Zomerstalvoedering eist vakmanschap

Zomerstalvoedering zorgt voor lage voerkosten en weinig eiwitverliezen

Bij ons in de regio doet vrijwel niemand dit meer:


De voordelen van zomerstalvoedering zijn lage voerkosten, hoge graslandopbrengsten en weinig eiwitverliezen. Bovendien is de inkuilpiek minder hoog dan bij summerfeeding en is het een goed passende oplossing voor niet beweidbare percelen.

Zomerstalvoedering eist vakmanschap
Echt vakmanschap met een goede planning is noodzakelijk voor continue goed grasaanbod. Je moet voorkomen dat je percelen moet maaien met minder dan twee ton droge stof per hectare. Dit gaat ten koste van de jaaropbrengst. Verder moet je er rekening mee houden dat het droge-stofgehalte van het gras sterk kan wisselen. Het beste is om het gras zo droog mogelijk te maaien. Te nat gras beperkt de droge-stofopname door de koeien.

Zomerstalvoedering verandert werkschema
Zomerstalvoedering is nou niet een systeem wat direct eenvoudige werkschema’s en rust in de bedrijfsvoering oplevert. Als je iedere avond bijvoorbeeld om 6 uur binnen wilt zijn, moet je er niet aan beginnen. Het beste is immers om ook 's avonds een wagen vers gras halen zodat de koeien 's nachts voldoende vers gras hebben. Probeer daarbij ook consequent te kiezen voor het zomerstalvoedering. Hou dus niet naast deze voertrein ook nog de voerwagen in touw voor het bijvoeren van maïs en overige bijproducten, want dan kost het nog meer tijd.

Meer: verantwoordeveehouderij.nl/index.asp/…

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Ja, en hou er rekening mee dat het met een Melkrobot haast niet te doen is, zeker met een hoge bezetting. Hoor verhalen van 30% ophaalkoeien.
MBTrac1100
Dat valt best mee als er maar rust in de pens is, en geen gigantische wisselingen. Dus 24u/D op een gedeelte van het voerhek mais ervoor hebben. Anders vliegen de koeien eerst met zijn allen naar het gras, een paar uur later naar de mais, en weer naar het gras.... Als er beide liggen zijn de koeien verzadigder, en beter in hun ritme.
direct het grote aangegeven nadeel: je hebt twee voertreinen elke dag die je aan de gang moet houden.
kost tijd en geld maar je profiteert wel van je eigen(lees:goedkoper) eiwit en opbrengst van je land (op afstand).
Ook is het noodzakelijk dat je elke week onderweg bent met je tank/kunstmeststrooier, en minimaal elke 2 weken 'iets' maaien zodat je een mooi etgroen product kunt maaien van jawel 2000 kg/ds/ha
kan prima als je jong bent, voel je je wat ouder 😛 niet aan beginnen 😃
Veenprut
Ik melk sinds Juni met een melkrobot en heb de hele zomer stalvoedering toegepast en het beviel me prima.
Tuurlijk is het veel werk en is vakmanschap vereist om continu goed gras te houden.
Heb eergisteren de laatste vracht uit het land gesjouwd en dat ging nog maar net ondanks het 8 wielige tandemstel.
Ben nu sinds 2 weken spruitkoolstronken van de buurman aan het voeren, super spul!
+1
MTSTAMMINGA
Hier zijn bedrijven in de buurt die er sterk overdenken Met deze voer prijzen er volgende jaar weer mee te beginnen
+1
casev
Hier in de buurt zijn er maar 2 die het doen ( vanwege te krappe huiskavel). het moeilijkste zijn de natte periodes, waardoor er nogal eens flinke sporen staan in het reeds gemaaide gedeelte.
Ook worden de slootkanten en greppels gauw een rommeltje...
MBTrac1100
Gedraineerd land is een vereiste, maar als je het goed beschouwd is dat met weiden net zo 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , maaien , zomerstalvoedering , koeien , bedrijfsvoering , voerwagen , bijproducten en bijvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
23