Fokbedrijf CRV naar Dairy Campus

300 topkoeien, dat is nogal wat in dit Genomics tijdperk:

Veeverbeteringsorganisatie CRV concentreert zijn fokkerijbedrijven in Terwispel en Harfsen op de Dairy Campus in Leeuwarden.

De komst van CRV, een van de voorgangers van het Fries Rundvee Syndicaat, naar de Friese hoofdstad levert twintig hoogwaardige banen op in de laboratoria, de dierverzorging en onderzoek.

Op het nieuw kernforkbedrijf houdt CRV circa driehonderd topkoeien. Doel is om topstieren te fokken die de melkveehouders graag inzetten om de veestapel te verbeteren.

Bron: lc.nl/friesland/ecoregio/…-

Deel dit topic

Reacties

+3
ErikSmale
Levert op Dairy Campus 20 banen op, hoeveel verdwijnen er in Terwispel en Harfsen??
Coen
Egoistisch, ieder kijkt alleen naar zichzelf 😞
noordhollander
Worst soort chemische fabruiek leeuwarden gebaseerd op gebakken lucht............
+1
mlkvhoudr
Worst soort, gebakken lucht ? Zit je aan een engels ontbijtje 😉 ik ben afwachtend met genomics, toch ken ik wel mensen die "genomics" vaarzen aan de melk krijgen en dat die het gemiddeld toch echt wel heel goed doen
meelezer
Van alle proefstieren waar nu dochters van gemolken worden zijn theoretisch de allerbeste. En toch ben ik alles behalve tevreden over de gemiddelde proefstierdochter.
Bij mijn vaarzen vallen de Impuls-dochters op in positieve zin. En zijn de proefstierdochters duidelijk minder!
mlkvhoudr
Proefstieren ben ik "voorlopig" ook mee gestopt, die impuls mag alleen maar meevallen anders heb ik wel een probleem met 36 impuls nakomelingen op dit moment 😉 maar ik ben het met je eens de eerste indruk is goed
+2
jop456
@mlkvhoudr
Hier doen de Inpuls dochters erg goed, lopen graag op de robot en geven met gemak 45+ kg
+1
ricardo
@jop456
Hoe loopt het in je nieuwe stal job?
jop456
@ricardo
De nieuwe stal draait wel goed, maar doelstelling was binnen een paar maanden op 2500kg melk per vms per dag we zitten nu op z`n 2000kg dus daar is nog wat werk
de hoef
@mlkvhoudr
heb hier vorig jaar een impuls vaars gehad die gaf op zijn top 57 liter ,heeft maanden boven de 50 gezeten ,is als schot verongelukt met de tocht
de hoef
@jop456
dan melk je toch al mooi 8000 per dag keer 0.50 is een leuk bedrag
ricardo
@jop456
Wat is voor je gevoel de reden dat je de doelstelling 2500 kg nog niet haalt? Had je al ervaring met robots? of is de doelstelling aan de hoge kant? groet Ricardo.
jop456
@ricardo
er zijn een paar punten, de vaarsen moeten nog op gang komen die okt,nov gekalfd hebben en we hebben geen tussen tank en dat kost veel tijd als de RMO elke twee dagen komt, het legen van de tank duurt wel een half uur en dan nog een spoeling dan ben je zo ander half uur kwijt, en omdat de vms`sen lekker vol zitten (75a80 koeien per vms) past dat niet. dus dat is een punt van aandacht
ricardo
@jop456
Het punt van de tussentank kun je vrij gemakkelijk oplossen, hoe denk je over de andere punten? Als ik het goed gezien heb werk je met feed first, dat bevalt goed?
ejb
@jop456
wij hebben ook 2 VMS(De Laval) en als de melkboer komt staat bij ons de vms hooguit 10 minuten stil.

zou als ik jou was toch wat gaan sleutelen met de instellingen.

bij ons gaat het als volgt: als de melkboer komt gaan de vms de koe nog uitmelken daarna doet de vms een hoofdreiniging daarna melkt de vms nog 1 koe en bewaart die melk in de vms en daarna moet de vms nog ongeveer 10 minuten wachten tot de tank weer vrij gegeven word voor melk ontvangst.

tank(op dit moment 9750 liter melk in 3 dgn) legen kost bij ons ongeveer 15 minuten en reiniging tank ongeveer 30 tot 35 minuten dus totaal 3 kwartier en dus is een tussentank volstrekt overbodig.

