Afschaffen derogatie europees

Moet er zo langzamerhand ook niet eens een keer druk op Brussel worden gezet om de derogatie helemaal af te schaffen. Denemarken is de derogatie kwijt, Duitsland moet ook alle zeilen bijzetten. Naast Nederland is ook Ierland bang om de derogatie te verliezen.
Met het verliezen van de derogatie gaat ook een stuk bodemvruchtbaarheid verloren. door de kunstmestindustrie ermee in de kaart te spelen komen de verhoudingen in de bodem nog schever te liggen.
De scherpe bemestingsnormen zorgen voor meer problemen dan dat er wordt opgelost, men spreekt van productieopbrengsten verliezen van 30%.

Deel dit topic

Reacties

+12
pieta
Als Nederland zich als als echt toplandbouwland wil blijven neerzetten dan zeggen ze gewoon wij laten onze landbouwgrond door jullie niet verkloten. Je kunt vlug derogatie geven of we regelen het zelf(of houden een referendum voor een nexit). 😁
+1
Frans1
@pieta hier ga ik helemaal in mee piet!
+8
Wimblij
Derogatie heeft alleen voordelen. Met derogatie wordt er minder kunstmest gebruikt. Er wordt veel minder aardgas gebruikt voor de kunstmestproductie. Het is beter voor het bodemleven en de bodem vruchtbaarheid. Derogatie is veel duurzamer dan geen derogatie!
j h p
@Wimblij We zijn nog steeds erg benieuwd naar jou oplossingen. 👍
hookwood
@WimblijDit is idd de insteek die er op losgelaten moet worden. Daarnaast is het bij het verlies van derogatie ook zeer waarschijnlijk dat er grasland wordt omgezet naar mais waardoor er organsche stof wordt afgebroken en dus extra CO2 uitstoot.
j h p
@hookwood Een goede reden maar nog geen oplossing.
Hoe krijg je Brussel zover om oa hierin mee te gaan.
+2
weideboer
Brussel beslist, wij hebben een uitzonderings positie en dat geeft altijd heel veel uitleg en heel veel bewijs van goed gedrag. Oftewel veel kosten....soms ga je toch twijfelen aan alles...voor wie doen wij het, krijg de indruk dat er heel wat witte boorden mensen meeeten met ons met hun adviezen en allerlei soorten regelingen. Hoe ver zou je komen met alles afschaffen, 170 kg N(of wat dan ook) en daarbuiten niks.... geen BEX geen kringloopwijzer, geen dure adviezen en onderzoeken maar gewoon een N op basis van je melkproductie. Wil je meer dien je alles af te voeren, weet je exact waar je aan toe bent en wat die extra koe gaat kosten.
achterhoeker2
@weideboer geen 20/80 regeling dus onbeperkt land verhuren voor aardappelen/bollen teelt
+4
weideboer
@achterhoeker2 geen extra regels of wat dan maar ook. ik gruw (vooral op deze site) over al die berekeningen achter de komma. ik wil alleen maar iets verdienen of berekenen als het voor de komma staat.

In deze tijd komt het ook gewoon naar voren, massa is kassa was bij de meesten het credo. Alleen ze vergaten de marge. ik wil ook best wel groeien maar alleen met behoud van mijn marge. En met al die extra gedoe van BEX en wat dan ook maar...praten we feitelijk constant over getallen achter de komma
+2
pieta
@weideboer Bij mij is bex geen gedoe achter de komma en de derogatie ook niet. En zonder bex moeten wij een heleboel fosfaat en stikstof afvoeren die we echt niet produceren.
+1
Bioepz
@weideboer Ben het met je eens.iedereen die denkt dat hij geld kan verdienen met een koe extra moet dat vooral doen.Maar ook de bijbehorende kosten zelf dragen.Ieder voor zich.
+5
rommert14
Denemarken derogatie kwijt, hoe kom je erbij? Gewoon 230 kg N per hectare hoor.
jan w
@rommert14
Stond op de site van de boerderij. Dus ik ben er vanuit gegaan dat die dat weten.
rommert14
@jan w wij boeren hier en nog geen gedonder ermee gehad 😉 Normen weet ik niet, had het er laatst met mn pa over, die zal het wel weten
j h p
@rommert14 Wat voor excretienorm (P2O5 + N ) hoort er in DK bij een 9000 kg koe?
Protter
Derogatie gewoon afschaffen en koeien via europeese norm , is alles klaar , misschien hard maar wel duidelijkheid en voor iedereen werkbaar.
cs-agrar
Quote Reactie van @Protter:
voor iedereen werkbaar

iedereen?
klompen
@Protter wat is die europese norm?
bella
@klompen laten we dan die van ierland nemen, dat past mij het beste.
klant
@Protter veel te gemakkelijk moeten al die amtenaren dan de hele dag uitspoken.
hooivork
@Protter als de europese norm dan op 3.5 g.v.e. per ha wordt gezet dan is dat ook een goed alternatief.
jan w
Heel europa naar evenwichtsbemesting, zelfde idee als nu bij de belastingsdienst , middelen over meerdere jaren. Als melkveehouders met veel grasland, mogen wat dat betreft nog niet klagen. Maar akkerbouwers hebben veel meer een probleem om de vruchtbaarheid van de grond dan de melkveehouders. Het schoonste water in nederland treft men aan in de vee dichtste gebieden. Rond de grote steden is het probleem groter. dit kan en mag niet altijd op het bordje van de veehouder terecht komen. En dan eerst maar eens kijken wat de waterkwaliteit doet. Zou het uit de pas gaan lopen kunnen de normen wat verscherpt worden.
+4
lkool
De discussie laait nu weer in alle heftigheid op, want de derogatie komt in gevaar!!! Mensen reageren altijd erg emotioneel als ze een bepaald recht verliezen. Daar hoor ik zelf ook bij hoor. Ik hou de derogatie liever ook.

Aan de andere kant, als we even beter nadenken, moeten we de derogatie wel willen houden als ie zo duur betaald moet worden. En wat als de derogatie over 4 jaar nog weer duurder betaald moet worden of zelfs afgeschaft? Het systeem van fosfaatrechten gaat de sector de komende jaren veel geld kosten. Mest afvoeren gaat ook veel geld kosten. Fosfaatrechten zijn echter vaste kosten, en mest afvoer variabel. In tijden van slechtere melkprijzen denderen de vaste kosten gewoon door, de variabele kun je nog beïnvloeden.

Fosfaatrechten is een star systeem. Net als bij het melkquotum "moet" iedereen toch zijn fosfaatquotum elk jaar toch weer vol krijgen. Het systeem kost geld, maar er staat in tegenstelling tot het melkquotum geen aanbodregulering (prijsondersteuning) tegenover. De EU collega's lachen zich rot als we hier in trappen!!!

Daarnaast denk ik dat er op deze manier eerder een doorbraak bereikt wordt in mestverwerking en toepassen van mineralenconcentraat als kunstmest vervanger.
Het uitdelen van P rechten vind iedereen voor zichzelf oneerlijk. Als we het hier collectief mee eens zijn, dan zijn we morgen van de onzekerheid af, en kunnen we weer vooruit!!! Nu verlies nemen, en weer vooruit kijken!!!

Dus inzetten op afschaffing van fosfaat plafond, met een lagere derogatie, bv 210 kg om de markt de kans te geven zich aan te passen, eventueel beginnen volgend jaar.
George
Quote Reactie van @lkool:
Het systeem kost geld, maar er staat in tegenstelling tot het melkquotum geen aanbodregulering (prijsondersteuning) tegenover. De EU collega's lachen zich rot als we hier in trappen!!!

Dat had de belangenbehartiging al meer dan 15 jaar terug moeten zien. Maar het was altijd meer , meer , meer in tegenstelling van Wilders' Minder minder minder....
lkool
@George Van geschiedenis moet je leren, maar niet teveel op doorzagen.
+1
spotmelker
@George Laat die Marrokkanen nu ook nog net een van de grootste fosfaatmijnen hebben..😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @lkool:
moeten we de derogatie wel willen houden als ie zo duur betaald moet worden

Jij gaat er blijkbaar vanuit dat zonder verlenging van derogatie de fosfaatrechten van de baan zijn? Reken daar maar niet op, kijk alleen maar naar het tijdspad. Eerst wordt de Melkveewet met fosfaatrechten behandeld, later volgt pas de beslissing over verlenging van derogatie. Daarnaast wil men, zowel EU als NL, de veestapel begrenzen. Deze beperking geeft men niet meer uit handen, men weet dat het alternatief ongeremde groei is.
+1
lkool
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Jij gaat er blijkbaar vanuit dat zonder verlenging van derogatie de fosfaatrechten van de baan zijn? Reken daar maar niet op, kijk alleen maar naar het tijdspad.

@Wiebren Is dat zo?

Het systeem heeft als doel te borgen onder het fosfaatplafond te blijven. Is ook zo in de wet omschreven. Fosfaatplafond is voorwaarde bij de laatste derogatie. Zonder derogatie is geen fosfaatplafond meer nodig lijkt me.
Voor die ongeremde groei hebben een aantal al wat leergeld betaald. We kunnen dan ook van lieverlee de grondgebonden groei nog wat scherper stellen (eventueel met voer mestcontracten erbij). Daarnaast worden de banken ook wat minder scheutig, en zullen er ook nog wat stoppen de komende jaren. Er gaat gewoon weer een nieuw evenwicht komen, als de randvoorwaarden maar duidelijk zijn. Er lopen nu best wel wat anticipeer koetjes rond...
newholland6640
Quote Reactie van @lkool:
Daarnaast denk ik dat er op deze manier eerder een doorbraak bereikt wordt in mestverwerking en toepassen van mineralenconcentraat als kunstmest vervanger.

Dat is het paard achter de wagen spannen zonder derogatie
lkool
@newholland6640 Hoezo? De N-totaal gebruiksnorm veranderd niet. Zonder derogatie mag je, hoe krom ook, meer kunstmest strooien
newholland6640
@lkool

Dat weet ik. Maar wie is daarbij gebaat? Het aanmerken van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger staat volgens mij niet gelijk aan het behouden van derogatie.
lkool
Quote Reactie van @newholland6640:
staat volgens mij niet gelijk aan het behouden van derogatie

Dat klopt. Via mineralenconcentraat zou je eventueel weer wat meer ("opgewaardeerde") dierlijke N mogen gebruiken. Maar ik reken me daar nog nie rijk mee.

Waar het mij vooral om gaat is dat we goed nadenken over welk systeem we neerzetten. Hoe is onze kostprijs opgebouwd, en kunnen we daarmee een prijsdip opvangen.
+1
achterhoeker2
Als er al derogatie komt dan zonder klw/bex dat gaat europa nooit goed vinden.
Met minas vond iedereen dat een goeie tool .... behalve europa.
Het is veel te fraudegevoelig
+1
spotmelker
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Met minas vond iedereen dat een goeie tool ....

😄 Vooral de intensieven 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Vooral de intensieven
En nu met BEX/KLW nog steeds de intensieven. Hoe zou dat toch komen???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , druk , ierland , bodem , derogatie , denemarken , europees , brussel en bodemvruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2.568