Zwarte mest remt mestverwerking.

Rond 40 % van de overschotsmest wordt illegaal verhandeld. Goed bezig..... !!!
Morgen in Boerderij. of op boerderij.nl

Deel dit topic

Reacties

Oepke
Als je een overschot hebt en ''verhandeld'' dit illegaal dan heb je nog niets op papier afgevoerd. Wat is daarvan dan het nut? Wellicht een toelichting nodig?
jg
Dikke fractie, hoog fosfaat .
Coen
BEX staat gelijk met fraude, dat krijgen we nog wel eens op ons bord 😞
pieta
@Coen
De grotere fraude wordt op andere manieren gepleegd Coen. Niet met bex. Met bex kun je wel wat maar niet alles.
Hansel
Klopt jg, met dikke fractie wordt gerommeld, ik heb begrepen van mensen die indikken en verwerken dat gezien over de jaren er bijna geen verschil zit in de gemiddelde gehalten die in de dikke fractie zitten. Deze verwerker krijgt minder aanvoer door de fraude met ingedikte mest. De oplossing is simpel: alle ingedikte varkensmest kan forfaitair worden afgevoerd, degene die anders willen kunnen een monster laten nemen door een erkende monsternemer (BLGG ed).
Ik denk dat er weinig ingedikt zal worden op het erf en degene die het doen geen monster laten nemen.
Zo komt de mest ook weer bij de verwerker.
hookwood
@Hanselfosfortair?
Hansel
@hookwood
forfaitaire sorry
+3
Richard1
@Coen
Wat een onzin! BEX toont aan dat de forfaitaire normen niet kloppen. Wanneer jij netjes werkt zijn de koeien aanzienlijk efficiënter dan de forfaitaire normen. Minder input van mineralen en er komt ook minder in de mest terecht. Bij mij zit er in de afgevoerde mest 4,2 N en krap 1,4 P, waarom zou ik dan met bemesten uit moeten gaan van 1,7 P?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Richard1: BEX toont aan dat de forfaitaire normen niet kloppen........... Bij mij zit er in de afgevoerde mest 4,2 N en krap 1,4 P, waarom zou ik dan met bemesten uit moeten gaan van 1,7 P?

Toont BEX nu aan dat de normen niet kloppen of de mestmonsters...
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Jack, ook jij voelt natuurlijk wel op je klompen aan dat een koe die minder stikstof (N) en Fosfaat opneemt ook wel minder zal uitscheiden. Met bijna alles is wel wat te sjoemelen. Zelfs boer-boer transport kun je als sjoemelen betitelen.
Kringloop moet weer wat dichter bij de werkelijkheid komen maar ook daar is wss wel wat op aan te merken.
Van wat ik hoor zit het grootste probleem in de afvoer van mest en de bemonstering daarvan.
+2
jan 1
Quote:
@Coen: BEX staat gelijk met fraude, dat krijgen we nog wel eens op ons

Probleem bij jullie is waarschijnlijk dat bex geen voordeel geeft omdat je geheel zelf voorzienend bent met je voer,en of een groot grasaandeel hebt voor jullie mk,geeft veel verliezen van N dat weet je ook!Ga je iets meer melken met meer mais in je rantsoen dan geeft bex je een voordeel.Ga aub als je er geen verstand of voordeel van heb de boel hier niet lopen te bedonderen
spotmelker
@jan 1Je legt de vinger op de zere plek, bij zelfvoorzienendheid qua ruwvoer geeft BEX je niet/nauwelijks voordeel. Kortom je bent dan te extensief. Dit zal doorwerken in de Kringloopwijzer waarbij intensieve bedrijven door de hogere mineralenafvoer per hectare automatisch voordeel hebben.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: dat bex geen voordeel geeft omdat je geheel zelf voorzienend bent met je voer,

Is dat dan niet de bedoeling van de BEX/Kringloopwijzer, streven naar een gesloten kringloop...
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Quote:
@jan 1: dat bex geen voordeel geeft omdat je geheel zelf voorzienend bent met je voer,

Is dat dan niet de bedoeling van de BEX/Kringloopwijzer, streven naar een gesloten kringloop...

Met bex kringloop kan je aantonen dat je met de laagst mogelijke input zo veel mogelijke uitput kan realiseren,Gesloten kan nooit want je voert altijd krachtvoer aan en kunstmest,waar het om gaat is de laagste mineralen verliezen per kg melk..
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Niet van BEX Jack, met bex kun je middels een berekening aantonen dat jouw vee minder dan de norm uitscheidt. Voer je je vee als gevolg van je areaal grond veel mais en bijv perspulp is het toch ook logisch dat dat wat je er niet instopt ook niet uitkomt.
In hoeverre is het "fraude" als iemand alles heeft laten bemonsteren om het bex-voordeel te berekenen en het blijkt een nadeel te zijn en hij doet vervolgens maar niet mee met bex.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: met de laagst mogelijke input zo veel mogelijke uitput kan realiseren

Ooooh, dus daarom is het Kempensysteem in een stal met luchtwasser zo populair onder LTO en NZO-bestuurders.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: In hoeverre is het "fraude" als iemand alles heeft laten bemonsteren om het bex-voordeel te berekenen en het blijkt een nadeel te zijn en hij doet vervolgens maar niet mee met bex.

Niet, zo iemand maakt gebruik van de regels. Net zoals iemand die correct bemonstert en profiteert van BEX. Probleem is het manipuleren van de invoergegevens voor de BEX.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Probleem is het manipuleren van de invoergegevens voor de BEX.

Je moet de invoergegevens niet overdrijven Jack. Vee via Delta, voeraanleg via BLGG ofzo, een rantsoenberekening erachter die geloofwaardig moet zijn. Niet dat er niks mogelijk is maar....
De grote cru zit in mestafvoer. Wij hebben hier een paar jaar geleden bex controle en alles was prima. Flinke besparing hebben wij. Maar die beste man keek naar onze maiskuil en zag toen de graskuiltjes.
Toen kregen we een discussie over mestafvoer. Ik zei dat ik het onzin vond dat een intensief bedrijf geen boer-boer mocht toepassen. Maar nee, hij verwachtte een en al fraude. Toen zei ik tegen hem dat we voorheen altijd mest over hadden(intensief) en nu (redelijk zelfvoorzienend) eigenlijk tekort komen. Ik heb hier pas opnieuw de grond laten bemonsteren en eigenlijk ieder perceel van mij is gezakt in fosfaattoestand.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Niet, zo iemand maakt gebruik van de regels.

Dat doen ze bij het bemonsteren van vaste mest ook Jack. Smiley
+1
Richard1
@Jack Rijlaarsdam
De mestmonsters tonen aan dat het voor mijn bedrijf niet klopt. Wanneer ik alleen daar op af zou gaan betekend het dat ik meer m3 moet afvoeren. Dankzij bex kan ik aantonen dat ik ook minder produceer dus minder kan afvoeren.
De forfaitaire norm zal gemiddeld wel redelijk kloppen, maar als je gemiddeld een haas schiet, een keer ervoor en een keer erachter loopt hij gewoon verder.
Als ik probeer het beter te doen dan het gemiddelde is het terecht dat daar ook ruimte voor geboden wordt.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Quote:
@jan 1: met de laagst mogelijke input zo veel mogelijke uitput kan realiseren

Ooooh, dus daarom is het Kempensysteem in een stal met luchtwasser zo populair onder LTO en NZO-bestuurders.

Deze ,,inhoudelijke,, reactie ben ik niet gewend van jou.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Deze ,,inhoudelijke,, reactie ben ik niet gewend van jou.

Och, het heet toch prikkebord? Prikken mag...

