Schaalvergroting loopt dood.

Zie Ing-rapport op: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Landbouw is ook maakindustrie?, Maakindustrie: krimp in 2012, toekomst kansrijk: ing.nl/zakelijk/ing-economisch-bureau/…
oldhuus
Hoe zit dat dan met die grote banken en hun megakantoren die met staatssteun in stand gehouden worden?
Boerenverstand
Het is een oud verhaal, maar goed dat ING ook nog eens wat roept. Want schaal en inkomen hebben nooit met elkaar samengehangen. Ondernemerschap, kostenbeheersing, innovatie bepaald of je boer blijft en geld verdient. Want 150 koeien melken met een beroerde kostprijs omdat je de hele dag achter de feiten aan loopt, personeel niet kunt managen, koeien 10.000 liter wilt laten geven maar alleen op basis van krachtvoer... tja, dan zul je ook nooit geld verdienen. Ik zeg: eerst maar eens in de 25% laagste kostprijs groep zien te komen en dan het aantal liters melk pas gaan verhogen! Zeker als de melkprijs begint te schommelen.
jg
Grasbaal, zou dit ook voor de melkrobotmakers opgaan? Of trekken de melkveehouders deze makers er wel doorheen??
kleitokkers
Hoe je het went of keert schaalvergroting loopt altijd door.
Dat niet iedereen hier in mee gaat is ook normaal. Kijk alleen maar naar de gemiddelde leeftijd van de ondernems en de jonge aanwas. Hier komt maar 1 conclusie uit, met minder ondernemers meer doen. Hoe dat is de volgende vraag.
jg
Met veel dure automatisering , waardoor de toeleveranciers hun rendement halen en de melkveehouder werkt met veel vreemd vermogen en veel afschrijving. Het rendement van schaalvergroting voor de ondernemer is niet gelijk aan het rendement van de toeleveranciers en de rest van de keten. Misschien moeten ondernemers de schaalvergroting baseren op 99 % van de vraag ipv 101%.
beemster5
Quote @Boerenverstand:
eerst maar eens in de 25% laagste kostprijs groep zien te komen
maar om bij die 25 % te komen helpt volume natuurlijk wel mee. Volgens mij heeft die groep echt wel een bovengemiddeld aantal kg melk per VAK.
MTSTAMMINGA
@beemster5
Een groote volume kan als het slechte gaat ook tegen je werken
Bij de lagekostprijs bedrijven is het verschil net zo groot in volume Als het verschil in kostprijs tussen goed en slecht
beemster5
Quote @MTSTAMMINGA:
Een groote volume kan als het slechte gaat ook tegen je werken
Maar zit het hem dan in het volume of zit het hem dan in de ondernemer ? Ik denk dat een goeie ondernemer in tijden "als het slecht gaat" dat in de gaten heeft en zodanig schakelt dat ie b.v. tijdelijk hulp inschakelt of werk uitbesteed of op 1 of andere manier maatregelen neemt. Een niet goeie ondernemer onderkent te laat dat "het slecht gaat", neemt dus ook geen maatregelen en raakt er steeds dieper in.
jg
Lijkt mij ook Beemster, een goede ondernemer in een grondgebonden sector blijft flexibel in zijn keuzes: melken, akkerbouwen, jongvee, verleasen/leasen, zorg , voerverkoop etc. Met een MDV-stal worden de keuzes beperkter. Een lage kostprijs met een nieuwe stal, quotering en hoge grondprijzen is een illusie.
MTSTAMMINGA
@beemster5
De ene boer\ondernemer houdt ten alletijden het totaal overzicht,de andere boer\ondernemer is het totaal overzicht soms kwijgt denk ik
Laage kostprijs houdt in de regele in nergens goed in zijn en nergens slecht in zijn is mijn ervaring
pieta
@MTSTAMMINGA Klopt wel Karst, alleen moet je wel een goed financieel inzicht hebben naar mijn mening.
@jg het is wel leuk om te stellen dat je alleen een lage kostprijs kan hebben met oude stallen maar in wezen ben je dan je melkveebedrijf aan het uitleven. Je moet ook zo nu en dan in je gebouwen kunnen investeren.
beemster5
Quote @MTSTAMMINGA:
Laage kostprijs houdt in de regele in nergens goed in zijn en nergens slecht in zijn is mijn ervaring
Als je het zo zegt, lijkt het net alsof het niet heel moeilijk is.
MTSTAMMINGA
@beemster5

En boel dingen zijn niet wat ze uiterlijken in het leven als ondernemer 😄
tukker twente
In sommige gevallen keert de wal het schip, en een aantal ondernemers, gaat het schip in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's schaalvergroting en maakindustrie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2