Vruchtbaarheid Monitor biedt inzicht

„De signalerende werking van de Nederlandse vruchtbaarheidskengetallen is waardeloos. Als je een periode geen enkele koe insemineert, verandert de tussenkalftijd niet." Dat stelt Harm-Jan van der Beek van Uniform-Agri. In opdracht van KI Service Salland en Tellus Focus ontwikkelde de leverancier van managementinformatiesystemen de Vruchtbaarheid Monitor.

Deel dit topic

Reacties

jan w
Aan het project hebben 100 melkveehouders in nederland en belgie meegedaan. Dit om te zien of de cijfers hier ook bruikbaar zijn. Van de 100 bedrijven waren er 25 met activiteitsmeting. Het bleek dus dat er geen verschillen waren in vruchtbaarheid tussen die 2 groepen. Wel kwam er naar voren dat de bedrijven met activiteitsmeting eerder begonnen dan de rest van de bedrijven.
Todi
Was te verwachten.
GeertS
Eerder beginnen met ins dus hogere IR maar hogere CR en PR gelijk.
Goed voor de bedrijven die sperma verkopen (lees Ovalert)
jan w
Quote:
@GeertS: Goed voor de bedrijven die sperma verkopen (lees Ovalert)

Dat is dus eigenlijk niet de bedoeling. In principe heb je nu veel eerder gegevens over hoe je het zelf doet. Als je de TKT neemt is een heel traag begrip. Zelfs als je je koeien niet eens zou insemineren blijft toch je tkt gelijk.
Met dit systeem kun je elke 3 weken zien hoe je het doet, het houdt de vinger aan de pols.
ricardo
Waaar komt de weisheid weg dat activiteit meters niets verbeteren?
jan w
IN de proefgroep zaten 75 niet gebruikers van aktiviteitsmeting en 25 met wel een systeem.
Wel neemt het werk uit handen, er was 1 bedrijf waar vader altijd in de stal liep, de vruchtbaarheid was goed. Vader stopte ermee en de vruchtbaarheid werd slechter, daar kwam men door het gebruik van aktiviteitsmetrs weer op het oude niveau.
De bedrijven met aktiviteitsmeters beginnen wel eerder met insemineren, maar de resultaten cq cijfers waren niet beter dan de bedrijven zonder meters.
mlkvhoudr
Wat is goed en wat is slecht?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , tussenkalftijd , kengetallen en vruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1