EU tegen nieuwe mestregels


EU tegen nieuwe mestregels
Commissie kwaad op Veerman
Den Haag ? De Europese Commis­sie is kwaad over recente versoe­pelingen van de mestregels door Nederland. Dit meldt landbouw­minister Cees Veerman aan de Tweede Kamer.
Zo heeft Veerman besloten om dit jaar het scheuren van gras­land in oktober mogelijk te ma­ken en heeft hij afgelopen zomer toestemming gegeven voor de ver­hoging van de gebruiksnormen voor zomergerst en wintertarwe. Dit is hem in Brussel niet in dank afgenomen.
De Commissie ziet deze maatre­gelen zelfs als een feitelijk open­breken van het mestakkoord dat eind 2004 met de Europese Com­missie is bereikt. Formeel gezien zouden zelfs nieuwe onderhande­lingen nodig zijn.
Zo ver laat Brus­sel het waarschijnlijk niet komen, maar duidelijk is dat voor verdere versoepelingen er
geen ruimte is. Derogatiebedrijven met een ge­bruiksnorm van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest hoeven er niet op te rekenen dat zij die norm tot 170 kilo per hectare mogen opvul­len met staldiermest en de rest met graasdiermest, aldus Veer­man. Onduidelijk is of rosé-kalve­ren aangemerkt mogen worden als graasdier.
Ook moet de vraag nog worden beantwoord of cham­post dierlijke mest is of niet.
De Commissie is zo streng rich­ting Nederland omdat het de hoogste derogatie heeft van alle EU-lidstaten. Alle andere lidsta­ten hebben ingestemd met de hui­dige derogatie en omdat de Com­missie geen precedent wil schep­pen richting andere lidstaten die nu met de Commissie praten over een derogatie
Meer weten? Bekijk de bronnen op www.agrarischdagblad.nl/bronnen


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 26/10/2006

Deel dit topic

Reacties

anonymous_821
Verkiezingen en mestgevaar
COMMENTAAR
De Europese Commissie is kwaad over recente versoepelin­gen van de mestregels door Nederland. Brussel neemt het Veerman c.s. niet in dank af dat scheuren van grasland in oktober mogelijk was en verhoging van de gebruiksnor­men voor zomergerst en wintertarwe is toegestaan.
Volgens minister Veerman ziet de Commissie deze maatregelen als het openbreken van het mestakkoord van 2004, ofwel het binnenhalen van de derogatie (versoepeling van bepaalde mestnormen). Hij toont zich blij dat Brussel derhalve niet op nieuwe onderhandelingen aan­stuurt, waar waarschuwt de Kamer en de Nederlandse landbouw wel.
Is dat bangmakerij om de continue stroom van versoepelingsvragen van de Tweede Kamer (c.q. de sector) in te dammen, of is de waarschu­wing terecht?
Dat laatste is het geval. Ook andere lidstaten kijken mee en zijn niet blij dat Nederland, met de verstgaande derogatie van alle­maal, de zaak steeds iets verder oprekt. Met name het idee om staldier­mest (varkens, kippen) op land van melkveehouders aan te wenden binnen de derogatienorm van 170 kilo per hectare, is spelen met vuur.
Voorafgaand aan de derogatie was het balanceren op een dun koord.
Nu het applaus is verstild, gaan plots de remmen los. Kamerleden als Koopmans (CDA) en Oplaat (VVD) zien het gevaar kennelijk niet in deze verkiezingstijd. Dat is zeer zorgelijk: als Brussel contractbreuk constateert, is de felbevochten en broodnodige derogatie van tafel.
Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 26/10/2006

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , zomer , stikstof , mestakkoord en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0