Illustratie van: Pfandfreak

VIDEO: Verschil oppervlaktewater buurlanden en Nederland

Een filmpje wat interessant kan zijn voor collega's in de grensregio om te delen op socials (zou ook handig zijn voor mij).

Of eventueel ter inspiratie.

Deel dit topic

Reacties

+6
Cowboy3
+3
Jean-PierreK
@Cowboy3 , dit filmpje wordt best goed bekeken. Ook door de mensen hier op prikkebord (dat kun je blijkbaar zien als je een YouTube kanaal hebt).

Maar ik zou het fijn vinden als het nog wat meer gedeeld wordt. Ik wil namelijk echt met politici (2e kamer of kandidaten EP) in gesprek.

Om dat te bereiken moet het nog wat meer op de socials gedeeld worden.

Bij voorbaat dank
+1
Cowboy3
@Jean-PierreK Ik had hem afgelopen zondag ook meteen op een agrarisch groeps app gezet (NO Brabant met 238 leden) en gisteren kwam hij weer een keertje voorbij, dus hij gaat rond.
Jean-PierreK
@Cowboy3 , dat is heel goed. Maar als het alleen onde collega's rond gaat dan bereik ik de (meeste) politici niet. Dus goed begin, maar er is nog een beetje extra nodig.
+1
Cowboy3
@Jean-PierreK In die groep zitten er ook een paar in het waterschapsbestuur en hier leest en tik ook vanalles, geduld is een schone zaak. 😉
Jean-PierreK
Ter verduidelijking, een grafiekje.

(klik om te vergroten)

+2
hans-hans
@Jean-PierreK mooi filmpje heb je gemaakt
weurding
Gedeeld op fb
hans1980
Intressant
Tinus78
Is natuurlijk al heel lang bekend politicie willen het nog niet horen. Ook mede reden derogatie verlies. Kwam ook al naar voren bij landbouwcongres mede georganiseerd door Lto. Mevrouw Bromet wilde niet geloven en een waterschapsbestuurder wilde dit wel met haar doornemen. Kon niet zo simpel zijn volgens mevrouw..
+1
Farma_boerke
De wat langere variant en regionaal uitgesplitst is via Stichting Agrifacts (en opname Co) ook beschikbaar
stichtingagrifacts.nl/regio-lezingen-over-wateropg…

Jean-PierreK
Voor de mensen die willen weten welke bronnen verantwoordelijk zijn voor (ongeveer) welk deel van de nutriënten in het stroomgebied van de Maas: Er is een rapport van de WUR waarin achter in bijlage 5 grafiekjes zijn weergegeven. In bijlage 3 staan de namen van wateren die als het goed is corresponderen met de (zwarte) nummertjes bij de grafiek.
Mkl87
De Dinkel is ook zo'n voorbeeld: twentefm.nl/artikel/3742222/…
+1
Jean-PierreK
@Mkl87 Duitsland kent twee verschillende normen voor stikstof in de KRW. Een algemene die hoog ligt (rond de 11 mg N/l) en een lage die vergelijkbaar is met de Nederlandse. De lage norm geldt voor de grote grensoverschrijdende rivieren. De rest schijnt de hoge (soepele) norm te hebben.
Mkl87
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
en een lage die vergelijkbaar is met de Nederlandse. De lage norm geldt voor de grote grensoverschrijdende rivieren.

@Jean-PierreK Maar dan nog voldoet deze blijkbaar aan de Duitse kant wel en de Nederlandse kant niet. Bij het waterschap zitten ook mensen die daar wel iets van vinden en iets aan willen veranderen, maar dat is volgens diezelfde mensen niet zomaar geregeld.
Jean-PierreK
@Mkl87 , heb je het over een rivier met een hoge norm of een met een lage norm?
Mkl87
@Jean-PierreK open.overheid.nl/documenten/…

Op p8 bij 2) staat het volgende:
Quote:
Nordrhein-Westfalen (NRW) interpreteert het Bewirtschaftungsziel anders dan Niedersachsen. Daar geldt deze wel voor de grote, maar niet voor de kleinere grenswateren. Het Bewirtschaftungsziel (2,8 mg/L) wordt in NRW momenteel in de volgende, grotere grensoverschrijdende oppervlaktewateren niet bereikt: Bocholter Aa, Berkel en Vecht. Gebaseerd op de actuele concentraties ligt er (volgens de inzichten van het LANUV) een verminderingsopgave voor de Bocholter Aa, Berkel, Dinkel en Vecht. Voor de andere, kleinere grensoverschrijdende waterlichamen met NRW wordt het Bewirtschaftungsziel van 2,8 mg/L niet toegepast. Hier geldt, net als voor alle andere wateren, alleen de 'Umweltqualitätsnorm' voor nitraat (11,3 mg/L Nitrat-N), hetgeen dus veel soepeler is dan de Nederlandse N-norm.

Per deelstaat bekijken ze dit blijkbaar ook nog anders. Maar de Dinkel valt dan onder de lage norm als ik het goed lees.

nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…
Jean-PierreK
@Mkl87 , als ik dit goed lees valt de Dinkel juist onder de hoge norm èn wordt de hoge norm zelfs niet bereikt. De Dinkel staat immers niet in de opsomming.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK of, het voldoet net wel aan de norm in Duitsland maar niet aan die in Nederland. Het staat er een beetje onduidelijk beschreven.
bio boer
@Jean-PierreK dat is in Nederland ook zo hoe groter het water hoe strenger
In Friesland zijn de normen voor kleine kanalen veel hoger ook rond de 11 dacht ik de Friese meren weer heel laag die kleuren ook rood

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN