Illustratie van: Alex Miedema

Adema legt schuld mestproblematiek bij Brussel. Is dat terecht?

Afgelopen vrijdag stond Adema een aantal boerenorganisaties te woord. Hij wil in Brussel onder meer pleiten voor soepelere mestregels.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Ja en nee beude
+4
labella
Dat is wel heel gemakkelijk, een ander de schuld geven als de minister van Landbouw niet eens naar Brussel gaat als hij er moet zijn.
vannorden1993
Ik heb een actieve herinnering aan een uitspraak van Wil Meulenbroeks
In het bijzijn van Herman Bakhuis deed hij de volgende uitspraak:
“Deze kabinetsperiode komt er geen krimp van de veestapel “

Beide mannen waren supertrots.
We zien nu wat de consequenties zijn.
vannorden1993
@vannorden1993 Meulenbroeks en Bakhuizen kregen een vervolgvraag.
De vraag: zou een beetje krimp wel eens goed kunnen zijn?
Hún antwoord: de zuivelfabrieken moeten wel voldoende aanvoer houden.
Kijk waar we nu staan
Bakhuis zit bij Rfc
En Wunnekink bij lto

Met alle respect voor hun inzet: melkveehouderij belangen staan niet bovenaan
Polder
De veel te lage Nederlandse normen in oppervlakte water zijn door Nederland gekozen. De rivieren brengen Water dat met N boven onze normen zit. Daarnaast tonen derogatie bedrijven aan te produceren met minder uitspoeling. 0.250 kg N per m2 grasland in een vruchtbare delta is ook niet een probleem maar Piet vind t nodig om daar een probleem van te maken.
Vraag: is de regel dat bij 19 % N verontreiniging of meer [waarschijnlijk] uit de landbouw komt het een NV gebied is, een Nederlandse regel is?
Jean-PierreK
@Polder die 19% stond in de (concept) derogatiebeschikking. Maar er stond niet bij of het buitenland wel of niet bij de berekening van die 19% meegenomen moest worden.

Iets meer info over dit onderwerp:
x.com/JeanPierreNLZL/status/…
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , hier het fragment uit de concept derogatiebeschikking.

(klik om te vergroten)

marcel r
@Polder De 19% komt voort uit een rechtszaak die in Europa gevoerd is. Hierbij is duidelijk geworden, dat 19% bijdrage van een sector als significant beoordeeld kan worden. En dat deze sector daar dan ook verantwoordelijk voor is om te reduceren.
+1
MBMB
Ook nog wat vragen: wie wijst de KRW wateren aan en op basis van wat? De provincies bepalen de ecologische norm, op basis van wat? De provincies passen deze norm ook toe op alle overige wateren, dus geen krw wateren, terwijl dat helemaal niet hoeft, op basis van wat? Wat is het verband tussen de (max) 19 % aandeel landbouw en de gehaltes in de sloot? Wie zijn de andere bijna 80% en waarom wordt daar niets aan gedaan? Hoe kan het dat de normen ook niet worden gehaald in gebieden waar heel weinig veehouderij is? Tijd voor SSC of STAF om dit tot op de bodem uit te zoeken
Jean-PierreK
@MBMB bij de Kamerbrief over de BV gebieden was er een verwijzing naar een WUR rapport. Daarin stond per (toenmalig) waterschap de verdeling van de bronnen voor stikstof en fosfor.
volvragen
Nederland is hier toch ooit zelf mee akkoord gegaan?? Wie was dat ook alweer???

Dan hadden we destijds een beter kabinet moeten hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN