Beter geen derogatie, maar wel verwerkte mest in te zetten als kunstmest

Verwerkte mest= kunstmest
Dan is het probleem opgelost.

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Vermindert de hoeveelheid fosfaat daar van?
Greetje
Lang zitten blokken op een mooie nickname? Maar zo zal de verre toekomst er wel uit gaan zien denk ik. Daarom nú nog een keer alles op alles voor derogatie, dan kunnen we die 4 jaar gebruiken om mestverwerking en kunstmestvervanging te sjeffen.
George
Maar wat is verwerkte mest? Is dat gescheiden mest ? Dus dikke fractie met daarin vooral fosfaat en dunne fractie vooral bestaand uit stikstof? En dat met steeds wisselende samenstelling?
Als je van mest kunstmestvervanger wilt maken moet er wel iets meer gebeuren en dat heb ik hier al vaker geschreven! Ik denk dat de kosten dan van mestverwerking en bewerking de pan uit rijzen en niet kunnen concurreren met kunstmest!
+3
spotmelker
@George Het volume van mineralenconcentraat maakt de toepassing in akkerbouw alszijnde kunstmest erg lastig. Gewoon zakken met de dieraantallen en derogatie binnenhalen en dan het fosfaatplafond tegen het licht houden t.a.v. de werkelijke plaatsingsruimte o.b.v. evenwichtsbemesting.
+1
pieta
@George Jij denkt te moeilijk George of in je eigen straatje. Voor mij is het heel simpel: als ik mest mag scheiden en vervolgens wat dikke fractie afvoer en de dunne kan inzetten in de plek van kunstmest dan zijn de door jou benoemde problemen van duur en niet exact weten wat er inzit nogal wat minder belangrijk. Dan hebben veel melkveehouders per direct een behoorlijk stuk van hun mestprobleem opgelost. De mestmarkt gaat er dan weer even wat anders uitzien.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
dunne kan inzetten in de plek van kunstmest
en de werkingscoëfficiënt naar 100 gaat? Zo simpel zal het vast niet gaan.
+1
wally
Ik wil wel met 100% werkingscoeeficient rekenen als ik dan ook maar 345 N uit dierlijke mest mag inzetten. !!@spotmelker
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Jij denkt te moeilijk George of in je eigen straatje. Voor mij is het heel simpel: als ik mest mag scheiden en vervolgens wat dikke fractie afvoer en de dunne kan inzetten in de plek van kunstmest dan zijn de door jou benoemde problemen van duur en niet exact weten wat er inzit nogal wat minder belangrijk. Dan hebben veel melkveehouders per direct een behoorlijk stuk van hun mestprobleem opgelost. De mestmarkt gaat er dan weer even wat anders uitzien.

In eigen straatje denken staat het hele prikbord al mee vol. Ik weet niet wat dit er mee te maken heeft. Jij denkt even te simpel en vooral in jouw eigen geval.
Wat zeg ik verkeerd? Dikke fractie is vooral afvoer van Fosfaat , dunne fractie vooral stikstof. Bij verlies derogatie en dus norm van 170 kg loopt men eerder vast op stikstof. Dit is bij mij al jaren het geval met mijn jongveeopfok/akkerbouwbedrijfje zonder derogatie dat ik eerder vastloop op stikstof dan fosfaat. Een varkenshouder zonder grond krijgt de putten niet leeg met het scheiden van mest. Van 1000 kuub blijft minstens 800 kuub dunne fractie over. Voert op die manier op papier wel een boel fosfaat af met relatief weinig transportbewegingen maar stikstof blijft in de vorm van dunne fractie een probleem. Die 800 m3 moet ook nog ergens blijven en wie wil dit hebben? Mestverwerking is in mijn ogen wel iets meer dan mest scheiden. Als je het als kunstmestvervanger wilt zien moet je een interessant product kunnen bieden. En dat is dunne fractie niet voor een akkerbouwer. Hopelijk dat je het nu beter begrijpt.
+1
pieta
@George Ik snap wel wat je bedoelt maar het probleem van de varkenshouder is niet het mijne. Net zo min als het probleem van de akkerbouwer. Als ik de totale mestproductie van mijn veestapel mag benutten in de onbewerkte vorm heb ik een flink stikstofoverschot en een zeer beperkt fosfaatoverschot. Mijn ruimte voor kunstmestaanvoer is groter dan mijn stikstofoverschot. Dus ik breng die dunne fractie dan op eigen land. En voor wat er dan minder groeit hou ik genoeg geld op zak om wat voer aan te kopen of om grond te financieren voor wat extra mais.
George
@pieta Volgens mij gaat het toch al overal zo. Melkveehouders die mestscheiden voeren dikke fractie af en dunne fractie rijden ze op hun grasland , toch?
Maar dan moet je voldoende grond hebben en eigenlijk alleen maar fosfaat moeten afvoeren. Loop je op stikstof vast schiet met dat mestscheiden eigenlijk helemaal niks op en kun je beter gewoon mestafvoeren zonder te scheiden. Of zie ik wat verkeerd?
pieta
@George Wat je niet ziet is dat we het niet in de plek van onze kunstmestruimte mogen gebruiken.
+1
dorpsrandhoeve
@pieta Bij veel collega's zou dat veel schelen. Ook hou je zo veel kali op je bedrijf. Wat je dan niet hoeft te kopen. "je hoeft dan niet de kali van je kinderen en kleinkinderen te gebruiken"
George
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
veel collega's zou dat veel schelen. Ook hou je zo veel kali op je bedrijf. Wat je dan niet hoeft te kopen. "je hoeft dan niet de kali van je kinderen en kleinkinderen te gebruiken"

Even een vraagje. Zit de meeste Kali dan in de dunne fractie? Of in de afgevoerde dikke fractie?
arie.j
Wat er nu moet gebeuren is duidelijk.
Verhalen over geen derogatie komen alleen van boeren die óf er nu geen gebruik van maken, óf van boeren die veel meer vee hebben sinds 2-7-2015.
En dus van fosfaatrechten denken meer nadeel te hebben .
wally
Ik heb nu wel deroatie maar wil er best vanaf @arie.j
hoop nutteloos papierwerk minder
minder sanctiemogelijkheden overhead
op termijn zie ik het onhoudbaar dat wij verplicht worden N uit mest af te voeren en N uit kunstmest aan moeten voeren

Als we nu de verplichting opnemen dat iedereen die mest bewerkt en de N fractie op zijn land gebruikt geen kunstmest mag aan kopen en verplicht met 100% werking moet rekenen dan willen er vast een hoop derogatiebedrijven overstappen Derogatie 2.0
Grensboertje
@arie.j of van boeren die de afgelopen jaren gekrompen zijn, ja laat ik een van de weinige wezen. Wil weer terug naar het aantal die er altijd in de stal stonden en ook de grond voor hebben. Ben die rechten liever kwijt. Zelfs als ik 30 koeien groei, kan ik nog zonder derogatie. Dat mag er van mij dus ook wel af 😃
Freriks
In ieder geval past de oplossing bij de naam. Was ik net opgelucht dat het lompe geschreeuw voor de verkiezingen aan de overkant van het water afgelopen is, komt er hier zo'n malloot 😁
weurding
@Freriks in tijden van wanhoop regeren de malloten 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , derogatie en kunstmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1.145
TREFWOORDEN