Met I.O.F.C. door periode met lage melkprijs

Ondernemen in een tijd van een lage melkprijs kan interessant zijn wanneer er focus is op de variabele kosten. De variabele kosten zijn, in tegenstelling tot de vaste kosten, op korte termijn te beïnvloeden. Agrifirm Feed geeft een aantal mogelijkheden om te helpen

Deel dit topic

Reacties

jg
De variabele kosten van een liter melk zijn niet 20 tot 25 cent. Veel hoger. Want de extra liters laten de opbrengstprijs van de liters waar wel vraag naar is fors dalen. Dit soort beweringen van Agrifirm is alleen goed voor alle toeleveranciers.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: De variabele kosten van een liter melk zijn niet 20 tot 25 cent. Veel hoger. Want de extra liters laten de opbrengstprijs van de liters waar wel vraag naar is fors dalen.

Ff je pilletje nemen @jg. De opbrengstprijs van extra liters heeft niets van doen met de variabele kosten. Een enkele keer heb je een sterker betoog.
jg
De 10 % extra melk drukt de opbrengstprijs van de bestaande kilo's ca 15 cent . Dus de 100 maal 15 cent is 15 euro die door 10 kilo extra goedgemaakt moeten worden , deze zou 1,5 euro per kilo aan marge op moeten brengen.
Jack Rijlaarsdam
@jg
Nu nog ff uitleggen wat dit te maken heeft met de variabele kosten.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Gevolgschade een betere term dan variabele kosten ??
+1
Coen
Quote:
@jg: De variabele kosten van een liter melk zijn niet 20 tot 25 cent. Veel hoger.

jammer dat er geen specificatie en uitgangspunten zijn weergegeven 😞
de marginale variabele kosten van industriemelk zijn inderdaad veel hoger 😄
pieta
Weet jij dat zeker Coen? 20-25 cent is nogal een beetje.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: de marginale variabele kosten van industriemelk zijn inderdaad veel hoger

Het draait momenteel niet om het gebruik van dure vaktermen, maar om crisismanagement. Heb je een hoop kuilvoer liggen en de marktwaarde is nihil dan liggen je ruwvoerkosten op basis waarvan je nu je beslissingen neemt een stuk lager dan wanneer je jouw kostprijsberekening er bij neemt. Strategisch management even aan de kant schuiven en strak liquiditeitsbeheer, daar draait het nu om, niet om oeverloos gezever in studieclubjes.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , klopt helemaal, maar wat jij benoemt is ook geen productie van industriemelk 😄
Coen
@pieta , vooraleer dat je deze onzin van Agrifirm onderschrijft eerst zelf maar eens rekenen 😄
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam Wat heeft de marktwaarde met 'eigen ruwvoerkosten' te maken? Lijkt mij rijkrekenarij.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: klopt helemaal

Het verschil in daadwerkelijk kritieke melkopbrengst is daarom veel groter dan Agrifirm hier schetst. Zelfs Alfa (19-45 cent) schat de flexibiliteit mijns inziens nog te laag in.
-1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: Wat heeft de marktwaarde met 'eigen ruwvoerkosten' te maken? Lijkt mij rijkrekenarij.

Normaal reken je voor eigen ruwvoer de teeltkosten. Deze zijn echter al genomen en wanneer je nu moet beslissen: doormelken van dit voer of koeien wegschoppen om het verlies te beperken, kun je voor een weloverwogen beslissing het beste rekenen met de nu geldende waarde en niet met de kosten die gemaakt zijn.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , jij praat hier duidelijk als een extensieve boer 😄

het gaat om de variabele kosten van een industriemelker dus naast krachtvoerkosten en veekosten ook over kwaliteits-ruwvoer en complete mestverwerking 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: het gaat om de variabele kosten van een industriemelker

Ik snap dat die in de hogere klasse zit, maar hoe laag schat jij de daadwerkelijke kritieke melkprijs bij zelfvoorzienend voor ruwvoer en mestafzet? 19 cent lijkt mij dan royaal. Wel een puntje om mee te nemen bij de inschatting van het moment waarop productie-uitval daadwerkelijk gaat plaats vinden.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar hoe laag schat jij de daadwerkelijke kritieke melkprijs bij zelfvoorzienend voor ruwvoer en mestafzet

Onderschat niet hoeveel melk je van een hectare mais kunt produceren met het goedkope aankoop-eiwit van dit moment. Dan zul je als grondgebonden boer ook strak aan de wind moeten zeilen om te kunnen concurreren. Vandaar mijn hoop dat het voer snel duur gaat worden. En @ Coen ik reken niet zo heel lang aan zoiets maar ik heb nog in mijn geheugen met wat voor lage kosten wij het konden toen we nog heel intensief waren.
Druk
@pieta
Waren toen de mestafzetkosten zo hoog als nu ?
Waren toen de krachtvoerprijzen zo hoog als nu ?
Waren toen de ruwvoerkosten zo hoog als nu ?
Resultaten uit het verleden .......... 😄
pieta
@Druk
De mais van 2008 was zeker net zo duur. De soya weet ik niet exact. Mestafzet was goedkoper toen. Al met al volgens mij helemaal niet zo'n groot verschil met nu. Melkprijs is volgens mij nog steeds hoger als in 2009.
Voor een goede/betere melkprijs moet juist het voer duurder worden. Nu is doormelken op aankoopvoer nog steeds interessant. Wordt dat voer nou eens duurder dan gaat die vlieger niet meer op.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Strategisch management even aan de kant schuiven en strak liquiditeitsbeheer,

Zonder liquiditeit is er helemaal geen lange termijn meer, tenminste niet als boer. We gaan gelukkig de goede tijd in, 80% van de boeren doet aan weidegang en dat is kostprijstechnisch reuze interessant, behalve paar brokken en beetje stikstof kost het nix. Prachtig systeem. Zomer is mooie tijd om wat geld te sparen zodat we de winter weer door kunnen komen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Zomer is mooie tijd om wat geld te sparen zodat we de winter weer door kunnen komen.

Dat ervaar ik toch anders.
janv
Quote:
@Coen: jammer dat er geen specificatie en uitgangspunten zijn weergegeven ????
de marginale variabele

Weet je dat heel zeker Coen?,Dadelijk bepaald de hoeveelheid melk per kg fosfaat je saldo,zelfvoorzienend bedrijf zit met te veel kwalitatief slecht voer,melken op basis aankoopvoer met mais melkt makkelijk 30% goedkoper(uiteindelijk resultaat),komt door veel hogere productie per koe en daardoor per kg p.Koeien buiten is goedkoop,maar na juni zakt je productie weg,en komt niet meer terug ..
KuikenenKoe
Quote:
@pieta: Wordt dat voer nou eens duurder

lijkt het niet op kv en tarwe zakt volgens mij nog wat
heb onlangs 1 snee voor dit jaar gekocht zelfde prijs vorig jaar mestafzet zit wel hoger
doe al 8 jaar handel met zelfde boer
in dit gebied zitten meerder rustende mvh
deze boeren willen om fiscale redenen hun grond niet verhuren is wel wat vervelend omdat deze ha s niet kunnen meetellen voor amvb
paul1
@janv
Ja het hele systeem wordt zo ingericht dat grote intensieve bedrijven er het meeste voordeel bij hebben.
kanniewaarzijn
Vooral punt 6 is een goeie, in combinatie met de foto boven het artikel.
+1
arjan_kok
Ja rechtstreeks van het land in de bek van de koe , geen extra kosten en bewaarverliezen !
+1
spotmelker
Van zulk geel gras zullen koeien niet veel produceren.
+3
pieta
@spotmelker
Dat is gunstig voor de melkprijs. 😄
+2
koeboer
Het komt gewoon neer op goed boeren,zie de link met de lage melkprijs niet,waarom zou je met een hoge melkprijs de dingen die ze benoemen niet doen
groeier
Ja; zo is dat, je moet altijd goed boeren en veel melken.
jan is hobbyboer
Quote:
@groeier: en veel melken.

Vooral veel melken, anders komen we nooit uit de crisis. Dus meigras optimaal benutten, dus naar buiten die koeien.
+1
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: Dus meigras optimaal benutten

ben in septemper mei gras gaan voeren en is nog niet op. 😄
janv
Quote:
@koeboer: Het komt gewoon neer op goed boeren,zie de link met de lage melkprijs niet,waarom zou je met een hoge melkprijs de dingen die ze b

Dan is daar geen tijd voor,wel tijd voor nieuw ijzer op de dam.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , agrifirm en vaste kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1