In feite geef je zelf het manco van BEX al aan, iemand die zelfvoorzienend is voor ruwvoer kan er meestal weinig mee. Wel logisch, want bij aanvoer van buiten heb je geen last van bemestings-, beweidings- of andere verliezen. Die wentel je op een ander (werelddeel) af.

Verder kan de kringloop inderdaad nooit gesloten worden, alle melk opvoeren aan eigen vee is een weinig renderende bedrijfsvoering.

Ik snap de tevredenheid over BEX gewoon niet. Het systeem hangt aan elkaar van aannames. Een deel van de melkveehouders heeft er voordeel bij en verklaart het dan heilig, logisch, maar niet terecht.

@Richard1 toont met mestmonsters aan dat zijn mest minder mineralen bevat dan de forfaits. Dan is het toch logischer deze monsters als uitgangspunt te nemen in zijn bemestingsplan dan eerst via BEX aan te gaan tonen dat hij minder produceert en zo ruimte te creëren? Simpel houwe...
Richard1
@Jack Rijlaarsdam
Je kan natuurlijk ook water toevoegen en daar worden de gehalten lager van maar het bedrijf niet efficienter. Eenvoud en dichtgetimmerd valt niet helemaal mee, al was minas het wel redelijk. BEX en Kringloopwijzer kruipen richting het oude minas met een aantal uitbereidingen, dus niet meer simpel. Door beter te weten wat er van je land af komt, kunnen we in de toekomst misschien aan evenwichtsbemesting gaan doen en dat is mi het hoogst haalbaare bij de politiek. Helaas zijn er nog veel boeren die makkelijker 100000 euro aan de meelboer overmaken dat 1000 euro aan blgg.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Je gaat tekort door de bocht Jack. Ok prikken mag maar:

Waarom heeft een zelfvoorzienend bedrijf niets cq minder aan BEX
meestal derogatie waardoor hoog grasaandeel in rantsoen minder/geen voordeel want hier is de Tamminga-koe aanwezig

Wat doet iemand die voer tekort komt, die koopt mais pul, aardappelproducten is minder mineralenaanvoer en wat je niet aanvoert hoef je niet af te voeren logisch

Gehalten in de mest: uitgaande van net zoveel m3 mest per koe geeft een lager gehalte in de mest aan dat je minder produceert, ga uit van het forfait zou je vooral meer m3 hebben en meer m3 af moeten voeren. Daarnaast zou het ook nog zo kunnen zijn dat bij een lager jaarureum (meer mais/pulp/aardappelprod=wss lager ureum) er minder NH2 via de urine afgevoerd hoeft te worden en dus dar er zelfs minder m3 mest te verwachten is.

Schiet maar raak.
+1
MTSTAMMINGA
@pieta
Die onderzoeker [mijn neef] zei een keer de poletiek heeft verkeerde dingen gedaan met mijn onderzoek
Maar ik ben onderzoeker ........
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: want hier is de Tamminga-koe aanwezig

Hier niet...

Daar gaat het al fundamenteel mis. De bezwaren zijn dat de forfaits een gemiddelde zijn en dan krijgen we zwetsverhalen over bijziende jagers, maar die koe uit de familie van Karst is ook maar een gemiddelde. Dit gemiddelde past sommigen echter wat beter...

Jij hebt het vooral over N, nou melk ik met een 100% grasrantsoen al de gehele winter met een ureum tussen 12 en 15, maar als ik de BEX in ga vullen, loop ik vast op de fosfaat. Merkwaardig want hier is de laatste 50 jaar alleen KAS gestrooid en P-aanvoer via krachtvoer is in evenwicht met afvoer van melk, vee en mest. P Al-getallen zijn gemiddeld.

Jij weer.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ik kan over jopuw situatie natuurlijk niet zoveel melden maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat je kuilen hoge gehalten aan fosfaat hebben doordat je grond de fosfaat makkelijk beschikbaar stelt aan het gras.
Dus jij hebt liever een kringloopwijzer.
Bij mij gaat de fosfaattoestand van mijn grond nog steeds achteruit doortdat ik blijkbaar nog te weinig mag bemesten. Ik heb het nog nooit uitgerekend maar misschien voer ik nog wel meer fosfaat af als aan ondanks mijn bex-besparing.
Ik heb even op mijn uitdraai van 2012 gekeken en we kwamen uit op dat we na mestafvoer van 650 kg fosfaat 725 kg tekort kwamen. Voor de stikstof moesten we deze mest wel afvoeren.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: na mestafvoer van 650 kg fosfaat 725 kg tekort kwamen. Voor de stikstof moesten we deze mest wel afvoeren.

Tja, geweldig systeem dat BEX...

Ik geloof er niet in, heb geen zin in de extra administratieve rompslomp en doe dus uit principe niet mee. Niet aan BEX, niet aan Kringloopwijzer. Ik red me wel.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Quote:
@pieta: na mestafvoer van 650 kg fosfaat 725 kg tekort kwamen. Voor de stikstof moesten we deze mest wel afvoeren.

Tja, geweldig systeem dat BEX...

Ik geloof er niet in, heb geen zin in de extra administratieve rompslomp en doe dus uit principe niet mee. Niet aan BEX, niet a

Wha,Een principe kwestie..nix moet alles mag Jack..
+2
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Doe je ook niet mee met weidepremie? Je moet een paar handtekeningen zetten, je moet de weidedagen bijhouden, misschien nog wel iets?

Jezegt wel dat je uit principe niet mee doet maar je hebt het wel uitgerekend.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Jezegt wel dat je uit principe niet mee doet maar je hebt het wel uitgerekend.

Principes mogen niet te veel kosten natuurlijk....

Snap de link met weidegang niet zo erg.
Quote:
@pieta: Je moet een paar handtekeningen zetten, je moet de weidedagen bijhouden, misschien nog wel iets?

Deur open zetten?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Weidegang moet je toch ook een paar administratieve handelingen voor doen. Dat was de link. Het was maar om even te prikken.
spotmelker
In 2003 bracht het toenmalig expertisecentrum van LNV een rapport uit over de mineralensaldo's op (nagenoeg) grondloze varkensbedrijven.
Daaruit bleek dat bij volledige mestafvoer fosfaatsaldo's opgebouwd werden tot > 5000 kg per bedrijf terwijl er geen sterk afwijkende mestanalyses waren. Omdat er ook bedrijven waren met een fosfaatgat (de gaten waren kleiner dan de saldo's) concludeerde men dat het gemiddeld wel goed zat en is er sinds die tijd niks veranderd. Het voordeel van deze gelegaliseerde zwarte mest is dat de afzet goedkoop was, de aanvoerende partij kreeg niets op papier aangevoerd. Dus gps op transport. Deze werd gewoon gesimuleerd met losse ontvangers of met de luchtvering dus wat ze ook bedenken, het blijft bestaan.
MTSTAMMINGA
Jan Cees Vogelaar verwoord het wel mooi in zijn artikel deze week in Nieuwe Oogst

Vluchten kan niet meer: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/61925/
jan 1
Quote:
@MTSTAMMINGA: Jan Cees Vogelaar verwoord het wel mooi in zijn artikel deze week in Nieuwe Oogst

Vluchten kan niet meer

Geeft in bedekte termen af:) op lto nzo,hij weet ook wel dat het allemaal nog jaren gaat duren,maar waarom wordt zijn rapport ism wijffels veerman mak schans en vd weijden niet serieus genomen??.Is wel beste stuurman aan de kant geworden,maar daar ligt cees echt niet wakker van....
+2
wally
@tamminga en jan1

volgens mij zijn de huidige (te lage ) bemestingsnormen gedeeltelijk ook nog het gevolg van beleid toen jan cees nog voorman van lto was. weet niet zeker of hij voor ons allen spreekt of alleen voor zichzelf op de beste grond van de wereld met een bedrijf van voldoende omvang

er zijn nog steeds jonge boeren die volledig op slot komen door dit beleid, en dan praat ik niet voor mezelf ik red me prima

minder koeien minder mest minder voer minder koeien etc
uiteindelijk is dit ook niet goed voor het milieu

mestverwerking en gebruik van concentraten uit drijfmest ipv kuntmest is de oplossing !
George
@wally
Dan zullen die concentraten wel net zo makkelijk toepasbaar moeten zijn als kunstmest en minstens goedkoper en of zeker niet duurder zijn dan kunstmest! Anders blijft men gewoon kunstmest gebruiken.
jg
@George
Denk dat Vogelaar gewoon gelijk heeft. Iedereen gaat zich in allerlei bochten wringen om maar ruimte te creeren/houden voor meer dieren. Er zijn nog steeds melkveehouders die teveel koeien op te weinig hectares willen houden. En LTO e.a. wordt dan op pad gestuurd om dit te regelen. De verdiencapaciteit per hectare grond is bij ca 17000 kg melk maximaal. Alles erboven leidt tot lagere melkprijzen en hogere kosten.
George
@jg
Zie mijn reactie hier beneden. Ik vind het maar een ingewikkelde nieuwe mestwet.
jg
Wordt een heet item in de politieke discussie. "kan de staatsecretaris GARANDEREN dat fraude met mest niet meer mogelijk is...." . Nee dus , beperking per ha of melkveerechten.
Hansel
De fraude gebeurd niet bij de koeien..........
jg
??????? Ook bij koeien.
Hansel
@ jg, De wens is de vader van de gedachten..........
jg
Maakt me niet uit Hansel. Een duur systeem van mestverwerking, controles , fraude etc etc opzetten gaat goedwillende bedrijven veel geld kosten. Misschien kan Wiebren aangeven hoe zij de systemen gegarandeerd waterdicht gaan maken.
+1
Hansel
Zie boven.......
jvt
Kom uit ZO Brabant, valt me mee dat het maar 40% is...
Om de wijze woorden van een mestdistributeur te citeren: hoe groter de varkensboer, hoe minder mest hij afzet...
Voor een grote jongen loont het om flink te rommelen, voor eentje met 200 zeugen is het risico te groot en de winst te klein...
jg
Dus is er nu veel te weinig verwerkingscapaciteit ??
+2
George
Dat gerommel werk je gewoon in de hand door allerlei ingewikkelde constructies toe te staan. BEX , kringloopwijzer , fosfaatreferenties , mestscheiden. Beter was het geweest een vaste diernorm per ha te hanteren zonder alle flauwekul.Bedrijven met veel vee en weinig of geen grond zullen op zoek moeten naar grond in samenwerking met een akkerbouwer of dergelijke. Jaarlijks de gronden intekenen bij dienstregelingen waar de mest wordt uitgereden en het is controleerbaar.
+5
Wiebren
Wat betreft de mestfraude is het niet zo ingewikkeld:
- er is iemand die moedwillig de wet overtreedt bij het afvoeren en verantwoorden van de mestproductie
- er is iemand die de mest van A naar B brengt (op papier anders dan in praktijk)en daarmee de wet overtreedt
- er is iemand die de mest afneemt en daarmee de wet overtreedt.

