Rulle mest in diepstrooiselbox dé trend

In een paar jaar tijd zijn meer dan 100 melkveebedrijven drijfmest gaan scheiden in dikke en dunne fractie om daarmee te besparen op de strooiselkosten. De kosten kunnen in een paar jaar tijd zijn terugverdiend. Mest scheiden om de mestafzetkosten te reduceren is veel minder rendabel. Dat stelt Gerjan Hilhorst, onderzoeker op proefbedrijf De Marke.

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Heb het nu ook in de boxen sinds een week of 3. Koeien hebben er bar veel schik van.
jan w
Ik heb meer dan 25 jaar stro in de boxen gestrooid en nu sinds een paar maand meng ik stro met de dikke fractie en het gaat boven verwachting. Droge boxen een betere laag erin en het blijft beter liggen dan alleen stro.
Blijf wel een gebruiker van stro. ben er van overtuigd dat het nuttig is voor de bodem.
jan.1
`Gebruiken nu bijna een jaar gescheiden mest in de diepstrooisel boxen,tot nu toe met grote tevredenheid voor de koeien en de portemonnee.
de hoef
Gebruik al een jaar compost in de boksen met zaagsel.1 keer in de maand 3 kippers compost a 70 euro breng het mee een knikmops in de boks .blijf wel strooien zaagsel verbruik gehalveerd
MTSTAMMINGA
@jan.1
Heeft er al een prikker het in de kalverhokken van de grotekalveren al geprobeerd??
meelezer
Het wil mij nog steeds niet aan dat een koe in diens eigen mest moet / mag liggen. Met name in de heetste en vochtigste periode van het jaar (hondsdagen) lijkt het me een enorm risico op coli-besmetting. Welke voorzorgsmaatregelen treffen jullie zoal om dat te voorkomen?
cs-agrar
@meelezerZO denk ik eigenlijk ook, hoewel ik van gebruikers positieve geluiden hoor, een van de gebruikers vorige week wat zenuwachtig, had een 4-5 coli koeien op rij, en wees toch de bedekking als boosdoener aan, heeft er maar dikke bak gemalen koolzaadstro met soort kalk in gestrooid. Volgens hem luistert de opbouw van de bodem best nauw.
casev
@jan.1 heb jij zelf zo`n ding, of laat je de loonwerker komen?

Ik ben benieuwd hoeveel diepzaagselboxen er nog zijn, waar zaagsel gebruikt word. Er gaat `n vermogen aan zaagsel door, in die dingen.
kaas
Ik laat jullie toch ook niet op je eigen mest slapen
ik heb het een paar keer gezien ze zullen er lekker in leggen maar laar appie het niet horen
jan.1
Quote @casev:
casev - 1 uur geleden
@jan.1 heb jij zelf zo`n ding, of laat je de loonwerker komen?

Ik ben benieuwd hoeveel diepzaagselboxen er nog zijn, waar zaagsel gebruikt word. Er gaat `n

Heb zelf een mestscheider,is met 200 boxen snel rendabel te maken.
jan.1
Quote @kaas:
kaas - 1 uur geleden
ik laat jullie toch ook niet op je eigen mest slapen
ik heb het een paar keer gezien ze zullen er lekker in leggen maar laar appie het niet hore

Er gaat nix boven zand,maar gescheiden mest is goed alternatief en als je alles moet vragen aan appie dan wordt je wel een slaaf.
meelezer
@jan.1Er gaat nix boven zand,..............

Dat klopt niet. In de mestput ligt alles BOVEN het zand (bezinken). En daar ligt nou net het probleem van zand in de boxen.
Ben wel met je eens dat mooi rul zand ideaal is voor koecomfort
spotmelker
Moet je nu wel of niet een administratie bijhouden bij mestscheiden? Daarbij zou je dan een werkingscoëfficient van 80% moeten hanteren van de dunne fractie en alles wat je daarmee mengt. Sommoge accountants zeggen van wel maar op DR-loket is hier niets over te vinden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , drijfmest , dunne-fractie , sparen en diepstrooiselbox geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1