Groeten uit China (deel 1)

Hieronder een stukje uit het verslag van <a href=landbouw.paginablog.nl/landbouw/2007/… target=0>Wilbert Litjens, student WUR</a> (hij is<a href=melkquotum.prikpagina.nl/search.php/… target=0>regelmatig te vinden</a> hier op ons prikbord:

We vertrokken naar Tangshan, een regio in Hebei, 200 km ten oosten van Beijing. Op dinsdag en woensdag hebben we een aantal kleine tot middelgrote bedrijven bezocht, adviezen gegeven en geprobeerd om ons voer te verkopen. De reguliere verkoop van alles is hier gebaseerd op prijs en de drinkkwaliteit van de verkoper. Nutreco wil een ander concept introduceren in China, wat meer lijkt op het Europese voerverkoopmodel. Het gaat erom een duurzame relatie op te bouwen met klanten gebaseerd op adviezen en goed passend voer. De boeren die wij gesproken hebben, willen mijn inziens wel verbeteren, ze hebben wel twijfels aan hun huidige koemanagement, maar hebben geen idee hoe het beter kan. Maar om daar dan ook meteen verkoop aan te koppelen, dat is een stukje moeilijker
Een aantal voorbeelden voor koeienmensen in Nederland: koeien krijgen hier 3 keer per dag eten, dit bestaat uit een aantal kilo mais stro (gedroogde maisplant zonder de kolven) en daarnaast compound feed. Dit compound feed kan uit van alles bestaan, mais, soja, raapzaad, concentrates, etc. Verder wordt water niet overal onbeperkt versterkt. Het gevolg is dat koeien een lijden aan continue acidosis. Verder krijgen melkkoeien en droge koeien hetzelfde voer, worden de koeien niet uitgemolken de eerste dagen na afkalven (er bestaan zelfs door de overheid geschreven handleidingen waarin dit wordt aanbevolen). Het gevolg is allerlei problemen met de koeien en erg lage producties. De genetische basis is goed, er worden HF fokstieren gebruikt uit de hele wereld, we hebben ook al een pink gezien met een Nederlandse vader. De boer liet de pink trots zien, maar helaas mankeerde er wat aan het uier (waarschijnlijk een voedingsprobleem) wat de boer niet kende. Ons werd gevraagd wat te doen, de boer dacht dat afvoeren het beste was, maar dat hebben we hem maar afgeraden. Ook traditionele medicijnen worden gretig gebruikt, bijvoorbeeld om, ironisch genoeg, een pens op gang te krijgen.

De komende tijd ga ik me bezig houden met het opzetten van een aantal grote demonstratiebedrijven om de Chinezen te laten zien dat met goed koemanagement, wel degelijk betere resultaten zijn te behalen. Nu zijn de boeren niet voldoende overtuigt van onze adviezen en zijn ze bang om te veranderen. Dit komt mede vanwege negatieve ervaringen met eerdere veranderingen. Vrijwel al deze vorige veranderingen waren van slecht naar slecht(er) (van de ene voerleverancier naar de andere) en op een onjuiste manier doorgevoerd. Dit maakt boeren vrij wantrouwend tegenover goedbedoelde, juiste, doch drastische adviezen, alhoewel ze wel willen verbeteren.

Het complete verslag: [wilbertlitjens.waarbenjij.nu]

<img src=waarbenjij.nu/files/nfs/…;

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ze moeten in China ook weer niet te wijs worden.;-)
Onbekend
Kennis inkopen is één, die kennis ook uitvoeren is twee. Dehele landbouw en veestapel omtoveren naar moderne inzichten is wel even iets anders danhet kopieëren van moderne techniek. Maar we zullen zien.
Onbekend
Het gaat dan net als met de pootgoedsector die vragen zich ook af of hun "ontwikkelingshulp" daar achteraf wel zo slim was....
Onbekend
ach, alle kennis uit Nederland komt via `Wageningen`waar studenten uit de hele wereld studeren, toch wel overal.
Onbekend
over een jaartje of wat, gaat China zuivel exporteren.
Onbekend
Zou best kunnen, als je bedenkt dat op elke 8 wereld"burgers" er één een Chinese boer is.
Onbekend
Allereerst bedankt voor de reclame voor mijn reisblog Co

Verder moet je natuurlijk alle info van de Chinese overheid met een paar korrels zout nemen, niemand weet wat er klopt van die gegevens...

Ook denk ik dat de productie van de Chinese koeien de komende jaren niet hard zal stijgen, mogelijk dat in 10 jaar de productie op gem 7000 ligt, veranderingen gaan niet snel in China. Wel komen er steeds meer grotere bedrijven, de kleine 'backyard' farmers met een paar koeien zullen allemaal verdwijnen.
Grasbaal
Heb het een tijdje terug op TV gezien, ze bakken er op melkveehouderij gebied nu nog weinig van daar. Maar de kennis wordt gewoon ingekocht en over 10 jaar produceren de koeien daar ook op een hoog niveau.
Grasbaal
De echte handelsmannen hou je niet tegen.......
Grasbaal
China importeert minder zuivel

China heeft in de eerste acht maanden van 2007 199.000 ton zuivelproducten geïmporteerd, 18.7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat meldt de Chinese douane. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat als een van de voornaamste oorzaken van de sterke druk op de zuivelmarkt de opmars van de Chinese zuivelconsumptie en daarmee toenemende importbehoefte gelden.

[www.agd.nl]
anonymous_1078
We blijven je zo op de voet volgen!, je hebt er weer wat nieuwe foto's bijgeplaatst zie ik:

<img src=waarbenjij.nu/files/nfs/…;

<img src=waarbenjij.nu/files/nfs/…;

<img src=waarbenjij.nu/files/nfs/…;

Meer foto's: [wilbertlitjens.waarbenjij.nu]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stro , koeien , china , voer , soja , overheid , boer , lei , groeten uit , koemanagement en pens geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0