Genomics maakt meer kapot dan de praktische veehouder lief is

Meer dochters nodig voor betere test

Persbericht KI Samen.


In tegenstelling tot normaal beginnen wij ons persbericht met een daler; een vergeten stier, die almaar beter wordt op basis van zijn dochters: Weggelhorst SANTANA. Deze stier verbetert zich keer op keer met de toename van het aantal dochters, maar hij heeft geen “genomics” bloed. “Genomics”-bloed is een ziekte, waaraan je moet lijden om hoog te kunnen komen, heb je het niet dan word je gestraft.

Weggelhorster Regate

In weerwil van de feiten gaat SANTANA daarom omlaag, terwijl zijn dochters steeds betere resultaten laten zien in de praktijk. Juist het ontbreken van “genomics” bloed maakt hem een stier, die u niet moet missen. Let wel over 3 jaar staat hij hoger dan waar hij nu staat, daar kunt u zeker van zijn.

De stier SUNFLOWER verbeterde zijn gehaltes verder met een daling in melk en een fikse stijging in exterieur. Door de vele dochters,die vroeg in de lactatie zijn, is dit voor een Oman zoon ook te verwachten. De verwachting is dan ook dat de melk weer gaat stijgen.

Voor het beste exterieur voor een betaalbare prijs is SHERIFF de stier samen met GOLDWYN en DANILLO behoort hij tot de top drie qua exterieur van de eerste 80 stieren in de ranglijst. Hij staat nog hoger dan het “genomics” bloed paradepaardje van de afgelopen jaren en de afgelopen draai!?!


NRM dochtergroep Norwin rf

Een ander slachtoffer van het “Genomics” bloed is NORWIN rf. Ondanks de zeer goede en krachtige gebouwde dochters, (beste dochtergroep op de NRM), die weliswaar een iets kortere stap hebben dan gemiddeld beschikken ze over een zeer goede gang. Echter, de stier wordt met 98 voor de benen ernstig te kort gedaan en het is daarom ook jammer om te zien dat papieren – genomics - tijgers, lamme vogels zijn en in de praktijk lang niet aan de verwachtingen voldoen. Terwijl stieren als NORWIN rf koeien geeft die veel veehouders wensen, maar de cijfers hinderen hem enorm. Daarom kunnen wij eenvoudig concluderen: Genomics maakt meer kapot dan de praktische veehouder lief is.

Bij roodbont is Moerhoeve RED OPTION een nieuwkomer, die zeer veel melk vererft en met Omega een hele unieke vader heeft. RED OPTION heeft zeer goede secundaire kenmerken. Terwijl MALANDO licht zakte steeg RED MYSTERY terwijl beide stieren sterk bleven op gehaltes.

Qua exterieur beschikt K.I. SAMEN met zowel RED TUMULT als RED IMPULSE over twee zeer mooie stieren, die hun cijfers flink hoog houden.

Ook bij roodbont heeft genomics haar sporen achtergelaten met ondermeer de val van SUPREME, die veel exterieur verloren is!?! Het zou iedereen goed doen als men de genomics uit de vergelijking laat voor de berekening van de fokwaarde op basis van dochters omdat melk in de tank telt, niet op papier. De feiten tonen onomstotelijk aan, dat er nog heel, heel veel niet klopt en het heeft weinig zin om als veehouder daar voor op te draaien. Meer betalen voor minder kwaliteit, dat is wat genomics is.

Enige nuance is op zijn plaats ook tussen de gegenomicste stieren zitten wel goede, maar die komen pas boven drijven als de stier dochter getest is! Daarom geen duurdere prijzen voor veredelde teststieren en geen genomics informatie gebruiken bij dochter geteste stieren, daar zou elke praktische veehouder beter van worden.

Auteur Gerard Scheepens

Deel dit topic

Reacties

-1
noordhollander
Naast deze genomics up to date bewijst crv, dat ze door danillo te huren gaten proberen op te vullen in hun falende fokprogramma het is bepaald niet grappig tig zoons van oa bertill in het programma etc.
mlkvhoudr
Dat gemekker ga lekker tussen de geiten zitten
+1
jvt
Gerard heeft er dusverre gelijk in dat er geen genomicsinformatie moet worden meegenomen als de stier als voldoende ( !!!) dochters aan de melk heeft. 43 dochters is echter nog niet zoveel. Als de inspecteurs de 43 gekeurde dieren 94 voor beengebruik geven, is het echter te makkelijk om dan de genomicsinfo de schuld te geven. De importfirma's kunnen ook wel blijven jammeren dat de omrekeningen niet kloppen, maar doen dit ook niet aldoor.
Mbt Santana; als hij hetzelfde fok als zijn vader, Zidane, zal het volledig kloppen wat Gerard weergeeft. Ook de zidanedochters blijven lopen en worden elk jaar beter. Probleemloze oude koeien worden t..
Het enigste wat je dus eigenlijk moet onthouden van Gerard zijn verhaal is dat als je voldoende dochtergeteste stieren hebt, je geen gebruik moet/hoeft te gaan maken van veredelde proefstieren, want dat is en blijft natuurlijk het verhaal van de genomicsstier.
Schopje na: het blijkt echter wel dat ze in de US genomics beter kunnen berekenen dan in Europa, zie bijv. Dorcy..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , stier , roodbont , nrm , danillo , dochtergroep , omega en genomics geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
7