NEDERLAND IN NIEUWE RECESSIE ???.

Nederlandse economie krimpt fors
donderdag 15 november 2012, 09.57 uur
De Nederlandse economie leverde in het derde kwartaal 1,1% ten opzichte van het tweede in. Vergeleken met een jaar geleden kromp de economie 1,6%, meldt het CBS.

De lagere export, consumentenbestedingen (-1,8%) en dalende investeringen door onder meer de bouwcrisis (-8%) zijn belangrijke oorzaken van die daling.

De krimp is een eerste stap richting een nieuwe recessie, verwacht de NOS. Bij 2 opeenvolgende kwartalen van een krimpende economie is er sprake van een recessie.

Recessie
Nederland was in 2009 en 2011 al in een recessie. De magere vooruitzichten van de economie maken de kans op een 'triple dip' groot.

In de eerste 2 kwartalen van dit jaar was er nog sprake van een lichte groei van 0,1%, geeft het CBS aan.

Duitsland en Frankrijk
Vandaag zijn ook de groeicijfers van Duitsland en Frankrijk bekendgemaakt. Daar groeide de economie juist beter dan verwacht.

Auteur:
Gertjan Van Der Wal

Deel dit topic

Reacties

De recessie moet NOG beginnen.
maisboerke
Over 26 dagen hebben wij duidelijkheid,en weten wij het.
maisboerke
DUIDELIJK!!!! Nederlandse Bank. Journaal 18.00 uur
oldhuus
Nou, geen crisis bij de overheid hoor, met alle nieuwe onzin die ze laatste maanden hebben lopen mogen ze haast wel personeel aannemen.
maisboerke
Oldhuus, denk dat jij het nieuws inmiddels ook gehoord of gezien hebt.
Hoop dat @grasbaal de cijfers publiceert.
Is voor ons allemaal, nog geen reden tot paniek, maar een gewaarschuwd iemand telt voor ???? .
oldhuus
Nee sorry, ik moet het nieuws nog zien..
Ik lees net "Miljoen voor verhuizing van 3 woonwagenbewoners"
+1
Grasbaal
Vertrouw nooit een socialist zeggen ze wel eens:

Hollande: eurocrisis ligt achter ons

OSLO (AFN) - De Franse president François Hollande zei maandag in Oslo dat de ,,eurocrisis achter ons ligt''. Hij wees daarbij op de inspanningen van de Europese Unie ,,om de problemen op te lossen''.

,,We hebben Griekenland het geld gegeven waarop het wachtte. In Spanje hebben we geholpen om de banken overeind te houden. In Italië, ook al is er politieke onzekerheid, weet ik zeker dat de Italianen de problemen weten aan te pakken'', aldus Hollande tegen journalisten.

Meer: telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/…
+1
Grasbaal
Een krimp van kleine 1% per jaar kunnen we wel hebben, als dat dan maar geen 10 jaar duurt:

DNB: economie krimpt harder dan verwacht

AMSTERDAM - De Nederlandse economie krimp dit jaar harder dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Voor dit jaar wordt een krimp verwacht van 1% en voor 2013 een terugval van nog eens 0,6%. DNB verwacht voor 2014 een herstel van 1%. De centrale bank ging in juni nog werd uit van een krimp van 0,6% voor dit jaar en een bescheiden groei met datzelfde percentage voor volgend jaar.
,,Het jaar 2013 wordt nog een heel lastig jaar. We doen het een stuk slechter dan de landen om ons heen, zoals Duitsland, België en Frankrijk. De werkloosheid zal nog flink oplopen naar niveau's die we lange tijd niet meer zijn gewend'', aldus DNB-directeur Job Swank. ,,Impulsen van buiten komen er niet, wij exporteren vooral binnen de eurozone en daar is de vraag ingezakt.''

Meer: telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , frankrijk , export , cbs , economie en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2