Veeteelt melkprijsvergelijking - 41,53 euro in eerste helft 2014

Een analyse van de melkprijzen van zeven Nederlandse fabrieken over het eerste half jaar van 2014 leert dat de gemiddelde voorschotmelkprijs van een veehouder met 700.000 kilo melk uitkomt op 41,53 euro. Dat is maar 0,38 eurocent lager dan de eindmelkprijs inclusief ledenreservering over het historische recordjaar 2013.

Dat blijkt uit de nationale melkprijsvergelijking die Veeteelt in zijn eerste augustusnummer presenteert

Meer: veeteelt.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+3
meelezer
Oude roem telt niet!

Na de gebeurtenissen van de laatste 3 weken zal blijken welke fabriek de juiste keuzes heeft gemaakt. In een goede markt is het verkrijgen van een knappe melkprijs niet een prestatie, maar als de vraag wegvalt zal blijken wie het best presteert!
bramprins
De Veeteelt melkprijsvergelijking is op basis van melkbriefjes en dat zou uniek zijn? Helaas is dat niet waar, want we kennen al jaren de LTO melkprijsvergelijking. De gegevens hiervoor worden aangeleverd door EDF via melkbriefjes van de leden.
Overigens een lezenswaardig artikel!!!
sorry
Toch is die uniek,bijna alle nederlandse bedrijven staan erop
merolie
De doc melkprijs is volgens mij niet juist ,hier eerste half jaar ruim 41ct excl btw.
eiwit waarde is 4 euro hoger dan in de tabel van veeteelt
+1
Wouter Verhoef
Het verbaasd me dat een kwaliteitsblad als 'Veeteelt' de melkprijzen over een halfjaar laat berekenen. Als je de melkprijzen van bedrijven onderling wilt vergelijken is het alleen betrouwbaar als je dat over een heel jaar doet met inachtneming van alle toeslagen en de nabetaling.

'Merolie' geeft hierboven aan dat volgens hem de berekening van de DOC-melkprijs niet klopt en dat is ook mijn indruk.

Over de eerste 6 maanden van dit jaar hadden wij bij DOC een melkprijs inclusief BTW van € 42,19 bij 4,40% vet en 3,39% eiwit. (Exclusief 6% BTW is dat € 39,80)
Wij zitten dus op hetzelfde vetgehalte als waarmee DMS heeft gerekend terwijl ons eiwitgehalte 0,11% lager is. Daarentegen ligt onze kwantumtoeslag weer wat hoger als de 700.000 kilo op jaarbasis die DMS hanteert.
Als je rekening houd met deze factoren klopt de door DMS berekende melkprijs van DOC gewoon niet en worden zij voor minimaal 3 cent tekort gedaan.

Maar om nog even verder te rekenen over wat DOC uiteindelijk over het eerste halfjaar van 2014 heeft gerealiseerd voor ons bedrijf is dat het voorschot inclusief kwantumtoeslag van € 39,80 vermeerderd met € 0,68 ledentoeslag en € 0,75 duurzaamheidstoeslag en een nabetaling waarvan de doelstelling is 2%. Tesamen kom je dan exclusief BTW uit op € 42,03 en inclusief BTW is het € 44,55 (Bij 4,40% vet en 3,39% eiwit)

In het artikel in 'Veeteelt' wordt een 'klassement' van uitbetalers weergegeven in rangorde van de hoogte van de uitbetaling over het eerste halfjaar van 2014. Dit lijstje zullen we eind maart 2015, wanneer alle zuivelfabrieken hun definitieve melkprijs met bijbehorende nabetaling bekend hebben gemaakt, eens leggen naast de definitieve melkprijzen en dan zal blijken dat de 'schade' voor de drie onderste bedrijven RFC, Leerdammer en DOC veel minder groot is als nu verondersteld wordt en dat de euforische stemming bij leveranciers van de top 4, Nemelco, Deltamilk, Cono en Noorderlandmelk deels onterecht is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , voorschotmelkprijs en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1