Nieuwbouwwijk verwarmd door koeienpoep

Nieuwbouwwijk verwarmd door koeienpoep
Uitgegeven: 7 januari 2009 13:42
Laatst gewijzigd: 7 januari 2009 13:42

ZEEWOLDE - Een complete nieuwbouwwijk in Zeewolde wordt vanaf woensdag verwarmd door energie uit koeienmest. De poep wordt geproduceerd en verwerkt op de lokale melkveehouderij Van Beek.
Volgens directeur Gijs de Man van Essent Warmte is dit het meest innovatieve mestvergistingsproject in Nederland. ''Een nieuwbouwwijk met 3000 woningen wordt voorzien van de groene warmte. Die hoeveelheid huizen is uniek.''

Het biogas dat wordt geproduceerd in de mestvergister wordt via een 5 kilometer lange gasleiding naar de warmtecentrale van de wijk gebracht.

Daar wordt met een biogasmotor duurzame elektriciteit opgewekt. De warmte die hierbij vrijkomt gaat via het warmtenet van Essent naar de nieuwbouwwijk.

Het project wordt gesteund door de gemeente Zeewolde, Essent Warmte, stichting Warmtenetwerk en maarschap Van Beek.

Essent Warmte hoopt in de toekomst veel meer wijken op deze manier te verwarmen. Volgend jaar gaat het koeienpoepproject van start in een nieuwbouwwijk in Leeuwarden. Daar worden 1500 woningen ermee verwarmd.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Rita e.a.: Dit was het positieve verhaal . Nu de ''soap'': Stel de nieuwbouwwijk bestaat uit 3000 woningen van energiezuinige bouwwijze waardoor het gasverbruik op 500m3 komt.(= ongeveer 1/3 van ''normaal'' verbruik). Totale gasverbruik is dan 1.500.000m3, gebaseerd op aardgas. Biogas bevat 0,6 van de energetische waarde van aardgas. 1.500.000m3aardgas * 0,6 = 2.500.000 m3 biogas. Koeiemest geeft ongeveer 20 m3biogas per kubieke meter mest. Het totale berekende biogasverbruik moet dan komen uit: 2.500.000 / 20 =125.000 m3 mest. De mestproduktie van 1 koe is +/_ 25m3 per jaar. Voor de totale benodigde mest van 125.000 m3 zijn dan 5.000 koeien nodig. ( En die heeft veehouder van Beek niet)
Onbekend
Wim,

Co-vergisting met bijproducten.
Wimsumar
Beste Rob2: Dat er meer in de vergister zou moeten als alleen de mest van de koeien van van Beek was al snel duidelijk. Sterker nog: Zoals het gepresenteerd word ''Nieuwbouwwijk verwarmd door koeienpoep'' dan word het heel koud wonen daar!
De bijdrage van de koeienmest is slechts een druppel op een gloeiende plaat .
klaas de b
Er zal waarschijnlijk meer gas per woning geconsumeerd worden. Het gas wordt in eerste instantie gebruikt voor opwekking van electriciteit. De restwarmte wordt voor verwarming van de woningen gebruikt. (WKK). M.a.w. als het restprodukt nodig is gaat men het hoofdprodukt produceren. Aangenomen dat het rendement van een verbrandingsmotor tegen de 30% ligt, is het gasverbruik 1/0,7=1.4 maal zo hoog. (Er van uit gaaande dat de restwarmte voor 100% efficiënt benut kan worden, wat in de praktijk wel niet zo zal zijn).
Onbekend
Als je te weinig mest hebt, kun je al die hondendrollen uit die nieuwbouwwijk er ook bij wel bijgooien, snijdt het mes van twee kanten!!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , energie , biogas , mestvergister , vergister en warmte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2