Friese strokenmais op veengrond geoogst

Het maïsperceel van veehouder Jellesma uit Doniaga werd vorige week zaterdag geoogst. Dat is niet alleen vrij vroeg, maar ook extra bijzonder omdat de maisteelt op veengrond met niet kerende grondbewerking (nkg) deel uit maakt van een pilotproject.

Deel dit topic

Reacties

+3
hans m
Afgelopen weken hebben een aantal projectparners (maIsteeltinstroken.nl/) diverse maïspercelen bezocht die dit voorjaar ingezaaid zijn met de strokenfrees.

Na afloop was één conclusie overduidelijk: maïs is geen waterplant.

Het algemene beeld was dat waar de ontwatering in orde is, de maïs veel beter staat, dan op percelen waar langer dan 1 dag de wortels van de maïsplanten in het water hebben gestaan. Ons vizier zal dan ook veel minder moeten worden gericht op hoe ziet die strokenfrees er uit, maar veel meer hoe we met de teelt de nattigheid in het seizoen moeten tackelen. Doordat er veel minder grondbewerking met de strokenfrees is t.o.v. ploegen, houd ook in dat er veel minder lucht (zuurstof) in de grond komt, wat weer resulteert in veel minder waterberging. Ook het veel- vuldig berijden van het perceel vooraf, (maaien,harken, oprapen van het gras, drijfmest aanwenden etc.) geeft veel bodemverdichting, zodanig dat er nog minder lucht/waterberging over blijft in de teellaag waar de maïs zich moet ontwikkelen. Ons was onder meer opgevallen dat bij 1 deelnemer de kopakkers (waar dus vooraf veel overheen is gereden) na zaai is bewerkt met een 3 poots woeler tussen de rijen. Daar stond de maïs best en er was duidelijk zichtbaar waar hij was begonnen en gestopt!!! Ook bij andere telers is de indruk dat een extra grondbewerking (gecombineerd met strokenbemesten) duidelijk meer lucht (dus waterberging) in de grond wordt gebracht. Ook dieper frezen kan een optie zijn; de losse grond moet wel goed terug gebracht worden in de sleuf, anders ontstaan er steeds greppeltjes.

Al met al veel ontwikkelings werk de komende tijd, de strokenteelt is in beweging, of zoals een deelnemer zei: de traditioneel maïsteelt is al 35 jaar in beweging, en nog steeds zijn nieuwe aanpassingen nodig!?!
Grasbaal
Beslisboom Snijmaïs biedt oplossingen voor natte plekken in de maïs

Tijdens de Gras- en Maïsmanifestatie bood Proefbedrijf Vredepeel op 6 september ook een podium voor een demonstratie van de Beslisboom Snijmaïs. Bezoekers konden ter plekke aangeven voor welke problemen ze een oplossing of meer informatie zochten. De meeste veehouders wilden direct meer weten over het voorkomen van wateroverlast: ‘natte plekken in de maïs’. Ze zien dit jaar veel slechte maïs doordat die te nat heeft gestaan. Meestal ligt de oorzaak bij een slechte bodemstructuur. Op een digitaal schoolbord zagen ze hoe je met een keuzemenu eenvoudig doorklikt naar de oplossing.

Ook tijdens een bespreking van de Beslisboom met de Koeien & Kansen-deelnemers Jos de Kleijne en Joris Buijs kwam bodemstructuur als belangrijk aandachtspunt naar voren. Beide veehouders hebben daarvoor duidelijke tips:

1. Bewerk de bodem niet te vaak, want dat gaat ten koste van de structuur.

2. Bouw organische stof op in de bodem door vruchtwisseling toe te passen of een goed (geslaagd) vanggewas te telen.

3. Natte plekken meteen aanpakken, of wachten met bewerken tot de natte plek is opgedroogd.

Meer: verantwoordeveehouderij.nl/home/Archief/…
cs-agrar
Denk dat die aanpassing niet eens zo moeilijk is, alleen met er weer zoveel pk extra voor
+1
casev
We kunnen nog veel leren van de gemiddelde akkerbouwer op kleigrond. Die zijn maar met 1 ding bezig, en dat is de structuur van hun grond.

Als ik dan zie, met wat voor `n giertanken er in het voorjaar over het bouwland gereden word.......

Zelf heb ik met m`n eigen tank ook eind maart alle mest op het maisland gereden. Had ik het maar gewoon met sleepslangen laten doen..... Je rijd de grond met zo`n tank gewoon helemaal dicht, en niet alleen het bovenste laagje!
hans m
Ook bij Rijk Baltus interresanten ontwikkelingen:

verantwoordeveehouderij.nl/index.asp/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , grond en veengrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN