Israëlische superzonneboiler helpt de cv

Heeft niets met melk te maken, maar toch interessant:

Bron: Trouw - Ik gebruik heel af en toe de kreet super-dit of -dat. Niet te vaak, dit is denk ik pas de derde keer, en volgens mij is het ook nu echt terecht. Het Israëlische bedrijf Tigi Solar heeft een zonnecollector ontwikkeld die de cv deels kan vervangen. .

Vorig jaar heb ik even gekeken of ik naast mijn zonnepanelen ook een zonneboiler op m'n dak moest zetten. Mijn warmwatergebruik blijkt echter veel te laag om een investering van pakweg 2000 euro verantwoord te laten zijn. Ik zou er zes tientjes aan gas per jaar mee besparen.
Toch kan ik, dankzij een goudgelokte collega/tipgeefster, nu nauwelijks wachten totdat de zonneboiler van Tigi Solar volgend voorjaar te koop zal zijn. Want Tigi gaat niet zozeer mijn douchewater verwarmen alswel mijn cv-water. En dat kan volgens het bedrijf tot echt grote besparingen op de gasrekening leiden. Ook in West-Europa en Nederland, waar in de winter de zon laag staat en bepaald niet altijd door de wolken heen dringt.

Tigi heeft een zonnecollector ontwikkeld die de zonnestraling zo goed opvangt dat er zelf een kookbeveiliging in moet om te voorkomen dat de zaak door oververhitting explodeert. Het water wordt in ieder geval zo heet, dat het de gasbrander in een cv-ketel deels kan vervangen.
Het geheim van de collector is een combinatie van slim vangen van zonnestralen in een soort honingraat, waardoor de weerkaatsing van het licht minimaal wordt, en een goede doorzichtige isolatie zodat de warmte niet weer verloren gaat aan de buitenlucht. In de honingraatkamertjes zit stilstaande lucht die warmteuitwisseling sterk beperkt.

Het bedrijf heeft zijn collectoren getest in onder meer Duitsland en Boston in de VS. Daar hebben de collectoren zich bewezen. De productie van de collectoren komt eind dit jaar op gang.

Lees meer »

Deel dit topic

Farmer_

Reacties

zeppmann
Afgelopen jaar een rondreis door Israel gemaakt. Op ieder dak staat een zonneboiler. Is dit een heel ander type boiler dan de bestaande zonne boilers?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden winter , duitsland , melk , investering , europa , zonnepanelen , solar , euro , warmte , beveiliging en straling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!