RABooooooooooo

Rabo geeft geen uitstel meer bij aflossing van leningen, maar de boer moet zo nodig bij financieren. Hebben jullie dit ook gehoord van jullie rabo bank ? Nee het speelt hier niet.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Dat financieren is wel ongeveer het belangrijkste dat boeren bezig houdt. Wat is trouwens het verschil tussen bijfinancieren en niet aflossen?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: verschil tussen bijfinancieren en niet aflossen

Bijfinancieren geeft de bank de kans een achterlijke rente te vragen over deze post.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Bijfinancieren geeft de bank de kans een achterlijke rente te vragen over deze post.

Zal toch maar een lullig klein financierinkje zijn, dat ook snel afgelost moet worden, dan maakt paar % extra rente toch ook niet uit. Uit ervaring eerste jaren na overname bedrijf, weet ik dat in tijden van liquiditeitstekort dat soort zaken helemaal niet gelden, er moet gewoon geld komen, hoe dan ook. Dan gelden er echt andere wetten. Ben zo blij dat ik van die onzin af ben, een van de belangrijkste redenen waarom ik blij ben met mijn mini financiering.
+1
pieta
En provisie voor het afsluiten. 😄
+2
pieta
@jan is hobbyboer
Ja ja Jan. Bedrijven die nu al een bijfinanciering af moeten sluiten vanwege liquiditeitstekort zullen dit niet snel aflossen want als ze die ruimte zouden hebben hadden ze nu geen extra financiering nodig.
matt
Nee niet gehoord.
kaas
Gait oet klooster je zegt hier niet van toepassing maar hoe weet jij dat dan ik heb niks van mijn rabo gehoort
Je krijgt een PB Grt DTOT.
jan w
Mijn zoon werkt op een accountantskantoor. Afgelopen week hadden ze van een paar boeren een liquiditeitsgegroting onder ogen gekregen. Bij het ene bedrijf was aangegeven om van een melkprijs uit te gaan van 28 a 29 cent voor de 1e 6 maand en gem 31 cent en bij de andere was het uitgangspunt gem over 2015 34 cent.
Dit van dezelfde bank ( filiaal).
Druk
De ene begroting voor liquiditeit (= korte termijn) en de ander begroting voor het rendement (= lange termijn)?
Je wilt toch zelf geen uitstel van aflossing op leningen met een hogere dan de huidige rente? Dan liever een nieuwe lening met een hogere rente en (ultra) korte looptijd.
+1
matt
Hier kan ik je niet volgen Druk,een lening met hogere rente afsluiten.
Om een lening met lagere rente,gewoon door te kunnen aflossen,daar zie ik
Alleen maar nadeel in.
Frans1
Quote:
@Druk: Je wilt toch zelf geen uitstel van aflossing op leningen met een hogere dan de huidige rente? Dan liever een nieuwe lening met een hogere rente en (ultra) korte looptijd.

Ik denk dat als je in die positie komt blij mag zijn dat er uberhaupt iets geregeld kan worden en dat je weinig te willen hebt
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: k denk dat als je in die positie komt blij mag zijn dat er uberhaupt iets geregeld kan worden en dat je weinig te willen hebt

Ik ben er helemaal niet trots op maar ik weet uit eigen ervaring dat je bij een echt liquiditeitstekort helemaal niet naar rentes vraagt. Er moet gewoon op korte termijn geld komen, anders is er helemaal geen lange termijn. Dan gaan de echte bedrijfsonderdelen (zoals grond) in de verkoop en komt er mooi bord in de tuin.

Er is trouwens een verschil tussen een (tijdelijk) liquiditeitstekort (waar ik toen last van had) en een structureel probleem van te hoge kosten tov opbrengsten. Ik denk dat veel van de boeren die nu al een zgn liquiditeitstekort hebben gewoon op weg naar het einde zijn. Hun kosten zijn veeeeeeel te hoog t.o.v. de opbrengstprijzen. De langjarig gemiddelde melkprijs is iets van 34 cent, laatste jaren waren veel hoger dus er kunnen ook wel paar jaar wat lager komen, en als ik dan lees over kostprijzen van 38 cent, dan heb je dus gewoon chronisch te hoge kosten. Daar helpt geen overbruggingskredietje mee, daarom zijn veel banken ook zo huiverig met bijfinancieren. Ik zou m'n geld ook niet steken in een bodemloze put. Banken zijn alleen je vriend als je de wind mee hebt. Ben blij dat ik daar rond m'n 30e al achter gekomen ben.

Heb nu in ieder geval een financieel relaxed leven.
jan w
@jan is hobbyboer
Ik weet niet of je wel eens meer leest, maar de gemiddelde kostprijs is de laatste paar jaar rond de 37 a 38 cent geweest.
Er stonden vorig jaar een keer omgerekende uurlonen voor melkveehouders op het internet.
In 2012 had een gem. melkveehouder een uurloon van € 4.80 uit de melkerij
In 2013 was dit € 8.80.

En dan vindt men het ook nog gek dat er zo weinig jeugd is die boer willen worden.

Zeg Jan, wat heeft een ZZPer nodig per uur om er van rond te komen.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Ik weet niet of je wel eens meer leest,

Ik lees erg veel, ook erg veel buiten de landbouw omdat ik niet het idee heb dat er heel veel toekomst in de landbouw zit. Het is een pure kostprijsbusiness geworden en daar is nooit veel gezelligheid aan. Groter groter grootst tegen een steeds lagere marge per liter, gewoon de varkens en de kippen achterna. Niet mijn ding.

Ik heb helemaal geen verstand van kostprijzen, maar als ik zie hoe er tegenwoordig geboerd wordt heb ik ook niet het idee dat de gemiddelde boer daar erg mee bezig is. Internationaal gezien is een stal van 6000 euro per koeplaats natuurlijk lachwekkend. Er wordt hier in NL nogal minachtend tegen de zooi in engeland aangekeken, maar daar zijn ze na vele lage melkprijsjaren wel erg kostenbewust geworden. Dan kom je bij woorden als 'operational excellence', klinkt erg mooi, maar betekend in het algemeen dat er alleen geld uitgegeven wordt als het echt nodig is. Ik heb nog steeds het idee dat wanneer je op zo'n manier wilt boeren in dit land en je hebt een stukkie land van jezelf en een afgetrapte ligboxenstal dat je met 40-50 koeien een prachtig leven hebt. Maar mijn buurman zegt ook wel eens tegen mij: zoals jij boert wil een normale moderne boer helemaal niet meer boeren. Het geeft natuurlijk geen enkele status als je niet met alle gekkigheid meedoet maar gewoon rustig een paar koeien melkt, zoveel veranderd daar nu ook weer niet aan. Alleen commercie bedenkt steeds nieuwe kostprijsverhogende onzin.

Dus ik denk dat de kostprijs heel wat lager dan die 38 cent had kunnen zijn. Flink deel van de kosten zijn immers vaste kosten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik heb helemaal geen verstand van kostprijzen

Best grappig dat juist jij dan zo vaak je mening geeft over dit onderwerp.

Jij kent je kostprijs natuurlijk niet, maar hoe hoog schat jij de jouwe in?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Jij kent je kostprijs natuurlijk niet, maar hoe hoog schat jij de jouwe in?

Geen idee hoe die dingen allemaal worden berekend. Enige wat ik kan zien is dat ik veel kosten niet maak die andere wel maken. Het is hier een ouderwets rommeltje. Weinig investeringen, weinig schuld, weinig poespas, koeien die sober gehouden worden en toch nog redelijk melk geven. Dus ik denk maar simpel, als de rest nog in een grote trekker rond kan rijden zal ik het ook nog wel 10 jaar volhouden. Kan me niet voorstellen dat mijn kostprijs hoger is dan mijn buurman. Ik heb het nooit uitgeteld, vind alleen dat boeren ongelooflijk kunnen zeuren over kleine bedragen (zaagsel, KI etc) en grote investeringen (stal, quotum, machines) wel heel makkelijk doen. En het rare is dat die boeren er wel volledig van moeten leven en ik maar voor een klein gedeelte.
brabo
@jan is hobbyboer
jan, die stal bouw je normaal gesproken maar 1 keer in je leven, en moet dus goed zijn en makkelijk werken. Die halve ton extra maakt voor zo'n gebouw dan eigenlijk niks uit. En als je dan bij elk klein dingetje even goed oplet ( of zeurt zoals jij het noemt) dan kun je elk jaar wel meer besparen dan die te dure stal
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: En het rare is dat die boeren er wel volledig van moeten leven en ik maar voor een klein gedeelte.

Daar ligt jouw zwakte. Maakt niet uit wat je doet, je hoeft je brood er toch niet mee te verdienen. Melken op leasemelk, alle werk uitbesteden, royaal grond en toch ruwvoer kopen, (lage) vaste kosten uitsmeren over minimale melkplas: jij gaat nog schrikken als je je werkelijke kostprijs uitrekent. Bedenk maar eens hoeveel boodschappengeld je over zou houden zonder je zzp-activiteiten...
Campagne
@Jack Rijlaarsdam,in 2009 boerden we nog in Nederland, we melkten 75 MRY-koeien. Sobere koe met hoge gehaltes. Onze kostprijs was 21 cent. Geen dure,maar simpele stal, die ook nog jaren mee kon. 2x5 visgraat melkstal zonder electronica. Weinig loonwerk met eigen, goeie machines die lang meegaan. Zelf verstand van zowel koeien, materiaal en graslandbeheer. Zonder neveninkomsten leverde dit bedrijf genoeg op voor twee inkomens.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Daar ligt jouw zwakte.

Ik heb wel meer zwaktes hoor, we zijn nu eenmaal niet allemaal gezegend met het superboeren gen.
ricardo
@Campagne
Waarom ben je in Nederland gestopt te melken dan.
Druk
@matt
Wat ik bedoelde was dat oude leningen vaker een (veel) hogere rente hebben dan nieuw af te sluiten leningen, rentes zijn nogal wat gedaald de afgelopen periode. Op die oude leningen ga je toch geen uitstel vragen, dan op een nieuwe lening met korte looptijd maar een wat hogere renteopslag.
+2
Campagne
@ricardo
We zijn vertrokken uit Nederland omdat we ons, met onze 75 MRY-melkkoeien, niet meer op onze plek voelden in Nederland. In 2008 zagen we ontwikkelingen plaatsvinden in Nederland, die ons geen goed vertrouwen in de de toekomst van de melkveesector gaf. Wij willen kleinschalig blijven, met gelijk gestemden om ons heen. In Frankrijk zijn er meer gemengde bedrijven, waarbij de totale voedervoorziening voor de koeien bijna geheel in eigen hand is. Tevens is het werk daardoor heel erg afwisselend. Dat sprak ons aan.
+2
cs-agrar
@jan is hobbyboer
Die Engelse stallen kunnen wel goedkoper zijn, maar heeft dat ook niet voor een groot deel met regelgeving en groeiseizoen te maken?
+1
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam
Die zwakte kan wel eens juist de kracht zijn van jan z'n boerderij.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: Die zwakte kan wel eens juist de kracht zijn van jan z'n boerderij.

Financieel gezien is het natuurlijk z'n sterke punt, maar het zet niet aan tot focussen op de kostprijs. Maakt ook niet uit zolang je al je rekeningen kunt betalen en de koelkast vol kunt houden, maar blaas dan niet zo hoog van de toren over andermans kostprijs wanneer je die van jezelf niet eens boven tafel hebt.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar blaas dan niet zo hoog van de toren over andermans kostprijs

