Mestmarkt stevent af op acute crisis


Deel dit topic

Reacties

+8
spotmelker
Dat was toch ook de bedoeling? Stel je voor dat het ' probleem ' niet bestaat of opgelost zou worden....
Kars
@spotmelker van 170kgN kun je nog veel naar beneden voor mestoverschot te behouden.
Denk maar niet dat 170 kgN de bodem is.
bio boer
@Kars in Duitsland zijn gebieden met 120 toch of heb ik dat mis
+4
Albert Altena
En de linkse media weet het wel weer zo te brengen dat de verminderde giften te wijten zijn aan de kwaliteit van grondwater.
Zullen ze niet beseffen dat door verschraling van grond juist meer kans is op uitspoeling?
Van een ton mest zal in de Sahara niets vastgelegd worden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
En de linkse media weet het wel weer zo te brengen dat de verminderde giften te wijten zijn aan de kwaliteit van grondwater.Zullen ze niet beseffen dat door verschraling van grond juist meer kans is op uitspoeling?

Heb je zelf niet in de gaten dat je jezelf tegenspreekt? Zolang boeren zelf blijven praten over "uitspoeling" kan het vermeende probleem in stand worden gehouden.
Albert Altena
@kanniewaarzijn Zou niet weten wat ik verkeerd zeg.
casev2
In het kort
Mestoverschot neemt op korte termijn gigantisch toe, tot een ruime vervijfvoudiging binnen drie jaar.
Er is een acuut probleem ter grootte van 300.000 tankwagens met mest, berekent mestcentrum NCM.
Kosten voor boeren om van overtollige mest af te komen, kunnen minstens verdubbelen, vreest NCM.
Het Nederlandse mestoverschot zal op korte termijn enorm toenemen, tot een ruime vervijfvoudiging in 2026. Oorzaak is de aanscherping per 1 januari van regels rond watervervuiling. Experts vrezen het volledig vastlopen van de mestmarkt.

Dat blijkt uit berekeningen gemaakt door het onafhankelijke Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) op verzoek van het FD. ‘Met ingang van volgend jaar ontstaat een acuut knelpunt in Nederland ter grootte van 300.000 tankwagens met elk een inhoud van 35 ton koeienmest’, schat directeur Jan Roefs. ‘Komende jaren is er grote extra druk op de mestmarkt.’

Afbouw uitzonderingspositie
Het is voor het eerst dat de gevolgen van de aanscherpingen van het beleid voor het mestoverschot zijn uitgerekend. Een van de veranderingen is de gedwongen afbouw van de uitzonderingspositie die Nederlandse boeren toeliet meer mest uit te rijden over hun land dan de meeste Europese boeren. Vanaf volgende week komt er een einde aan deze zogeheten derogatie.

Dit jaar kwamen er ook bufferstroken langs sloten die niet bemest mogen worden. Bovendien heeft demissionair landbouwminister Piet Adema begin deze maand het met meststoffen verontreinigde gebied waar de waterkwaliteit zo slecht is dat er voortaan minder mest of kunstmest mag worden uitgereden, uitgebreid van 40% naar 60% van Nederland.

Deze drie extra maatregelen leiden er volgens het NCM toe dat het binnenlandse mestoverschot, exclusief geëxporteerde mest, in drie jaar flink oploopt.

Sector staat in de fik
Zonder deze berekeningen te kennen, gaven fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer donderdagmiddag in een debat met Adema en stikstofminister Christianne van der Wal uiting aan hun grote zorgen over de mestproblematiek. De parlementariërs hebben van boeren te horen gekregen dat de mestkelders overvol zitten, en dat ze veel geld kwijt zijn om de mest af te zetten. ‘De sector staat in de fik’, stelde Cor Pierik (BBB). ‘Ik vraag me af of wij, de boeren en de minister, wel beseffen hoe de situatie is’, zei Harm Holman (NSC). Ik denk dat wij in alarmfase één zitten.’

Als bijkomend gevolg van de vervijfvoudiging van het mestoverschot voorziet NCM-directeur Roefs dat Nederlandse boeren, die nu grosso modo €20 tot €25 per ton aan derden betalen om overtollige mest kwijt te raken, ‘binnenkort zo maar het dubbele aan kosten kwijt kunnen zijn, al is dat moeilijk te voorspellen’. Een stijging tot €40 tot €50 per ton is volgens hem een reëel scenario. ‘Dat wordt een kostenpost die veel boeren niet kunnen dragen.’ Hij schetst de mogelijkheid dat de mest niet meer opgehaald kan worden. Omdat het vee ontlasting blijft produceren, zullen gierkelders dan overstromen.

Overschot
Vanwege de stikstofcrisis en de mestregels rekenen overheid en agrariërs de hoeveelheid mest om in de stikstofinhoud van mest. Omgerekend in stikstof produceerde het Nederlandse vee vorig jaar 15 miljoen kilo stikstof méér in de mest dan in Nederland werd uitgereden. Dat overschot kon vorig jaar nog worden geëxporteerd. Met ingang van het nieuwe jaar groeit het binnenlandse overschot van stikstof uit mest snel, oplopend tot minimaal 79 miljoen kilo stikstof in 2026 alleen al door de afbouw van de derogatie en de bufferstroken, concludeert het NCM.

Uitbreiding van de met meststoffen verontreinigde gebieden tot 60% van Nederland vermindert de binnenlandse plaatsingsruimte oplopend tot 67 mln kilo stikstof in 2025 en daarna. Het NCM schat dat boeren driekwart van die krimp verwerken door vooral minder kunstmest te gebruiken en de rest door minder dierlijke mest te gebruiken. Dat leidt ook tot een extra mestoverschot, waardoor het totaal in 2026 uitkomt op 95 miljoen ton stikstof: een dikke vervijfvoudiging ten opzichte van vorig jaar.

Laagwaardiger volumineuze mest
Hoe groot het probleem in kubieke meters mest wordt, valt volgens het NCM alleen bij benadering te voorspellen. Want verschillende mestsoorten kunnen elkaar verdringen. Een ton pluimveemest bevat meer stikstof dan varkensmest en dat bevat meer stikstof dan koeienmest. Daardoor is een overschot kippenmest aantrekkelijker om te verwerken voor het handvol Nederlandse fabrikanten van mestkorrels voor de export. Laagwaardiger en volumineuzere mest blijft hier.

De NCM-directeur verwacht grote regionale verschuivingen. Friesland bijvoorbeeld kende geen mestoverschot. Maar met de strengere regels mag per 1 januari ook in een groot deel van Friesland minder mest worden uitgereden. Roefs voorziet dat overtollige Friese mest wordt afgezet bij akkerbouwers in onder meer Groningen en Flevoland. De Friese koeienmest verdringt daar dan mest uit de zandprovincies. Die varkens- en kippenmest moet dan geëxporteerd worden, bijvoorbeeld naar Noord-Frankrijk, verwacht Roefs.

Op middellange termijn leidt de crisis op de mestmarkt tot krimp van de Nederlandse veestapel, verwacht Roefs. Maar ook de 30% krimp van de veestapel die het Planbureau voor de Leefomgeving in het verschiet ziet, lossen de ammoniakproblemen daarvan niet op, weet Roefs. ‘Er blijft een aanzienlijke veehouderij in Nederland die nog steeds moet verduurzamen.’ Dat noopt volgens de NCM-directeur tot innovaties zoals kunstmestvervangers uit dierlijke mest en het vergisten van mest voor groen gas.

Inkomenssteun onmogelijk
Adema, eerstverantwoordelijke op het onderwerp mest, kon donderdag de ongeruste Kamerleden geen simpele oplossing voor de korte termijn aan de hand doen. De bewindsman zegt de zorgen te herkennen. ‘Ik heb geen middelen, en bovendien is inkomenssteun Europees gezien lastig.’

Inkomenssteun is ook lastig volgens Adema, omdat het elk jaar meer zal worden, aangezien de beschikbare mestruimte blijft afnemen. ‘Ik kan vandaag het mestprobleem niet oplossen. Het is een ongelooflijk complex probleem. We zitten in een afbouwpad van derogatie met zware consequenties voor de agrarische sector.’

Een ruime Kamermeerderheid schaarde zich achter een VVD-motie die het kabinet oproept snel met een plan te komen om de mestcrisis het hoofd te bieden.

Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1500944/…
+1
Albert Altena
@casev2 Inkomenssteun is ook uit den boze.
Bemesting op maat moet gepredikt worden. Dan is er helemaal geen mestoverschot en minder uitspoeling.
+2
labella
Oplopend naar 40-50 euro/m3. 🙄
hans1980
@labella dat hakt er giga in 😭😭😭😭
+2
labella
@hans1980 Dan kan ik beter het vleesvee weg doen en mest aanvoeren.
+1
Noorderling
@labella
Of een bassin bouwen en vol laten rijden, houdt je nog 30euro over per kuub.
Albert Altena
@Noorderling Want volgend jaar valt de bom?
Spuit11
@Albert Altena Nee. Dan vertrek je met de noorderzon
+1
Twentsch Land
Dat is een opslag oplossing maar geen afvoer oplossing direct en misschien ook langere tijd niet.

@Noorderling
Noorderling
@Twentsch Land
Aanvoeren en geld maken.
Crisis biedt ook kansen.

Over 5 jaar is alles wel weer in balans.
Afgelopen 5jaar ging het ook van afnemer 10euro betalen tot het uitrijden zelf betalen.
Mh12
@Noorderling idd. 1e vijf jr wordt ontzettend taai en voor menigeen gaat het uitlopen op een deceptie. Wat er dan nog wel zit. Zal het goed hebben...... alleen wel met een heel klein koppeltje
Jan-T
Quote Reactie van @Noorderling:
Over 5 jaar is alles wel weer in balans.

Dat is ook alleen maar aan je zelf denken.
ikke ikke en de rest kan stikken.
Dit is ook wel zoals de landbouw sector in elkaar zit.

Belangen behartiging 0.
Inkomen ook naar 0.
Noorderling
@Jan-T
2015 dacht ook niemand aan mij, fosfaatrechten deden flink pijn en had liever geen derogatie gehad. Welke hulp hebben bedrijven met afgedekte mestplaatsing, grondgebonden of gemengde bedrijven gehad?
Nul niks, mochten gewoon meedraaien in het fosfaatdestructieplan en je stond er bij te kijken hoe er zand in de motor van het bedrijf werd gegooid.

Had om mij niet gehoeven.
Ik was tevreden geweest met productieruimte=plaatsingsruimte+melkveefosfaatreferentie. Ieder zn deel, individuele probleempjes als sectorprobleem aanvliegen waar Erwin ook goed in is ben ik wel een beetje klaar mee.

Het gaat mij nu ook vies geld kosten.
Beter hadden we in 2010 een tijdspad gemaakt, waren er een hele hoop luchtkastelen niet gebouwd en was er wellicht een weg terug.
Nu is het naar het casino alles op zwart of rood voor velen, is ook een keuze. Was denk ik niet nodig geweest.
Bennie Stevelink
@Noorderling
Quote:
Welke hulp hebben bedrijven met afgedekte mestplaatsing, grondgebonden of gemengde bedrijven gehad?

Quote:
Het gaat mij nu ook vies geld kosten.

Waarom gaat afschaffing van derogatie jou “vies geld” kosten als je grondgebonden bent?
hans1980
@Bennie Stevelink Goede vraag!
Noorderling
@Bennie Stevelink
Samenwerkingsverband in de praktijk, niet op papier. Je zou het als gemengd bedrijf kunnen beschouwen. Had me bijna 8%P gekost en dan mest van een ander aanvoeren van 100km verder.
Daar ben ik alle sympathie verloren.

Markt heeft wel effect op overige kansen en prijzen.
We gaan het beleven, met een beetje passen en meten moet 135kg per ha ook lukken.
Papier is gewillig.
+1
cornelissen
[quote="@Bennie Stevelink" p="2212348"]vies geld” kosten als je grondgebonden bent?

Mij gaat het ook waarschijnlijk een hoop geld kosten,omdat als je grondgebonden bent, je vaak tussen 170 kilo en 250 kilo N per. ha zit.
Volgend jaar red ik het nog wel ,.ondanks dat ze bij mij 10 ha derogatie wegroven bij Natura 2000 gebied ,maar de echte klap komt na 2024 ,als een nieuwe derogatie uitblijft.
En we weten , Brussel hecht erg aan grondgebondenheid, maar dat zal Osinga van de lto ook wel weten, maar dat past lto en nmv niet.

Voor de volledigheid: ik lease nog wel rechten en dat kost ook veel geld. Dus na 2024 dat in combinatie met mestafzet financieel bekijken.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
maar de echte klap komt na 2024

In 2025 is er toch ook nog derogatie. Je gaat me nu toch niet vertellen dat ik zometeen langer grondgebonden blijk te zijn als jij?
Albert Altena
@Bennie Stevelink Kan niet meer aanvoeren.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Beter hadden we in 2010 een tijdspad gemaakt,

Het rechte pad wordt altijd krom gemaakt om het langer te maken
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
eter hadden we in 2010 een tijdspad gemaakt, waren er een hele hoop luchtkastelen niet gebouwd en was er wellicht een weg terug.

Ook dat was wel al 5 jaar te laat. Heb ik hier al wel eens vaker geschreven. Ze hadden gewoon direct moeten zeggen in 2005 dat bij afschaffing van MQ de hoeveelheid MQ omgezet zou worden naar een soort van productieruimte. Groei hadden ze helemaal niet toe hoeven te staan. We zijn als sector gegroeid en zo het nu lijkt zijn we over een paar jaar weer terug op de oude productieruimte en heeft het links en rechts een bult geld gekost.
Noknok
@pieta die was er tot 2000 ofzo al met fosfaat, grond kopen of fosfaat kopen kon je uitbreiden en dan nog melkquotum.
+1
bio boer
@Noorderling wordt bouwblok wel wat beperkende factor 😁
Albert Altena
@labella Dat is nou juist wat ze met die malafide onderzoeken willen bereiken.
hans1980
@labella met prijs is het gewoon de boer die het kapitaalkrachtigst is gaat het overleven
bio boer
@hans1980 of die het slim aanpakt
Braboboer
@bio boer

Heb jij nog slimme tips voor ons?
bio boer
@Braboboer gescheiden mest drogen geeft ik kans jammer voor het fosfaat is niet anders
In loods met beluchting doen ze ook met kippen mest en je krijgt geld toe
Alleen voorwaarde is wel dat niet alle stikstof vervlucht is het onderzoeken waard
Noorderling
@bio boer
Heb je lang niet genoeg aan, 15% dikke fractie en je doet het al goed. Je moet 50% zomaar afzetten zonder derogatie. Die dunne fractie wil ook niemand.
hans1980
@Noorderling Renure of stikstof ruimte opvullen met drijfmest
+3
demelkboer
@hans1980 eu wil minder vee, basta
demelkboer
@demelkboer rabo wol ook gewoon minder vee. Alex liet al wel vallen interview dat het dieet van 60/40 naar 40/60 moet. Dat zijn sdg's. Wat wij al sector hier van vinden doet niet ter zake , onze meningen zijn allemaal gerommel in de marge
bio boer
@hans1980 renure is ook niet goedkoop wordt nu betaald door hoge afvoerprijs
Wie gaat zijn vingers er aan branden daar in te investeren?
hans1980
@bio boer nee, moet eerst erkend worden als kunstmestvervanger maar daar lijkt me de tijd voor rijp!

Anders zonder verwerking drijfmest de kunstmestruinte opvullen met dierlijke mest!
bio boer
@Noorderling dacht altijd 20% idd is maximaal 15/20% van je mestproductie

Voor wie al scheider heeft is eenvoudig toepasbaar
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
of die het slim aanpakt

of denkt ...
+1
Henrienk
@labella fosfaat kosten naar €0
Komen mestkosten voor terug
hans1980
@Henrienk even voor het idee , gaat niet om geld, mest is gewoon niet te plaatsen straks
Claas 1986
@hans1980 de verwerkingscapiciteit is er volgens mij ook lang niet?
+1
sorry
Quote Reactie van @labella:
40-50 euro/m3.

20 -27 cent werd er voor leasemelk betaald ... €80-100/m3 is ook nog mogelijk
hans1980
@sorry dan kun je wel doorrijden tot Letland met die vracht stront
Deblonde
@hans1980 Rij naar het zuiden, gratis lossen hier
+2
jan 10
Quote Reactie van @Deblonde:
Rij naar het zuiden, gratis lossen hier

Kijk maar uit , dadelijk komen 300.000 tankwagens bij jou lossen:😁
hans1980
@jan 10 mag dat van Brussel? Bedoel over de grens , dan kan het "probleem" opgelost worden 1 EU nietwaar?
bio boer
@hans1980 ja hoor je mag exporteren alleen stelt Frankrijk wel eisen
Deblonde
@jan 10 verdelen we het een beetje over de buurt
Tinus78
@sorry Hoe hoog is de boete wanneer je te weinig hebt afgevoerd/teveel bemest. Wat zijn de verdere gevolgen. Misschien wel goedkoper om boete te betalen heb jezelf de mest nog. Maar denk dat je ook wordt gekort op je GLB gelden..
+1
bio boer
@Tinus78 gewoon fonds oprichten al iemand boete krijgt betalen we collectief
Van-Epscheuten
Ik hoop maar dat het spreekwoord met hete soep /opgedient / gegeten in werking treed.
+5
weurding
Wat is er nu mooier om te stellen dat door het schijtbeleid boeren met duizenden kuub mest "omhoog" zitten en dit uit te buiten in de media om de veehouderij te halveren? Schweinerei, dat is het
Twentsch Land
Als prijzen zo hoog worden neemt de akkerbouw wel meer af volgend jaar.
jan 10
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Als prijzen zo hoog worden neemt de akkerbouw wel meer af volgend jaar.

Vraag is,zijn er voldoende assen..
bio boer
@Twentsch Land tot hoe ver zou dat oprekbaar zijn ?
Twentsch Land
Geld is een sleutel op veel deuren.
@bio boer
bio boer
De subsidie behoud grasland is ook lagertje hoe meer geld hoe hoger de prijs van mest afvoer wordt er zijn maar 2 dingen die gaan helpen
Derogatie of minder koeien

Minder koeien komt bij velen niet voor in het woordenboek dus gaan we keihard concurreren op de mestmarkt
Wat mestfraude in de hand gaat helpen je weet nu al dat met deze prijzen er beetje vloeibare kunstmest wordt bijgemengd wordt om de gehalten wat optekriken kg n uit kunstmest is goedkoper dan kg n afvoeren
+1
Braboboer
@bio boer

Minder varkens kan ook nog.

Minder koeien ook best, zolang ik de mijne wel kan houden 😅
bio boer
@Braboboer hier in het noorden helpt minder varkens niet in het zuiden wel laat die het nou net ook beste prijs hebben bieden mooi mee op de markt
+1
cjw73
@Braboboer doe ik wel een paar koeien extra weg voor jou. Scheelt ook weer wat werk.
+1
Mh12
@bio boer dat kan idd een individuele boer helpen. Maar overall werkt dat niet. Zit mestaanvoerxer veel sneller vol met plaatsen mest....... eigenlijk wordt het dus nog beroerder...... maar ik sluit niks uit. Men gast over lijken. Ook boeren..... tis ikken ikke ikke, en de rest kan stikken
bio boer
@Mh12 ook niet iedereen durft dat aan
+2
Braboboer
@bio boer

Minder koeien door vrijwillige stoppers en opkoopregelingen is de minst kwade
+1
jan 10
Quote Reactie van @Braboboer:
Minder koeien door vrijwillige stoppers en opkoopregelingen is de minst kwade

Het tijdspad is veel te snel,een mestmarkt reguleren gaat niet in 2 jaar,minstens 15 jaar,maar daar wil niemand aan,daarom loopt alles nu vast.
+1
Henrienk
@jan 10 fosfaatrechten waren helemaal niet nodig geweest,
LTO had al vanaf 2012 op grondgebonden moeten inzetten,
Maar dat was deur ver voor hen,
Om de veehouders boven de 2gve te sparen.
Die pijn moet nu weer iedereen dragen
bio boer
@Braboboer ik verwacht dat er een generieke korting gaat komen
Door verlaging nationaal productie plafonds 2025

Is jammer dat we niet met elkaar kunnen afspreken dat dat iedereen 10% fosfaat rechten onbenut gaat laten en deze ook niet gaat verleasen
Collectief vrijwillig gaat niet werken
Eigen belang gaat altijd boven algemeen belang
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
mmer dat we niet met elkaar kunnen afspreken dat dat iedereen 10% fosfaat rechten onbenut gaat laten en deze ook niet gaat verleasen

Is een goed idee ik doe mee. :crossed fingers:
T60401
@T60401 Waarom werken die emoji niet als je ze nodig hebt.
bio boer
@T60401 🤞achter de rug
Twentsch Land
Generiek verwacht ik al een hele tijd, het komt dichter bij.

@bio boer
+3
Braboboer
@Twentsch Land

Deze keer eerst degene korten die de vorige keer niet gekort zijn is mijn voorstel 😉
labella
@Braboboer wat is dat nu weer voor een onzin!
+3
Braboboer
@labella

Het is slechts een gedachtegang 😂
+2
Kars
@Braboboer is 1 voordeel deze keer is de groep grond gebonden stuk kleiner geworden. 🤣
Twentsch Land
Slecht plan 😬

@Braboboer
Erco
@Braboboer ja dag, ik ben netjes grondgebonden net als met de invoering ervan 😋
+1
Braboboer
@Erco

Ik had netjes mijn vergunningen op orde, melkquotum gekocht, niet gegroeid na 1-4-2015 en moest toch 8% inleveren om groei van anderen mogelijk te maken 😅

Nu heb heb ik die korting duur terug moeten kopen en nog wat meer bijgekocht om de stal vol te zetten (voordat bekend was dat de derogatie er af gaat) dus opnieuw korten past mij niet. 😉
+1
Jan-T
Quote Reactie van @bio boer:
ik verwacht dat er een generieke korting gaat komenDoor verlaging nationaal productie plafonds 2025

waarom? dit is toch niet nodig 100 Ha x 170 = 17.000 kg N.
Dit betekend dat je voor 17000 kg N vee kan houden en de stikstof N die je meer produceert moet je afzetten voor veel geld.

Waarom moet ik de dupe worden van toB ondernemers die geen grenzen hebben qua veebezetting en mest afzet.

Het is voor mij ( ZHU ) Zoek het uit.

Den Haag moet aan het werk en rap wat wie verdiend er hier brood op de plank?
Henrienk
Braboboer
@bio boer zullen we dan meteen afspreken dat we allemaal collectief 2 weken achter elkaar met zijn alle geen melk afleveren.
bio boer
@Braboboer die is sneu voor fc kunnen die dat wel aan
Bennie Stevelink
@Braboboer
Quote:
Minder koeien door vrijwillige stoppers en opkoopregelingen is de minst kwade

Ik verwacht een generieke krimp van fosfaatrechten en mogelijk ook dierrechten van varkens als opkoop te weinig oplevert.
jan 10
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik verwacht een generieke krimp van fosfaatrechten en mogelijk ook dierrechten van varkens als opkoop te weinig oplevert.

Hoeveel procent..
bio boer
@jan 10 9% over alle sectoren 15% alleen melkvee met de huidige productie kwam ik op uit
+1
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
9% over alle sectoren 15% alleen melkvee met de huidige productie kwam ik op uit

Dan zijn we snel uitgepraat.
Stel voor om allemaal je mest in 2024 uit te rijden met normale mest normen.
Dat is 250 kg .
Als iets onmogelijks wordt gevraagd mag je weigeren.
demelkboer
@Bennie Stevelink 1200 van 28000 veehouders. Als ze allemaal mee doen 4% minder mest. Dat gaat dus niet genoeg helpen.
Albert Altena
@Bennie Stevelink Dat zal de insteek zijn. Echter moet je dat als makke schapen accepteren?
Nogmaals: Als landbouw veroorzaker is van wat er beweerd wordt zullen de gevolgen gedragen moeten worden.
Echter met natte vinger beleid meegaan door te zeggen: Het gaat niet om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt. Vindt ik onacceptabel.
Albert Altena
@Braboboer Ruimte door opkoop zal lang niet toereikend zijn.
Ze willen gewoon boeren uitroken door verlagingen van giften ,waardoor alles zo duur wordt dat de brui eraan gegeven wordt.
Nu echter de boeren lekker gemaakt worden met uitkoop zal dit ook weer stagneren.
+1
hans1980
Deel plaatsing ruimte kunstmest opvullen met drijfmest!!!
bio boer
@hans1980 we kunnen een fonds oprichten voor de boete iedereen die lid is moet mee doen
+4
Bekkink
Elkaar kapot maken. Een goedkopere sanering voor de landbouw is er niet
+1
hans1980
@Bekkink slim gespeeld door natuur partijen om derogatie te laten verdwijnen nu vechten we elkaar de tent uit....
hans1980
Kans voor Renure !!!
Jan-T
Quote Reactie van @hans1980:
Kans voor Renure !!!

Is ook een kansje die de kunstmest vervangt maar de hoeveelheid mest die geproduceerd word gaat er niet minder van worden?
+3
Bennie Stevelink
@hans1980
Quote:
Kans voor Renure !!!
[/quote]

Als we er van uitgaan dat afschaffing van derogatie bedoelt is om Nederland te dwingen de veestapel in te krimpen verwacht ik niet dat er groen licht komt voor renure. Toestaan van renure verminderd de druk op de mestmarkt en is dus negatief voor het doel waarvoor de derogatie is afgeschaft.
demelkboer
@Bennie Stevelink SDG's, 60/40 60/40, Co2, methaan, krachtvoer verslepen uit de amazone , dierenwelzijn

EU --> minder vee.
+3
Farma_boerke
Maar eens een overloop bouwen van de mestkelder naar de rioolbuis. Kan het door de RWZI geloosd worden.
hans1980
@Farma_boerke idd dat is de oorzaak van een slechte waterkwaliteit
Tinus78
@Farma_boerke Je bent zeker niet de enige die dat dacht. Zou alleen zonde zijn van de mest
+2
Bennie Stevelink
@Farma_boerke
Quote:
Maar eens een overloop bouwen van de mestkelder naar de rioolbuis. Kan het door de RWZI geloosd worden.

Het gaat er niet om dat je de mest fysiek kwijt raakt maar dat je het op papier kwijt raakt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
104
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN