Een dier is een dier - Bleker wil betere omgang met dieren

Een dier is een dier, met zijn eigen waarde en eigen behoeften. Aan de andere kant hebben mensen ook behoeften en belangen. Deze kunnen op gespannen voet staan met de eigenheid en de belangen van het dier.

Dat betekent dat we in onze omgang met dieren een zorgvuldige afweging moeten maken waarbij de intrinsieke waarde van het dier wordt afgewogen tegen andere belangen als volksgezondheid, economie en milieu. Dat is geen eenvoudige afweging. Ontwikkelingen in tijd en omstandigheden bepalen hoe die afweging uitvalt.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in de nota Dierenwelzijn en Diergezondheid, die hij op 23 februari 2012 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.



Verantwoordelijkheid
Een dierhouder moet goed voor zijn dieren zorgen, minimaal voldoen aan de wettelijke eisen en zijn dieren houden op een maatschappelijk geaccepteerde manier. Voor de maatschappelijke acceptatie hebben bedrijfsleven, consument en burger allemaal een eigen verantwoordelijkheid. Een consument die een eerlijke prijs betaalt voor zuivel en vlees en een burger die verantwoord kiest voor een (huis)dier dat bij hem past. De gezondheid en het welzijn van het Nederlandse dier moeten tot de beste ter wereld behoren.

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Modieus gepraat van Henk,bij de boeren zit het wel goed maar dat weet hij ook wel.Meestal gaat het fout bij hobbyboer,verzorging en opstallen ontbreekt daar vaak.denk dat hij wat wind uit de zeilen wel halen van pvd.
jani
Wel een beetje kort door de bocht jan.1. Je hoort niet vaak dat a.i.d.ers bij een hobbyboer vee weg laten halen.....
Grasbaal
Niet iedereen is direct tevreden:

De Dierenbescherming is teleurgesteld over de inhoud van de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid, die staatssecretaris Bleker van EL&I donderdagmiddag publiceerde. Volgens de organisatie is het een visieloos document vol open deuren

Meer: dierenbescherming.nl/nieuws/2958/
Grasbaal
'De Dierenbescherming en andere maatschappelijke organisaties moeten op gebied van dierenwelzijn en diergezondheid de handschoen oppakken.' Dat zegt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij.

'Ontwikkel een visie, trek samen met ons op en probeer van daaruit nieuwe en beter betaalde marktconcepten te ontwikkelen of innovatie gesubsidieerd te krijgen', aldus Ten Have over de reactie van de Dierenbescherming op de nota 'Dierenwelzijn en Diergezondheid', die staatssecretaris Henk Bleker van EL&I gisteren presenteerde.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…'
Grasbaal
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij is tevreden over de insteek van staatssecretaris Henk Bleker van EL&I bij het opstellen van de nota 'Dierenwelzijn en Diergezondheid'.

'Bleker wil geen centimeterdiscussie, maar afrekenen op doelen. Dat is precies wat wij willen', stelt de vakgroepvoorzitter.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…'
Grasbaal
LTO: route welzijn en gezond dier juist

Alleen door goed voor dieren te zorgen, kan de veehouderij blijvend rekenen op maatschappelijk waardering. 'Daarmee realiseren we een duurzame bedrijfsvoering', zegt LTO-bestuurder Hans Huijbers.

Huijbers, LTO portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen reageert op de nota Dierenwelzijn en Diergezondheid van staatssecretaris Henk Bleker (EL&I). 'Het een erkenning van de aandacht die de veehouderij al jaren heeft voor welzijn en gezondheid van de veestapel. Het is een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan.'

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
pieternel
De ondergang is nabij....
In een land waarin de middenmoot regeert komen de ambtenaren van de NVWA met hun kennis van ??? de boeren regeren
laaggeschoolde mensen met minimale capaciteit nauwelijks (na) denkend vermogen komen dit tot hoogtij brengen in Nederland?

laten we eerst maar eens zorgen voor gedegen goede opgeleide ambtenaren zonder het syndroom vernauwd bewustzijn die duurzaam kunnen herkennen en begrijpen al is het alleen nog maar in op schrift.

Ik ben groot voorstander van het halveren van de ambtelijke happening rondom de agrarische sector door deze enorme Kafka zooi zal geen boer geen land tot de top gaan toebehoren/horen
MTSTAMMINGA
Gaat iets niet goed farmer
Farmer_
@MTSTAMMINGA

Jehova's aan de deur gehad? 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , dierenwelzijn , milieu , zuivel , gezondheid , diergezondheid , dieren , henk bleker , economie , 2012 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0