Minder samenwerking Ned. zuivelondernemingen

Oud-preses Campina illustreert het einde van de collectieve zuivel
DOOR RENÿ VAN BUITENEN ACHTERGROND
Campina hield onlangs in het Keulse Regent Hotel een sympo­sium over de afschaffing van de melkquotering.
De discussie ging vooral over hoe de zuivelcoöpera­ties straks omgaan met de situa­tie die in 2015 ontstaat als vee­houders zonder (politieke) beper­kingen melk mogen leveren.
Aan het debat namen diverse bezoekers deel. Een opmerkelijke bijdrage leverde een oude beken­de: Jan Loonen, voormalig coöpe­ratievoorzitter van Campina. Hij trad in 2001 terug. De afgelopen vier jaar bekleedde hij het voor­zittterschap van het Product­schap Vis, maar de agrarische vakpers houdt hij nog steeds bij.
Zo nam hij enkele weken gele­den met verbazing kennis van de quotumvisie van Friesland Foods. Die zuivelonderneming wil na afschaffing van de quote­ring haar leden geen strobreed in de weg leggen. Friesland Foods accepteert straks een grotere melkplas van haar leden, maar tracht die groei wel in goede ba­nen te leiden.
?Die opstelling van Friesland Foods heeft mij zeer verwon­derd?, bekende Loonen staande bij de interruptiemicrofoon op het symposium. ?Het kan toch niet zo zijn dat Campina de pro­ductie van melk straks beperkt en dat Friesland Foods helemaal niets doet? Was het niet beter ge­weest als Friesland Foods had ge­wacht met het innemen van een standpunt om er in NZO-verband afspraken over te maken?? Ongewild illustreren de woor­den van Loonen de veranderin­gen die de afgelopen tijd hebben plaats gehad in de Nederlandse zuivelindustrie. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is niet langer meer de belangenbeharti­ger bij uitstek.
Zo denkt vooral Friesland Foods er over. Deze onderneming neemt nadrukkelijk een andere houding aan als het gaat om be­langenbehartiging. Dat werd twee jaar geleden al enigszins zichtbaar toen Friesland Foods besloot een eigen systeem van kwaliteitsborging op te zetten, het Qarant-systeem.
Die stap kreeg later een vervolg toen Friesland Foods brak met de Or­ganisatie Certificering Melkvee­bedrijven, die de zuivelbedrijven ooit samen met LTO Nederland hadden opgezet. Sinds dit jaar laat Friesland Foods de melkbe­drijven van zijn leden als enige door het externe bureau Cicero beoordelen.
Ook de zelfstandige visie van Friesland Foods over het post­quotumtijdperk past in die trend. We doen alles alleen, tenzij we meerwaarde zien in gezamenlijk­heid, is het standpunt dat Fries­land- voorzitter Sybren Attema vorige maand verwoordde toen zij zijn visie over de quotering openbaarde. In het verleden was de houding van alle zuivelbedrij­ven precies tegenovergesteld: we doen alles samen, tenzij. Dat dog­ma bestaat niet meer voor Atte­ma.
In het blad ZuivelZicht, ver­woordde zijn directievoorzitter Luc Dahlhaus het in zijn hoeda­nigheid als NZO-voorzitter on­langs als volgt: ?We zijn de afge­lopen jaren steeds voorzichter ge­worden met het maken van af­spraken. Dat hebben we niet met elkaar uitgevonden, maar dat groeide als gevolg van externe factoren.? Dahlhaus ziet voor de NZO meer een platformfunctie wegge­legd, waarbij het secretariaat een coördinerende rol krijgt. Collec­tieve activiteiten zoals reclame­campagnes voor de totale zuivel horen daar nadrukkelijk niet meer bij. Andere zuivelonderne­mingen zien wel in dat de NZO op den duur een andere rol zal krij­gen, maar Campina had bij voor­beeld best nog met een gezamen­lijke visie over de quotering wil­len komen. ?Wij willen die deur niet dichtgooien?, zei Campina­voorzitter Kees Wantenaar na af­loop van het symposium. ?Maar je krijgt soms wel het gevoel dat het een gepasseerd station is.?
Loonen: ?Opstelling Friesland Foods verwondert me? Dahlhaus ziet platformfunctie voor NZO


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 15/06/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
vanmorgen net een vergadering van RFF gehad. Het werd me duidelijk dat de verschillen in markt tussen de melkfabrieken nu bij een "vrije" markthandel versterkt worden. Het lijkt me dan ook logisch dat een ieder zijn strategie kiest die bij hem/haar past. Wat we daarna in de toekomst wel of niet samen kunnen doen zien we dan wel. Dat je bij de RFF ongelimiteerd melk kunt produceren is lang nog niet uitgegeten. Maar gezien de verwachte stoppers, melkprijs en andere beperkingen(milieu en finaciering) zal het wel mee vallen met de plotselinge groei. Een aantal veehouders(ik ook)hadden de inzet: indien de melkprijs bv 22 cent is je het wel laat om enorm te produceren en als de markt wel vraagt om melk(hogere prijs) de melk altijd wel welkom moet zijn. De verwerking van deze ( veel of weinig) melk dat vraagt wel stof tot nadenken. Maar een leveringsrecht(geld voor verwerking) kopen is voor ons uit de boze, dan zal je de boer die stopt ook moeten straffen want door het stoppen blijft er verwerkingscapiciteit over. Kortom veel stof om na te denken. 2015 is al begonnen!!!!!
Onbekend
DD voor 22 cent kun je in Ned. niet fatsoenlijk produceren, niet veel melk, ook niet weinig, ik heb ook het verhaal gehoord van FF, ik vind het een heel slecht verhaal,
als dat de toekomst wordt voor de zuivel, is het gebeurd met de zuivel in Ned.
Onbekend
dat zeg ik, voor 22 cent laat je het wel. maar als dit de prijs is die je(niet alleen bij de RFF maar ook elders) uitbetaald krijgt heb jij dan een alternatief ? Bij overmaat op de markt heb je weinig keus. Dat dan vele zullen sneuvelen staat wel vast. Daarom hoop ik ook dat de (onze)Coop. met zijn internationale afzetmarkt kan voorkomen, met z'n toegevoegde waarde op produkten we zover zullen zakken. Ik weet niet niet wie jullie te (s)preken had van de RFF maar 1 geruststellende gedachte was wel dat ook onze collega's elders het niet kunnen en die het wel kunnen de markt nooit(voorlopig dan) kunnen voorzien van melk voor die prijs zelfs niet in uit N-Zeeland.
anonymous_821
Toch lijkt het me in het belang van alle melkveehouders als men een soort overleg platform in de Nederlandse zuivel heeft om voeling van elkaar te houden.
Alles hoeft niet eender maar elkaar vliegen afvangen kost de boeren geld.
Onbekend
Cees Vogelaar gaf mij tijdens de regiobijeenkomsten zoveel informatie over reilen en zeilen van de Ned.collega-zuivelfabriekendat ik de indruk kreeg dat hij deze informatie niet uit de vakbladen had maar aardig thuis was in de mangement van de betreffende fabrieken, dus ik verwacht dat dat wederzijds is.
Onbekend
dd je hebt gelijk, maar als iedereen hardop roep dat er wel degelijk "overleg" is, mag jij raden welke waakhond weer strak in de ketting hangt.
Onbekend
Misschien dat we gezamelijk (campina en rff) een nieuwe maatschappij moeten stichten waar enkele onderdelen van elkaar kunnen onderbrengen zonder dat die "pitbull" ons op de vingers gaat tikken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , campina , zuivel en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0