Onderzoek rechtszaak Leerdammer: eerste resultaat

Onderzoek rechtszaak Leerdammer: eerste resultaat

Een half jaar geleden hebben wij aandacht besteed aan de Leerdammer rechtszaak over de melkprijs in de jaren 2010-2015. Samengevat: de hoge raad heeft de 313 Leerdammer boeren geen gelijk gegeven, de uitspraak van de hoge raad geldt niet voor de 165 boeren die later zijn aangesloten, en volgens veel Leerdammer boeren heeft Leerdammer gelogen in de rechtszaak.

Twee rechten studenten zijn in september een onderzoek begonnen om te kijken of kan worden bewezen dat Leerdammer heeft gelogen in de rechtszaak en, belangrijker nog, of het zin heeft voor de groep van 165 om verder te gaan met de rechtszaak. Het onderzoek is bijna afgerond. Vandaag laten wij een eerste resultaat zien.

Het melkprijsbeleid 2010-2015, een korte uitleg

In de jaren 2010-2015 bestond het melkprijsbeleid van Leerdammer uit 2 onderdelen. Eerst moest de referentieprijs worden bepaald: het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van Friesland Campina, DOC, Vreugdenhil en CONO. Vervolgens mocht Leerdammer hiervan afwijken als marktontwikkelingen daar een rechtvaardiging voor gaven.

De eerste leugen van Leerdammer

In 2014 was de melkprijs van Leerdammer ruim 2 cent lager dan de referentieprijs. Volgens Leerdammer waren er drie redenen voor deze grote afwijking. Een van de redenen was dat Friesland Campina in 2014 een voordeel had van 131 miljoen euro door een wijziging in de pensioenregels. Hierdoor kon Friesland Campina de melkprijs met ongeveer 0,70 cent verhogen. Omdat Friesland Campina voor 83% meetelde in de referentieprijs leidde dit tot een verhoging van de referentieprijs van ongeveer 0,60 cent. En omdat Leerdammer deze meevaller niet had vond Leerdammer dat een geldige reden om van de referentieprijs af te wijken.

Volgens de studenten liegt Leerdammer op dit punt. Ook Leerdammer heeft in 2014 namelijk een voordeel heeft gehad door de wijziging in de pensioenregels, een voordeel van 5,7 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag van Fromageries Bel, de eigenaar van Leerdammer in 2014 (zie afbeelding*). Omgerekend naar hoeveelheid verwerkte melk (750 miljoen liter) is dit 0,75 cent.

Conclusie

Leerdammer heeft in dezelfde mate als Friesland Campina geprofiteerd van de wijziging van de pensioenregels. Het zal duidelijk zijn dat deze reden dan niet kan worden opgevoerd om van de referentieprijs af te wijken. Leerdammer is er kennelijk vanuit gegaan dat de boeren hier nooit achter zouden komen en heeft hier dus welbewust in de rechtszaak over gelogen.

*Vertaling van de geel gemarkeerde tekst in de afbeelding: “een verandering in het pensioen plan in Nederland resulteerde in een creditering van € 5,7 miljoen” (opbrengsten komen terecht op de creditzijde van de verlies en winst rekening)

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
Koeien boertje
Gelijk hebben en gelijk krijgen is in dit geval heel iets anders
labella
Leerdammer en eerlijkheid 🙈 dat zijn 2 totaal verschillende dingen!
+1
kanniewaarzijn
Wat die studenten uitzoeken hadden die "recht"ers uit moeten zoeken. Maar die deden zoals gewoonlijk hun werk weer eens niet.
+1
kearl
@kanniewaarzijn Een rechter hoeft niks uit te zoeken, die moet oordelen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @kearl:
Een rechter hoeft niks uit te zoeken, die moet oordelen.

Dan zal hij toch eerst moeten weten waar hij over oordeelt.....
kooiman
@kearl
idd dit had advocaat te biessebeek moeten zien, die heeft dus zitten slapen
labella
@kooiman dat is inderdaad wel zo, die heeft alleen geld zitten binnen harken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdelen , melkprijs , campina , friesland , pensioen , friesland campina , leerdammer , uitspraak , vreugdenhil en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0