Topproductie FHRS

Uit het agrarisch dagblad van vandaag:

Ponsstar Topcow topmelker FHRS
Leeuwarden ? Ponsstar Top-cow, het melkveebedrijf van Arjan Pons in Gouderak, staat bij het stamboek FHRS bovenaan in de lijst van top­melkers. Pons realiseert met zijn 42 melkkoeien in 305 dagen een ge­middelde productie van 19.481

kilo melk per koe, met 4,20 procent vet en 3,92 procent eiwit. Het econo­misch jaarresultaat (EJR) komt daar­mee uit op 5.182 euro per koe. Top­koe is de excellente Ponsstar Samantha, met 27.912 kilo melk en een EJR van 8.533 euro.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Erg knap van die Pons. Wat ook knap van hem is, is dat hij naast deze enorme produktie, ook nog eens zijn bedrijf enorm laat groeien. Immers volgens de Subsidiegegevens van LNV was zijn quotum in 2004 ongeveer 300.000 kg melk. En nu blijkt die dekselse Pons een tweetal jaren later 42 * 19.481 = een slordige 800.000 kg te melken. Niets dan lof voor zulke ondernemers!!!!
Onbekend
Ik ken hem niet persoonlijk maar ik heb het weleens aan de mensen van delta gevraagd die hem kennen en in de buurt komen, maar daar hoor je weinig positieve geluiden. Waarom zit hij bij het FHRS terwijl hij in zuid holland woont? vorig jaar stond in de krant dat zijn top koeien tot 1300 kg wegen?
Bij delta wordt de MPR met de melktank vergeleken, doet het FHRS dat ook???

Ik ga toch nog maar een keer pushen bij de veeteelt studieclub om daar te gaan kijken.

Oh ja Co volgens mij melkt hij zijn koeien op een grubstal
Onbekend
Nou,

onze rundveestudieclub is er pas met de jaarlijkse excursie langsgeweest. Helaas was ik er zelf niet bij. Volgens collega's die er wel bij waren was het een onvergetelijk bezoek. Pons zelf schijnt wel een onbetwiste koeienkenner te zijn, qua afstammingen dan. Zijn verhaal was echter weinig geloofwaardig. ('deze koe heeft voor €700.000,- aan embryo's geleverd......', koppel gemiddeld 20.000 kg melk ). Voor de droge koeien lag een rug voer van 1 meter hoog: alleen het bovenste laagje was niet beschimmeld....

Dus: een absolute aanrader om eens langs te gaan (hoe gek kan het zijn). Zorg echter wel voor lieslaarzen.
Onbekend
Ik ben er een maand geleden geweest, inderdaad een onvergetelijk bezoek.
Helemaal geen showstal; koeien staan op een grupstal en worden 3 x per dag gemolken (hij zat erover te denken om 4 keer per dag te melken, dat wel door melkers wat nu ook al gebeurde). Maar zijn verhaal hoe de koeien gevoerd worden was onvergetelijk en druisde tegen alle normale theorien in. Als voorbeeld de droge koeien kregen het normale rantsoen van de melkkoeien met een extra schep grondstoffen (tarwemeel) om deze zo zwaar mogelijk te laten afkalven, daarbij hoorde wel een injectie met vit D3 om kalfziekte te voorkomen. Zijn graskuil was zeer eiwit-en suikerrijk om de opname zo hoog mogelijk te laten zijn met daarnaast een fors aandeel zetmeelrijke grondstof in de vorm van tarwemeel. In de fokkerij paste hij een strenge selectie toe; als een koe wat mankeert verdween zijzelf maar ook haar nafok. Hij gaf ook aan dat zijn melktak binnen de onderneming ( hij heeft daarnaast spermahandel, fokveehandel, een zuivelbedrijf in opbouw en een bedrijf van 700 koeien in opbouw in Duitsland) verliesgevend was, maar de rest was wel duidelijk winstgevend. Dit waren enkele voorbeelden van zijn verhaal.
Co, voor de videobeelden moet je niet langs gaan bij hem, maar zijn verhaal is des te interressanter om vast te leggen.
Onbekend
91 kg per dag voor de top koe?
niet voor te stellen man
Onbekend
Wat is de beste stier die hij geleverd heeft dan ?
Hij had vorig jaar ofzo wel 2 beste koeien in de stand van samen staan op de HHH show was dat dacht ik .
Onbekend

Zulke bedrijven als Arjan Pons moeten ze maar mooi bij die excentrieke club, het FHRS, houden.
Die melkproductie van hem van bijna 20.000 kilo in 305 dagen met ook nog eens 4,20% vet en maar liefst 3,92% (!!!) eiwit dat gelooft toch zeker (bijna) niemand.
De topmelkers van Nederland realiseren ongeveer 12.000 kilo. En dan zal hij daar even 8.000 kilo bovenzitten.

Het wordt tijd dat het FHRS eens werk maakt van een goed controlesysteem.
Doen ze dat niet dan dienen alle dieren die in registratie zijn bij het FHRS uitgesloten te worden van fokwaardeberekeningen.
Onbekend
heb zelf nu 8 kalveren lopen van ponstar emerton maar deze vallen echter wel op door hun activiteit en bouw van het kalf. Ik denk zeker dat zijn koeien veel kracht bezitten en wel degelijk goed zijn maar zo goed als geschreven word is denk ik een beetje te...
Onbekend
ruim 40 koeien met zo'n productie en dan verliesgevend zijn? Lekkere economische diertjes dus. Kan de nafok alleen maar tegenvallen. Koos heeft gewoon gelijk, zijn quotum spoort lang niet met zijn productie maal koeien. Of hij heeft een vetreferentie van 10%. Maar dat is dan voor het laatst dit jaar. In de veeteelt staat nu opeens ook het aantal koeien niet meer in de advertentie... En het FHRS?? Die geeft een nakomeling van Jorryn met de ogen dicht nog 84 punten. Vandaar dat bij Pons alles excellent is.... Co een iets actuelere link mag ook wel 😄

[www.veeteeltforum.nl]
Onbekend
woont die Pons misschien in de buurt van eneWim?
Kunnen ze lekker tegen elkaar op boeren
Grasbaal
Een zeer bijzonder bedrijf, ik zou daar tijdens het melken graag een keertje willen filmen................
Grasbaal
Hier een "oude" discussie over dit onderwerp op het Veeteeltforum:

Hans van Bergen (Veehouder) 02-12-2005
Ik had me verekend Sander maar jij ook want de produktie zou 95 kg zijn. In de catalogus(www.h-h-h.nl) zie ik Ponsstar Samara staan met 2.00 33dgn 3194kg 5.13v en 4.59e lw 141. Dat is dus 96.8 kg melk per dag!! Een vaarsje. En dan ook nog torenhoge gehaltes voor een vaars die net een maand gekalfd heeft. Dat lijkt me diplomatiek gesteld ehm wat veel.

Sander (Melkveehouder) 02-12-2005
Veel mensen mochten willen dat ze zo koeien kunnen fokken als tiede van der ploeg. Zag nog een bedrijfscollectie van hem in het bladje van Cr-delta. Zo vreselijk uniform, uit de kunst. Iedereen heeft, net als Tiede, zo zijn eigenaardigheden, daar moet je soms doorheen kijken. De prijs lijkt mij terecht, want koeien fokken kan ie. De kampioensvaars van HHH is trouwens ook een superbest dier. Ook doodnormaal getoiletteerd in tegenstelling tot vele andere deelneemsters. Persoonlijk erger ik mij dood aan al die hanekammen op de rug van de koe. Een goede koe heeft geen kam nodig, die heeft een keiharde bovenbouw. De juror van Bons had zo'n enorme kam, het hairspray was niet aan te slepen. Daar kan Beatrix nog een puntje aan zuigen. Hans 20/6,5 maal 24 is trouwens 74. En dan mis ik nog maar 6 liter. Met hard werken van Pons bedoel ik Frits, dat de koeien enorm in de watten worden gelegd.

eddy (veehouder) 01-12-2005
Erg kort door de bocht greg, om dit zo te brengen je stoelt dit op aannames en zonde om dit via deze weg te uiten,want de kampioenen waren puur. en zeker geen beautycase fokkerij (wel erg mooi woord trouwens)

greg (fokker) 01-12-2005
Aan de koeien van Bons is ook lekker gewerkt. De Juror stond diarree te maken tegen haar staartpluim door de vele ongewenste ingrediënten in het rantsoen en de ophangband van Aaltje werd vrijdagnamiddag goed bewerkt met een electriciteitsnoer. Het wordt tijd voor controle daar want vele fokkers hebben genoeg van dergelijke practijken.

Henk (m&a) 30-11-2005
Sorry, je ziet dat de beautycasefokkerij niet aan mij besteed is, ik heb er ook geen bal verstand van en dat wil ik ook niet. Ik vind het eigenlijk een beetje zielig allemaal zoals cowfitters 'in laten vliegen'(Bons), klinkt wel lekker stoer overigens, en bodygards inhuren voor koeien.Je valt er wel mee op met zulke dingen en dat zal ook wel de hoofdbedoeling zijn.Ik bedoelde eigenlijk alleen maar wanneer een koe lang op het bedrijf blijft lopen dit vaak een reden heeft, en die reden is dan niet omdat ie slecht is. Met je laatste zin ben ik het overigens volledig eens.

Hans van Bergen (Veehouder) 30-11-2005
Neej Henk Mitzy is geen stier maar een koe. Mijn koe komt van een momentum zoon van haar waarvan er velen bij diverse ki's getest zijn. Mitzy kreeg als vaars al 89 punten het ext van mijn Mitz Moment dochter is ook goed daarom wordt ze zo makelijk oud. Maar qua produktie kun je de topfokkers vaak niet vertrouwen. Daarin verschilt Pons niet wezelijk. Mensen willen vermaakt worden en fokkerij is vaak meer show en emotie dan cijfers.

Frits. (boer.) 29-11-2005
Het is natuurlijk tamelijk lachwekkend om een fokker die bekend staat om grootse keuringsresultaten, fokker van het jaar te maken, terwijl hij al 2 jr. niet op "De Nationale HHH-show" welkom is. Maar goed, ze zullen zijn koeien er de volgende editie wel weer graag bij willen hebben. De NRM in '98 was achteraf ook niet compleet, toen v/d Ploeg in de herfst de gehele HHH-show op zijn naam schreef. Ach mensen uitsluiten geeft altijd zo'n vieze nasmaak, je weet nooit of de kampioenen de echte kampioenen zijn. De Celsius een topkoe? nou ik zag het er niet aanaf. Dat Pons niet vies is van werken, zegt niets over zijn koeien. Integendeel, de koeien moeten willen "werken". Inderdaad was er dit jaar wat meer ondereind, maar de Ponsjes hadden ook in de achterhoede gelopen. Maar als ik de uitslagen van zaterdag zie met een 98 puntenkoe op 1f moet dat wel een superrubriek geweest zijn... Ik had de koe graag zelf gezien, maar helaas mag ik geen 2 dagen van huis...

Henk (m&a) 29-11-2005
Heb ik een vraagje Hans. Jou oudste koe heeft nooit een lw van 100 gehaald en is van een stier die aldus jou ten onrechte duur vermarkt is. Maar de koe heb je niet voor niets al zoveel jaren op je bedrijf rondlopen. Zou er immers iets aan die koe niet gedeugd hebben zou ze allang vertrokken zijn......dus misschien tóch een goede stier geweest, die Mitzy ??

Hans van Bergen (Veehouder) 29-11-2005
Nou ja 3x 20 is toch 60 liter. Ik mis dan nog maar 35 liter. Maar hoe vaak zijn we niet belazerd door Amerikaanse canadese duitse franse of italiaanse veehouders? Telkens weer!! Mijn oudste koe komt uit de indertijd beroemde Ron Nan Leader Mitzy. Qua ext is ze wel goed maar qua produktie heeft ze nooit 100lw kunnen halen. De mijne is gewoon een proefstierdochter natuurlijk maar er is uit die koe voor mischien wel 100.000 dollar aan embryo's verkocht. All waisted money. Wat heeft Tiede nu weer verkeerd gedaan trouwens Frans?

Frans (veehouder) 28-11-2005
Tiede vd Ploeg fokker van het jaar!? het is een grote aanfluiting en het degraderen van deze titel, zonde. Als je iets uithaald hebt wat niet door de beugel kan, kom je nooit, never, in aanmerking voor een koninglijke onderscheiding. Jammer dat dit gebeurt is.

Sander (Melkveehouder) 28-11-2005
Ik ben hier niet om de PS koeien/stieren de hemel in te prijzen. Ze vielen mij gewoon niet tegen. Die oude celsius koe is toch gewoon een superbeste koe? De koeien stralen geen show uit, maar moet dat om melk te produceren? Ik heb de pons koeien liever dan menig koe die de ring wel betrad. Die productie van 20 kg was dus in 6,5 uur. Heb het al eerder gezegd veel waarde hecht ik daar niet aan. Je gelooft het toch pas wanneer je zelf zo'n koe melkt. Maar is dat interessant? Nee, als je Arjan Pons eens goed bekijkt dan zie je iemand die niet bang is om werk te verzetten en daarbij de puntjes op de i niet vergeet. Ik geloof dan ook best dat de koeien drie keer daags een nieuw gemengd mengsel voor gedraaid krijgen. Met twee maal daags vers hooi er bovenop, voor een stabiele pens. De koeien worden drie keer daags gemolken, liggen dik in stro en als ze liggen kunnen ze nog gewoon doorvreten van het rantsoen zonder mais maar met 18 kg ds krachtvoer. Niet bepaald standaard, dus is de hoogte van de productie niet erg boeiend. Ik heb net even snel 4 PS stieren opgezocht maar de verwachtingswaarde van die stieren is allemaal veel melk, Alex? Tieme uitroepen tot fokker van het jaar, lijkt mij een goede zaak.

Frits (boer.) 28-11-2005
Met dank aan de "fokker van het jaar" stonden er nog wat redelijke koeien op de Samen stand, voor de rest is iedereen even schamper over de Pons-fokkerij. Uierkwaliteit en voeding? leuke uitweg, de koeien worden er niks anders van. Als je zoveel poeha vooraf maakt en zoals Pons zelf adverteerd in Veeteelt als zijnde HET topbedrijf van Nederland mag je toch ook wat verwachten. Dat zijn "toppers" niet in de ring verschenen is geen gemis geweest. De punten die hij bij zijn koeien heeft zijn een aanfluiting voor de betreffende inspecteur en stamboek. De zogenaamde supervaars leek mij amper AB waardig. De witte koe ernaast (ik meen een Jocko, zou ex-91 moeten zijn) zou mi. een punt of 86 waard zijn. Als je denkt dat dit vee bewaakt moet worden, zou ik is naar de opticien gaan.... Trouwens, hoeveel uur melk is die 20 kg. van jou Sander?

Alex (veehouder) 28-11-2005
Nou Hans, ik weet niet of KI Samen zo blij moet zijn met het feit dat ze in alle kranten staan. De strekking van de artikelen zijn niet bepaald reclame in positieve zin voor deze wispelturige KI uit Limburg. Ik zou me doodschamen als ik vertegenwoordiger was voor KI Samen en vrijdag en zaterdag achter die koeien van Pons en achter dochters van een stier moest staan die -1000kg melk vererfd met +,25 vet en -,15 eiwit. Daar wordt je niet bepaald vrolijk van, dieptriest dat je niks beters hebt te vermarkten.

Hans van Bergen (Veehouder) 28-11-2005
KI Samen is er weer in geslaagd om geen nieuwe fokstier te presenteren uit het eigen programma en toch is iedereen weer bij hun wezen kijken!! En dat zonder duizenden euro s kostende reclamecampagne. En ze staan weer in alle kranten.

Hans van Bergen (Veehouder) 28-11-2005
Ik ben dat niet met je eens Sander. kijk ik heb een veestapel met 9000 liter met hoge gehaltes en 82 punten ext.(vrij gemiddeld dus) Ik krijg rietjes van mijn eigen stier in het. Als ik rietjes van de KI neem zijn die veel duurder. Het moet dan ook wel zo zijn dat die beter zijn dan uit mijn eigen fokprogramma. En de nakomelingen moeten ook beter en niet slechter zijn dan de moeders. 95kg of 15 kg is best een verschil!! Wij zijn helaas niet verder gekomen dan de midwintersneeuwshow op de veluwe. Gelukkig zijn we bijtijds omgedraaid.

Frans (veehouder) 27-11-2005
Die koeien van Pons deden mij herineren aan de vroegere funcie van de ijsselhal n.l. de veemarkt. Ben volledig met de vorige reactie eens, door die koeien op de HHH te tonen deed afbreuk aan het imago van KI-Samen en helemaal van de HHH. En die produktiegegevens, ach daar moet je bij glimlachen en helemaal dat ze gemolken werden met een ondoorzichte ketel. Het was het verder een super show, waar Stormatic zich toch wel heel apart liet zien. Complimenten aan de organisatie!

Sander (Melkveehouder) 27-11-2005
Ik heb gehoord van medewerkers van Samen dat de vaars 80 kg moest geven. Ze ws donderdag om 12 uur en vrijdagmorgen om half zeven gemolken, zat er 20 kg melk in de emmer. Weer een ander verhaal dus. Die liters vind ik ook niet zo interessant of dat nu 97, 80 of 50 kg per dag is. Koeien hadden allemaal wel veel kwaliteit in het uier. En dat is gewoon een kwestie van voeren. Als je dan hoort wat ze allemaal erin stoppen kun je vraagtekens zetten bij de hoeveelheid, maar de ingredienten spreken mij wel aan.

Frits (boer.) 26-11-2005
Ki Samen heeft zichzelf geen goede dienst bewezen met de Pons-koeien lijkt mij. Gewoon melkvee, zonder ook maar enige show, inclusief een prachtige slachtkoe (ik schat vlot 425 tot 450 kg) Als ik dan lees in het Agrarisch Dagblad dat de koeien zelfs door bodyguard's bewaakt werden, kan ik moeilijk een meewarige glimlach onderdrukken. De supervaars van 97 kg per dag in haar lopende lijst blijkt in Zwolle slechts 15 kg. in de emmer te geven, aldus het Agrarisch Dagblad. Beste KI-Samen, "de praktijk bewijst het" zou ik zeggen. Hier was mi. duidelijk sprake van een "Plons-star" heel dom om zo je naam als KI te grabbel te gooien. Verder was het een mooie show, maar wel heel veel afvallers, maar goed met zulk knudde-weer kun je ook weinig anders verwachten.

Sander (melkveehouder) 18-11-2005
Het mag wonderlijk zijn en de stieren zal ik de eerste jaren zeker niet gebruiken maar stiermoeders bekijken is toch stukken interessanter dan dochtergroepen. Een combinatie van beide is het mooiste.

Frits (boer.) 16-11-2005
Nu gaan we het beleven. Onderstaande afkomstig van ki-samen.nl 10-11-2005 - K.I. SAMEN PRESENTEERT UNIEKE GROEP STIERMOEDERS Jaar in jaar uit groeit de belangstelling voor de meest aansprekende koefamilie van Nederland. K.I. SAMEN heeft vertrouwen in deze familie en test als enige K.I. stieren uit deze unieke koefamilie. Alle records worden door deze koefamilie gebroken! De producties van de koeien zijn fenomenaal en ook hun maat, inhoud en uithoudingsvermogen. De Ponsstar S-familie is werkelijk iets aparts. K.I. SAMEN wil niet alleen stieren hiervan testen, maar ook iedereen laten zien wat voor koeien als stiermoeders zijn geselecteerd door K.I. SAMEN. Hiermee heeft K.I. SAMEN een wereld primeur, nog nooit eerder liet een K.I.-organisatie een stiermoeder groep zien. Kom naar de HHH-show!!! De groep zal bestaan uit 5 koeien met uitzonderlijke kwaliteiten: Ponsstar Shelby (AB 88) , een Lord Lily dochter met een enorme lengte, een geweldig melkskelet en een zeer hoge levensproductie. Tevens komt haar Jesther dochter Ponsstar Sacha (AB 88), moeder van Blackstar PS, op de show. Ponsstar Silva (EX 91) is een Jocko-dochter, die door velen wordt beschouwd als Neerlands beste Jocko dochter. Als absolute topper komt ook Ponsstar Samantha en haar LIGHTNING dochter Ponsstar Samara mee. Ponsstar Samantha (EX 90) is de meest indrukwekkende vaars van vorig jaar en heeft voor meer dan 200.000 Euro contracten op haar naam. Haar eerste dochters, 8 in getal, hebben een lactatiewaarde van gemiddeld 134+. Zij is tevens de moeder van Superman PS. De volle zus van Superman PS is Samara en deze koe is een absolute sensatie en staat inmiddels voor 1 miljoen Euro onder contract met Azië, die eerst het contract bevestigde nadat zij het DNA van deze koe hadden geanalyseerd. Zowel moeder Samantha, als dochter Samara beschikken over kappa-caseïne BB. Eiwit is hèt handelsmerk van deze familie. De bedragen zijn al net zo wonderlijk als de produkties......

[www.veeteelt.nl]
anonymous_602
hoe is het mogelijk?
anonymous_821
Naar ik dacht is Arjan Pons door CR Delta geschrapt en zijn alle lijsten daar ongeldig verklaart wegens onregelmatigheden.
Nu dus onenigheid over de afstammingsgegevens van de dochters van zijn stier.
Zijn productie is een héél eind boven de "normale" topmelkers in Nederland.
Wat waarheid is kan ik niet achter kijken.
Weet iemand eigenlijk wat de hoogse productie in de USA is (daar met BST natuurlijk)
<<<<<<

FHRS: papieren bewijzen voor gesjoemel door FHRS: papieren bewijzen voor gesjoemel door NRS Leeuwarden
– HetstamboekFHRS zegt bewijzen te hebben dat het NRS knoeit met de afstammingsgegevens van dochters van de stier Ponsstar Emerton, die is gefokt door FHRS-lid Arjan Pons uit Gouderak. Het FHRS heeft diverse uitdraaien gemaakt van afstammingsgegevens uit de Iris-databank (voorheendeNIS-databank). Daaruit zou blijken dat vaarzen die met de S van stamboekregistratie stonden geregistreerd, op 6 oktober een C-registratie hadden, waarmee wordt aangegeven dat de afstamming onbekend is. Een paar dagen later was de C weer vervangen door een S in de databank. ”Die zesde oktober was de peildatum voor de fokwaardedraai van november. Op die manier voorkomt CR Delta dat Emerton een fokwaarde krijgt”, zegt FHRSvoorzitter Dirk Endendijk boos. Volgens Endendijk heeft hij zo uitdraaien liggen van ongeveer dertig dochters van Ponsstar Emerton waarmee is gemanipu-leerd. Endendijk: ”Hier wordt nog veel erger gerotzooid dan bij de SRV in Duitsland.” Een woordvoerder van CR Delta wil liever niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. ”Het lijkt me het beste als het FHRS en het NRS eerst gezamenlijk om de tafel gaan zitten en de kwestie uitzoeken.”

------------------------------------------------------- -------------------------

Ponsstar Emerton Foto KI Samen


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 17/10/2006
anonymous_1249
Dat is inderdaad een hele plons ineens. Vakmannetje dan maar of zo.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , koe , ponsstar , cow , melkveebedrijf en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
13