Illustratie van: Wilting NH

Precieze mestgift steeds vaker noodzaak

De bemestingsnormen voor mais worden steeds scherper. Precisiebemesting kan helpen om met minder mestgift toch voldoende opbrengst van een perceel te halen en duurzaamheidsdoelen te halen. Mest goed doseren naar gewasbehoefte is essentieel: niet te weinig, maar ook niet te veel.

Deel dit topic

Reacties

+1
labella
Flauwekul mest in stroken leggen werkt minder goed, mest werkt het beste als het homogeen door de grond gemengd wordt!
-Jan-
@labella goed bodemleven doet de rest,die werkt het door de grond
+3
spotmelker
Dat advies van " niet te weinig en niet teveel " maakt wel indruk 😄
+1
cjw73
Hier stond vorig jaar 1 perceel maïs bemest met de strokenfrees, verweg het slechts van alle maïs percelen. Dus daar ben ik voorlopig nog lang niet aan toe.
labella
@cjw73 Hier in de buurt precies hetzelfde, maisland bemest met bemester op 75cm tandafstand en daarna met gps de mais er boven gezaaid. Ik heb nog nooit zulke slechte mais gezien!
+5
JappieJo
Je moet de bodem voeden niet de plant, dat doet de bodem
royale
Zover ik weet is de bemestingsnorm van mais de laatste jaren nauwelijks gewijzigd bij ons. Hooguit minder kunstmest bij scheuren v grasland, maar kunstmestruimte is hier nog nooit helemaal benut. Voor ons nog steeds 140 kilo stikstof en een flinke bak fosfaat die helaas niet benut wordt doordat ik aan derogatie mee doe. Met een paar jaar kan ik beginnen met reparatiebemesting fosfaat uit kunstmest! Intussen komt er 45 kuub drijfmest op met icm voerresten en een klein beetje vaste mest.
Vantveen
@royale Kijken eens naar schuimaarde als je ph niet te hoog is. Hier ligt al 40kg fosfaat per ha in te regenen.
Vantveen
@Vantveen 2 jaar geleden ook gedaan p in de kuil ging van 2.6 naar 4
royale
Bedankt voor de tip! pH is mij nooit te hoog hier op zand met 10-20% organische stof. Nu nog een gunstig tijdstip vinden! In mei komt vaak de mest op het bouwland, dus dat wordt of april of na de teelt als het tenminste berijdbaar is!
Vantveen
@royale Ik probeer het hier over de vorst te doen. De vaste variant is wel moeilijk strooien. Mag altijd pb sturen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , Mais en precisiebemesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0