lange tenen? Kostprijsdefinities zijn er tig, d'r komt hier van alles voorbij, dan hoort dit er wel bij, dan dat niet. In jouw berekening van mijn kostprijs komt o.a. leasekosten wel voor, maar bedrijfseconomische afschrijving van het quotum (ook dik 20 cent per liter per jaar afgelopen 10 jaar) niet. Verder zie jij loonwerkkosten als veeeeeel duurder dan eigen mechanisatie. Met mijn omvang en bedrijfsvoering vrees ik dat je die rekensommetjes even over moet doen. Ik boer zelfs zonder trekker, geen enkele machine hier en toch in de randen van de dag 150.000 melk produceren. Aanvoer van ruwvoer bij 15 koeien op 16 ha is inderdaad complete onzin, maar misschien lopen er nog wel aantal paarden rond die ook wat vreten. Loonkosten zie ik nergens terug. En welk bedrag moet je daarvoor rekenen, het gangbare landbouwtarief van een tientje per uur (x 4000 uur is toch ook een mooi salaris) of moet ik mijn ZZP tarief gaan rekenen (dat is immers de alternatieve aanwendbaarheid van het schaarse productiemiddel arbeid in mijn geval, werk zat).

Dus tja, zeg het maar, wat is de kostprijs, ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik op deze manier plezierig boer, het me niet veel kost, en me geen geldzorgen meer hoef te maken. Ieder z'n ding.
pieta
@jan is hobbyboer
Je vergeet misschien wel het belangrijkste op er plezier in hebben na: je grond. In Winterswijk is grond in erfpacht uitgegeven voor 26 jaar waarbij je in jouw geval direct cash plm 250.000 euro zou ontvangen en een aanvangscanon van een 850 euro die met de inflatie mee omhoog zou gaan. Verder weet ik zo niet wat bij jou de waterschapslasten en ruilverkavelingsrente(wss niet) bedragen maar die werden ook nog betaald door de pachter. Vlugge rekensom leert mij dan dat als je je grond vooor melkproductie gebruikt de kostprijs van je grond al vlug een 15 cent per liter zijn.
+1
jg
@pieta
Het zou voor de melkprijs heel goed zijn dat er een beperkt maximaal fosfaatoverschot per hectare in de amvb vastgelegd wordt. Veel minder gezanik met Ammoniak, co2 methaan mestverwerking etc. Dan zal deze grond misschien wel goedkoop blijken te zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: lange tenen?

Ik heb schoenmaatje 42, dus m'n tenen zijn ook niet al te lang. Manieren van kostprijs berekenen zijn inderdaad heel divers, dat doet er niks aan af dat jouw beweringen over andermans kostprijs in vergelijking met die op jouw hobby-farm een slag in de lucht zijn wanneer je daar niet aan hebt gerekend.

Quote:
@jan is hobbyboer: Ik weet alleen dat ik op deze manier plezierig boer, het me niet veel kost, en me geen geldzorgen meer hoef te maken. Ieder z'n ding.

Eigenlijk hetzelfde als je meer gedreven collega's: boeren met plezier, kost niet veel anders houdt de bedrijfsvoering geen stand en geen geldzorgen, want lukt het niet dan verkopen we gewoon de grond. Snap eigenlijk niet waarom jij zoveel leestekens verspilt om anderen die hetzelfde denken en doen als jij ervan te overtuigen dat zij het geheel fout doen. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Het zou voor de melkprijs heel goed zijn dat er een beperkt maximaal fosfaatoverschot per hectare in de amvb vastgelegd wordt.

Die begrijp ik niet, wil je me dat uitleggen?
+1
jg
[@Jack Rijlaarsdam
Ik ga er van uit dat de melkprijs door het aanbod van melk beinvloed wordt. Bij een toegestaan fosfaatoverschot van bijv 100 kg per hectare komt er naar mijn mening meer melk op de markt dan bij een maximaal overschot van bijv 20 kg.
pieta
@jg
Wat is de connectie tussen het hebben van grond en methaan en ammoniakuitstoot?
pieta
@jg
Of er worden meer hectares onder de melkveehouderij getrokken op de een of andere manier.
jg
[@pieta
Als grond, met een bepaald maximum aan fosfaatoverschot, niet de beperkende factor is komen genoemde factoren in beeld om als beperking te fungeren.
pieta
Quote:
@jg: om als beperking te fungeren.

Ik dacht dan eerder aan het fosfaatplafond in NL.
jg
[@pieta} Klopt. Het totale fosfaatplafond.
jorisdriepinter
@jg
Gezien de jongveebezetting komt dat snel in zicht.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Ik ga er van uit dat de melkprijs door het aanbod van melk beinvloed wordt. Bij een toegestaan fosfaatoverschot van bijv 100 kg per hectare komt er naar mijn mening meer melk op de markt dan bij een maximaal overschot van bijv 20 kg.

Je ziet het erg zwart-wit. Twee bemerkingen:
- Hoe groot zal de invloed van de hoeveelheid geproduceerde melk in NL zijn op de melkprijs die grotendeels overzee wordt gerealiseerd.
- Een intensieve melkveehouder met groeiambities laat zich niet remmen door een paar regeltjes, deze denkt in oplossingen, niet in problemen. Uiteindelijk zal het fosfaatplafond de omvang van de sector gaan begrenzen, zoals het er nu uit ziet. Niet jouw gewenste max overschot/ha, dat is op te lossen.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: melkveehouder met groeiambities laat zich niet remmen door een paar regeltjes, deze denkt in oplossingen, niet in problemen

Deze denkt alleen maar aan lomp blijven door produceren tegen iedere prijs bedoel je?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: bedoel je?

Nee, ik bedoel dat hij op een eenvoudige manier het maximale fosfaatoverschot per hectare zal omzeilen. Het wordt geen echte beperking, maar de volgende papieren tijger die onschadelijk zal worden gemaakt ten koste van wat euro's en administratieve rompslomp.
+1
pieta
Quote:
@George: Deze denkt alleen maar aan lomp blijven door produceren tegen iedere prijs bedoel je?

Of hij denkt: vee houden zometeen komen er dierrechten en dan heb ik er meer. Daarna komt de winst er van net als bij het melkquotum. Tenminste dat zou dan kunnen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: je meer gedreven collega's:

Tja dat heb je of dat heb je niet. Over 10 jaar weten we meer, tot nu toe heb jij volgens mij ook nog relatief relaxed geboerd op de verworvenheden van je ouders. Jouw uitgangssituatie was waarschijnlijk wat anders dan mijne en je hebt meer talent om te boeren, dan ben je waar je nu bent zonder gekkigheden. Nu je een stal voor 200 (of nog meer) koeien wilt gaat zetten en stukkie intensiever wordt, wordt het eindelijk wat spannender. Over 10 jaar weten we het, ben je geschikt als echte boer of toch eigenlijk net zo'n (happy) loser als ik.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Je bedoelt dat het fosfaatplafond eerder vol is dan dat een maximaal fosfaatoverschot van 20 kg per hectare door iedereen behaald is ?
jg
@Jack Rijlaarsdam
Jack, iedereen kan meer melken , dat is afgelopen jaar wel bewezen. Overal ter wereld. Dat heeft niets met grote groeiambities te maken. 5 procent plussen is kinderspel, dat kan iedereen. De produktiegroei tov vraaggroei inschatten is iets wat ondernemers onderscheidt van de blinde groeiers.
Ook jouw plan van 70 naar 200 koeien is in principe funest voor de markt, indien je direct volzet. Of de marktvraag moet fors stijgen boven de wereldwijd verwachte vraaggroei van 2 %. Dus een stijging van de VRAAGGROEI met 50 % betekent in absoluut volume een stijging van 2 naar 3 % . Verdubbelen binnen enkele jaren is een gebrek aan marktkennis.
pieta
Quote:
@jg: Verdubbelen binnen enkele jaren is een gebrek aan marktkennis.

Wat een onzin JG. Ik mis in je gehele verhaal de stoppers. Dat uitbreiden met 2 koeien per jaar is iets v h quotumtijdperk. Nu ga je meer de kant van een stuk stal zetten op. Wanneer er wat teveel groei tov vraag plaatsvindt is het gewoon een kwestie van selecteren in de veestapel en even wat minder hard voeren in mijn optiek.
pieta
Quote:
@jg: t fosfaatplafond

Natuurlijk. De intensiefste boeren hebben het minste belang bij derogatie voor hun eiegn bedrijf en kunnen er dus grond met akkerbouwgewassen onder zetten. In de extensievere regio's gaan ze wss grasland huren.
jg
@pieta
Ga je gang. Toch vreemd dat melkveehouders zelfs een groeimarkt verpesten door teveel produktie. De huidige stijging van de zuivelwaarden komt door de forse produktieverlaging.
Prima, dan tel je er voor de stoppers nog iets bij. Stel 1 % stopt, de kleinere bedrijven, dan mag er een half % bij.
De verwachte vraaggroei is niet zeker, en er zijn voldoende scenario's die een veel beperktere groei voorspellen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Jouw uitgangssituatie was waarschijnlijk wat anders dan mijne

Ja, ik heb in mijn jaren als zzp-er al m'n geld binnen de maatschap in quotum gestoken, op deze manier hebben we een bedrijf opgebouwd dat levensvatbaar is zonder dat ik nu buiten de deur hoef te werken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Je bedoelt dat het fosfaatplafond eerder vol is dan dat een maximaal fosfaatoverschot van 20 kg per hectare door iedereen behaald is ?

Nee. Ik bedoel dat regels met een maximum slechts uitlokken dat deze omzeild worden door creatieve geesten.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: indien je direct volzet.

Niet direct vol zetten is vragen om met de vingers tussen de deur te komen. Ik had ook liever een paar spantjes bij gezet, maar helaas wordt dat door ruimtelijke ordening beleid ernstig belemmerd. Wanneer ik wat wil groeien, word ik bijna gedwongen fors op te schalen. Dat is mijn individuele situatie en daar baseer ik m'n afwegingen op. De mondiale marktvraag is op bedrijfsniveau zo'n abstract begrip dat ik daar geen rekening mee houd in de besluitvorming.
pieta
Quote:
@jg: Ga je gang.

Dat was ik toch wel van plan. Maar serieus, jij ziet toch ook wel het verschil tussen jaarlijkse productie- en vraaggroei en individuele opschaling. Met jouw plan zou niemand een nieuwe stal moeten zetten. De een groeit niet, een ander mindert een beetje wegens omstandigheden, weer een ander stopt en er is er ook nog eens een die fors uitbreidt. Dat met elkaar zou niet meer moeten zijn als de vraaggroei.
+1
matt
@pieta
Na jarenlange quotering,zal er een nieuw evenwicht moeten worden
gevonden,zeker in nederland.
op het vraag en aanbod evenwicht,heb je als individu toch geen enkele invloed.
grootste valkuil,is volgens mij bij de begrotingen de zelfde cijfers.
in te vullen,die tijdens de quotering gangbaar waren..
jg
[@pieta
"ZOU NIET MEER ALS DE VRAAGGROEI...." Dus een ander moet zich maar beperken tbv de melkprijs van de grote groeiers ???
pieta
@jg
Nee het is geen moeten. Er wordt gewoon een nieuw evenwicht gezocht en gevonden.
Todi
Jan verschil tussen melk fabriek. DOC en RFC?
paul1
Ik dacht dat RFC wat groter was, en niet alleen kaas
Todi
Quote:
@jan w: Mijn zoon werkt op een accountantskantoor. Afgelopen week hadden ze van een paar boeren een liquiditeitsgegroting onder ogen gekregen. Bij het ene bedrijf was aangegeven om van een melkprijs uit te gaan van 28 a 29 cent voor de 1e 6 maand en gem 31 cent en bij de andere was het uitgangspunt gem over 2015 34 cent.

Paul 1 hier reageerde ik op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , bank en financieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN