Hardnekkige parasiet Crypto op 60% van de melkveebedrijven

Cryptosporidium parvum is een parasiet die heerst op zeker de helft van de Nederlandse melkveebedrijven. Op sommige bedrijven zorgt de parasiet voor milde kalverdiarree, op andere stapelen problemen zich op en lijkt het of de hardnekkige boosdoener niet meer weg te krijgen is.

Deel dit topic

Reacties

+3
demelkboer
Hier hebben we ook zeer veel last gehad van crypto. Naast crypto krijg je dan ook de hele mikmak aan andere ziektes er gratis bij. Iglos hebben het hele erf over gezworven, alles schoon spuiten, emmers elektrolyten. Niets hielp, om moedeloos van te worden, afgezien van de financiële schade.

Er zijn altijd mensen die geen schijterij hebben en de boel perfect voor elkaar, maar met > 300 kalveren per jaar is het bijna niet meer te doen om je kalveren ziekte vrij te houden. De infectie druk wordt gewoonweg te hoog.

Ik raad iedereen aan met milde of ernstige diarree problemen om al je koeien structureel te enten met rotavec en alle kalveren 6 dagen te behandelen met halocure. Ongveer 19 euro per kalf mar dit betaald zich uit in kwaliteits kalveren, een sterfte van < 3 % en heeeeeeeeeel veeeeeeeel meer werkplezier. Een ander probleem heb ik nu wel, veeeeeeeeel te veeeeeel vaarskalveren 😉
+1
vaak
Wij hadden sinds een jaar ook enorm last v crypto.
Zijn direct begonnen met het hele dure Halocur en de diarree was meteen 100 % over.
Jos1980
Hier ook veel last gehad maar goede resultaten met dosto caps van Denkavit en af en toe gabrovet als ze het toch krijgen
Greetje
Bij mijn weten harstikke verboden in nl. dat huppeldepupvet..
Jos1980
@Greetje
Als je test en er zit crypto dan mag je die kalveren behandelen. Anders kom je er bijna niet vanaf
Rondhus
@Jos1980 moeten ze wel resistent zijn tegen halocur. Zo niet dan krijg je alleen halocur voor geschreven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN