Je krijgt een stal vol met allemaal individuen.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
extremen voorkomen zodat je koeien als koppel kunt behandelen.

dus moet je helder hebben wat bij jou past en bij jou werkt en daar mee door gaan
grös
Quote Reactie van @Noorderling:
dan moet je gewoon extremen voorkomen zodat je koeien als koppel kunt behandelen. Dat is mij met het kleine probeersel met kruislingen nog niet meegevallen. Je krijgt een stal vol met allemaal individuen.

Mijn veearts moest ook voor een of ander plan, Koealert meen ik "de uniformiteit van de veestapel" beoordelen, nou eh, ik heb 8 verschillende rassen, maar aan het voerhek zijn ze ongeveer allemaal even hoog, behalve de Jersey, dat is wel een extreem. Ik had vroeger met Holsteins ook extremen, en de een was een kop groter als de ander, denk wel dat Triple a er mee helpt en stieren selecteren op hoogtemaat/frame. De grootste extremen heb ik een keer bij een HF topfokker gezien, volgens mij pasten sommige hier niet eens in de robot.
Frits1
@Noorderling Wat/hoe bedoel je als koppel behandelen?
+3
newholland6640
@Vdejong

Dat zijn mooie prestaties. Gelukkig ben jij representatief voor de hele populatie.
Als je zn productie melkt zou ik eens kijken of je de tkt wat op kunt laten lopen.
Eigenlijk zegt inseminatiegetal ook meer over vruchtbaarheid dan tkt.
Vdejong
@newholland6640
Quote:
. Eigenlijk zegt inseminatiegetal ook meer over vruchtbaarheid dan tkt.
jhou toch op. Denk je nu werkelijk dat we al beginnen te insemineren voor 70 dagen na afkalven? Ik weet niet waar ik het inseminatie getal kan vinden in Delpro, maar het ligt onder 2.
+3
newholland6640
@Vdejong

Misschien wat minder op dit forum kijken. Beter voor je bloeddruk.
richard-de-wolff
@Vdejong ja met 2 man op 60 koeien kan je er de halve dag naast liggen
Vdejong
@richard-de-wolff die luxe hebben we😁
Vdejong
@richard-de-wolff neemt niet weg dat we hier ook bezig zijn met inkruisen. Minder liters, hoger vet, zelfde aantal koeien
Noorderling
@Vdejong
Je hebt toch een vetquotum?
Kun je dan niet beter met laag vet melken, zodat je meer kilo's eiwit per kilo vet aflevert en zo meer melkgeld krijgt?
Vdejong
@Noorderling je krijgt meer voor vet dan voor eiwit. Tis NL niet
Noorderling
@Vdejong
Maar levert wel wat op neem ik aan,
Wat is de verhouding ongeveer?

Nu in Nederland kilo's beperkt zijn wil je ook zo veel mogelijk melkgeld per kg melk ontvangen, lijkt me dat je met een vetquotum vet gehalte laag wilt en de andere componenten hoog.
+1
Vdejong
@Noorderling vet $11,07/kg, eiwit $9,59/kg
MBH te N
@richard-de-wolff 1 man en 1 vrouw niet?
richard-de-wolff
@MBH te N die zouden de helft van de tijd op elkaar liggen😜
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @newholland6640:
wel moeilijk erin fokt is wat gezondheids kenmerken als vruchtbaarheid en uiergezondheid.

dat zal bij de andere rassen niet anders zijn, maar je moet even zien wat er gebeurd en wat er achter zit, is er bijv jaren alleen op melk gefokt, en niet op balans van de koe, gaat een inkruising met een fleck, of monty, of een srb juist de kracht en macht geven die dat, waarschijnlijk smalle hoge dier met groot uier, nodig had. Simpelweg omdat dit de bouw van dat andere ras is. Had men in die holstein-lijn daar al meer naar gekeken, was de inkruising ws niet nodig geweest. Vervolgens gaat men door met die lijn van inkruising, want f1 is zo goed, dus f2-3, misschien zelfs 4 en komt men dr achter, verrek waar is die melk nu? Wordt er terug gekruist naar hf, en dan direct met een extreme melkvererver natuurlijk, logisch, en ja hoor, weer pracht nakomeling, doet het super.. enz enz. Zo zie ik het een beetje. Je moet m.i.niet kijken naar de hoogste cijfers, maar naar de passende cijfers
deJong
@newholland6640 jah crasat gebruiken wij ook. Komen mooie kalveren van👍
grös
@deJong
Ik melk nu 2 vaarsjes, zijn wat klein van stuk, karakter is verder wel goed, heb hier een stuk 30 montbeliarden gehad en allemaal goed karakter, de Rumgo (FLV) zijn iets lastiger, die worden liever met rust gelaten... Maar geven een boel melk. Verder nog 6 Litjens-Redon, gewoon goede koeien, de vader Redon iets meer gedoe mee, Valfin loopt er ook nog. Nog paar kalveren van Ilanne, ook 1 gemolken maar was geen hoogvlieger.
+2
grös
Heb de laatste 8 jaar ook vanalles geprobeerd, het belangrijkste is misschien nog wel, -alleen goede stieren gebruiken-, en dat geld nog meer bij inkruisen en m.n. Fleckvieh, het is tenslotte dubbeldoel, een onbekende stier gaf hier wel eens melkkoeien maar ook af en toe een dikke vleeskoe met 10 liter, leuk voor de slager.
Maar een 3-wegkruising met Fleckvieh, Brown Swiss en beperkt Scandinavisch en Montbeliarde bevallen hier het best. En minder gedoe met koeien bevalt ook prima, komt natuurlijk meer bij kijken. Heb nog 3 zuivere HF lopen.
Denk verder dat het belangrijkste is, koeien die lang blijven lopen, de fokwaarde levensduur zegt mij meer als NVI of INET, immers een koe die te weinig geeft gaat eerder weg, maar een koe die veel geeft maar niet drachtig word of celgetal gaat ook eerder weg.
nvo-veeverbetering.nl/gallery/…
deJong
@grös oh dat is mooi👍

Insemineer je zelf of heb je de KI langs?

Wij hebben zelf reproplus die hebben over het algemeen een breed stierenaanbod. Ook sinds kort de crv langs voor embryo plaatsing (projectje voor erbij) stuk of 25 moeten daarvan komen.
grös
@deJong
Hier tegenwoordig KI Salland, voor een vast bedrag per koe, dus ongeacht het aantal inseminaties. Maar doel is natuurlijk om ze op tijd drachtig te krijgen en dat lukt wel aardig, of kruislingen minder persistent zijn weet ik niet maar bij 70 geen tocht laat ik ze wel scannen en desnoods behandelen.
En al deze particuliere KI's hebben inderdaad ook een breed aanbod zonder voorkeur voor een bepaalde club, ik betrek ook wel van andere organisaties, zoals Kampen, K&L, Veecom etc.
Koeien boertje
@grös die clubs leven van de marge op de rieten.
Dus ze zullen er liever één van 20 euro opzetten dan van 10.

Kijk maar waar clubs als salland rieten van hebben op de kaart, veelal de dure ki organisaties.
Van ki kampen en zo zal d'r weinig op de kaart staan bij ki salland.
Dus voorkeur hebben ze zeker, want beste stieren hebben ze allemaal wel.
+2
grös
@Koeien boertje
De duurste 3 CRV genomic stieren Lixor Kickoff Powerlift zijn ook 32 euro, bij die particuliere club gaat het ook van 15 tot 29 en alleen VH Bernell is 32 euro, maar dan heb je ook een internationale topstier met een betrouwbaarheid van 97% en niet een veredelde proefstier die zich nog moet bewijzen ..
apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
grös
@Koeien boertje
Voor goedkope stieren moet je idd bij Kampen zijn, ik gebruik er een aantal van, maar die Big Winner en Montreux enz. vielen hier niet mee.
+2
richard-de-wolff
Ja menno vertel eens

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en roodbont geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
100
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
2.164
TREFWOORDEN