22

Wie heeft er ervaring met de scope 12-keuring voor zijn zonnepanelen?

Vanaf 1-1-2023 is dit bij veel verzekeringen verplicht bij installaties boven de 50 panelen.

Heb gister iemand gesproken die heeft er ruim 700 op zijn dak en daar is de installatie afgekeurd en alle stroomdraden (zwart en rood) moeten nu in gescheiden kabelgoten worden worden aangelegd.

Wat zijn jullie ervaringen met de SCIOS Scope 12-keuring?

Quote:
Een zonnestroominstallatie, ook wel PV-installatie genoemd, brengt risico’s met zich mee. Helaas komt het geregeld voor dat zonnepanelen brand veroorzaken. Daarom vragen steeds meer verzekeraars bij de aanwezigheid van meerdere zonnepanelen om een SCIOS Scope 12-keuring van de PV-installatie.

Wat is een SCIOS Scope 12-keuring?

De SCIOS Scope 12-keuring is een elektrische inspectie van uw hele PV-installatie, van de zonnepanelen tot aan het koppelpunt met de netbeheerder: de PV-panelen, strengen, connectoren, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkast(en). De inspecteur kijkt dan naar brandrisico’s en de elektrische veiligheid. Bron: goudse.nl/ondernemer/risicomanagement/….

Deel dit topic

Reacties

+1
Ik
Wij hebben ook scope 12 keuring. Kosten 1000 euro per locatie. . Niets aan de hand. Keuring betalen en klaar.
@Zwaagdijk half uurtje rond lopen verslagje schrijven ( adres en bedrijfsnaam veranderen) en ik was €600 kwijt. 125 panelen
Zat hier 850,= bij in de offerte voor de scope 12 keuring.
Als er iets niet goed is aangelegd, dan is de installateur toch verantwoordelijk.

Hier was er een klein ding in een werkschakalaar, maar dat wisten ze, er was voor de aarding geen officiele klem bijgeleverd. kon na wijziging met een foto gecorrigeerd worden.
Ik geloof er niks van dat dat een Europese regelgeving is,hier hoeven de rode en zwarte kabels niet gescheiden door de kabelgoot.
@aldert dit is wat verzekering eist bij brandverzekering in nl is niet verplicht maar je kunt niet tegen brand laten verzekeren zonder
@bio boer Hier eist de verzekering dat niet.
@bio boer het desbetreffende gebouw niet of het complete bedrijf?
@Herbert dat gebouw ga ik ban uit wagen loods kun je er op wagen mits je de inhoud wel kunt verzekeren
@bio boer hier niet gescheiden maar wel goedgekeurd
Hij bedoelde denk, gescheiden in kabelgoten, in plaats van, in gescheiden kabelgoten. Dus met tairips een bundel rode aan de ene kant van de goot en een bundel zwarte aan de andere kant. Hier ook keuring gehad, paar stickers geplakt en een aardedraad erbij. De rest was goed.
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
Hij bedoelde denk, gescheiden in kabelgoten, in plaats van, in gescheiden kabelgoten.

Misschien hier door het grote aantal panelen niet al die draden bij elkaar?, de panelen liggen er daar ondertussen al meer dan tien jaar probleemloos op.
@Grasbaal Rood en zwart moeten gescheiden worden om een vlamboog te voorkomen. Want elk zonnepaneel heeft een kabel voor de plus en een kabel voor de min.
Quote Reactie van @jordi 1455:
Want elk zonnepaneel heeft een kabel voor de plus en een kabel voor de min.

Ik heb hier even gekeken, ik heb alleen rode kabels (installatie 12 jaar oud), zitten wel labels aan. Maar hier ook alles in een bos
Verzekering is leidend. Bij nieuwbouw van een schuur, heeft iedere verzekeraar andere eisen. Daarom moet je ook in overleg met de tekeningen en je verzekering. Wij hebben 1500 zonnepanelen. En ook eerst overleg voordat we wat deden. En geen last voor de rest.
Heb hier een werktuigen loods open front 30x12 uit 2001 met 80 panelen( 2016). Nu wil de verzekering een krachten berekening en scoop keuring. Als ik de loods uit de verzekering haal en mn trekker(zou ik het meest ziek van zijn mocht ie gaan) all risk verzeker keren ze die dan uit mocht er brand in een stalen loods ontstaan. Loods verzekeren was nooit zo duur maar nu met alle gedoe er om heen heb ik zo iets van: laat maar. Wa denken jullie
@Vevo krachtenberekening hadden wij ook( voor we de zonnepanelen plaatsten. Stel dat er brand uitbreekt en je moet de zonnepanelen deeltjes zoeken bij de buren. Wie betaald dat dan??
@Zwaagdijk m’n milieu verzekering ?
@Vevo daar is dat ding toch voor.
@Vevo ja, maar vraag het eerst na. En op papier laten zetten.
Na de ellende en hoge kosten van de laatste scope keuring (van onze installatie geheel vernieuwd in 1018) denken wij erover om de 150 panelen van het dak van de koeienstal te halen, dit niet nog eens.
+1
@MBMBbegrijpelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brand , veiligheid , zonnepanelen , dak , ervaring , installatie , ervaringen , scope 12 en scios geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0