Indexdraai: Mogul na Numero Uno kind van de rekening

Waar de internationaal befaamde Numero Uno bij de indexdraai van augustus het kind van de rekening was, lijkt nu hetzelfde te gebeuren met Mogul. De stier verloor in augustus al 29 punten en geeft nu opnieuw 40 punten prijs. Hij verliest vooral op gehalten en uiergezondheid.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
En daarmee zakken zijn zoontjes en kleinzoontjes mee naar de kelder
arjan_kok
Jerudo zoon Mars bodyguard aAa156 is een mooie nieuwkomer bij ki kampen
+1
Greidboer
Maar Atlantic dan? Nog slechts + 193 kg melk. Na aftrek van 45 kg genomics bijdrage blijft er +148 kg over. En dat is dan een top fokstier van CRV.
Prijs 26 euro..... Lijkt mij eerder een 5 euro stier
+1
Morello
Als simple boer vraag ik me af waarom er nog een genomics bijdrage is
aan de kg melk als er al 7280 dochters worden meegenomen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Morello: Als simple boer vraag ik me af waarom er nog een genomics bijdrage is
aan de kg melk als er al 7280 dochters worden meegenomen.

Genomics is een grote marketing grap. Zo kun je binnenkort in de kritiekloze 'vakpers' weer lezen hoe goed genomics werkt. Maken ze weer zo'n vergelijking tussen genomics fokwaarde en eerste fokwaarde met dochters aan de melk (waar dus nog een hele hoop genomics in zit). 1 = 1 vergelijking dus.

Wat ik nooit begrepen heb is waarom je uberhaupt nog dochters van een stier test en fokwaarden publiceert als die genomics fokwaarden zo goed zijn. Ook hier de varkens achterna, bij varkens worden al jaren alleen proefberen gebruikt, maar wat wil je ook met al die varkensmannen aan het bewind bij CRV.
producent
Zorgeloos en efficiënt melken met nieuwe topstieren

De nieuwe lijstaanvoerder bij zwartbont heet Bouw Finder (Balisto x Epic). Met 376 NVI staat deze InSire-stier op eenzame hoogte en hij excelleert op alle fronten.
Allereerst vererft Finder een fantastische levensduur (+945 dagen). Dat betekent in de praktijk dat zijn dochters gemiddeld maar liefst een jaar en vier maanden langer melk kunnen produceren in vergelijking met doorsnee melkkoeien. Doordat Finder naast levensduur een flinke melkplas doorgeeft, geeft hij ook een impuls aan de efficiëntie van de veestapel (+9%).
Finderdochters zullen probleemloos produceren (+9% Better Life Gezondheid). Dit dankt hij onder meer aan zijn zeer hoge scores voor uiergezondheid (113), klauwgezondheid (104) en geboortegemak (108). Finder is bovendien een uierspecialist (111) en met 111 punten voor totaal exterieur is het met recht een stier die ijzersterk scoort op alle relevante kenmerken.

CRV verwacht een enorme vraag naar het sperma van Finder. De spermaproductie van deze nog zeer jonge stier is net opgestart, waardoor hij niet direct opgenomen kan worden in het stierenaanbod. CRV gaat hem in de komende drie maanden geleidelijk beschikbaar stellen, zodra de spermavoorraad dit toelaat.
+1
noordhollander
Een compliment op zn plaats jan schetst de werkelijkheid
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@noordhollander: een compliment op zn plaats jan schetst de werkelijkheid

We worden nog vrienden 😄. Helaas heb ik nix met het eeuwige gezeur van Scheepens van KI Samen en z'n Olieman clubje. Door genomics zijn stieren een commodity geworden, iedereen heeft hetzelfde, van CRV tot Semex, en over jaar of 5 tot 10 zijn de prijzen van alle stieren een tientje en worden er alleen genomics proefstieren verkocht, de varkens achterna. Da's het einde van weer een gezellige sector. Alle emotie eruit geschraapt. Erg jammer.
+2
jan is hobbyboer
Er is nog wel meer humor te vinden in de biased fokwaarden zoals die tegenwoordig gepresenteerd worden. Je mag in de statistiek niet maar zo alles bij elkaar optellen, en dat lijkt nu wel te gebeuren. Geeft wel leuke effecten:
De beroemde/beruchte wereldtopper Amighetti Numero Uno staat in Canada nr 3, o.a. met top benen (+14, 1% beste), in Nederland scoort deze stier een fokwaarde van 64 NVI en -2 Inet, rechtstreeks naar het slachthuis dus). Leukste is natuurlijk wel dat ie in NL 93 (jaja een toppertje !!) voor benen heeft. Meeste koeien in Canada lopen tegenwoordig ook in een ligboxenstal dus dat argument gaat niet meer op.

Enige dat ik kan bedenken is dat de fokwaardes van deze dure stieren met merendeels ET dochters op 'fokbedrijven' een volledige loterij zijn. Voorkeursbehandeling in het groot want de boer wil de investering in z'n hoge genomics koetje wel terug verdienen, ongelijk geven kun je hem niet. Verder zou dat niet zoveel uitmaken, was het niet dat deze hoge genomics stieren al veelvuldig als stiervader voor de volgende generatie hoge genomics stieren gebruikt zijn. Hoe betrouwbaar wil je het hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN