Bloed in uier

hoi Allen,

Ik heb een probleempje met een koe, ze heeft bloed in het uier, rechtsvoor en rechtsachter. Nu heb ik dat wel vaker, 1x in de 2 jaar toch zeker wel. Ik denk zelf dat ze dan een por in het uier krijgen bij de krachtvoerbox. Echter meestal is het even een paar dagen een gekloot. Melk weggooien, melkstel aansluiten totdat de speen dichtzit met stolsels. Stolsels met de hand eruit krijgen en melkstel weer aanhangen enz. en soms krijg je deze er ook moeilijk uit maar het lukte me tot deze altijd. Nu zijn de stolsels geen probleemmaar het uier wordt maar groter en groter maar er komt gewoon geen melk meer uit! De koe loopt helemaal moeilijk ervan. Ik heb antibiotica erin gedaan ( doe ik normaal niet) en een pijnstiller gegeven. tijdens melken oxitocine. Koe gaat van 36 liter naar 10 per dag ( uit de gezonde kwartieren) Maar uit de 2 anderen komt gewoon alleen een klein beetje bloed/melkme tsoms wat stolsels maar heel erg weinig. Het is een beste 2e kalfskoe dus wegdoen is ook wat (kan vanwege antibiotica niet eens)

wie heeft er een oplossing en is die er wel?

alvast bedankt
anonymous_0

Laatste  |  

Reacties

Onbekend
Ja Wim, zo heftig heb ik het ook nog niet meegemaakt. Kwartieren zijn kneiterhard dus masseren kan ik wel vergeten. Veearts zegt spuiten met oxictocine en onder de antibiotica zetten preventief. Had ik allebei al gedaan. in combinatie met onstekingsremmer/pijnstiller. Verder is het erg vervelend zei die ook nog.. ja dat wist ik ook wel. verder is er niks aan te doen volgens hem. vandaar mijn vraag aan jullie. In elk geval bedankt voor je reactie!
Onbekend
niet te lang mee om '" knoeien "" bloeding is vast te heftig en langdurig geweestom de koe uit haar lijden te verlossen is het beter verstandiger om afscheid te nemen
Onbekend
het is een van mn beste koeien, ik ga het niet zomaar opgeven.. je kan ook te snel opgeven nietwaar? koe is niet ziek en herkauwd gewoon nog. Ik denk dat ik het s ochtends met melken over het hoofd heb gezien, de avond ervoor gaf ze nog 17 liter, de ochtend erop (zag ik in de computer) 11 dus dat was inderdaad tekort. De volgende avond gaf ze 5 liter en was alles al knetterhard. Dat was het s ochtends zeker niet want dan was het me wel opgevallen. Het lijkt een klein beetje los te komen uit het achterkwartier maar ben er nog neit gerust op. Ook nu gaf ze uit de betreffende kwartieren nauwelijks melk/bloed
Onbekend
beste wimsumar dat ben ik wel met u eens maar de koe heefd meer pijn dan u denkt
Onbekend
zou dat ook bij koeien helpen
Onbekend
Je kan de kwartieren ook nog insmeren met uiermint.

alle kleine beetjes kunnen misschien helpen.

Succes en laat jouw resultaat horen.
Onbekend
Dat is ook mischien een methode janjaap, baat het niet, schaden doet het ook niet. Uiteraard laat ik weten hoe het de koe vergaat/verging zodat jullie er mischien ook wat van kunnen opsteken 😉
Onbekend
hallo EC hoe is het met de koe met het bloed in de uier
je zou ons op de hoogte houden
Onbekend
In dit geval is het misschien wat anders, maar normaal bij een bloeduitorting zou ik het niet doen.
bij een bloeduitstorting moet je het bloeden stelpen, door uiermint worden de vaten juist verruimt om de doorbloeding te verbeteren. Dat werkt normaal met een uierontsteking wel. Maar bij een b loeding werkt het acerechts
Onbekend
ik heb dit 1 keer meegemaakt bij een 95000 kg koe. stond er perfect bij om door te crossen naar de 100 ton.
door dit soortgelijke voorval heb ik haar toch op moeten ruimen, het wilde niet over, en het leek ernaar dat
ze steeds meer pijn kreeg hieraan.
sorry voor dit opbeurende nieuws, maar het is wel de realiteit.
Onbekend
haha inderdaad opbeurend ;-)Ben er zelf ook niet al te positief over hoor, normaal moet het gewoon met wat masseren en met de hand uitmelken met een dag of wat weer over zijn. Nu krijg ik er gewoonweg nauwelijks wat uit.Nadeel is dat er al peneciline inzit, anders had ik haar morgen wel weggedaan denk ik. het duurt gewoon telang. Maar ja koe heeft er nog niet echt last van. Pijnstiller werkt ook goed en ze loopt gewoon herkauwend in het koppel mee. Maar als ze echt pijn krijgt dan is het toch een enkeltje rendac... Mijn vader zei altijd: wie beesten heeft kan ze verliezen... Liever in het achterhuis als in het voorhuis zei men vroeger.... ( en nu hou ik op met die oude uitspraken ;-))
Onbekend
nee dit is niet het geval... zie nog weinig verbetering
Onbekend
Ik heb dit meerdere malen gehad, bloeduitstortingen, worden vrijwel altijd veroorzaaklt in de voerbox. Meestal na een paar dagen of een weekje weer genezen. Van het geval zoals je hebt beschreven zal het uier altijd wat hardachtig blijven, maar ze kunnen wel weer melk geven. Is het niet binnenkort dan volgend jaar wel, krijgen er wel een onkant uier van wat lastig kan zijn om goed uit te melken en daardoor extra gevoelig voor mastitus. Ik heb erbij die er al 4 jaar verder zijn, dus proberen en geduld.
Onbekend
Heb laatst ook een koe gehad met dezelfde heftige reactie , volgens mij ( en ook van de veearts ) is het gebruiken van uiermint op dat moment juist helemaal verkeerd omdat het uier dan nog warmer wordt, terwijl bij een ontsteking juist gekoeld moet worden. Heb zelf toen een paar dagen, een paar keer per dag 5 tot 10 minuten het betreffende kwartier gekoeld met koud water. Ook gespoten met een pijnstiller, en na een tijd is het toch weer goed gekomen met deze koe al had ik er eerst ook niet al te veel vertrouwen meer in . Koe geeft op dit moment weer 40 kg melk en het uier is weer goed gezond , alle vier de kwartieren. Net als wim zegt niet te vlug opgeven, succes er mee.
Onbekend
misschien is dit een oplossing om het te voorkomen:

[www.hanskampagrotech.nl]
Onbekend
misschien uierinfuus zoals bij colie uier en spoelen komt het misschien los succes
Onbekend
wat de boer zegt zo zal het waarschijnlijk lopen.
Je moet heel veel geduld hebben als het tepel kanaal dicht blijft zal het kwartier opdrogen.
Je krijgt later wel een onkant uier.
Heb ook zon koe gehad lactatie verder en zit nou weer bijna aan de 70 liter.
Onbekend
hier even een kleine update: Koe heb ik toch maar niet afgevoerd, ze begint steeds iets meer te geven als zijn de kwartieren nog wel "vollig" ook uit die kwartieren begint ze wat meer te geven. zit nu toch weer op 21 a 22 liter per dag. weliswaar veel minder maar aangezien het feit dat ze met een maand of 3 droog moet geef ik haar nog wel een 2e kans.
Wimsumar
Beste EC: Ik herken het probleem, bloed in de melk met de bijbehorende stolsels. Zo heftig als u nu beschrijft nooit meegemaakt maar ik denk dat er verstopping is door de stolsels. De melkmachine krijgt deze er inderdaad niet uit, probeer de hoger zittende stolsels los te masseren terwijl u met de hand melkt. Vraag ook advies bij uw dierenarts.
Wimsumar
Beste EC: De bloeding zal ook groter/langduriger zijn geweest als wij beide uit ervaring weten. De druk in de uier zal daarom ook door opstuwend bloed veroorzaakt worden. Zulke kwartieren kunnen dagenlang bloedmelk geven. U geeft aan dat het kwartier nu te hard is voor massage, probeer dan eens bij een volgende melkbeurt extra druk op de uier te zetten door met de vuist er tegen aan te duwen waardoor de verstopping mogelijk losraakt.
Wimsumar
Beste GdePE: Niet met u eens, niet te gauw opgeven, al is het maar om ervaring op te doen voor en volgende keer. Wie weet, wanneer het los kan komen.
Wimsumar
Beste GdePE: Dat de koe pijn heeft kan ik niet beoordelen, maar EC heeft al aangegeven de koe met een pijnstiller te hebben behandeld en ze geeft nog 10 liter uit de beide goede kwartieren. Dan hoeven we nu nog niet van dierenleed/kwelling te spreken. Het is helaas kiezen tussen twee kwaden.
Ik heb ook wel eens pijn, dan ga ik ook niet naar Rendac. Dan doe ik ook liever wat onorthodoxe expirimenten met de Berenburg-chirurg.
Wimsumar
Beste PJLam: Een leven zonder pijn bestaat niet. Het is maatschapelijk van belang dat adequaat zorg wordt toegepast (en dan zijn dieren welhaast beter af dan mensen, maar dat terzijde).
Wimsumar
Beste Belarus: Deze is inderdaad heel goedkoop: LINK werkt niet .
jan w
Zelf melk ik het desbetreffende kwartier de eerste paar dagen niet. Dit helpt de bloeding te stelpen. Wel goed in de gaten houden dit ivm uierontsteking.
jan w
Beste Wim.
Maar mensen hoeven geen pijn te lijden, daar zijn middelen voor.
Ik gebruik nu nog 1 pijnstiller voorgeschreven door het ziekenhuis en daarnaast gebruik ik nog de maximale dosis van 8 aan paracetamollen per dag ( ook voorgeschreven door het ziekenhuis).
Vooral s'nachts is het wel fijn dat er van die middelen zijn.
Maar daar zal een keer verandering in komen, want de pijn moet na 8 tot 12 wkn afnemen.

Alleen..... als je geen pijn voelt is verekte gemakkelijk om weer dingen te gaan doen die niet mogen en of die je eigenlijk niet kunt.
sleepslang
deze is goedkoper boerenwinkel.nl/Onthoornapparaat+18mm+Eurofarm+1+s…]en beter want het hek gaat een keer open en dan heeft de koe nog een kans om te stoten [/url]

er zit een hiaat in het systeem van Co z`n server ofzo ,ik kan het niet verbeteren
anonymous_137
Is het uier ook wat blauw aangekleurt? Dan kan het ook nog een blauw uier wezen, als dit zo is kan je haar niet snel genoeg opruimen.
anonymous_137
Heel gevaarlijk Wim, je eigen vergelijken met dieren, zelfs de politiek gaat het nu in de gaten houden, dus pas maar op.
robbyee
Wij hebben een vaars twee dagen geleden gekalfd eerste keer melken kwam er rechts voor rechts achter bloed uit opgezwollen uier blauwe spenen dagen er naar komt er nog steeds bloed uit en wordt de uier ook blauw
+1
zandhapper
@robbyee Heb ik ook eens gehad bij pink toen gelijk weg gedaan ,maar dat lukt jou niet dier mag nog niet vervoert worden .... helaas , succes ermee !
Quote:
maar dat lukt jou niet dier mag nog niet vervoert worden .... helaas

Hoezo? Ze heeft toch n week geleden gekalfd? #hint 😉 die kan vrijdag nog wel weg.
@zandhapper
Quote:
maar dat lukt jou niet dier mag nog niet vervoert worden .... helaas

Hoezo? Ze heeft toch n week geleden gekalfd? #hint 😉 die kan vrijdag nog wel weg.
@zandhapper
+1
Herbert
@robbyee kan blauw wrang zijn, een S aureus uierontsteking.
@Herbert eerder coli.
+1
Herbert
@Koeienboer Jannes met coli krijg je naar mijn weten niet zo'n typisch blauw uier. gddiergezondheid.nl/diergezondheid/management/…
@Herbert weer wat geleerd vandaag...🙄👍🏻
Groen1
@robbyee Bloed(propjes) goed met de hand blijven uitmelken.
+1
aldert
Waarschijnlijk e-coli,dat blauw gaat dan afsterven als de koe het overleeft.
Koeien boertje
@aldert ja denk ik ook. Ik was bij een boer die zei moet je kijken wat moet ik ermee. Het halve uier wordt blauw. Alles gespoten wat de veearts voor had geschreven en kwam er 14 dgn later terug en toen stierf het halve uier af midden in de zomer. Bah wat een gezicht en stank. Koe is als Weider later weg gegaan met een half uier en kerngezond.
Wilbert
@Koeien boertje conclusie, niet teveel spuiten en op code 120 zetten 😉
Koeien boertje
@Wilbert ach zonder spuiten zal ie er ook wel niet komen. en klaar voor de slacht?? Zal eerst wel een paar kilo afgaan
Piet1960
Daarom altijd sluithekken nemen op je krvbox, geen geklier en schade aan uier meer.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden stal , melk , melken , koe , antibiotica en krachtvoerbox geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!