Milchpreisluege

Interesante uitzending wel in het duits 45 minuten

www1.wdr.de/fernsehen/ratgeber/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Farmer_
Bei Friesland Campina stieg der Halbjahresüberschuss 2015 um 85 Prozent – der Preis pro Liter für die Genossen, die Milchbauern, sank dagegen. In der Studie „Wertschöpfung von Molkereien“, die von der Milcherzeugergemeinschaft Milch Board in Auftrag gegeben und 2015 veröffentlicht wurde, kamen die Forscher zu dem Schluss, dass Molkereien die erwirtschaftete Wertschöpfung nicht an die Erzeuger, sprich die Milchbauern weitergeben.

Zakkenvullers.
Freriks
Wie bedoel je met zakkenvullers? Een flink deel van de winst wordt cash uitbetaald, het eerste deel heb je al binnen. Dan nog een deel op naam. Ik ben blij dat ik bij RFC zit. Bij DOC is de melkprijs niet direct hoger om het maar heel voorzichtig uit te drukken. Vraag me af of ze daar het woord winst nog kennen. Arla had een slecht eerste half jaar. Lagere melkprijs betaald en een lagere winst, dus minder ruimte voor nabetaling.
Farmer_
Staat hier boven dat frc een winststijging had het eerste half jaar 2015 van 85%, hebben ze toch niet alles terugbetaald, ze hebben onderzoek gedaan en de bevindingen hiervan nu openbaar gemaakt, blijkt dat de melkverwerkers een groot deel in eigen zak houden en niet de werkelijke melkprijs uitbetalen aan de boer.
Freriks
@Farmer_ Ja, klopt. en dat doen ze dus beter dan Arla, DOC, DMK en noem maar op. De helft van de winst wordt cash uitgekeerd. Van de prestatietoeslag over het eerste halfjaar hebben we al 75% uitgekeerd gekregen. En ze investeren fors in verwerking en verwaarding van onze melk. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen de onderneming financieel helemaal uit te kleden of te verpatsen op de beurs. Dan beur je nu even een klap geld waar je vervolgens zeer zuinig op moet zijn.
pieta
@Freriks
Volgens mij krijgen we 35% vd winst cash en 20% in ledenobligaties vast. In goede jaren wil dat zeggen dat je na het betalen van inkomstenbelasting een heel klein beetje cash overhoudt.
hookwood
Aangezien RFC met de garantieprijs werkt moet je het andersom bekijken. De verkoopopbrengst is minder hard gezakt dan garantieprijs. Dan kun je zeggen dat er meer winst is gemaakt ten koste van de leden, maar aangezien de garantieprijs een gegeven is kun je ook zeggen dat ze de daling daarvan niet geheel hebben doorgegeven aan de afnemers. Van de winst die dit oplevert gaat een gedeelte in het eigen vermogen van de onderneming, een gedeelte wordt op naam gesteld en een gedeelte als cash uitbetaald.
+2
diezel
Mooie reportages hebben ze bij jullie.
+1
weurding
Heel wat anders dan dat gekwezel hier idd
+1
gezienus
Die 45 Minuten waren wel erg snel ,, voor rfc leden vanaf 20 min julie melkprijs kan noch hoger
+1
Farmer_
Arie kann geen duits 😄
+1
hookwood
Als jullie de melkprijs nu omhoog doen dan krijgen wij ook meer.
gezienus
Word aan gewerkt vanaf January kunnen we 2 cent plussen
Maar je bedoeld dus dat rfc zelf noch geen prijs kan neerzeten en altijd nog naar De referentie bedrijven moet kijken
+1
Farmer_
@gezienus
Een melkverwerker zou dat moeten betalen wat ze kan betalen ipv rond kijken en/of overleggen wat gaan we betalen.
hookwood
@gezienusik ga ervan uit dat ze dat prima zouden kunnen, maar dit is de vastgestelde melkprijssystematiek waar op zich ook wat voor te zeggen is.
Jannus
Quote:
@Farmer_: Een melkverwerker zou dat moeten betalen wat ze kan betalen

Kan ook andersom,vraag aan de boeren of er nog een paar ct af kan,

Aanvoer stijgt weer fors en hoorde al meer dan 14% meer omdat er niet op de rem getrapt wordt,reken ik bij mezelf af dan geloof ik het ook want het melkt goed
hookwood
Hoe zit dat nu met die 10.000 euro handje contantje van de minister? Is dat een lening of een uitkering?
+1
hookwood
Ah ik lees net de uitleg van Duitser. Mooie woorden maar weinig effectief dus
buitenok
Over imago besproken frieslandcampina
+1
Bauerin
Mooie en duidelijke reportage!
+2
George
Krijg nou Tieten , nu ook al een Duitse Boerin hier op het forum. 😄
weurding
Quote:
@George: Krijg nou Tieten

eine masse bier und bratwurst, und auf geht's
duitser
Mooie woorden van de minister met zijn "10.000 euro hilfskredit".

Hij zegt er niet bij dat je dat krijgt wanneer je kunt aantonen dat je bedrijf 30% minder omzet heeft en dat je daarvoor 100.000 euro extra krediet bij je bank moet opnemen. Die 30% zal het probleem niet zijn maar niet ieder veehouder krijgt even 100.000 extra van de bank. Dan moet je al een heel bedrijf hebben en help je de echte gezinsbedrijven niet mee vooruit. Wordt tot nu toe ook weinig "gebruik" van gemaakt.
Farmer_
Moet in 5 jaar terug betaald worden, is er over 2 jaar weer een dip zit die nog verder in de scheisse.
gezienus
Zoals in die reportage dat bedrijf met 700 koeien Waar Hij zegt kom elke maand 60000€ te kort brengt die 10000 ook niets

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2