Mestzakvergister maakt eigen energieopwekking mogelijk

Er komt weer een nieuw biogasconcept op de markt:

De firma Wiefferink heeft een mestzak ontwikkeld die het gas opvangt, opslaat en afvoert naar een biogasinstallatie. Zo wordt niet alleen de uitstoot van schadelijke broeikasgassen vermeden, de veehouder kan het biogas ook benutten voor energieopwekking. Agentschap NL steunde Wiefferink bij de ontwikkeling van dit innovatieve product vanuit het programma Reductie Overige Broeikasgassen (ROB).

Zelf elektriciteit opwekken
De ontwikkelde mestzak fungeert eigenlijk als een flexibele (na)vergister. Afhankelijk van het type mest kan een kuub mest (of digestaat) onder normale omstandigheden in drie maanden 15 tot 25 m3 biogas opleveren. Dit kan een veehouder in combinatie met een lokaal aanwezige biogascentrale gebruiken om zelf elektriciteit en warmte op te wekken met mest van zijn eigen dieren. En de niet benodigde elektriciteit kan als groene stroom aan het elektriciteitsnetwerk worden geleverd.

Terugverdientijd
De bouwkosten van de mestzakvergister zijn relatief laag ten opzichte van bijvoorbeeld een silo voor mestopslag in combinatie met een vergister. De mestzak is dan ook primair bedoeld voor boeren die op kleine schaal willen vergisten. Dit concept hoeft overigens niet beperkt te blijven tot de inzet van mest als grondstof. Slib, mais of stortafval zouden bijvoorbeeld ook in de zak vergist kunnen worden. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de prijs die betaald wordt voor duurzame energie. In Duitsland en Italië ligt die al rond de vier jaar. Nederland blijft hierbij achter.

Meer: duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml/?id=93584

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , Mais , energie , dieren , uitstoot , biogas , vergister , warmte , grondstof , terugverdientijd , mestzak en mestzakvergister geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
4