Einde voor Picston Shottle

De bekende fokstier Picston Shottle is niet meer. Shottle produceerde in zijn leven 1.174.948 rietjes sperma. Dit meldt Veeteelt op haar website.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Dergelijke grootheden in de fokkerij zullen in de toekomst met alle wegwerp genomics stieren wel niet zo ver meer komen
ricardo

Een grootheid? -.25 eiwit, daar gaat je lopende rekening niet mee vooruit 😄
+3
jvt
Nee, je kunt beter koeien fokken die na een half jaar opbranden. Ook jij hebt van ze leven waarschijnlijk nog nooit geen koe gehad die je opruimde vanwege te laag eiwit, wel vanwege beenproblemen, mastitis, vruchtbaarheid, te weinig melk enz.
Beste koeien met een best karakter, superstier.
Maar... jij bent een echte gehaltefokker zo te zien aan jouw opmerking, na 25 jaar gehaltestieren gebruiken melk je nu 6% vet en 4,5 % eiwit? Na 25 jaar gehaltefokkerij door de NL fokkerijorganisatie is het eiwitgehalten nog geen mieter omhoog gegaan, enkel de melkplas.
Investeer daarom juist in stieren die kenmerken verhogen die wel zin hebben om in de fokkerij mee te nemen (!).
arjankok-
Kijk maar in de lijst met aanhoudings percentages staat shotlle op eenzame hoogte, maar hij is vooral populair als stiervader en exterieurkanon
+1
ejb
Je moet niet vergeten dat het sperma van Shottle altijd duur is geweest en daarom ook veelal op de betere koeien is gebruikt.

wij hebben op ons bedrijf ook een aantal zeer goede Shottle dochters lopen maar ze worden nu meestal wel gepaard met een BBL stier omdat de gehalten echt te laag zijn
arjankok-
@ejbzeer?? goede shottle zeg je en dan een paring met bwb??. overigens is je opmerking over het selectief gebruik zeer terecht het effect kun je niet goed meten sommige verervings cijfers worden wel gecorrigeerd voor moeder invloeden, maar zondermeer geven de beste koeien ook de beste dochters
ejb
@arjankok-
alles aan die koeien is goed, sterke duurzame koeien die het in zich hebben om probleemloos oud te worden alleen een eiwitgehalte van rond de 3.20 is het jammere ervan
jan w
Het gaat erom hoeveel kg's eiwit de koeien produceren en de manier waarop.
jan is hobbyboer
Dank aan eigenaar dat ie stier bijna jaar gehouden heeft voordat er een KI met veel pijn en moeite de stier wilde testen. Echte fokkers met geloof in hun fokprodukt. Grote waardering voor deze mensen. Ook dat is zeldzaam geworden in het genomics tijdperk. Een icoon van de holsteinfokkerij, die Shottle.

Waarschijnlijk laatste Superstier uit het tijdperk dat stieren nog stieren konden zijn. Prachtige mooie stier met prachtige nafok. Zou nooit meer getest zijn in de huidige tijd met z'n merkwaardige afstamming, met daarin dichtbij fantastische stieren als Hanoverhill Inspiration (voor z'n mooie spikkels) en Browndale Commisioner (een ouderwetse canadese construction stier). Prehistorische fokkerij met een sensationeel resultaat.
arjan_kok
Welke van zijn zoons is zijn beste opvolger??
+1
jvt
Ben bang dat het net als met triple threat zal zijn, geen een beter dan zijn vader. Hoor goede verhalen van twist, levensduurcijfers van Trigger zijn ook super, hier zijn de stonewalls net wat robuuster, Doberman doet het ook niet slecht. Shout hebben we ook goede pinken van. Tijd zal het leren...
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: Welke van zijn zoons is zijn beste opvolger??

Succes in fokkerij is gelukkig iets minder simpel dan alleen maar naar zonen van een stier te kijken. Fokkerij is iets van de lange termijn, en meestal rolt het balletje anders dan de theoretici denken. Goldwyn, Shottle, Oman waren nooit door de huidige selectie methoden gekomen. Chief Mark was zelfs 2e keus, alleen maar gekozen omdat z'n volle broer dood ging. Atwood is ook blijven staan bij de veehouder omdat niemand hem wou zo lelijk ie was. Nu is ie, ondanks z'n verschikkelijke kruisvererving de meest populaire exterieurstier van Noord Amerika.

Neem verder een stier als Inspiration, behalve Boulet Charles geen enkele fatsoenlijke zoon. Alleen is de invloed van deze stier in de hedendaagse fokkerij gigantisch, niet alleen via Shottle maar ook bijvoorbeeld Goldwyn. Daarnaast was Shottle een echte koeienfokker en door z'n nogal overschatte index in USA/Canada is ie daar heel veel als moedersvader voor stieren gebruikt, zelfs in genomics afstammingen duikt ie regelmatig op. Ik heb ergens gelezen dat van de relatief jonge stieren (minder dan 20 jaar geleden geboren ofzo) de invloed van shottle op de USA veestapel het grootst is, in ieder geval groter dan van bijv. Oman of Durham.

Korte termijn fokkerij is alleen voor marketing mensen, fokkerij is een lange termijn project, zelfs in het genomics tijdperk.
mlkvhoudr
Quote:
@jan is hobbyboer: fokkerij is een lange termijn project

"9 tot 5" nakomelingen kun je dat ook even regelen 😉

Kalfje mankeert overigens niks, zal wel iets met de kop geschud hebben op de foto
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: "9 tot 5" nakomelingen kun je dat ook even regelen ;)

Ik heb ze liever buiten deze uren, dan ben ik meestal weg. Rond uur of 10 's avonds of in het weekend heeft mijn voorkeur.
jvt
@jan is hobbyboer

ik denk inderdaad dat de blijvende invloed van shottle groter zal zijn via de moederlijn als rechtstreeks via zonen. Zijn dochters fokken wel goed, zijn zonen ook, maar tot nu toe minder one of a kind dan zijn vader; wil niet zeggen dat ze geen kwaliteit hebben en je ze niet in zou willen/moeten zetten. Liever een shottlezoon dan een genomicsstier die niet uit een diepe koefamilie komt..
noordhollander
Jan is hobby boer moet zn verhaal maar eens met de nieuwste crv baas alfred de vries bepraten denk ik.........................................................

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stier , sperma en fokstier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN