Meer longkanker in Brabant door intensieve veeteelt

Weer een nieuwe aanval op de veehouderij, maar wie zegt wat?. De vooraanstaande oncologisch chirurg Ignas van Bebber is ook vice-voorzitter en bestuurslid bij meerdere Natuurverenigingen in Brabant: ivn.nl/afdeling/oss/… en gezien.nl/bernheze/nieuws/…. Morgen weer wat kamervragen van de PvdD er over heen en de boerenhaters hebben weer wat negatieve aandacht te pakken. Bahhhh, wat een doorzichtig spelletje.

Brabanders krijgen vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland. Tot deze opmerkelijke conclusie komt de vooraanstaande oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Volgens hem komt dat voor een deel door de intensieve veehouderij in onze provincie.

Van Bebber benadrukt dat er naast fijn stof, dat dus tot uiteenlopende luchtwegproblemen en misschien dus zelfs tot longkanker kan leiden, ook andere gezondheidsrisico's kleven aan de intensieve veeteelt. "Denk bijvoorbeeld aan ziektes zoals Q-koorts, waaraan een paar jaar geleden nog 24 mensen zijn overleden," zegt Van Bebber.

Meer: omroepbrabant.nl/…

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Inderdaad wie zegt wat , zo'n on[co]logisch chirurgijn met neven functies is ook vooringenomen , die van bebber bebbert maar wat rond
+1
groeier
Is maar zeer sterk de vraag of dat met 't vee temaken zou hebben. Brabant zit ook midden tussen ruhrgebied en veel chemische industrie van Engeland/Belgie in.
+1
cjw73
Maar je kan veel gemakkelijker zo'n domme boer de schuld geven dan al die grote multinationals met hun schoorstenen!
+1
paul1
Jaja, echt onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zeker.
Dit zijn eerder wat hele vage vermoedens, weer groot in het nieuws.
casev
Het werkt net als met de amerikaanse verkiezingen. Zoveel mogelijk 'negatief' nieuws de media in brengen, zelfs al is het bullshit, Uiteindelijk blijft er bij het publiek wel 'iets' hangen....
groeier
Niks mooier dat iedereen met een grote vinger naar de landbouw gaat wijzen, komt de rest goed weg.
+1
arie.j
Logischerwijs zou dus bij veehouders meer longkanker moeten voorkomen.
Dat lijkt me niet moeilijk om na te gaan.
Uiteraard wel eerst corrigeren voor het percentage rokers.

Wat ik altijd weer zo'n domme reactie vind, dat is het bij voorbaat ontkennen omdat het in strijd is met het eigenbelang.
Dat geeft de indruk dat het de boeren alleen maar om de centen gaat, zonder enige interesse voor eventueel nadeel van een ander.
Gewoon zeggen, onderzoek het maar, maar niet bij voorbaat al beschuldigende vingers naar boeren uitsteken .
Dan ben je nl. niet wetenschappelijk bezig. Iets wat iemand alseen chirurg zich behoort aan te trekken.

Hier iets over fijn stof nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof/
+1
Grasbaal
Quote:
@arie.j: Dan ben je nl. niet wetenschappelijk bezig. Iets wat iemand als een chirurg zich behoort aan te trekken.

Ik ben heel benieuwd wat deze vooraanstaande oncologisch chirurg tegen een patiënt met de (vaak) dodelijke diagnose Longkanker verteld??, dat het niet door het roken komt maar de veehouders in zijn buurt schuldig zijn aan zijn ziekte....

Ik vind dit eigenlijk nog veel erger als de moedwillige leugens van Roos Vonk en Diederik Stapel leugens.nl/2011/09/…
groeier
Helemaal waar, LTO moet nu zeer hoog in gaan zetten tegen deze zaak.
Wilbert
Boerderijstof helpt juist astma te voorkomen, lijkt mij gezond. Veehouders gaan minder vaak naar de dokter.
En inderdaad, er is heel wat oude industrie in die regio, ook ik Duitsland en België.
oldhuus
Ja nou precies, wie zijn er allemaal allergisch, de mensen in de schoonste huizen.
+2
pieta
Quote:
@oldhuus: allemaal allergisch, de mensen in de schoonste huizen.

Tja en in Brabant staan nou eenmaal veel skon huizen. 😄
+1
weurding
Quote:
@pieta: skon huizen

die van de fietsenmaker? 😉
+1
Grasbaal
Omgekeerde relatie

Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen longkanker en de nabijheid van vee duidt juist op een omgekeerde relatie. Uit onderzoeken gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Cancer, Causes & Control en de American Journal of Epidemiology komt de waarneming naar voren dat onder veehouders die veel in aanraking komen met pluimvee of koeien, juist minder vaak longkanker wordt ontwikkeld dan onder degenen die niet nauw met dieren omgaan.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+2
arie.j
Kijk daar heb je wat aan.
Gewoon nuchter benaderen zulke verhalen. Niet in de slachtoffer rol kruipen.
Als het tegendeel al bekend was uit de wetenschappelijke literatuur, dan zet hij zichzelf alleen maar te kijk.
+1
jan is hobbyboer
Veruit belangrijkste oorzaak van longkanker is nog steeds roken. Mijn vader heeft zich ook doodgepaft. Misschien paffen ze in Brabant wel gewoon wat meer dan in de rest van Nederland. Gewoon stoppen met roken heeft veel meer effect op aantal longkankergevallen dan alle andere onzin er omheen. Ongeveer domste hobby die er is, dat roken, kost handen vol geld en je wordt er nog kortademig van ook, en vaak eindig het met longkanker. Echt idioot dat een derde van de bevolking vrolijk doorpaft.
weurding
En weer de schuld van boeren, tabaksboeren welteverstaan 😉
paul1
Jaja, en volgens onderzoek 😄 zijn boeren ook schuldig
aan de obesitas onder de bevolking.
groeier
Longkanker is wel een hele zware beschuldiging.
dastocker
Brabant staat op nummer 2 als het gaat om longkanker. Welke provincie staat er op nummer 1 en waarom?
oldhuus
Ja in Groningen is het ook al zo erg, komt vast deels door de boeren hé, al die tarweteelt en aardappels daar??
weurding
Het percentage verzakkingen is daar ook het grootst 😉
Grasbaal
Helaas de gezondheidsdienst ruikt "onderzoek" geld, en wil nu niet zeggen dat er van Bebber zijn grote duim heeft gebruikt: Er is geen duidelijk bewijs voor een relatie tussen longkanker en veehouderij, waarover in Brabant de discussie opgelaaid is. Dat concludeert de GGD Hart van Brabant na een korte literatuurstudie. Er is vooral meer onderzoek nodig, voegt de gezondheidsdienst toe.

Meer: bd.nl/regio/tilburg-e-o/…
yeti
Misschien komt het wel door de grote concentratie van xtc-laboratoria in Brabant. En zo kan ik nog wel meer onzin uitkramen.
Grasbaal
Er is dus geen enkele aanwijzing van meer longkanker in de buurt van veehouderijbedrijven:

Eind maart startte de GGD Hart voor Brabant een verkennend onderzoek naar de relatie longkanker en veehouderij. Aanleiding waren de uitspraken en vragen van oncologisch chirurg Ignas van Bebber. Hij vermoedt dat er meer longkanker voorkomt als gevolg van de fijn stof en ammoniak uitstoot van de veehouderij in Brabant. Er ontstonden zorgen vanuit de samenleving over deze vraag. Op basis van een korte literatuurstudie stelt de GGD dat er geen duidelijk bewijs is voor een relatie tussen longkanker en veehouderij.

De GGD sprak een aantal malen met chirurg Van Bebber en met een vertegenwoordiger van het Burgerplatform Minder Beesten. De GGD bestudeerde de artikelen die Van Bebber aandroeg, de gegevens van het integraal kankercentrum over longkanker, gegevens uit de GGD-monitor naar rookgedrag en literatuur over de relatie fijnstof afkomstig uit de veehouderij en longkanker. In samenwerking met het landelijke Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid is wetenschappelijk onderzoek gescreend op informatie over de relatie tussen longkanker en de hoeveelheid en chemische samenstelling van fijnstof en gekeken naar de noodzaak voor aanvullend onderzoek.

In Brabant komt meer longkanker voor dan in andere gebieden in Nederland. Per gemeente zijn er grote verschillen. De bestaande onderzoeken en gegevens laten zien dat roken hieraan de belangrijkste bijdrage levert. Dat wordt ingeschat op circa 85%. Een screening van de beschikbare gegevens levert geen onderbouwing op van het signaal dat er meer longkanker voorkomt in gebieden met een hoge dierdichtheid. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat de longkankersterfte in het oosten van Brabant juist lager is, dan in het westen van Brabant. Samenvattend geven de beschikbare onderzoekgegevens geen duidelijk antwoord op de vraag of er op lokaal en gemeentelijk niveau in Brabant een relatie is tussen het voorkomen van longkanker en intensieve veehouderij. Hiervoor is nader onderzoek nodig.

De GGD vindt het belangrijk dat niet alleen longkanker maar ook andere gezondheidseffecten onderzocht worden. Het kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid stelt hierover een advies op. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft luchtverontreiniging met fijnstof ingedeeld als kankerverwekkend. Het gaat daarbij over de uitstoot van fijnstof door onder andere verkeer, industrie en landbouw. Ammoniak speelt hierbij ook een rol. Ammoniak wordt in de lucht in reactie met andere stoffen gaandeweg omgezet in ammoniumzouten, die zich over grote afstanden verspreiden. Deze ammoniumzouten vormen een onderdeel van fijnstof. In welke mate de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof en ammoniak uit de veehouderij bijdraagt aan een extra risico op longkanker is op dit moment nog onduidelijk. Mogelijk dat de uitkomsten van het onderzoek naar gezondheidsrisico’s bij omwonenden van veehouderijen (VGO) meer duidelijkheid geeft.

bron: GGD Hart voor Brabant ggdhvb.nl/-/media/…
+2
brabo
Quote:
@Grasbaal: Uit een rapport van het RIVM blijkt dat de longkankersterfte in het oosten van Brabant juist lager is, dan in het westen van Brabant.

lijkt me ook niet meer dan logisch, want dat is korter bij de randstad met alle bijbehorende verkeersbewegingen. En niet te vergeten het hele gebied rondom de Moerdijk waar de ene vervuilende raffinaderij naast de andere staat.
matt
Heb eens even wat gegoogeld op die ignas van bebber,en kwam dit tegen
Toen probeerde hij al de boeren de schuld te geven van longkanker.

En nu probeert hij het weer met covid 19
demelkboer
Boerderij kinderen hebben zelden astma omdat het fijn stof uit de veehouderij de longen trickert om hun natuurlijk weerstand tegen invasieve stoffen te vergroten. I rest my case
Lepus
Een tijdje terug heb ik met een vriend een paar dagen Brabant en Belgie gedaan. De Bourgondische levensstijl viel direct op. Waar je hier (Friesland/Groningen) in elke stad op zondagmiddag een kanon af kan schieten zat daar elke kroeg en terras vol.
En daar hoort dan ook een biertje en sigaret bij, misschien wel meer dan 1.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Lepus:
En daar hoort dan ook een biertje en sigaret bij,

Precies! Een Bourgondische leefstijl (en gezellig).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's intensieve-veehouderij , qkoorts , pvdd , kamervragen en boerenhaters geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2