Illustratie van: Wilting NH

Mast scheiden

Wat betalen jullie voor rundvee mest scheiden
en zou het iets zijn om vervolgens de dunne fractie door het restant in de put te mixen

Deel dit topic

Reacties

Koeienboer Jannes
Waar wilde je t anders laten?

Heb t hier ooit op proef laten door grote mobiele mestscheider van loonwerker.
Had put niet goed gemixed.
Kwam op een €8,-/m3 uit.
ronnie2
Aparte put en dan alleen aanwenden op grasland
kaas
En wat heb je met de dikke fractie gedaan koeienboer jannes
+4
DeBoerin
Dunne fractie heeft andere werkingscoefficentie volgens mij, 80 %. Als je gaat mengen met de rest van je mest krijgt alle mest een WC van 80 %, of wel je kunt minder kunstmest aanwenden binnen je plaatsingsruimte.
Melkveehouder6
Gewoon mestscheiden is geen mestverwerking en mag je de dunne fractie gewoon onder normale drijfmest rekenen en hoef je dus ook geen 80% werkingscoefficent te rekenen. Hier ook wel eens laten doen. Koste € 180,- per uur en als je mest goed gemixt is kunnen ze 80 a 90 m3 per uur scheiden. Dikke fractie is in het najaar op het maïsland gegaan en de dunne in de mestsilo. Heeft als voordeel dat je geen water hoeft toe te voegen als ze gaan sleepslangen!
producent
drloket.nl/onderwerpen/mest/…

Werkingscoëfficiënt bij mestscheiding

Na mestscheiding ontstaat een dunne en een dikke fractie. Voor de werkingscoëfficiënt maakt het verschil wat u met deze dunne en dikke fractie doet.

De werkingscoëfficiënt voor de dunne fractie na mestbewerking is 80 %. Voor de dikke fractie na mestbewerking geldt de werkingscoëfficiënt voor vaste mest die geldt voor de betreffende situatie, afhankelijk van soort, herkomst en toepassing van de mest. De normen vindt u in Tabel 3 Werkingscoëfficiënt.

Als de dunne fractie na mestscheiding in zijn geheel terug gaat naar de mestopslag waaruit gescheiden wordt en de dikke fractie in zijn geheel wordt gebruikt als strooisel in de ligboxen op uw bedrijf dan mag u rekenen met de werkingscoëfficiënt die geldt voor drijfmest. De normen vindt u in Tabel 3 Werkingscoëfficiënt. Voorwaarde is dat geen dikke fractie van het bedrijf wordt afgevoerd of direct wordt aangewend op de grond. De totale hoeveelheid dikke fractie moet op het bedrijf als strooisel worden gebruikt.

De drijfmest in de opslag bevat dan naast de geproduceerde drijfmest door de dieren ook de dunne fractie en de dikke fractie die als strooisel weer in de opslag terechtkomt. Voert u deze drijfmest af van uw bedrijf dan vult u op het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen de mestcode van de drijfmest in.

Als de dikke fractie na mestscheiding van uw bedrijf wordt afgevoerd of direct wordt aangewend en de dunne fractie na mestbewerking teruggaat naar de reguliere mestopslag dan rekent u voor het mengsel van de dunne fractie en de drijfmest met de werkingscoëfficiënt die geldt voor mengsels van meststoffen.

Als u een deel van de dunne fractie apart uitrijdt dan rekent u voor de dunne fractie met een werkingscoëfficiënt van 80 %. Voor de dikke fractie rekent u met de werkingscoëfficiënt van vaste mest.

Het scheiden van mest is een vorm van mestbewerking. Dit betekent dat u extra gegevens in uw administratie moet bijouden. Meer informatie hierover leest u onder Zie ook (rechts op deze pagina).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , dunne-fractie en rundvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN