Ervaring koematrassen

Hallo Allemaal,

Ik ben eigenlijk benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met onderstaande koematras? De laatste ervaringen met koematrassen op het prikbord is alweer van een paar jaar geleden en zijn oudere types wat ik zo kan zien. Gaat om de matrassen van

koematras.eu/

m.v.gr, Gerbert

Deel dit topic

Reacties

harke
Ik zou er niet aan beginnen,
de agripon koematras bevalt veel beter
gerbertappelma
Dat de agripon beter bevalt betekend dat je ook deze Mayo matrassen hebt liggen? Agripon geeft 7 jr garantie, op de website van koematras.eu hebben ze het over 22 jaar! zal mij eens in de prijs verdiepen
milkman
Agriprom koematras vorig jaar ook een stukje bij mij gelegd, bevalt prima. Stuk beter dan losse matten delaval
+3
cs-agrar
Lijkt mij niets, gleuven er tussen, koeien beginnen er mee te spelen, optillen enzo, kruipt strooisel onder..
Zou als het even kan een matras "op rol" nerleggen!
Als ze zo'n lange garantie kunnen geven betekend alleen maar dat de matten dus bunkerhard zijn, dus eigenlijk bijna gelijk aan dunlop-matten
MTSTAMMINGA
Quote:
@cs-agrar: cs-agrar - 4 uur geleden


lijkt mij niets, gleuven er tussen, koeien beginnen er mee te spelen, optillen enzo, kruipt strooisel onder..

Juist Cees Met gleuver er tussen !!! Nooit doen niet eens aan denken om het te doen
+1
bonsjoer
Heb hier sinds een halfjaar Wingflexmatten van Kraiburg liggen. Zijn ook losse matten, maar wel vastgezet/aansluitgleuf afgedicht met een degelijk profiel.
Duur grapje, maar bevalt tot dusver goed.
cs-agrar
@bonsjoer
Die dingen ken ik ook, ziet er degelijk uit. Wat mij tegenstond was eigenlijk juist de zware bevestiging tussen de elementen (je kan eigenlijk niets meer schuiven met boxbreedte en vond dat ding maar in de weg liggen) en dat er ook rotzooi onder komen kan, hoewel het zware matten zijn met een, voor zover ik dat beoordelen kan, goed ligcomfort
bonsjoer
@cs-agrar
Ik had voorheen koematrassen van DSD liggen. Topmat met een 3cm dik matras , ingepakt in folie. Probleem was dat de folie stuk ging, waardoor de matrassen vochtig werden, en daardoor ging ook de al afnemende 'veerkracht' verloren. Je wilt niet weten hoe goor stinkend ze waren toen ik ze demonteerde...7 jaar hebben ze gelegen.
Ik heb nu voor de Wingflex gekozen omdat het een puur rubberen verende 'matras' is ( 5 cm dik ). geen topmat met ingepakte matras dus. Qua leggen is het ook een stuk simpeler dan de andere matras waarbij je veel aandacht en zorgvuldigheid moet nemen om de topmat strak te krijgen.
Ik ben het niet eens met je dat er rotzooi onder kan komen, de getandde tussenprofielen sluiten strak, met 5 RVS boutenvastgezet. Het was hier wel een hele puzzel om profielen steeds onder de boxafgescheiding te krijgen ( je kunt varieren met verschillende breedtes matten/profielen). Wel is het zo dat als een koe gaat staan en ze zich extreem schuinwaarts afzetten en ze dus op het(gladde)profiel geen grip hebben, dit was voor sommige dames ff wennen.
cs-agrar
@bonsjoer
Weet hoe het in elkaar zit, heb ze ook wel eens gemonteerd. Het veersysteempje wat er onder zit doet ook goed zijn werk, alleen vraag ik me af voor hoe lang het heel blijft, maar dat zal de tijd leren.
De rotzooi onder je oude matras kan ik me ook goed voor stellen, wel eens een comfy-cushion uit elkaar gehaald, werd je ook niet vrolijk van!
bonsjoer
@cs-agrar
Haha, kan ik me voorstellen ja...het is één van de geuren die ik in elk geval niet snel zal vergeten.., eigenlijk ook wel logisch achteraf dat de PVC folie op den duur gaat verweren of kapot gaat door de kleine bewegingen over de beton heen. Toch zag ik op de DSD site dat het nogsteeds zo wordt toegepast.
+1
jan w
Het lijkt erop dat watermatrassen het beste voldoen en in verhouding het goedkoopste zijn.
Blijf zelf voorstander van diepstrooisel.
marcel r
Ik heb deze Mayo matrassen sinds één jaar in de ligboxenstal liggen en bevallen supergoed.
Heb ze gekocht via veldmantechniek.nl/ en zelf gemonteerd, drie spijkerpluggen, met ringen aan de voorkant.
Het monteren gaat snel en makkelijk(bij mij R-boxen).
De matten blijven goed liggen, maar heb er één ook aan de achterkant vastgezet met twee spijkerpluggen omdat deze door de zon iets kromgetrokken was. Bij montage op de zonkant met een open zijkant van de stal, zou ik i.v.m. kromtrekken ook twee sprijkerpluggen aan de achterkant gebruiken.

Ik heb ondertussen ervaring met "de oude matrassen van agriprom", met verschillende toplagen.
Diepstrooiselboxen met paardenmest en zaagsel.
Delaval puzzelmat

Als ik opnieuw matten zou moeten leggen, zou ik zeker weer voor de Mayo mat kiezen.
Omdat de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.
De mat is vergelijkbaar met de Delaval mat, maar is ongeveer de helft goedkoper en iets zachter en dikker.

Ps. Ik krijg geen commissie van veldman en ben ook geen wederverkoper.
Als je wil komen kijken, kan dat altijd. Stuur even een privé berichtje.
oldhuus
.
gerbertappelma
Ik heb even verder geinformeerd. De matten zijn van zacht kunstof en niet van rubber zoals de meeste. Dit maakt ze duurzaam, niet glad voor de koe en goedkoper dan de andere. Daar zit dus de clue. Matten kunnen los van elkaar gelegd worden of aan eenlopend d.m.v een strip. Een strip is eigenlijk niet nodig volgens de verkoper. Hoe heb jij ze liggen, marcel r ?
cs-agrar
Is kunststof duurzamer dan rubber?
marcel r
Ik heb de Mayo-matrassen gewoon los liggen. Ongeveer 8 tot 10 cm tussenruimte. R-box kan gewoon blijven zitten bij montage.
De tussenruimte wordt gevuld met zaagsel, maar loopt op de één of andere manier niet onder de mat.
Ik heb het nog even nagekeken, de matrassen liggen inmiddels al vanaf juni 2011. De kosten waren € 85,- excl. btw per box.
gerbertappelma
Het zou steviger moeten zijn, rubber kan afbrokkelen? Heb ook om een proefstuk gevraagd.
cs-agrar
In mijn beleving zal kunststof eerder uitharden en kapot gaan, rubber heeft in stallen al jaren bewezen slijtvast te zijn
Farmer_
1 lange rol Kraiburg met schuimlaag, ligt nog beter dan in het weiland
+3
ROORDA J
Je moet je afvragen of je wel matten zou willen als je voor comfort en hygiene gaat.Als je de boxen mechanisch kunt vullen zou ik de boxen snel om bouwen tot diepstrooisel en vullen met separatie (mest).Fan af 1 jan heb ik bijde systeemen naast elkaar en het is dag en nacht verschil en de koematras zullen dan ook binnen korte termijn plaats makken voor diepstrooisel.
gezienus
Diepstrooisel komt steeds meer hier zie je vaak stro wat met de grashakselaar van het land gehakseld is en met de blokverdeelwagen wórdt ingesstrooid, bij 10 tot 15 cm strooisel. Worden je boxen wel lager
+2
marcel r
Momenteel heb ik nog 12 diepstrooiselboxen.
Deze ga ik op korte termijn ook vervangen door Mayo matten.

De diepstrooiselboxen moet iedere 6 weken gevuld worden met paardenmest en elke 14 dagen 1 zak zaagsel in van € 4.80
De Mayo-matten, 2x daags een handje vol.
Binnen één jaar hebben de matten zichzelf terugverdiend en veel minder werk.
Mijn koeien hebben niet merkbaar een voorkeur voor de diepstrooiselboxen of de Mayo-matten.
ROORDA J
Als je de zaagsel kosten bekijkt met een rubbermat heb je inderdaad gelijk.Ook bij ons lagen dezaagsel kosten met gemiddeld 1 tot 1,1/2 conteener losgestort zaagsel per jaar niet hoog.Erger vind ik dat de koeien veel smeeriger zijn op de matras door melk uit liggen en zweeterige uiers duurt het melken van deze koppel minstens een kwartier langer dan de even grote koppel in de met sepparatie mest gevulde diepstrooisel boxen.Ook het aantal mastitus gevallen is 5keer zo hoog.Bij een éénmans bezetting is het na het melken telkens weer een verveelend en zwaar karwei,boxen uit shraapen!!!,instrooien met kalk of dergelijke en strooien met zaagsel=3 wergangen tijd rovend terwijl je de diepstooisel bij het koeien opdrijven even bij werkt na het melken direct klaar bent,je de boxen vult op een moment dat het je beter past.Ik geniet elke keer weer van mooie schone uiers tijdens het melken en erger me steeds meer aan mastitus en natte uiers en boxen.Dat het dan iets meer zal kosten is in mijn afweging een geoorloofde renovatie van de ombouw tot diepstrooisel.
gezienus
@ROORDA J
Vaker mest schuiven Dat de koeien ook met schone poten op de mat stapen desnoods een schuif er in
jorisdriepinter
@ROORDA J
Hoe breng je de fractie in de boxen en wat voor mestscheider heb je?
MTSTAMMINGA
@ROORDA J
Het schoonmaken doe ik met het koeien opsluiten,en daarna even een beetje gemalen stro over de WATERBEDDEN
Maar momenteel droog de natuur ze ook alaardige
Zomers strooi ik nooit heb een kliene 90 balen nodige per jaar
Het voordeel van een DUUR waterbed het droog zo leuk op en de rotzooi loopt er goed af bij voldoende vulling met water
oldhuus
@ROORDA J
Hoe vaak vul je de boxen bij, en hoe vaak schuif je de roosters, hier nu 2x per dag roosters schuiven, boxen schrapen, zaagselstrooien, is inderdaad ook veel werk, maar kalk breng ik er eens in de week met een grote kruiwagen in, de zaagsel gezakt. Oude matten zijn wel versleten en er staan r-boxen in.
Farmer_
@MTSTAMMINGA
Krijg je dat gemalenstro wel schoon genoeg van de matten af?, heb dat afgelopen zomer ook probeerd, dat stro kleefde aan de matten, na een paar dagen zat er een laag stro op de matten en kon je het niet meer schoon afkrabben.

Gebruik ook maar 2 kruiwagens zaagsel/dag, 10min/ melking, koeien zijn schoon.
+2
MTSTAMMINGA
Het mooi van waterbedden is als ze goed vol zitten [5a10% teveel]
Dat er niets aan kleeft ,en de lek melk er af loopt als de koe gaat staan Koe er af waterbed weer bol
ROORDA J
De mestschuif loopt om de2 uur dus dat heeft niks te maken met vuile poten.Het schoonmaken gaat bij mij ook tegelijk met op drijfen maar de carousel staat dan wel stil dus heb liefver dat een ander dat doet maar die man is er lang niet altijd.Gemalen stro geeft nog meer ergenis omdat er al snel een korst op komt ,daarom weer zaagsel,.Karst kan mooi zeggen dat de melk wel van een gevult waterbed af loopt maar de melk droogt op om maar niet van tussen de bedden te spreeken,erg bact stimuleerend.De mest scheider is van DODA en voldoed erg goed.De boxen worden 1 keer per wk of 10 dgn bij gevuld met een UKW 5000 uit kuilbak,laad gewicht 2 ton en past precies tussen de boxenrij van M 2.20 en rijd zodoende op de putmuuren. Hier een archief-video van Co:

+1
gerbertappelma
Kleine uidate. Via de website heb ik een gratis sample aangevraagd, moet zeggen dat het materiaal erg degelijk aanvoelt wat mij aangezet heeft om er 5 als proef te bestellen. Zal binnenkort de eeste ervaringen berichten.
RobBulte
Hallo allemaal,

Leuk om een stukje te lezen over onze koe matrassen. Ook leuk om verschillende standpunten te horen. Het blijft een hele persoonlijke keus, wij merken wel dat de mensen die ze hebben er tevreden over zijn en vaker nabestellen. Sinds kort hebben we ook een filmpje.

Groeten,

Rob
aalders2
HALLO,

GRAAG ZOU IK WILLEN WETEN IN WELKE AFMETINGEN IK DEZE MATRASSEN KAN KRIJGEN. IK HEB DEZE MATTEN ZIEN LIGGEN BIJ EEN KENNIS IN KAMPERVEEN.

GROET, ANDRÉ
jan w
De link wordt in de openingstopic al aangegeven. ( Europamatras.eu)
oldhuus
180 x 100 cm
180 x 105 cm
180 x 110 cm
180 x 117 cm
Even de afstand tussen de boxvoeten (bij R-boxen) meten, en anders gewoon die een vertegenwoordiger opbellen, leggen het je graag uit.
RobBulte
Goedemiddag André,

Excuses voor de late reactie, ik zit niet elke dag op deze website. De matrassen kunnen praktisch in elk gewenste maat geleverd worden alleen voor het gemak hebben we de meest courante maten op onze website staan zoals oldhuus deze al laat zien.

Ik doe u even een bericht met meer informatie of op koematras.eu/ is ook een boel te vinden.

Groeten,

Rob
gerbertappelma
Ik had nog beloofd mijn ervaring te berichten. Ik heb er 5 gemonteerd en deze bevallen erg goed. Koeien spelen er niet mee omdat het best een stugge mat is die op zijn plek blijft liggen. Daarnaast is de mat wel zacht genoeg voor het nodige comfort. Goede prijs en netjes een garantiebewijs gekregen trouwens.
boerbiet
Goededag,

U heeft 5 jaar geleden geschreven over de mayo koematras. Ben u nog altijd tevreden hierover? en zou u hetzelfde doen nu met de kennis die u nu hebt?
Groet,
Wilbert
oldhuus
Nog veel melk-uitliggers?
+2
jan 1
Heb het filmpje is ff bekeken,wat een drama,kale en dikke hakken.Waardeloos dus,als je geen enkele kale of dikke hak wil hebben dan is diepstrooisel het aller beste,en diepstrooisel is een bak van 20 cm goed vol met strooisel.
Moduulbouwonline
Kunt u ons aangeven waar u deze ziet? Hebben we het wel over het zelfde fimpje?
jan 1
Quote:
@Moduulbouwonline: Kunt u ons aangeven waar u deze ziet? Hebben we het wel over het

Jawel, 0.50 0.55 1.00 1.55 2.02 laatste koe heeft een veel te dikke hak,komt duidelijk door een mat. Als je koe weid dan vind ik dat een mat kan,maar zodra ze helemaal binnen zitten is diepstrooisel het beste wat een koe(en de boer financieel) kan hebben.
oldhuus
Diepstrooisel is natuurlijk het beste, maar mits de mechanisatie en de stal er naar is, en het strooisel (in welke vorm dan ook) voldoende aanwezig is, zijn natuurlijk genoeg mogelijkheden, gescheiden mest, paardemest, compost, maar zaagsel/gemalen stro is me veel te duur, en ben voorlopig op de kruiwagen aangewezen , of je gaat net als sommige boeren veel te zuinig strooien en het lijkt me dat ze dan op beton gaan liggen. Hier voorlopig matten en matrassen, wil zo weinig mogelijk werk hebben in de stal, en om de paar dagen iets van kalk strooien is het hygiënische zat.
jg
@oldhuus
Dikke en kale hakken zijn een gevolg van meerdere zaken, waarbij het rantsoen ook meespeelt.
Moduulbouwonline
Ik deel uw mening niet, wel nodig ik u uit om samen naar dit adres te komen kijken.

Met vriendelijke groeten,

Moduulbouw
jan 1
Quote:
@Moduulbouwonline: Ik deel uw mening niet, wel nodig ik u uit om samen naar dit adres te komen kijken.

Met vriendelijke groeten,

Moduulbouw

Dat begrijp ik best,u hoeft uw ogen niet te geloven....
Maar het zal de voeding wel kunnen zijn.....
Maar u ziet dus geen dikke hakken....
Ik nodig u hier uit,niet alles is hier volmaakt,maar in onze diepstrooisel boxen (ruim 200 stuks)is geen enkele dikke hak te zien.

Met vriendelijke groet Jan Verhoef.
gezienus
@jan 1

zijn hier ook nog steeds aan het dobben diepstrooisel of matras

wat en hoe strooi jij in jan . en hoeveel tijd per dag gebruik je weer om de boxen op orde te krijgen
jan 1
Quote:
@gezienus: zijn hier ook nog steeds aan het dobben diepstrooisel of matras

wat en hoe strooi jij in jan . en hoeveel tijd per dag gebruik je weer om de boxen op orde te krijgen

Gebruiken separatiemest (we hebben zelf een mestscheider)in diepstrooisel box,1 x in de 2 weken strooien we ze weer bij met een feedo blokkenwagen(omgebouwd voor de mest:)) We kunnen met deze blokkenwagen met reno 651 ervoor overal bij komen.1x op een dag (als de koeien gevoerd worden )gaan we er ff langs om boxen op orde te krijgen(brede kunststof hark)op 200 boxen ongeveer 15/ minuten.0-6-0 stal!
oldhuus
@jg
Absoluut speelt voeding een rol, maar sommige koeien zullen het nooit krijgen en anderen als pink al..
gezienus
Zullen de diepstrooisel boxen met dit warme weer ook een maden bak worden
jan w
Sinds wij de Desicalk in de boxen gebruiken is het aantal maden verwaarloosbaar. Zo ook de maden van de blinde bij, er komen er nog wel wat uit de put, maar die komen niet ver, je kunt ze bijna zien verschrompelen.
Neem aan dat het bij de Lava-3 niet veel anders is.
Celgetal vorige week 111
ROORDA J
De diepstrooisel box met separstiemest is met dit warme weer Super schoon en droger als ooit, dit in tegensteling tot de rubberen koematras is een en al drama met melk en zweet uit liggen.Wie voor koecomfort en higiene gaat,gaat voor de diepstrooisel box.
maisboerke
Overweeg maar eens Miscanthus (Olifantengras) en/of Riet.
Grasbaal, Co komt binnenkort met een artikel hierover.
spotmelker
@ maisboerke, gehakseld? Gemalen?
oldhuus
Heb er ook over zitten denken, alleen groeit die miscanthus niet op alle grondsoorten en je moet die planten kopen en ze dan met een omgebouwde aardappelpootmachine de grond in.
Ieder jaar hakselen in april, en een loonwerker vinden die dat wil doen.
MTSTAMMINGA
Riet uit de kragge gebruikten we vroeger ook in het varkens hok 😄

Heb het ook nog eens in het kalverhok geprobeerd ,was wel tweede en derde soort Dat was geen suc6
jop456
Rubber mat gaat op dit moment ook prima met een beetje zaagsel en kalk
weinig werk en minder onkosten
jan w
Hoeveel hoger zijn de koekosten?
+2
maisboerke
Dit was gehalseld en gemalen.
ga kijken of ik foto's geplaatst krijg.
+2
Grasbaal
Een studiegroep wil in dit netwerk kijken of er alternatieven zijn voor stro en zaagsel die we zelf kunnen telen. Twee van de gewassen waar we aan denken zijn Miscanthus of riet, omdat deze hoogproductief zijn. We weten dat Miscanthus in Engeland geteeld wordt voor boxenstrooisel bij paarden. In Nederland wordt op twee plaatsen, op zandgrond bij goede ontwatering Miscanthus geteeld waarbij de oogst als biobrandstof gebruikt wordt.

Verslag: Zelf hebben we allemaal een behoorlijke oppervlakte grond waardoor het goed mogelijk is om een deel ervan te gebruiken voor een gewas wat we als strooisel in de ligboxen kunnen gebruiken. Belangrijkste is uiteraard of we de Miscanthus kunnen telen en of het als strooisel niet te hard is waardoor speen beschadigingen op kunnen treden, dit moeten we wel weten voordat we hier grootschalig gebruik van gaan maken. Een van ons is tevens van plan een nieuwe stal te bouwen en overweegt een vrijloop stal te bouwen waarin veel organisch materiaal nodig is, hij wil weten of Miscanthus een optie is.

Daarom willen we graag experimenteren met de teelt van Miscanthus en kijken of het kan dienen als vervanger van het huidige diep strooisel in de lig boxen. Bovendien willen we ervaring opdoen of deze teelt ook biologisch kan en op veengrond.

Aanpak

In dit netwerk zullen we als deelnemers ook daadwerkelijk een aantal proef percelen aanleggen, om uiteindelijk de oogst daarvan te gebruiken in de boxen. Door ook (inter)nationaal op bezoek bij telers en gebruikers denken we veel kennis te verzamelen over hoe we fouten zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Met de verkenningen op ons eigen bedrijf willen we met de een aantal tools uitproberen met de vraag of ze daadwerkelijk onze problemen oplossen. We kiezen dan ook voor een aanpak waarin we ons erg goed oriënteren op (on) mogelijkheden maar dan ook in proef percelen gaan experimenteren. Lijkt de eerste stap succesvol dan zoeken we de brede publiciteit om het idee verder te verreiken. Ook willen we in deze fase de brug slaan naar veehouders die met dezelfde problematiek kampen om het idee verder te brengen. Met de vermeerderaars willen we nauw contact houden zodat zij voldoende teelt materiaal voorhanden hebben.

gezienus
olifantengras zelf verbouwen...
als ik dan het andere topic erbij haal van grondprijzen van 70000€ dan wordt dit volgens mij duur instrooisel
Grasbaal
Dan kan je beter je mest scheiden en de dikke fractie hygiëniseren: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/movie/684/
oldhuus
En het moet ook nog eens op goed ontwaterde zandgrond, en dus zet je het op laagproductieve grond, misschien strandzand in de polder, of schrale ontgonnen heide waar amper wat wil groeien, maar in Nederland maken ze overal al natuur, ik denk dat zoiets daar prima in past.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koematras , ligbox , prikbord en koematrassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
81