ps: als je nu al op 75 tot 80 koeien zit er je wilt er nog 500 kg melk per dag meer uithalen ben je niet helemaal goed voorgelicht want dan gaat de robot jou geen moment rust brengen
+2
jop456
@ejb
Bij ons duurt dat wat langer want als de RMO komt zit er z`n 25000kg in de tank . De RMO pompt z`n 1000kg per/min en een grote tank spoelt ook langer dan een doorsnee tank. De robot hoeft geen rust te brengen maar veel melk per VAK. Want met een robot kan de kostprijs wel omlaag mits die veel melk er uit trekt
+1
MTSTAMMINGA
@jop456
Is met een melkstal toch niet anders ?
Hoe meer liters er ingemolken worden hoe goedkoper hij wordt
+2
jop456
@MTSTAMMINGA
Dat is ook zo zonde van de grote melkstallen, binnen een uur klaar zijn . In de VS draaien veel melkstallen meer dan 20 uur/dag
ricardo
@jop456
Jouw robot melkt 25% meer dan die van EJB als je je doelstelling haalt word het verschil nog groter, op het eerste gezicht draai je dus fors rendabeler. Heb je ook veel werk van de robot? Las in eerder bericht dat je 550 koeien melkt met hoeveel mensen zet je dat rond? Hoeveel tijd ben je kwijt met attentie koeien per robot ? Vind het prachtig om je berichten te lezen want je melkt een paar maanden na de opstart al veel meer per robot dan je door de regel hoort van mensen die al langer met een robot werken. Had ik het goed dat je met Feeed First werkt? en zo ja scheelt dat veel? groeten Ricardo.
jg
@jop456
Dat komt omdat nederlandse melkveehouders een hekel aan melken hebben. Daarom robots of hoge capaciteit melkmachines. 20 uur een melkstal laten draaien tegen een hongerloon lukt in Nederland niet.
De bedrijfstructuur is en nederland toch meest eenmansbedrijven, vergelijk met amerika en 20 uur melken per dag is onzinnig. Wel stoer.
jg
@ricardo
Hoeveel uur per dag steekt jop in zijn bedrijf ?
huub
@jop456

Als je (om wat voor reden dan ook) het melken zelf wil doen is een grote melkstal te verantwoorden. Anders is het vooral erg duur, je kan makkelijker een melker vinden voor 3 uur melken dan voor anderhalf uur.
ricardo
@jg
Dat was 1 van mijn vragen, in mijn vorige reactie JG, ben ik wel benieuwd naar je weet niet eerder hoe het zit als je het hele plaatje kent.
pieta
@huub
Voor drie uur melken dien je gewoon een 300 koeien te hebben. Natuurlijk kun je met een kleine melkstal lang bezig zijn maar het is punt 1 niet goedkoop als je arbeid in moet huren, punt 2 waardeloos als je het zelf moet omdat je dan bijna de hele dag melkt en punt 3 bij weinig koeien slecht omdat je de rust in de stal/ statijd voor koeien te lang hebt.
jop456
@ricardo
We werken idd met Feed First dat gaat goed . Het idee hier achter is dat koeien 6tot8 per dag bij het voerhek komen vreten en dan selecteert de smartgate wel melken of liggen , zo gaat het ook in de praktijk we hebben nu nog werk met ongeveer 10% van de koeien , met name de verse vaarsen. Het bedrijf wordt rond gezet met 3 man (iets meer dan 38 uur/vak )daarbij hoort wel een strakke planning en GEEN landwerk. Het bedrijf bestaat uit ruim 500 mk 300 bij de robot en 200 met melkstal.
We hebben nu stappentellers geïnstalleerd van NEDAP zo kunnen we de tkt ook onder controle houden.

@jg Zelf ben ik daar twee keer per week
ejb
@jop456begrijp ik het goed dat 10% van de koeien en dan met name de verse vaarsen onvoldoende vreet?(2 keer per dag i.p.v. 8 keer per dag) en je wilt er nog een 20% meer koeien in doen?

ik wens je veel succes?

ik heb zelf overigens een volledig vrij koe verkeer
jop456
@ejb
Niet 20% meer koeien maar 20% meer melk uit die koeien en die verse vaarsen moeten de route nog beter leren en staan soms wat te treuzelen
de hoef
@jop456
dan leren ze het waarschijnlijk niet meer ,hier hebben de vaarzen het mee een dag al door
ricardo
Ik krijg wel steeds meer het idee dat je Qua kosten in een melkstal net zo duur uit bent als een robot als je er niet zelf in melkt (dus met betaalde arbeid) dan is het maar net waar je je gelukkig bij voelt.
pinokkio
Quote:
@ricardo: Ik krijg wel steeds meer het idee dat je Qua kosten in een melkstal net zo duur uit bent als een robot als

is ook zo, alleen hoef je er zelf niet achteraan en is het werk klaar als de medewerker weggaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , crv , fokkerij , melkveehouders , dairy , dairy campus , genomics en rundvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2