"Opkoop varkensrechten lost veel op"

Artikel in Vee en gewas. Doel minder varkens in Nederland, minder problemen met mestafzet etc. Flink lagere produktie zal leiden tot betere prijzen varkensvlees, verwacht Johnny Hogenkamp.

Melkveehouders zullen de fosfaatruimte wel in willen vullen, Wiebren linkte hier een week geleden al aan.

Deel dit topic

Reacties

+2
WRV70
Er zal dan nog een andere regelgeving bij moeten komen want wie koopt die hoop stenen op en op veel gevallen van stallen van mogelijke stoppers ligt nog een hoop asbest platen op de daken. Enkel met opkoop van de rechten ben je er niet om varkenshouders over de streep te trekken om te stoppen. Hetgeen wat wil/kan stoppen heeft al geen varkens meer in de stallen staan.
+1
Coen
Korte termijn denken 😞 een kat in het nauw maakt rare sprongen
de vrijgevallen productieruimte zal elders in EU snel worden opgevuld dus die mogelijke prijsstijging zal van korte duur zijn
de vrijgevallen mestruimte wordt snel opgeslokt door de andere veesectoren, daar zal de politiek dus wel een stokje voor steken
matt
Waar staat dat dan dat wiebren hier een weekje geleden aan linkte?

Wordt er een beetje link van dat jij nooit eens een link plaatst.
Clooney
Is compleet zinloos euro's weg-gooien en echt onnodig, slechte boeren gaan vanzelf wel weg en der worden meer dan genoeg boeren 65 of ouder, dus er stoppen automatisch wel ruimvoldoende varkensboeren.
+2
WRV70
Moet wel een dikke plus komen voor het opkopen voor de rechten. Zijn nog genoeg collega s in de varkenssector die enkel uitbreiden willen/kunnen/ moeten dus ruimte van stoppende boeren wordt weer dik en dubbel opgevangen. Wordt op dit forum wel heel minachtend gel#ld over onze varkens collega s. Zijn in mijn ogen prima ondernemers alleen wat doorgeslagen in enkel uitbreiden en hopen dat onze mooie melkvee sector hier niet achter aan gaat.
pieta
Is er iets veranderd dan in de sector? Volgens mij brengen de varkensrechten niet zo heel veel op. Dus waarom zou er een dikke plus moeten komen?
jg
Vrees dat de melkveesector dit wel doet. Investeren in een koeplaats kost ca 0,6 euro per kilo melk. Hoe de kosten voor voeraankoop en mestafzet/verwerking uitvallen zien ze dan wel. Aflossen is bij o,6 euro per kilo melk niet per se noodzakelijk.
Het fosfaatplafond overschrijden moet een ander maar voorkomen.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@WRV70: Zijn in mijn ogen prima ondernemers alleen wat doorgeslagen in enkel uitbreiden en hopen dat onze mooie melkvee sector hier niet achter aan gaat

Ik weet niet wat jij onder prima ondernemers verstaat. Volgens mij een belangrijk onderdeel van ondernemen het creeeren van eigen vermogen, dus iets overhouden na betalen loon en belasting. Dat lukt volgens mij maar weinig varkenshouders. Daarnaast is het voor een moderne ondernemer ook wel belangrijk dat hij voeling heeft en rekening houdt met wat er in de maatschappij gebeurd, daar merk ik ook maar weinig van bij varkenshouders (kan ook niet als je de hele dag binnen in zo'n hok zonder zonlicht zit). Dus ik vind de meeste varkensboeren eigenlijk maar mislukte ondernemers.
WRV70
@pieta om ze over de streep te trekken om te stoppen. Net je zegt van dat klein beetje geld valt nog niet heel veel van te doen.
WRV70
@jan is hobbyboer Vind ik toch een groot woord dat ze mislukt zijn. Zijn wel ondernemers maar met minder emotie dan ons melkveehouders. Gaf al aan als we niet oppassen dat we dezelfde kant op gaan zullen we hetzelfde moeten gaan werken als die mensen.
pieta
@WRV70
Er zijn nu toch ook varkensboeren die voor de huidige prijs verkopen. Waarom zou je meer moeten geven als je melkveehouder bent. Het enige wat er gebeurt is een verandering van vraag. Meer vraag kan de prijs opdrijven afhankelijk van het aanbod.
jan is hobbyboer
Quote:
@WRV70: gaan zullen we hetzelfde moeten gaan werken als die mensen

Da's nou het mooie van ondernemen, die keuze maak je zelf. Iedereen mag zelf kiezen hoe ie z'n bedrijf inricht. Meehobbelen met de stroom is vaak wel het makkelijkst, maar absoluut niet noodzakelijk, voorbeelden genoeg hier op het forum van Co.
George
@jan is hobbyboer
Ik vind dat meehobbelen niet eens zo makkelijk. Heel veel koeien gaan melken in grote dure stallen en dito investeringen.
+1
spotmelker
Zou het niet zo kunnen zijn dat (grote) varkenshouders o.b.v. hun verworven rechten niet zelf een melkveebedrijf of tak opstarten?
jg
Zou goed kunnen.
Coen
Een melkveehouderij opstarten vraagt niet alleen om rechten maar in de eerste plaats vooral om heeeel veel eigen vermogen
jg
Grondloos?
Coen
@jg , grondloos is geen optie, in NL een kansloze missie
jg
@CoenMee eens , voor 2017 is nog niet iedereen daar van overtuigd.
Kenijor
@Coen
Waarom kansloos, wie houdt je tegen?
Waarschijnlijk is het niet jou persoonlijke voorkeur, maar wel economisch haalbaar.
jg
@KenijorEconomisch haalbaar? dat zal de praktijk uitwijzen. De theorie hangt af van de aannames die je doet. Een hectare mais op stam voor 1700 euro ??, mestverwerking voor 10 euro per kub ??.
Arbeid gratis ??.
spotmelker
@jgAan de andere kant, tegenover grond met een € 2000 rentelast + waterschapslasten/watergangonderhoud en bewerkingskosten kun je nogal wat kosten maken voor de dingen die je noemt. Je wordt alleen wel kwetsbaarder door fluctuaties van voer en mestafzetmarkt die bij eigen grond een vrij constante factor zijn.
jan is hobbyboer
@spotmelker: Grond kopen kan ook niet uit, alleen door de steeds hogere grondprijs voelt iedereen zich steeds rijker. Uit de bedrijfsvoering 2500 euro rente betalen uit een bundertje grond halen, daar heb je wel een hele leuke melkprijs voor nodig. Schijnt dat hier in de achterhoek al grond voor 7+ euro per m2 verkocht wordt. Ik vind het wel mooi, maar voor uitbreidende boeren die dit betalen is het volledige gekkigheid.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Hier zal een boer als puregrazing boer 10.000 liter de ha melken zonder krachtvoer en kunstmest Nou dan bij een melkprijs van 40 eurocent Is die 2500euro zo opgehoest per ha 😞

Boeren is mooi maar de kosten geven zo'n boel werk 😄
+1
Coen
@MTSTAMMINGA
karst, en toch denk ik dat het optimum hoger ligt dan het bedrijfssysteem pure-graze met die benoemde 10.000 liter melk per ha.
George
Daarom investeer ik liever niet zo veel en houd ik de kosten laag. Dat scheeld een boel werk. 😄
de hoef
Is je dochter eraf geknikkerd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , melkveehouders , mestafzet en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1