Wat me verontrust is dat er wel heel gemakkelijk de schuld wordt gelegd bij normen, bij de overheid, bij zaken als BEX.
Kijken we liever de andere kant op, praten we het goed omdat de normen en eisen al zo streng zijn? Of pakken we fraudeurs aan omdat die het voor de hele sector verpesten!?
De controle en handhaving was volstrekt ontoereikend. Er zijn al jarenlang veel voorstellen gedaan voor verbetering, ook door LTO, en er is geholpen bij de opsporing door informatie te verstrekken enz.enz.
Er moet nu keihard doorgepakt worden.
Waar het grootste pijnpunt zit: bemonstering van vaste mest en opmengen van verschillende meststromen (mengmonsters)
Dat is ook lastig, maar als iemand zegt: "welke uitslagen wil je, dan zorg ik voor het monster" dan moet je dat toch niet willen?
jvt
Makkelijk praten Wiebren, als je netjes aan het einde van de maand je loonzakje ontvangt. De gemiddelde varkensboer verdiend al jaren geen stuiver in het beste geval, veelal draait hij verlies. Als hij niet weet of hij volgend jaar nog boer is, hoelang de bank nog geduld heeft, en hij kan op korte termijn flink wat besparen door gerommel, dan zou ik, als ik in zijn schoenen stond, ook kiezen voor eigen belang en niet voor sectorbelang...
Wiebren
@jvt: Het is meer een principekwestie dan makkelijk praten denk ik.
Eerlijk verdiend of stelen?
Ik snap donders goed hoe het tot stand komt maar moet ik het daarom ook maar goedkeuren?
@jg: Geen enkel systeem is waterdicht. Recent nog wat in de krant gelezen hoe de schrijver van 'de wolfs of Wallstreet' de kluit belazerde. We weten inmiddels hoe het bij ome-Rabo ging.
Het gaat er inderdaad om dat het aandeel frauduleus handelen niet de overhand krijgt en dat er een reëele pakkans is en de slechterikken ook gestraft worden. Van dat laatste is geen sprake nu de twee bekendste voorbeelden er in verhouding nog gemakkelijk vanaf komen (en Lentjes zijn oude leventje zelfs weer oppakt)
jvt
@Wiebren
nee, ik verwacht ook niet dat je het goedkeurt. Ik ook niet, voor de duidelijkheid. Begrijpelijk is het echter wel, laten we eerlijk zijn. Maar.. de consequentie is waarschijnlijk als dit fraudegedrag doorgaat, er waarschijnlijk toch koeienrechten komen. Varkensrechten zijn niet afgeschaft, of dit ooit gaat gebeuren is de vraag, en of er koeienrechten komen zal de gemiddelde varkensboer worst wezen..
jg
Wiebren, voordat iedereen mee wil in de nieuwe mestwet en kringloopwijzer dient allereerst het systeem waterdicht te zijn. Politiek zal dit eisen, evenals alle veehouders die van goede zin zijn. Momenteel worden er stallen gezet van 400 tot 600 koeien op 60 tot 80 ha grond. De consequentie van het nieuwe mestbeleid voor deze ondernemingen is zeer fors. Fosfaatreferentie ontoereikend en als ondernemingsvorm ongewenst verklaard. Er zijn altijd lieden die in de survival-stand schieten en overtreding als redmiddel zien.
George
Het is gewoon veel te ingewikkeld. Fosfaatreferenties , BEX , kringloop en alle gesodemieter. Gewoon een diernorm per ha en zorg maar voor grond onder je bedrijf. Het is gewoon onmogelijk om op deze manier controles te handhaven. Ik heb nul komma nul vertrouwen in dat mestbeleid. Maar ik hoef me er gelukkig verder geen zorgen over te maken. Ik heb grond genoeg in verhouding tot vee.
hookwood
Dan heb je ook makkelijk praten.....
Coen
Ik zal mij maar stil houden, intensieve melkveehouderij .......
+1
pieta
@Coen
Dat kun jij niet.
+1
Hansel
@pieta
Dat zou ik ook niet kunnen als ik zo gelukkig met mezelf was.
MTSTAMMINGA
@Hansel
Nou met deze melkprijs is intensieve melkveehouderij wel het overdenk waard Het verschil is 20 cent tussen een A brok en een litermelk Mijn vader zei vroeger toen we in de doorloopmelkwagen molken Hou die emmer maar op de kop kunnen we volgend jaar weer een koe meer melken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , zwarte-mest , boerderij , mestverwerking en overschotsmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2