Veehouderij onterecht dupe antibioticabeleid

Het Nederlandse antibioticabeleid gaat er vanuit dat de resistentie bij mensen afkomstig is uit de veehouderij, terwijl dat wetenschappelijk gezien maar zeer ten dele op gaat. Nu al pakt dat averechts uit in de melkveehouderij. Dat stelt dr. Geart Benedictus in het tijdschrift

Deel dit topic

Reacties

+2
dorpsrandhoeve
Tenminste een beetje zinnige uitspraken van Geart.
harke
Zet iedereen nu nog selectief droog?
Erco
Na tegenvallende resultaten zet ik alle koeien weer droog met antibiotica.
+2
aldert
Probeer eens een halve droogzetter,werkt hier al 25 jaar.
arjankok_
Gaat het dan wel voor 100% goed?
+2
Zeerserieuzeboer
Je werkt dan voor 100 procent mee aan het vergroten van de resistentieproblematiek
+1
Todi
@Zeerserieuzeboer
Is dat onderzocht. Bewijs.
aldert
Wat is 100% ? Is 25 jr goede resultaten 100% ? De dierenarts zal wel zeggen dat het niks is ,maar já ,die verkoopt dat spul en wil er ook zo veel mogelijk aan verdienen.
jvt
Laat ze in NL het wiel maar uitvinden met selectief droogzetten; hier doen we nog ff door met en orbeseal en antibiotia droogzettten...
Todi
JVT Way alle by?
+3
meelezer
1 ding in het resistentieverhaal begrijp ik nooit. Toen ik nog op school zat werd ons geleerd dat als we een uierontsteking hadden we goed en voldoende langdurig moesten behandelen. De veroorzaker moest dood en niet verdooft. Zodat je na verloop van tijd geen bacteriegroei krijgt van ziektekiemen, terwijl de concurrenten (goede bacteriën) wel een tik hebben gekregen . Onder het motto de ongevoeligst
e bacterien overleven de behandeling en vermenigvuldigen.

Tegenwoordig wordt alleen gesproken over hoeveelheid antibiotica. En hoe korter een behandeling des te beter. Zou de wijsheid van 20 jaar terug dan nu niet meer gelden? En werken we zo resistentie niet in de hand?
+1
Zeerserieuzeboer
@meelezer waar heb je gelezen gehoord dat het actuele antibioticabeleid aandringt op zo kort mogelijk behandelen? Dat is absoluut geen beleid en geen veterinair zal je dat adviseren. Als het nodig is een dier met antibiotica te behandelen, dan dient dat te gebeuren zoals voorgeschreven is.

Overigens is dat heel wat anders dan het slikken-en-spuiten-beleid dat veel prikkkebord-melkveehouders hanteren...
Fryslanboppe
Hopelijk besteden de beide vakbonden hier aandacht aan. En brengen ze het in Den Haag/Brussel ter sprake. Want het huidige beleid gaat straks ten koste van de levensduur van ons vee.
+1
JohnFr
Dan moeten ze ook maar eens het "veevoer" in de gaten gaan houden!!
Het zal je maar gebeuren:
"Illegaal antibioticum bij vier kalverhouderijen" dekalverhouder.nl/illegaal-antibioticum-bij-vier-k…
"Kalverhouderij dupe van gerommel in veevoer" dekalverhouder.nl/lsquokalverhouderij-dupe-van-ger…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en antibioticabeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0