Harde acties Franse boeren hebben succes

Ze blokkeerden snelwegen, kieperden stront voor de deur bij overheidsgebouwen en bestormden op 24 februari zelfs de landbouwbeurs in Parijs tijdens een bezoek van president Emmanuel Macron. Franse boeren voerden de eerste maanden van dit jaar wekenlang actie en dat loonde. De Franse regering deed diverse toezeggingen, waarmee de rust voorlopig weer even is weergekeerd. […]

Bron

Deel dit topic

Reacties

weurding
Jammer dat je op die manier cultureel erfgoed naar de kloten moet helpen om een en ander te bereiken
Erik1979..
Ik geloof niet meer in harde acties. Ik denk dat je wil je wat bereiken het bewustzijn van de meerderheid van de bevolking moet aanspreken. Ik geloof niet in imago. Dat vind ik bullshit. Maar dat de bevolking bewust is dat als je de voedselproductie uitbesteed aan hele verre landen dat je niet weet wat je eet en dat als je een regiem change hebt dat je dan zonder kunt komen. Neem Oekraïne maar als voorbeeld, komt in èèn keer een andere regering om wat voor reden dan ook, wil je daar je voedsel vandaan halen als ze je niet meer mogen dan heb je honger. En dat vergeten mensen. USA en Brazilië zijn geen landen waar we vanuit moeten gaan dat ze komende 100 jaar lief voor ons zijn. Ook maar een voorbeeld. Levensmiddelen moeten we zelf produceren zoveel als maar kan!
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Erik1979..:
Levensmiddelen moeten we zelf produceren zoveel als maar kan!

Voor weinig?

Schaarste is het beste wat ons als boeren kan overkomen, financieel.
Hoe meer idioterie en domheid, hoe beter onze uitgangspositie wordt.
Melk liever voor 60cent en tarwe 40cent dan 30 en 15cent. Is voor akkerbouw en melkvee beter.
Consument raakt het amper met het kleine aandeel wat opgaat aan voedsel.
Erik1979..
@Noorderling ben ik het gedeeltelijk mee eens. Je hoort mij niet zeggen voor weinig. Er hoort gewoon een zeer goede beloning voor te zijn. Ik ben voor grenzen dicht gooien voor buitenlands voedsel. Maar hoeveel collega's moeten kapot om schaarste te creëren? En dan wil jij dat ze het uit het buitenland halen? Wil jij tegen de Oekraïne concurreren wat zo corrupt is dat je nooit de zelfde feitelijke standaard hebt?
Noorderling
@Erik1979..
grenzen dicht gaat ons als exporterend land ook geld kosten, dat hebben we bij mh17 al wel gemerkt.
En wat betreft concurrentie, als die landen wouden met lagere standaarden hadden ze ons al lang kapot geproduceerd. Blijkbaar is er toch iets wat maakt dat wij op de wereldmarkt nog steeds mee kunnen komen door efficiëntie, onze kennis en gunstig zeeklimaat.

Stap in de auto, rij een stukje naar het oosten, kijk en luister. Als je hoort wat er binnen europa ook nog allemaal verkeerd gaat. Als ze daar binnen het boeren onder de knie krijgen op onze standaard gaan we ook het loodje leggen. Er buiten idem. En ook al komt het niet bij ons, het beïnvloed toch de wereldmarktprijs. Haalt het je rechtsom wel weer in.
We hebben op heel veel zaken ook nog wel een behoorlijke voorsprong.
Erik1979..
@Noorderling ik ben voor Europese grenzen dicht. Dat kan natuurlijk niet, begrijp ik ook wel. Daarom zorgen dat er meer betaald wordt voor buitenland eu voedsel. Als de btw op eu voedsel naar 0 gaat dan kunnen de lagere inkomens makkelijker lokaal voedsel kopen. Gaat de btw op buiten eu voedsel naar 25% dan moeten ze voor 25% goedkoper voedsel produceren. Dat durf ik wel aan. Ik weet dat het niet gaat gebeuren. Maar ik mag toch wensen hebben?
Noorderling
Quote Reactie van @Erik1979..:
. Als de btw op eu voedsel naar 0 gaat dan kunnen de lagere inkomens makkelijker lokaal voedsel kopen. Gaat de btw op buiten eu voedsel naar 25% dan moeten ze voor 25% goedkoper voedsel produceren. Dat durf ik wel aan. Ik weet dat het niet gaat gebeuren. Maar ik mag toch wensen hebben?

dat mag zeker.
Alleen denk ik dat we ongemerkt afhankelijker van het buitenland zijn dan we nu denken.
Dat dat ons ook nog wel weer behoorlijk gaat raken. We hebben onszelf, en zijn onszelf behoorlijk uit de markt aan het prijzen wat betreft industrie, technologie en essentiele middelen, medicatie, chipfabrikanten, elektronica. Voedsel voor mijn idee nog in mindere mate, maar kan men ook wel zuiniger op zijn.
Evergiven gaf wel bloot hoe kwetsbaar onze wereldeconomie is.
We hadden alles binnenboord moeten houden wat ons betreft, of onze positie verbeterd door geen import toe te laten vraag ik me af. Met onze duurzaam wijzend vingertje isoleren we onszelf nog.
Framos
@Erik1979.. zeg dan eens concreet welke grenzen er volgens jou dicht moeten. Ben wel benieuwd, eerder wilde je namelijk de EU opnieuw indelen toch?
Erik1979..
@Noorderling veel belangrijkere boodschap wat ik wil geven is dat je vreedzaam moet demonstreren. Soms een straat dicht gooien om Media aandacht of een distributiecentrum. Maar vooral zoals bij de vierdaagse voedsel uitdelen een ontbijt in het centrum van de stad vlaggen op zijn kop etc. Laat je zien en horen. Verspreid de boodschap zodat iedereen bij iedere verkiezingen ook even rekening houden met wat ze 3 keer per dag op hun bord hebben en savonds nog te snacken of te drinken hebben. Bewust zijn terug krijgen in de bevolking dat voedsel belangrijk is.
+1
Albert Altena
Grenzen dichtgooien leidt altijd tot malafide praktijken.
En hoe wil je grenzen dicht gooien als jezelf zoveel afhankelijk bent van import.
Dezelfde eisen is het enigste wat legitiem is, al prijzen wij onszelf uit de markt met allerlei exclusiviteits eisen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , landbouwbeurs , Stront , acties , parijs en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0