GD: graszaadhooi meestal niet geschikt als #ruwvoer

Ben benieuwd wat voor gevolgen dit heeft voor de handel en wat voor GMP garanties er voortaan worden gegeven voor hooi wat meestal niet geschikt is:

Graszaadhooi bevat vaak mycotoxinen. Daardoor is het ongeschikt om het te gebruiken als ruwvoer voor paarden, koeien en schapen. Dit concludeert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Voor de productie van graszaad wordt vaak gebruikgemaakt van gras dat met zogenaamde endofyten is besmet. Hierdoor is het gras beter beschermd tegen vraat, stoelt het beter uit en is het gras daardoor sterker. Maar deze endofyten produceren ook lolitrem: een mycotoxine. Mycotoxine is schadelijk voor graseters zoals paarden, koeien en schapen.

Lolitrem veroorzaakt neurologische verschijnselen zoals incoördinatie, een stijve, atactische tot hypermetrische gang, gevolgd door omvallen met krampen en fietsbewegingen, vooral na opjagen en bij opwinding van de dieren. Bij rust herstellen de krampen weer en kunnen de dieren weer overeind komen. Dit wordt raaigraskramp genoemd (rye grass staggers).

Schimmels

Lolitrem kan van nature voorkomen: weilanden die in de late zomer oin het najaar besmet raken met de schimmel Neotyphodium (Acremonium) lolii. Maar dat komt slechts sporadisch voor in Europa. In Nederland is het grootste risico op raaigraskramp het gebruik van hooi afkomstig van graszaadbedrijven. In de wetgeving is nog geen norm opgenomen voor lolitrem in graszaadhooi. Wel staat er natuurlijk dat veevoeder veilig moet zijn. Maar aan de buitenkant van het hooi is niet te zien of dit is behandeld met endofyten en/of lolitrem bevat. Wanneer een veehouder toch graszaadhooi gebruikt, zorg er dan voor dat de verkoper garandeert dat er geen endofyten zijn gebruikt bij de teelt en dat het hooi ook niet afkomstig is van raaigras.

Meer: boerenvee.nl/?page=nieuwsbericht&id=2820

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Wel een gehoord dat er wel verschil in schimmels zit tussen de rassen, in bijv ruwbeemd moet veel minder zitten dan engels raai
Todi
Graan behandelen ze toch ook en mais tegen vraat?
Grasbaal
Hisfa fouragehandelaren garanderen dat graszaadhooi geen endofyten bevat

Het graszaadhooi dat wordt gekocht bij fouragehandelaren die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fouragehandel (Hisfa) is veilig. De vereniging reageert hiermee op artikelen in de media waarin vermeld wordt dat graszaadhooi meestal niet geschikt is als veevoer. De bij Hisfa aangesloten bedrijven werken met een telersovereenkomst waarin expliciet wordt vermeld dat het betreffende graszaadhooi geen endofyten mag bevatten.

Naast het gebruikelijke GMP+ systeem heeft Hisfa een extra Keten Kwaliteit Controle (KKC) reglement ingesteld om veilig en gezond ruwvoer te kunnen waarborgen. De fouragehandelaren nemen tevens deel aan het Collectieve Bemonsteringsplan Voedermiddelen (CBV) van Hisfa. Deelname aan KKC en CBV betekent onder andere dat de producten geanalyseerd worden op aanwezigheid van schadelijke stoffen, waaronder alkaloïden.

Een endofyt is een schimmel die planten onder andere beschermen tegen insectenvraat. Endofyten komen veel voor op gewassen in bermen, berghellingen en recreatiegrassen zoals sportveld- en gazontypes. Recreatiegras is niet voor voederdoeleinden. Onder bepaalde stresssituaties kunnen endofyten alkaloïden uitstoten. Graszaadfirma’s onderzoeken alkaloïden in zaad, als het in het zaad voorkomt, dan komt het zeker in het hooi. Het hooi van rassen die gevaarlijke endofyten bevatten, mag niet verkocht worden. Graszaadfirma’s vermelden in de teeltovereenkomst of het betreffende product endofyten bevat. Een KKC-fouragehandelaar controleert voor de aankoop van graszaadhooi bij de akkerbouwer of het soort endofyten bevat, de akkerbouwer dient de telerovereenkomst te ondertekenen.

Door ruwvoer aan te kopen bij een KKC-fouragehandelaar verzekert de koper zich ervan dat er geen endofyten aanwezig zijn in het product. Door middel van het CBV wordt daar steekproefsgewijs op gecontroleerd. Op de website van de Hisfa staat een ledenlijst waarin wordt vermeld welke leden deelnemen aan KKC: hisfa.nl/leden/hisfa-leden/
Grasbaal
Kwaliteitsgarantie bij aankoop graszaadhooi

27-05-2013 Met enige regelmaat krijgt de GD vragen over zenuwverschijnselen. Bij runderen, kleine herkauwers en paarden is ‘raaigraskramp’ dan één van de mogelijke oorzaken.


Naar aanleiding van een aantal vragen hierover begin 2013 kwam de GD met een bericht in de GD veterinair (blad voor dierenartsen) waarin gewaarschuwd werd voor de aankoop van graszaadhooi in verband met mogelijke besmetting met het schimmelgif lolitrem dat raaigraskramp veroorzaakt.

Voor de productie van graszaad wordt gebruikgemaakt van grassoorten die met zogenaamde endofyten zijn behandeld. Hierdoor is het gras beter beschermd tegen vraat, stoelt het beter uit en is het gras daardoor sterker. Deze endofyten produceren ook lolitrem: een mycotoxine dat tot de eerder genoemde raaigraskramp kan leiden.

Naar aanleiding van dit websitebericht hebben grassenveredelaars en fouragehandel de GD geïnformeerd over het kwaliteitssysteem dat zij hanteren om problemen door endofythoudend graszaadhooi te voorkomen. In 6 tot 7 procent van het graszaadareaal is sprake van rassen die endofyten bevatten. Als dit het geval is, raadt het zaaizaadbedrijf de betreffende teler af om het hooi te verkopen als veevoer.

Hisfa, de Nederlandse Vereniging van Handelaren in Stro, Fourages en Aanverwante Produkten, stelt voor alle leden die veevoeders leveren verplicht dat zij deelnemen aan Keten Kwaliteit Controle (KKC), dat een aanvulling is op GMP+ en dat is ingesteld om veilig en gezond ruwvoer te kunnen waarborgen. De bij Hisfa aangesloten bedrijven werken met een telersovereenkomst waarin expliciet wordt vermeld dat het betreffende graszaadhooi geen endofyten mag bevatten. 75% van de leden van Hisfa is aangesloten bij het kwaliteitssysteem KKC. Via de ledenlijst op de Hisfa-site is inzichtelijk welke dit zijn. Hisfa adviseert haar leden om endofythoudend graszaadhooi niet te verhandelen.

Aan de buitenkant van het gras is niet te zien of het gras behandeld is met endofyten en/of lolitrem bevat. Het advies van grassenveredelaars, fouragehandel en GD is daarom om bij aankoop van graszaadhooi de leverancier garanties te vragen over de geschiktheid van het product (endofyten-vrij geproduceerd) als veevoer. De ledenlijst met gecertificeerde fouragehandelaren op de website van Hisfa kan daarbij helpen. Ga naar hisfa.nl/leden/ voor de lijst met gecertificeerde handelaren.

Bron: gddeventer.com/nieuws/Rund/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , zomer , graszaad , hooi , stal , koeien , schapen , paarden , voer , europa , dieren , ruwvoer , graszaadhooi , gmp , gezondheidsdienst , lolitrem en mycotoxinen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
14